CouranD #20 - Rotting en Rente op het interwebs
Link rot, dark patterns, online huur, en Big Tech's monopolieprobleem
Sourcing is the glue that holds humanity’s knowledge together - The Atlantic
Goedezondag,
Terwijl we collectief onze valse start op vrijheid vervloeken is het goed om even afleiding te hebben. Gelukkig is daar elke twee weken de CouranD voor. Nouja, tot vandaag dan. We nemen even een zomerstop, maar in september komen we weer bij jullie terug! Tot dan: geniet van een bomvolle editie over wegrottende webpagina's, 'Dark Patterns' op webshops, de huisbazen van het internet en Big Tech's monopolieprobleem. En vergeet niet af en toe te reageren met tips, ideeën of commentaar. Gewoon op reply klikken!
Een stuur de CouranD door naar je vrienden en collega’s! Gewoon op ‘forward’ klikken ;-)
🍄 Het wereldwijde web is op grote schaal aan het wegrotten
En dat is een probleem
Het internet staat voor een gigantisch probleem: rotte links. Doodlopende verwijzingen naar webpagina's die niet meer bestaan, zijn verplaatst of zijn gewijzigd. The Atlantic publiceerde een heel goed stuk over dit fenomeen (31 min). Het probleem is groter dan je denkt:
Door het snijden in overheidsbudgetten in 2013 in de Verenigde Staten werden plotseling miljoenen webpagina's met belangrijke informatie voor burgers onbereikbaar.
Vijftig procent van de links in rechterlijke uitspraken in de VS werken niet meer, en dat geldt voor 75%(!) van de links in de Harvard Law Review
Naast het verwijderen van inhoud, zijn wijzigingen ook een groeiend probleem. Zo kunnen er (ongeoorloofde) wijzigingen op grote schaal plaatsvinden, zonder dat wordt bijgehouden welke wijzigingen, door wie, en wanneer zijn gedaan.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
De verantwoordelijkheid voor het registreren en up-to-date houden van links en wijzigingen ligt nergens (of overal). Dat is het gevolg van het decentrale en open karakter van het web.
De drempel om inhoud te verwijderen of te veranderen is laag. Het heeft niet heel veel zin om een pagina uit een fysiek boek in de bibliotheek verwijderen. Om daar het effect van te zien zou je dat bij elk boek moeten doen. Bij e-books en webpagina's is dat een ander verhaal.
Wat kunnen we er aan doen?
The Internet Archive van Brewster Kahle, bekend van de Wayback Machine is een poging om het internet te archiveren door geautomatiseerd het web af te struinen (*'*scrapen') en zo veel mogelijk kopietjes van webpagina's op te slaan.
Een andere manier is om een kopie te maken zodra de link naar de desbetreffende inhoud wordt aangemaakt. Dat is wat Amberlink doet. Als er in de tussentijd wijzigingen plaatsvinden, is er altijd nog een link naar de inhoud zoals het was op het moment dat de link werd aangemaakt. Een vergelijkbare service is Perma.
Lees vooral het hele stuk zelf, dat bol staat van verrassende inzichten. En tot slot: hoe groot is het probleem in Nederland? Nou, het Viva forum verdwijnt, en de Volkskrant legt uit waarom dat een probleem is.
🍭 Hoe Dark Patterns je beïnvloeden terwijl je nietsvermoedend over het web surft
Correspondent Emy Demkes publiceerde kort geleden een samenvatting van een Amerikaanse studie naar Dark Patterns (9 min). Dark Patterns zijn designtrucs die toegepast worden op websites (vooral webshops) waarbij bewust misleidende informatie getoond wordt, of juist weggelaten wordt. Booking.com is zeg maar Dark Pattern Walhalla. De studie presenteert zeven categorieën van Dark Patterns en legt ze uit. Het vrij droge, maar verhelderende originele artikel - waarin alle patronen uitgebreid uitgelegd worden, inclusief de cognitieve trucjes erachter - vind je hier (68 min).
Dark Patterns worden vooral gebruikt om gebruikers van internetdiensten acties te laten ondernemen die ze anders misschien links hadden laten liggen. Daarnaast worden ze ook ingezet in games en op social media platforms om gebruik te verhogen en door allerlei soorten websites om persoonsgegevens te verzamelen. Volgens de onderzoekers gebruikte 10% van de onderzochte webshops dark patterns. Enkele voorbeelden van de categorieën zijn:
'Urgency', waarbij een tijdslimiet aangeven wordt waarin bijvoorbeeld een korting geldig is;
'Social proof', waarbij op mensen hun kuddegedrag ingespeeld wordt door aan te geven dat veel anderen mensen dezelfde keuze overwegen, en
'Scarcity', waarbij gesuggereerd wordt dat een product bijna op is waardoor een gebruiker snel een keuze moet maken.
Dat deze trucjes gebruikt worden is niet heel verbazingwekkend, de mate waarin deze trucjes op onwaarheden gebaseerd bleken waren wel enigszins verbijsterend. Zo ontdekten de onderzoekers dat ruim 35% van de 'urgency' dark patterns totale onzin waren: de klok start gewoon opnieuw.
Dark Patterns zijn een beetje de Volkswagen Golf GTI uitlaatpijpen van het internet: vervelend en misleidend, maar helaas niet ronduit illegaal. Dat is wel aan het veranderen. Sommige patronen zijn al verboden als resultaat van de AVG wetgeving en de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) werkt ook aan nieuwe regels. Volgens experts is reguleren echter moeilijk; voordat een regel ingevoerd is hebben websites al weer een nieuwe truc bedacht. Benieuwd naar een aantal tergende voorbeelden? Op darkpatterns.org staat een megaverzameling. ⚠️ 1000 ANDEREN MENSEN HEBBEN AL OP DIE LINK GEKLIKT. ⚠️
🎩 De huisbazen van het internet
We betalen steeds meer huur online
We schreven deze editie al over het decentrale en open karakter van het wereldwijde web, en het probleem van 'verrotte' links. Maar inmiddels is het web eigenlijk helemaal niet zo open meer, en belandt er steeds meer content achter de paywall. Volgens dit artikel in The Reboot (9 min) krioelt het inmiddels van de 'huisbazen' op het internet, en moeten we steeds vaker 'huur' betalen om toegang te krijgen.
The core business model of platform capitalism is best understood as an expansion of rentierism — owning property for the purpose of maintaining control over it and extracting rent from those who live and work on it.
En dat gaat een stuk verder dan de traditionele huisbaas, die je alleen betaalt om van zijn grond/bezit gebruik te kunnen maken. Op het internet betalen we dezelfde huisbaas ook voor allerlei diensten, en doen we dat niet alleen met geld, maar ook met data. Het begrip 'eigendom' heeft daarmee ook een andere betekenis gekregen. De eigenaren zijn geen personen, maar platforms.
Dit is overigens ook een goede aanleiding om dit opiniestuk van Wired uit begin 2020 van stal te halen (6 min). Daarin speculeert Jason Parham over een toekomst waarin je op Twitter direct geld kan verdienen aan je volgers:
Imagining a future where Twitter and Instagram have private monthly subscription options for users with locked accounts doesn’t seem that far off.
Profetische woorden, zo blijkt nu. Twitter staat op het punt om 'Super Follows' te introduceren en het steeds populairder wordende OnlyFans is in feite een betaalde variant van Instagram. Volgens Parham begon deze ontwikkeling al een decennium geleden, toen sociale netwerken als Instagram en Facebook persoonlijk branding steeds centraler gingen stellen, en zien we daar nu de ultieme uitwerking van: individuen die door midden van een directe relaties met hun volgers geld (proberen te) verdienen op het internet. Maar ook hier geldt dat de huisbazen een deel van die verdiensten opeisen. Kijk maar naar Substack (10%) en de Apple Store (30%). En dat is nou precies het punt van Sadowski.
👩💻 Big Tech wordt beschuldigd van concurrentievervalsing
Gelijk even doorpakken over die rente. Feest in Silicon Valley: de Amerikaanse rechtbank verklaarde de aanklacht - van 46 staten plus Washington D.C. en de Amerikaanse mededingingsautoriteit (de FTC) - dat Facebook aan concurrentievervalsing zou doen als ongegrond. Het FD (4 min) beschouwt deze beslissing als een eerste overwinning in een lange strijd tussen overheden en Big Tech over monopolistisch gedrag.
Het FD wijst erop dat het vonnis van de rechter onder andere beschrijft dat de huidige wetgeving niet geschikt is om Facebooks macht (net als dat van Google) in te perken. De MIT Technology review legt dat in dit artikel (11 min) met behulp van een korte historische samenvatting goed uit. Kortweg zit het zo:
In het begin van de twintigste eeuw werd de eerste Amerikaanse wetgeving tegen monopolisten ingevoerd. Deze wetten waren gericht op grote bedrijven, zoals Standard Oil, die middels acquisities zò machtig waren geworden dat competitie onmogelijk was en leveranciers de dupe werden.
Eind twintigste eeuw werden deze wetten vervangen met een focus op consumenten. Consumenten moesten vooral geen hogere prijzen ondervinden als gevolg van consolidatie.
Recentelijk is er een nieuwe beweging ontstaan die zich verzet tegen deze complete focus op prijzen voor klanten. Wetgevers en politici argumenteren nu dat bedrijven ook te groot kunnen zijn als ze schade aanrichten aan leveranciers, werknemers of zelfs het politieke systeem.
Volgens deze nieuwe kijk op concurrentievervalsing zou vooral Facebook weleens de Standard Oil van de 21e eeuw kunnen worden, mits het lukt om deze schade aantoonbaar te maken.
Ook Europese politici zijn druk in de weer om de macht van Big Tech iets minder Big te maken. De NYT kopte twee weken geleden dat de Europese commissie een nieuw onderzoek is gestart naar Google's monopolie in de online advertentiemarkt (4 min). Interessant genoeg richt dit onderzoek zich onder andere op de techniek waar wij in editie 16over schreven (FLoC), die Google wil introduceren om cookies te vervangen. Deze aankondiging zit op de hielen van een boete van €220 miljoen euro van de Franse autoriteit en de ruim €8 miljard euro die Google aan boetes heeft gekregen van de EC sinds 2017. Niet gek dus dat Amerikaanse advocatenkantoren gespecialiseerd in privaatrecht geweldige tijden beleven.
💡Bits & Bytes
How Many Robots Does It Take to Run a Grocery Store? (📹 5 min)
Hoe ver wijk jij af van het gemiddelde? Check het hier.
Wat was de geur van Europa eeuwen geleden? (4 min)
Nog ééntje over AirBnB dan, Morning Brew schreef een profiel over het team wat discriminatie op het platform tegen moest gaan. Dat ging anders (10 min).
Beetje off-topic, maar wel leuk: een boer uit Wales maakt nu een rode wijn van wereldklasse, global warming anyone? (1 min)
📷 Beeld van de week
Xuebing Du - California Colors
🚒 Nabranders
Over thuiswerken gesproken (editie 19). Hier wat tips om rugklachten te voorkomen als gevolg van al dat gezoom(7 min)
Vorige week bespraken we vliegende auto's, AirCar heeft net aangekondigd dat ze voor het eerst een vlucht tussen twee steden in Slowakije hebben afgerond. Check een filmpje van deze vliegende auto.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen en door te sturen!
Barend en Ocky