CouranD #39 - Kunstmatige kunst en VR behandelingen
Over Dall-E, tech tegen chronische pijn en EU wetgeving tegen kindermisbruik
“You cannot overtake 15 cars in sunny weather... but you can when it’s raining.” - Ayrton Senna (uit de Sequoia presentatie in B&B)
Goedezondag,
Hopelijk geniet iedereen lekker van het lange pinksterweekend! In ieder geval genoeg tijd om wat long-reads tot je te nemen uit deze nieuwsbrief! We hebben het deze week over kunstzinnige kunstmatige intelligentie, virtuele kunst om chronische pijn te verminderen en de kunst van het balanceren tussen privacy en effectiviteit in de strijd om een veiliger internet. Enjoy!
👩🏼🎨 Kunstmatige kunstenaars
De mogelijkheden en gevaren van DALL-E van Open A.I. en Imagen van Google
Open A.I. - bekend van GPT-3 - kwam een tijdje geleden naar buiten met een nieuwe versie van DALL-E. Het is een A.I.-tool die op basis van tekstuele input afbeeldingen kan genereren. De naam is een samensmelting van Dali (de kunstenaar) en WALL-E (het eenzame robotje uit de gelijknamige Pixar film).
DALL-E bestaat al langer, maar ik moet zeggen dat de resultaten van de nieuwste versie vrij verbluffend zijn. Zo kun je DALL-E vragen om een afbeelding te genereren van een astronaut op een paard in de stijl van Andy Warhol, en dat doet ‘ie dan gewoon. Gaaf. Op Twitter zijn vele voorbeelden te vinden van mensen die met de tool aan de haal zijn gegaan. In dit stuk wordt uitgebreid (en vrij technisch) beschreven hoe DALL-E precies werkt.
Inmiddels heeft Open A.I. er een concurrent bij. Google presenteerde onlangs Imagen, die in sommige opzichten is Imagen geavanceerder is dan DALL-E, zo schrijft de Volkskrant.
Net zoals Open AI heeft Google een website opgetuigd waarin het bedrijf uit de doeken doet wat Imagen precies is, hoe het werkt, en wat je er mee kunt. Ze benoemen ook de mogelijke gevaren, en daarmee de redenen dat de tool nog niet voor het grote publiek beschikbaar is. Dat geldt overigens ook voor DALL-E. (Wel is er een ‘mini’ versie waar je mee kunt spelen.)
Imagen heeft nog last van ‘biases’, zeker als het gaat om het genereren van afbeeldingen van mensen. Ik vraag me af wat er zou gebeuren als je Imagen (of DALL-E) vraagt een foto van een crimineel te genereren.
In beide tools is het in principe niet mogelijk om pornografische of gewelddadige afbeeldingen te genereren. Maar wat gebeurt er als je ze vraagt om een afbeelding te genereren van een persoon in een plas met ‘rode verf’?
De implicaties van dit soort ontwikkelingen kunnen enorm zijn. Maakt het grafisch vormgeven (te) makkelijk, en daarmee vormgevers grotendeels overbodig? Gaat het straks niet meer om grafisch talent, maar om het talent voor het verzinnen van unieke ‘opdrachten’? Hoe zit het met copyright? Welke rol gaat dit spelen in het probleem van fake news? Allemaal vragen waar nog geen antwoord op is. Ondertussen blijft het fascinerend speelgoed, voorlopig alleen voor de mensen die er toegang tot hebben.
O.W.
🥽 Kunnen we pijn weg programmeren?
Virtual Reality (VR) is in opkomst als behandeling voor chronische pijn.
Eén van de redenen waarom ik technologie zo boeiend vindt, is dat er vaak nieuwe toepassingen voor een technologie ontstaan naarmate deze verder ontwikkelt. Een perfect voorbeeld daarvan beschrijft The NYT in dit diepgravende, leerzame artikel over het gebruik van Virtual Reality om chronische pijn te verminderen (ook in audiobeschikbaar op Spotify). Vanuit een arts/onderzoeker geschreven, leert dit artikel je wat chronische pijn is en waarom VR kan bijdragen.
Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden voortduurt. Volgens het UMCG zijn er in Nederlands zo’n 3 miljoen mensen die dit ervaren. In hevige gevallen kan het mensen voor lange termijn invalideren. Bestaande medicatie (opiaten) hebben vervelende bijwerkingen en volgens de auteur werkt geen enkel medicijn bij meer dan een derde van de patiënten.
Het bizarre aan dit fenomeen: soms is de pijn veroorzaakt door een fysieke oorzaak (denk hernia), maar soms is de oorzaak ook (niet meer) aan te wijzen. In dat geval is het zenuwsysteem zo geherprogrammeerd dat het pijnsignalen afgeeft zonder aanleiding, een beetje zoals die Vespa scooter alarmpjes die al afgaan als je langsloopt.
In november heeft de Amerikaanse geneesmiddelen autoriteit (FDA) voor het eerst toestemming gegeven om een VR product als medicatie voor chronische pijn aan te bieden. Er volgen naar verwachting veel concurrenten, want dankzij de recente vooruitgang in VR techniek en de mega investeringen die nog verwacht worden van bijvoorbeeld Microsoft, Meta, en Apple wordt zo’n behandeling steeds betaalbaarder en beter.
De behandelingen gaan ervan uit dat je een zenuwstelsel ook weer kunt herprogrammeren. Ze werken door patiënten;
Tot rust te brengen met idyllische omgevingen en interactieve ademoefeningen
Op een levendige manier uit te leggen hoe het brein en lichaam werken en waar de pijn vandaan kan komen
Met trucjes en afleiding te laten bewegen met minder (aandacht voor) pijn
Ondanks dat zich langzaam bewijs lijkt te verzamelen dat de behandeling (lange termijn) effectief kan zijn, is dit nog lang niet een breed verspreide behandeling. Dat komt onder andere omdat men er nog niet uit is welke behandelvorm werkt (bijvoorbeeld thuis of bij de arts) en omdat veel partijen (artsen, verzekeraars en veel patiënten) nog sceptisch zijn. En natuurlijk de vraag: wie gaat dat betalen!? Ik ben in ieder geval enthousiast, dus als je dit nou leest en deze therapie naar Europa wil halen, laat het me weten!
B.K.
🔐 Online kindermisbruik kortwieken blijkt complex
De EC wil dat techbedrijven maatregelen nemen, critici zien allerlei uitdagingen
De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan, maar vanuit allerlei hoeken wordt deze afgekraakt. Vooral privacy activisten maken zich zorgen. Een kort overzicht van de situatie die nu al wordt beschreven als “het meest emotionele politieke debat ooit” door Bits of Freedom en Politico.
Het probleem: Het internet is, naast veel mooie dingen, óók een broeinest van beelden van kindermisbruik.
Europa is hier voorloper in: 62% van ‘s werelds illegale beelden staat op Europese servers.
Door corona is het probleem verergerd: volgens de Internet Watch Foundation is het aantal ‘onfatsoenlijke’ beelden 374% toegenomen in de afgelopen twee jaar.
Het voorstel: de EC stelt voor om digitale platformen zoals Meta, Google en Apple te verplichten om op hun services naar illegaal materiaal te zoeken, deze te verwijderen en te rapporteren. Dit zou op allerlei manieren moeten, bijvoorbeeld door alle gesprekken tussen minder- en meerderjarigen te scannen op trefwoorden en door foto’s met kunstmatige intelligentie (KI) te beoordelen.
De kritiek komt vanuit meerdere invalshoeken,
Wettelijk is het verboden voor techbedrijven om aan ‘general monitoring’ te doen
Privacy-gerelateerd is het bijvoorbeeld twijfelachtig of de achterdeurtjes die voorgesteld worden om ook in end-to-end beveiligde kanalen mee te kijken niet in verkeerde handen zullen vallen.
Technisch gezien creëert het scannen van gebruikersdata veiligheidsrisico’s en is bijvoorbeeld het voorstel om webpagina’s te blokkeren praktisch onhaalbaar.
Men maakt zich zorgen wat er gebeurt met de vals-positieve meldingen die ongetwijfeld uit een KI-systeem zullen komen. Met die kinderbijslag systemen ging dat niet heel lekker.
Aan de ene kant lijkt men het erover eens dat een Europees expertise centrum op dit gebied en meer maatregelen nodig zijn. Aan de andere kant - zoals zelfs een directeur van het Expertisebureau Online Kindermisbruik in een opiniestuk in de Volkskrant aangeeft - schieten de huidige maatregelen wellicht door.
B.K.
💡Bits & Bytes
Vet filmpje van Vox over hoe TikTok (in combinatie met Spotify) de muziekwereld op z’n kop zet.
Energie opslag is een enorme uitdaging, deze startup uit Finland slaat hitte op in zand.
Voor de ondernemers: Investeerder Sequoia Capital heeft een presentatie online gezet voor hun ondernemingen over hoe om te gaan met de huidige economie.
Voor de consultants: een twitter draadje met de ontwikkeling van software om grafieken te maken.
Een handige wereldkaart waarin je ziet hoeveel van de energie in een land duurzaam is.
Voor de programmeurs: een blog over de kracht van “turning it off and on again”
📷 Beeld van de week
Wonyoung Choi is de winnaar van de Sony World Photography Awards 2022
🚒 Nabrander
Vorige week schreven we over Google’s visie voor ambient computing. In Fast Company werd vervolgens een long read gepubliceerd over hoe Google dit concept compleet verkeerd toepast.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky
Heel boeiend. Ben benieuwd of Dall-E ooit geopenbaard wordt. Klein dingetje in de bits en Bytes; op de kaart is te zien welk percentage stroom duurzaam is ipv energie. Kleine nuance maar scheelt bijna een factor 3.