Courand #23 - Hey Siri, waar komen auto-accu's vandaan? Dunno....
Wat leren technologische golven ons over duurzame innovaties? Zijn NFT's absurd? Waar halen we de metalen voor elektrische auto's vandaan en waarom is Siri zo dom?
Suddenly, major carmakers’ foot-dragging on electrifying their fleets is turning into a rush for the exit. - Davide Castelvecchi (Nature)
Goedezondag,
We zijn één jaar oud! De eerste editie van CouranD stuurden wij op 18 oktober 2020. Inmiddels zijn we 23 edities en +/- 650 lezers verder. Daar zijn we best trots op, maar we willen meer; we willen die 1000 aantikken. Dus ons haalbare verzoek voor deze week is: deel de CouranD met 1 vriend. Of gooi 'm op Twitter, vinden we ook leuk. En natuurlijk zijn we altijd benieuwd hoe het beter of anders kan, dus slide in onze mailbox met tips en feedback door gewoon dit mailtje te beantwoorden.
Anyway, genoeg over ons. Deze editie schrijven we over technologische golven, NFTs (jaja!), schaarse metalen voor batterijen, en Siri. En we hebben natuurlijk weer lekkere Bits & Bytes. Geniet ervan!
🍭 Not my cup of NFT
De leegte en absurditeit van Non Fungible Tokens
De aandacht voor Non Fungible Tokens (NFTs) wordt steeds groter. We schreven er al over in een eerdere editie. Inmiddels kan je techblogs, nieuwssites en Twitter niet openen zonder een referentie, explainer of kritische analyse van het concept NFT tegen te komen. Er hangt een zweem van grote beloftes omheen, met tech-bros die zweren dat de NFT die zij zojuist hebben gekocht - of zelf hebben gemaakt - hen in één klap rijk gaat maken.
Maar wat is een NFT ook al weer? Je kunt het zien als een digitaal eigendomsbewijs dat dankzij de blockchain onveranderlijk en uniek is. Als je eigenaar bent van een NFT, is 'ie alleen van jou, en van niemand anders. De meeste NFTs verwijzen naar een digitaal kunstwerk en fungeren als een 'claim' op dat kunstwerk, hoewel de claim eigenlijk alleen op de verwijzing is, en niet op het kunstwerk zelf. (En zoals we al eerder schreven, verwijzingen op het internet kunnen kapot gaan.) Toch betalen mensen grof geld voor NFTs, en wordt er druk gespeculeerd.
In dit artikel (14 min) wordt dan ook betoogd dat de wereld van NFTs gebaseerd is op een valse belofte van decentralisatie en empowerment van kunstenaars en makers, maar in werkelijkheid draait op hebzucht en tribalisme en vooral hebberige figuren aantrekt die hopen snel geld te kunnen verdienen.
De wereld van NFTs zit inmiddels ook vol met oplichters. Lees bijvoorbeeld dit verhaal van Vice (4 min) over een NFT-game waarbij digitale apen evolueren tot nieuwe soorten die elk als NFT te verkopen en te verhandelen zijn. Ja, lees die zin nog maar een keer. NFTs gaan vaak gepaard met een zekere absurditeit die alleen voor insiders te begrijpen is. Anyway, nadat 'investeerders' miljoenen hadden gespendeerd aan die digitale apen, trok de oprichter zich terug.
Overigens zijn er ook legitieme, veelbelovende games gebaseerd op NFTs. Zoals Axie Infinity, een soort Pokémon op de blockchain, waarbij spelers geld verdienen terwijl ze spelen. Casey Newton schreef er onlangs over in zijn nieuwsbrief Platformer (7 min). Het spel heeft al miljoenen spelers en heeft onlangs ruim 150 miljoen dollar opgehaald in een traditionele investeringsronde.
🌊 Ga maar golfen, vertrouw op technologische golven
Over wat 250 jaar aan technologische ontwikkeling ons leert over de onvermijdelijkheid van verduurzaming
Sommige artikelen geven je perspectief, zo ook dit artikel (17 min) van de MIT Press Reader. In dit geval is het een historisch perspectief op de opkomst van groene innovatie. Het artikel start met de aanname dat we aan de vooravond van een groenere, eerlijkere wereld staan. In trailerstem "Aan het begin van de zesde technologische golf, waarin digitalisering de economie zal hervormen richting op duurzaamheid en circulariteit." Een leerzaam stuk, met een optimistische ondertoon.
De auteur beschrijft de economische ontwikkelingen van de afgelopen 250 jaar aan de hand vijf grote technologische golven. Elke golf, die ongeveer 40-70 jaar duurde, werd gedreven door nieuwe technologie en transformeerde de economie. Elke golf ging dan ook gepaard met de afbraak van dominante bedrijven, instituten en infrastructuur en de opkomst van een nieuwe groep economische winnaars (ook wel 'Creative Destruction'🤯 ). De golven samengevat:
1760-1840: mechanisatie. Machines zoals de spinmachine verhogen de efficiëntie van productie. Een nieuwe klasse verheft zich boven de regerende adel: kapitaaleigenaren van fabrieken en spinnerijen.
1830-1900: stoommachines en staal. Dankzij de grootschalige productie van staal wordt treintransport over lange afstanden mogelijk en ontwikkelen we nieuwe manieren van bouwen. Staalmagnaten en 'robber barons' zoals de Rockefellers, Vanderbilts en Carnegies worden schatrijk.
1900-1970: massaproductie en de lopende band. Met het toegankelijk worden van nutsvoorzieningen en dankzij ontwikkelingen in petrochemie worden producten toegankelijker voor meer mensen. Figuren zoals de Fords en Mellons rijzen naar de economische top.
1945-1990: transistoren en elektronica. Terwijl huizen langzaam volstromen met televisies en radio's neemt ook de luchtvaart een vlucht (ha-ha). Het politieke debat wordt opeens op nationaal niveau gevoerd en tech-bedrijven zoals IBM worden de grootste ter wereld.
1985-nu: digitalisering en het internet. Inmiddels heeft de helft van de wereldpopulatie een apparaat dat met het internet verbonden is en domineren de nieuwe tech-giganten zoals Apple, Google en Amazon.
In de huidige, zesde golf wordt de focus verschoven van arbeidsproductiviteit naar productiviteit van grondstoffen. Dat heeft vooral gevolgen voor mobiliteit (e.g. deelmobiliteit), energie (e.g. zonnepanelen) en slimme consumptie (e.g. deelnetwerken zoals Peerby). Zo wordt de broodnodige transitie naar een duurzamere wereld dus niet allen maar gestuwd door politiek, maar ook doordat er economisch aantrekkelijkere alternatieven ontwikkeld worden.
Het is een mooi en vrij Amerikaans verhaal, wat het waard is om te lezen. Maar laten we niet vergeten: "in het eerder behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst". Wij vragen ons dus af: komt de zesde golf wel (op tijd)?
🪙 Metalen halen opschalen
Over de verassend boeiende mijnindustrie achter autoaccu's
Nu de transitie naar elektrische mobiliteit onderweg is (zie figuur), doemt een nieuwe uitdaging op: hoe zorgen we dat we genoeg van de benodigde metalen voor accu's hebben? Nature publiceerde een lekker lezend en ietwat technisch artikel over hoe bedrijven proberen problematische metalen te elimineren van de productieketen en accu's te recyclen (12 min).
In een gemiddelde lithium-ion batterij, welbekend van boormachine-reclames, maar dan voor auto's zit gemiddeld 8 kilo lithium, 35 kilo nikkel, 20 kg mangaan en 14 kg kobalt. Sommige van deze metalen zijn, net als een goede Carbonara, op zichzelf schaars. Andere zijn vooral moeilijk te verkrijgen of worden op dit moment gewonnen onder problematische omstandigheden. Zo komt twee-derde van het kobalt uit Congo, waar 'de arbo' niet bepaald de dienst uit maakt. Europa produceert praktisch niks; de European Raw Materials Alliance berekende recent dat de EU €1.7 miljard moet investeren om in 2030 eenvijfde van de benodigde aardmetalen uit de Unie te halen (2 min).
Het artikel schetst een vrij zonnige toekomst voor de batterij-industrie, onder andere doordat recycling - zeker als deze op veel grotere schaal gebeurt - financieel steeds haalbaarder is. China motiveert recycling al met financiële steun en wetgeving; de Europese Commissie hoopt in 2023 nieuwe wetgeving te introduceren... Tegelijkertijd wordt er meer geïnvesteerd in startups die mijnen efficiënter proberen te maken. MIT:TR portretteerde recent zo'n startup: KoBold (7 min). Deze Stanford-gelieerde startup, met investeerders als Bill Gates en Jeff Bezos, belooft middels (jawel) A.I. een twintig keer zo efficiënt exploratie proces. En 'The Metals Company' haalt metalen van de oceaanbodem (2 min).
Een voor ons volstrekt onbekende, maar blijkbaar boeiende business dus, die accu-industrie. Voor de liefhebber heeft de Visual Capitalist er een stapel explainer visuals over gemaakt, waar De Correspondent het bijna mee eens is (3 min).
🧠 SIRIous business
Over de belofte van Siri, die nooit uitkwam
Apple's digitale assistent Siri bestaat tien jaar. De consensus is dat Apple de belofte van Siri tot dusver niet heeft kunnen waarmaken. Waarom is het grote Apple niet in staat om Siri een succes te maken? Ze hebben toch mega veel geld, en slimme mensen? The Verge schreef een leuk artikel hierover (13 min), waarin gezocht wordt naar de oorzaak achter dit 'falen'. Na een veelbelovend begin doofde de ster van Siri langzaam uit. Volgens The Verge is dit te wijten aan een combinatie van falend management en de 'walled garden'-aanpak van Apple waarbij Siri vooral goed werkt met de eigen apps van Apple, en niet met third party apps. Het eindigt met de vraag wat Siri nou eigenlijk moet worden: een tool die de apps op je telefoon toegankelijker maakt of een mega-slimme AI-assistent die echt taken van je kan overnemen? Apple lijkt het antwoord niet te weten.
💡Bits & Bytes
De allereerste twee uur van televisiezender MTV op 1 augustus 1981. En in datzelfde straatje: Je kunt weer lineair TV kijken alsof je in de 90s bent!
'Google' is, volgens Google, het meestgezochte woord op zoekmachine Bing van Microsoft.
Tinder heeft een nieuwe feature die je moet helpen om je '+1' voor een bruiloft te vinden.
Trip down memorylane: Youtuber MKBHD 'recenseert' elke iPhone die tot nu toe uitgebracht is.
Vet stukje design: een aantal Tesla en Apple directeuren zijn een nieuw project gestart: een doos aan het plafond waar al je meubels inzitten.
📷 Beeld van de week
Nikon Small World 2021 Competition voor microscopische foto's
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan mailen naar courand@substack.com, of reply-en. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky