CouranD #59 - De lucht in
Over de wederopstanding van luchtschepen en de sensationele berichtgeving in de media over ChatGPT
“Welcome to LTA: Where we are going to darken the skies.” - Alan Weston, CEO ‘Lighter Than Air’ (Bloomberg)
Goedezondag,
Ook deze zonnige zondag slingeren wij weer een bomvolle nieuwsbrief je digitale brievenbus in. Dit is echter wel een bitterzoete editie, Barend gaat namelijk stoppen als auteur. Onderin de nieuwsbrief vertelt hij daar iets meer over, maar het belangrijkste voor jou: CouranD gaat gewoon door (met Ocky aan het roer). In deze editie: de wederopstanding van luchtschepen en een beschouwing van de (vaak sensationele) verslaggeving over ChatGPT.
🎈Brin ziet luchtschepen wel vliegen
Over een mogelijke wederopstanding van een oud, haast magisch transportmiddel
De wereld zou wel een stukje saaier zijn als er geen multibiljonairs zouden zijn die in hun eentje een schijnbaar idioot idee tot op grote hoogte kunnen financieren. Zonder Amazon-oprichter Bezos geen Blue Origin, zonder Musk geen Boring Company en zonder Google-oprichter Sergey Brin geen… Luchtschepen? Bloomberg publiceerde een artikel over Brin’s bedrijf ‘Lighter Than Air’ (LTA), waarmee hij het luchtschip als transportmiddel wil herintroduceren. En dat klinkt eigenlijk zo gek nog niet.
Voor alle millennials en jonger: wat zijn luchtschepen? Volgens het Bloomberg artikel lijken luchtschepen op luchtballonnen, met als grote verschil dat de luchtzak die het voertuig ‘optilt’ een stijve structuur heeft. De motoren hoeven daarom niet aan het mandje te hangen, maar kunnen aan de zak zelf vastgemaakt worden. Het eerste luchtschip (van Graaf Zeppelin, vandaar het synoniem) vloog begin 20e eeuw; het laatste bekende luchtschip was de Hindenburg, die in 1937 in een vlammende ramp eindigde.
Luchtschepen zouden ooit duurzaam enorme hoeveelheden vracht via de lucht kunnen vervoeren, maar op de korte termijn zullen ze eerder voor rampenbestrijding en toerisme ingezet worden. Luchtschepen kunnen ladingen lossen zonder infrastructuur, waardoor ze voor afgelegen plaatsen en rampgebieden een duurzamer en praktischer alternatief voor een helikopter zouden kunnen zijn. Daarnaast schijnt een vlucht met een luchtschip bijzonder comfortabel (zelfs magisch) te zijn, waardoor ze als ‘cruiseschip in de lucht’ gebruikt kunnen worden. En voor iedereen die twijfelt of het verstandig is om in een oversized picnickmand onder een bol te hangen die nog ontvlambaarder is dan Minister Wiersma: moderne luchtschepen vliegen op helium in plaats van waterstof.
Volgens de CNN is Brin overigens zeker niet de enige met deze droom: een dozijn andere bedrijven - waaronder in Frankrijk en België - proberen dezelfde droom te verwezenlijken. Brin zet met een investering van ruim $250 miljoen groots in, maar het Engelse HAV maakt sinds 2016 al testvluchten. Al deze bedrijven stoeien nog met uitdagingen: van onzekere businessmodellen tot certificering en simpelweg een tekort aan ruimtes waar voertuigen van meer dan 120 meter gebouwd kunnen worden. Maar als dit echt gaat vliegen, ziet dat er wel tof uit denk ik.
B.K.
🤖 De ‘hypeshift’ rondom ChatGPT
Over hoe media verslag doen rondom chatbots en generatieve AI
Sinds de aankondiging van ChatGPT in november vorig jaar houdt de technologie de gemoederen bezig in de media. Van alarmistische berichtgeving dat het einde van de mensheid nabij is en we binnen de kortste keren overgeleverd zijn aan grillige, grimmige, kunstmatige slavendrijvers, tot optimistische takes waarin ons een utopische toekomst van hogere productiviteit wordt voorgeschoteld - tot scepsis, en dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen.
Ik las een interessant artikel waarin wordt onderzocht hoe media (in de VS) verslag doen van het fenomeen ChatGPT. Zoals bij iedere nieuwe technologie volgt de verslaggeving het patroon van een ‘hype cycle’. De berichtgeving explodeert, en na een aantal maanden komt de nuance. Toch lijkt de sensationele berichtgeving rondom ChatGPT niet af te koelen, en dat is in sommige opzichten te verklaren, maar ook problematisch. Eerst de verklaring:
In tegenstelling tot sommige andere technologieën is ChatGPT (en generatieve AI in het algemeen) iets dat directe implicaties heeft voor media en journalistiek, waardoor het logisch is dat journalisten er met extra aandacht naar kijken.
Media staan onder druk van terugvallende advertentie-inkomsten, en moeten steeds meer op zoek naar sensatie om online verkeer te blijven genereren. Dat kan je doen door op de sensationele hype-trein van ChatGPT te springen.
In tegenstelling tot eerdere hypes zoals crypto, lijkt de potentie van chatbots zoals ChatGPT om de samenleving echt te veranderen een stuk groter. We zien bijvoorbeeld nu al alledaagse toepassingen in onderwijs en media.
Maar volgens het artikel moet de verslaggeving wel beter worden. Meer ‘nuchterheid’ rondom dit onderwerp is belangrijk. Door de sensationele berichtgeving wordt het publiek niet goed geïnformeerd over de ethiek, het gebruik, en de impact op ons werk.
Er moet meer worden geschreven over het concentreren van rijkdom en macht bij een aantal grote spelers in het veld.
Aandacht voor bias in de modellen en de ethische overwegingen bij het gebruik ervan is belangrijk en krijgt niet genoeg aandacht.
Ook de impact op het klimaat - het trainen en draaien van de onderliggende modellen kost ongelooflijk veel energie - heeft nog niet veel aandacht gekregen.
Het advies is dat redacties richtlijnen opstellen - niet alleen rondom het gebruik van deze technologie - maar ook rondom de verslaggeving erover. Bijvoorbeeld door terughoudend te zijn in het ‘vermenselijken’ van dit soort chatbots (antropomorfisme).
O.W.
Epiloog van Barend
Midden 2020 was ik diep onder de indruk van de Morning Brew, een e-mail nieuwsbrief met verwijzingen naar goeie artikelen op het web. Ik wilde ook zoiets maken, maar dan meer technologie en minder Amerikaans. Ocky had heel weinig nodig om overtuigd te worden om mee te schrijven. In Oktober 2020 schreven wij onze eerste nieuwsbrief naar 50 vrienden en familie. Lezers vroegen zich vervolgens vooral af waarom we het CouranD noemden (“Spreek je de ‘D’ volledig uit?”).
Inmiddels - bijna zestig edities en 2,5 jaar verder - ontvangen grofweg 1.200 mensen uit 39 landen elke twee weken onze Nederlandse nieuwsbrief. Ik ben daar trots op. Belangrijker nog: ik heb me vermaakt en veel geleerd. Ik heb me dankzij de CouranD verdiept in extreem uiteenlopende onderwerpen (waarom wordt er zoveel onzin op de werkvloer gezegd, hackers worden met hun eigen truc gehackt, de culturele betekenis van de multiverse-hype) en heb me verwonderd over de meest prachtige Bits & Bytes (de wondere wereld van Google Reviews, een tool die je vertelt hoe slecht je muzieksmaak is, een heerlijk rustgevend spelletje).
Maar een nieuwsbrief schrijven kost ook best veel tijd en mentale inspanning. Je bent altijd aan het lezen, schrijven, redigeren en cureren. En ik wil die tijd nu aan andere bezigheden besteden. Ik dank jullie allen voor jullie tijd, de feedback en de tips. En vooral Ocky: dank voor het mooie avontuur!
💡Bits & Bytes
Voor de gamers onder onze lezers: Sony gaat het Playstation ecosysteem fors uitbreiden.
Geinig kort visueel artikel over de verouderende wereldbevolking.
Even lachen: pinguins op 5x snelheid.
Eigenlijk zijn eigen stukje waard, maar hierbij alsnog: Meta krijgt een boete van €1.3 miljard voor het incorrect opslaan van persoonlijke data van Europese gebruikers in de VS.
Rutger Otto van NU.nl begon een relatie met een AI en schreef er een leuk stuk over
Nvidia toont een demo waarin je in-game met personages kunt praten a la ChatGPT (’echt’ praten dus, en niet met voor-gespecificeerde keuzemenu’s)
Morgen begint WWDC van Apple. Naar alle waarschijnlijkheid kondigt het bedrijf dan (eindelijk) een AR/VR-headset aan. The Verge zet alle verwachtingen op een rij. Ondertussen heeft Meta een nieuwe VR-bril aangekondigd, om Apple voor te zijn.
🚒 Nabranders
We schreven eerder over Ozempic als medicijn tegen overgewicht, nu lijkt het ook in tegen verslavingen te werken.
Een jaar geleden publiceerden we editie #39, over DALL-E (toen nog een nieuwigheid) en de mogelijkheden van VR bij het behandelen van chronische pijn.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky