The cost of failure in entrepreneurship is trending toward zero
Goede zondag!
Deze week begint de stormachtige opkomst van de CouranD (werktitel 😉)! Na de succesvolle pilot nodigen we je uit om vrienden/familie/collega's/buren uit te nodigen om ook deze tweewekelijkse nieuwsbrief over tech, innovatie en ondernemen te delen:
En voor wie al langer bij ons zijn: heb je de enquete al ingevuld?
Deze editie gaat het over strijd: Hollywood vs. Streaming, de ECB vs. Libra, Slack vs. Teams en Shopify vs. Amazon. Prettige wedstrijd!
🍿De vernieuwing en vernieling van streaming
Eigenlijk is dit een grote nabrander op een stuk uit de eerste editie van CouranD over de toekomst van bioscopen. Er is veel gebeurd sindsdien. Ze besloot Warner Bros hun volledige line-up van blockbusters voor 2021 tegelijk met de bioscoopreleases online te zetten op streamingdienst HBO Max. Weg is die 'theatrical window' waar we het eerder over hadden. Insiders noemen het een bombshell. Het lijkt op een gok dat het vaccin nog even op zich laat wachten, en bioscoopbezoek voorlopig laag zal blijven. De New York Times schreef zelfs een necrologie voor Hollywood, nadat ze al het veranderende business model van Hollywood onder de loep hadden genomen.
Het wordt steeds duidelijker dat streaming de toekomst heeft. Zo heeft Disney zich volledig gereorganiseerd rondom streaming. Volgens The Verge is streaming zelfs de 'enige' toekomst. En ja, dat doet pijn in andere gebieden:
The bottom line is that if all these companies want to be in on streaming, it means they have to slim down and abandon other parts of their business that have become dinosaurs. In many cases, that means shedding cable networks. In others, it’s layoffs to target redundancy.
En hoewel streaming dan misschien de toekomst heeft, het is niet per se de meest winstgevende toekomst, vooral ten opzichte van 'traditionele' TV. Dat wordt hier haarfijn (en zeer gedetailleerd) uitgelegd.
Een 'streamende' consument levert minder op per gekeken minuut dan iemand die bijvoorbeeld TV kijkt met reclames. Daarnaast zijn de kosten van streaming hoger
Hogere 'churn', omdat de overstapkosten voor de klant veel lager liggen
Grote spelers als Netflix zijn bereid om tegen veel lagere marges te opereren, en dat drukt de winst
Toch is het een gok, en lijkt het erop dat de grote winst niet per se op de korte termijn geboekt wordt. Dit is er eentje van de lange adem en grote offers.
💱Het wanneer en waarom van de Digitale Euro
Recent kondigde de Europese Central Bank (ECB) aan te gaan experimenteren met een ‘Stablecoin': de digitale euro. De NRC legt uit wat een Stablecoin is en waarom een Europese variant daarvan aanstaande is:
Een Stablecoin is een digitale munt waarvan de waarde direct gekoppeld is aan echte valuta (of iets vergelijkbaars zoals een obligatie). Het omzeilt daarmee het grootste nadeel van bestaande digitale munten (zoals Bitcoin): extreme volatiliteit. Simpelgezegd zou het "een elektronische variant worden van het papieren bankbiljet: de centrale bank geeft ze allebei uit. En de bank garandeert van allebei de waarde." (NRC) Je gebruikt het via een app of een soort (OV)-chipkaart.
De ECB (en haar evenknieën in o.a. China, US en Zweden) hoopt hiermee minder afhankelijk van banken te worden. Daarnaast:
Zouden Stablecoins bankverkeer makkelijker/sneller maken, zeker voor betalingen buiten de Euro.
Volgens de HBR wordt een Stablecoin in sommige landen gezien als een manier om bankieren toegankelijk te maken voor de economische onderkant van de piramide. Met die reden lanceerde in oktober de Bahama's als eerste een officiële Stablecoin: de Sand Dollar.
Maar een Europese Stablecoin is vooral ook een manier om te voorkomen dat commerciële munten (zoals de recent herontworpen FB Libra) te machtig worden. Want:
Als commerciële munten dominanter worden dan de nationale munt, verliest de overheid deels de mogelijkheid om economisch beleid te voeren.
Hoeveel macht vergaart Facebook met deze betaaldata? Hoe goed is privacy gegarandeerd?
Zal een commerciële partij genoeg doen om witwassen te voorkomen en veiligheid te garanderen?
Die laatste twee zijn net zo goed vragen voor 'nationale' Stablecoins. Bloomberg citeerde een Chinese bankmanager over hun nationale digitale munt: the bank "wants to 'strike a balance' between anonymity and the need to crack down on financial crimes"... En onze nationale OV-chipkaart was nou ook niet bepaald waterdicht! Eén ding is zeker, over tien jaar betalen we nog steeds met cash geld voor de toiletten langs de Franse snelweg.
💬OpgeSlackt door Salesforce
Slack - de chat app die de wereld wil veroveren door e-mail overbodig te maken - is overgenomen door het grote Salesforce. Het lijkt een vreemde zet, maar dat is het niet. Slack heeft moeite om voet aan de grond te krijgen bij de grote corporates, waar het echte geld te verdienen is. De introductie van Microsoft Teams heeft daar niet bij geholpen. Niet omdat de app van Slack slecht is, maar omdat het bedrijf geen schaalbare 'sales force' (i know) heeft om een voet tussen de deur te krijgen bij de grote bedrijven. Salesforce heeft dat wel. Dat bedrijf is inmiddels een gevestigde naam binnen de 'enterprise software' (applicaties bedoeld voor bedrijven). Het heeft een heel leger aan 'sales engineers' en 'customer success managers' om hun CRM-software door de strot van de inkoopmanagers van grote bedrijven te duwen. Lees hier een uitgebreide uitleg over waarom het een goede move is van Salesforce.
bron: Why Salesforce bought Slack - Divinations
Volgens The Verge heeft Microsoft simpelweg gewonnen van Slack. Slack krijgt op een 'bottom up'-manier voet aan de grond bij bedrijven; individuele werknemers ontdekken de app, worden er blij van, en gaan het gebruiken. Maar tot grootschalige implementatie komt het blijkbaar niet vaak genoeg (zie de grafiek hieronder). Microsoft Teams daarentegen is binnen no time gegroeid tot 112 miljoen gebruikers (tegenover de 12 miljoen van Slack), dankzij de grote adoptie van Microsoft Office - waar Teams gratis bij gebundeld wordt. En dat is zo pijnlijk aan de situatie voor Slack. Het is in principe een betere en gebruiksvriendelijkere oplossing dan Microsoft Teams, maar door de schaal van Office, en de 'verkoopkracht' van Microsoft wordt de laatste zo'n tien keer vaker gebruikt, en zitten werknemers opgescheept met een suboptimale oplossing.
Hoewel Microsoft Office doorgaans niet heel populair is bij hippe start-ups, blijft het de onmiskenbare leider bij grote bedrijven. De vraag is nu of Salesforce van plan is (en er in zal slagen) om Microsoft van die troon te stoten. En Slack.. die heeft moedig geprobeerd stand te houden als onafhankelijke app, ontworpen naar de wensen van individuele gebruikers, om uiteindelijk toch toe te moeten geven aan een grote speler. Het is niet ondenkbaar dat andere apps zoals Notion en Airtable hetzelfde lot te wachten staat. Consolidatie lijkt onvermijdelijk. Maar wellicht dat toezichthouders deze keer beter opletten, en de groeiende macht van grote softwarebedrijven in de kiem smoren.
🛒Shopify en de strijd om de lokale ondernemer
Wat hebben Heineken, Kylie Jenner en jouw favourite insta kledingwinkel met elkaar gemeen? Ze verkopen, net als 10.000 andere ondernemers in Nederland, hun producten via Shopify. Het Canadese Shopify is begonnen als website waarop mensen gemakkelijk een webshop voor hun handeltje konden maken, maar is ondertussen uitgegroeid tot een gigantisch platform (# wereldwijde verkopers = 1 miljoen, omzet = €1 miljard, marktwaarde > €100 miljard, 1 miljoen wereldwijde verkopers). De NYT publiceerde een bedrijfsprofiel waarbij ze zich afvroegen: kan Shopify Amazon verslaan zonder zelf Amazon te worden? Het antwoord: dat hangt er van af...
Als Amazon een soort Mediamarkt is, dan is Shopify het lokale winkelcentrum. 60% van Amazon’s omzet komt tegenwoordig van 1.7 miljoen derde partijen op hun drukbezochte platform verkopen. Shopify is het onzichtbare platform op de achtergrond van veel webshops (en Facebook shops); elk met hun eigen merk en verhaal. Er is geen shopify.comwaar je alle producten kan vinden. Net als Amazon, biedt Shopify allerlei extra services: van voorraadbeheer en verzending tot bedrijfskapitaal. Ondernemen lijkt daarmee voor iedereen binnen handbereik.
De twee bedrijven hebben echter een totaal andere aanpak:
Amazon bouwt en beheert alles zelf;
Shopify positioneert zichzelf als ecosysteem en werkt samen met externe ontwikkelaars en lokale logistieke leveranciers (b.v. PostNL).
Het verschil tussen Shopify en Amazon/Bol/Coolblue zit in hoe klanten je vinden. Mensen zoeken naar kerstboomverlichting op bol.com; met Shopify moet je zelf klanten naar jouw (online) winkel trekken. Volgens oprichter Lütke maakt dat het verschil: goede ondernemers weten klanten met een verhaal binnen te trekken. Ergo, veel winkels falen.
Shopify staat voor een kruispunt: ze willen de ruimte aan verkopers laten om hun merkverhaal te vertellen, maar een centraal platform zou veel klanten trekken. De eerste stap naar een platform lijkt gezet, in mei introduceerde Shopify 'Shop', een app waar gebruikers producten kunnen zien van winkels waar ze eerder gekocht hebben én van lokale aanbieders. Verdere plannen zijn nog onbekend, maar het lijkt ons dat Shopify nog niet klaar is met zijn opmars.
💡Bits & Bytes
Anime wordt steeds populairder. Sony heeft dat ook door en koopt een grote Anime streaming dienst
Elon Musk’s Totally Awful, Batshit-Crazy, Completely Bonkers, Most Excellent Year | Vanity Fair
Toy Story kwam 25 jaar geleden uit. Een terugblik
Check deze goudmijn: 2.1 miljoen van de oudste posts van het internet. En hier een geinig pareltje dat we daarin gevonden hebben
📷Beeld van de week
Bevolkingsdichtheid - Alasdair Rae
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com
Barend en Ocky