CouranD #24 - Spraakwater
De sociale grenzen van sociale netwerken, metamensen, karma van hackers, en pratende walvissen
The gloves have come-off - Tom Kellermann, US Secret Service cybercrime adviseur
Goedezondag!
Welkom nieuwe lezers! Leuk dat jullie er zijn. We hebben weer een mooie editie klaarstaan. Terwijl Facebook een bliksemafleider genaamd Meta optuigt, en niet meer onder stoelen of banken schuift dat het de ambitie heeft om de hoeder te worden van een dys/utopische virtuele wereld a la Black Mirror, lezen wij lekker verder op het ouderwetse Web2.
Dit keer gaat het over de menselijke grenzen van sociale netwerken, ‘metamensen’ in - jawel - de metaverse, het karma van hackers, en pratende walvissen. Een bonte verzameling verhalen dus! En zoals altijd een leuke lijst Bits & Bytes, inclusief een tip voor een andere leuke nieuwsbrief. Veel plezier ermee!
En vergeet CouranD niet te delen met al je (twitter) volgers.
Cheers!
📲Sociale netwerkjes
Als iedereen maar één keer per dag op social media mag posten, zijn we dan van alle problemen af?
Te midden van de mediastorm naar aanleiding van de 'Facebook Files' kwam ik afgelopen week een verfrissend analyserend essay tegen. Ian Bogost schrijft over de oorzaak van negatieve effecten van sociale media en hoe deze elegant beteugeld kunnen worden (12 min). Zou het niet beter zijn als er een limiet zat op het aantal, bereik en/of levensduur van elke post die we doen? Oké wacht, één stap terug.
Ian Bogost stelt in the Atlantic dat het fundamentele probleem van sociale media ligt in het feit dat wij niet gemaakt zijn om met zoveel mensen constant in contact te zijn. Mensen kunnen gemiddeld met 150 mensen goede relaties onderhouden, ook wel bekend als het (enigszins betwiste) getal van Dunbar. Sociale media mikken echter op 'megaschaal', waarbij gebruikers worden gemotiveerd om vooral heel veel connecties te maken, maar dan niet per se kwalitatief goede.
Omdat we online niet kritisch ons netwerk filteren én alle berichten er hetzelfde uitzien (of ze van goede vrienden of de hondentrainer van je tante komen), worden we veel makkelijker blootgesteld en beïnvloed door bijvoorbeeld misinformatie of haatdragende content. Tot nu toe proberen we dit probleem op drie manieren op te lossen:
Medewerkers van sociale mediabedrijven modereren handmatig websites. Dit is voor hen mentaal slopend en dweilen met de kraan open. Zo rapporteerde een recent Wired artikel dat Facebook in 110 talen aangeboden wordt, en in maar 50 talen gemodereerd (8 min)...
Tech-bedrijven ontwikkelen software die automatisch problematische content vindt en verwijdert. Dit werkt nog niet goed en is bovendien moeilijk te managen/reguleren. Zo publiceerde Twitter afgelopen week dat hun algoritme een rechtse rakker is (3 min), en dat ze geen idee hadden waarom.
Wetgevers denken na over regulering zoals het potentieel opbreken van tech-giganten, een kat-en-muisspel wat veel van Tom en Jerry weg heeft.
Als megaschaal het probleem is, kan 'afschalen' dan de oplossing zijn? Wat nou als elke post op Facebookpost maar door maximaal 250 mensen gezien kan worden? Of je tweet 'stopt' als het vijf nationale grenzen heeft overgestoken? Of je elke dag maar één selfie op Insta mag zetten? Lijkt me heerlijk rustig. Zulke 'computationele' grenzen zijn volgens Ian trouwens doodgewoon binnen sociale media; LinkedIn stopt met tellen als je 500 connecties hebt bereikt en een tweet is maximaal 280 karakters. Maar dít gaat natuurlijk wel in tegen de oneindige honger voor meer 'engagement'. Laat dat nou net het doel zijn.
B.K.
🤖 Van chatbots naar metamensen
Digitale klantenservice wordt mensenlijk in de metaverse
The Verge publiceerde een interessant artikel over het bedrijf Soul Machines (14 min) dat digitale mensen ontwikkelt die de metaverse kunnen bevolken en bijvoorbeeld de rol van klantenservice voor virtuele bedrijven kunnen vervullen. De (twijfelachtige) waarde daarvan is dat bedrijven in staat zijn om hun klanten contact te laten hebben met 'personen' waar zij zich bij op hun gemak voelen. Als je liever met een vrouw spreekt, kan er gewoon een vrouw 'aangemaakt' worden. Twijfelachtig, want dit biedt ook de mogelijkheid voor bijvoorbeeld racisten om voor een volledig 'witte' klantenservice te opteren.
Maar de ambities van Soul Machines zijn nog veel groter:
“At some point in the future,’ says Cross, “you might be able to create a digital version of yourself or multiple versions of yourself, and they can go out and do stuff, make money for you, make money for your company, while you’re doing something else that’s a whole lot more fun.”
Daar schuilt ook een gevaar: wat als kwaadwillende personen deze mogelijkheid misbruiken om op grote schaal desinformatie en extremisme te verspreiden in de metaverse. Soul Machines stelt hun technologie om die reden niet beschikbaar aan politici.
Hoewel de komst van de metaverse wellicht onvermijdelijk is, bekruipt mij toch het gevoel dat we voorzichtig en scherp moeten zijn bij al die metaverse-gerelateerde ontwikkelingen. Tegenwoordig zouden we ook onze vraagtekens kunnen plaatsen bij het enthousiasme waarmee we sociale media vijftien jaar geleden hebben onthaald. Dat kritische geluid is overigens onder andere te vinden in deze column in the Atlantic: The Metaverse is Bad (7 min).
Zelf krijg ik overigens een beetje 'cyberspace'-vibes van het woord metaverse. Iedereen had het dertig jaar geleden over cyberspace, maar inmiddels is dat woord achterhaald en klinkt het een beetje knullig.
O.W.
💻 Wie het laatste hackt, hackt het best
In eerdere edities schreven we over de stormachtige opkomst van hackerscollectieven die computernetwerken 'gijzelen' door deze te versleutelen door middel van malafide software. Zij zijn de reden dat je baas liever niet heeft dat je mailtjes en bijlagen opent van onbekende mailadressen (of van mailadressen eindigend op @gratisgeldalbertheijn-nl.nl). Nu las ik eindelijk eens goed nieuws uit deze hoek: Ars Technica rapporteerde recent dat de meest beruchte bende digitale zware jongens 'REvil' (spreek uit: R-Evil) zélf gehackt is en offline is gehaald (4 min).
Een paar saillante details uit gerelateerde artikelen die rapporteerden dat REvil's 'Happy Blog' offline was gehaald:
De sleutel tot het succes van deze politieactie bleek het installeren van achterdeurtjes in de back-ups van REvil. Zo kon direct toegang verkregen worden tot het computernetwerk van REvil toen ze hun systeem vanaf die back-ups opstartten. Fun fact: deze techniek kennen ze van REvil's eigen aanvallen. How the tables have turned...
De geslaagde tegenaanval blijkt een operatie van meerdere landen, waaronder de VS. In de VS zijn dit soort hackers recentelijk geclassificeerd als een nationale dreiging, net als terroristen. Dankzij deze uitspraak heeft het Pentagon en bijvoorbeeld de FBI veel meer vrijheid gekregen.
Wellicht totaal ongerelateerd, maar zes dagen geleden werd ook een 'bende cybercriminelen' opgerold (4 min). Een internationale coalitie, waar onder andere het Nederlandse 'Team High Tech Crime' deel van uitmaakte, pakte criminelen op in Zwitserland en Oekraïne.
Wat als je toch per ongeluk die link klikt waar een mysterieuze bestelbevestiging in zit? Het FD geeft een kijkje achter de schermen (6 min) van de bedrijven die dan te hulp schieten en geeft tips.
B.K.
🐋 Spraak (in het) water
Wat als we zouden kunnen communiceren met walvissen?
Wetenschappers vermoeden al lang dat walvissen op een complexe manier met elkaar communiceren, met dialecten en grammaticale constructies. Dit artikel beschrijft hoe onderzoekers een poging doen om de taal van walvissen om te zetten naar iets dat wij als mensen ook kunnen verstaan, en vice versa (12 min). Een fascinerend artikel waarin je ook nog eens wat leert over hoe talen überhaupt zijn opgebouwd. Wat zijn bijvoorbeeld de drie kenmerken die je nodig hebt om iets 'taal' te noemen? (1) semantiek, wat betekent dat bepaalde geluiden een vaste betekenis hebben, (2) grammatica, en (3) de geluiden van de taal moeten niet 'aangeboren' zijn bij het wezen dat ze voortbrengt. De onderzoekers zijn er van overtuigd dat de taal van walvissen aan die drie criteria voldoet.
GPT-3 komt ook voorbij. Dat is het taalmodel op basis van kunstmatige intelligentie dat in staat is zelf teksten te schrijven. Wetenschappers proberen diezelfde techniek nu in te zetten om 'zinnen' in 'walvistaal' te genereren en een soort chatbot te maken dat met walvissen kan communiceren.
Op Apple TV+ staat ook een documentaire over (dezelfde?) wetenschappers die onderzoek doen naar de taal van walvissen. En als bonus nog het Instagram account van een hond die kan communiceren met mensen.
O.W.
💡Bits & Bytes
Op zoek naar nog een leuke nieuwsbrief? Check Blokletters van Mayke Blok, waarin ze elke woensdag de pareltjes van het internet met je deelt.
Het internet wordt bij elkaar gehouden door fysieke kabels over de hele wereld. Op de Submarine Cable Map website zie je waar die kabels liggen.
Benieuwd hoe IKEA meubels er in de jaren 60 uitzagen? Alle Ikea catalogi staan nu online. Pure nostalgie.
Nigeria heeft een digitale nationale valuta (CBDC) gelanceerd , de eNaira. Sinds juli is ook de ECB serieus aan het onderzoeken hoe een digitale Euro zou kunnen werken (3 min). Vergeten het zo'n munt werkt? In CouranD #5 bespraken we ze kort.
Visueel overzicht van de oppervlakte die landen innemen op onze aardbol
In India hebben ze het voor elkaar gekregen om een grote beroemdheid reclame te laten maken voor super-lokale winkels door middel van deepfakes
Je kunt nu helpen bij het zoeken naar planeten in andere zonnestelsels
Vox heeft biologen gevraagd om zich voor te stellen hoe dieren er over een miljoen jaar uit zouden kunnen zien
Dezelfde emoji's kunnen een hele andere betekenis hebben, afhankelijk van in welk land je ze gebruikt. Zo betekent 🏩 in Japan 'love hotel', terwijl wij er juist een ziekenhuis in zien
De 22 beste bordspellen volgens Polygon
📷 Beeld van de week
Claudio Piccoli maakt foto's van springende honden
🚒 Nabranders
Vorige editie schreven we over het gevaar van oplichterij ('rug pulls') bij NFTs en cryptomunten. Nou, precies dat is er gebeurd bij een cryptomunt gebaseerd op de populaire Netflix serie Squid Game
Vorige editie schreven wij ook over (de productie van) batterijen. Tesla heeft aangekondigd de samenstelling van de batterijen in hun auto's te veranderen
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky