CouranD - Editie 1
"The fundamental nature of the Internet is abundance, and the critical competency is discovery" - Ben Thompson
Welkom,
en wat leuk dat je de eerste editie van de CouranD leest. In deze nieuwsbrief delen wij wat we leren (en lezen) in onze zoektocht om de wereld van technologie, design en ondernemingen beter te begrijpen. Dat scheelt jullie tijd (leestijd = max 5 minuten) en is voor ons...uitdagend. Vandaag bespreken we:
Waarom de wereld van films en bioscopen voor een enorme verandering staat;
Wat er aan de hand is met digitale nieuwsbrieven (ja, we zien de ironie);
Waarom je in Nederland wel Biro's ziet maar geen Birds en;
Hoe het Amerikaanse proces omtrent de Big Tech Break-up verloopt.
Met maar één topic over corona, hopen we dat dit een lichtpuntje in je week zal zijn!
🎥Bioscopen in een 'perfect storm'
Het is bar en boos in de wereld van het witte doek. In Nederland is het aantal Pathé bezoekers gehalveerd. In Amerika zijn er zo weinig filmgangers dat de op één na grootste bioscoopketen de deuren weer voor maanden zal sluiten. Dit bericht kwam na de matige opkomst voor de film Tenet (omzet<break-even!). Erger nog, alle grote filmreleases die eraan komen zijn naar achteren geschoven: Dune gaat naar oktober 2021 en James Bond 'No Time to Die' naar April 2021.
Maar er is meer aan de hand, het hele business model van bioscopen wankelt. En de oorzaak van die trilling zijn streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en HBO Max (van Warner Bros). Dat zit zo:
Vroeger verdiende studio's veel geld aan blockbuster films die lang (~3 maanden) in de bioscoop draaide voordat ze elders beschikbaar kwamen.
Nu hebben steeds meer studio's echter directe lijntjes naar de televisies van consumenten. En daar zetten ze dik op in, getuige recente reorganisaties bij Disney, WarnerMedia en NBCUniversal. Trolls World Tour en Mulan zijn recente voorbeelden van films die de bioscoop overgeslagen hebben.
Voor AMC en Universal was deze ontwikkeling reden om een historische deal te sluiten waarin ze het 'theatrical window' naar 17 dagen terugbrengen. De komende jaren zullen we zien hoe dit spel tussen de 5 grote filmstudio's, tientallen art-house studio's en wereldwijde bioscoopketens gespeeld wordt.
📰 De opmars van de nieuwsbrief
Nieuwsbrieven bestaan al zo ongeveer sinds de uitvinding van e-mail. Toch schieten 'nieuwe nieuwsbrieven' de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Bekende journalisten besluiten hun baan bij een traditionele publicatie op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. Sommigen doen dit al langer, en met succes. Je hebt tenslotte maar honderd 'fans' nodig die bereid zijn te betalen om er van te kunnen leven.
Wired schrijft dat nieuwsbrieven wel eens de redding van de media zouden kunnen zijn.
With the traditional media industry cutting budgets and making mass layoffs, individual writers are turning to newsletters to, in effect, become media brands themselves.
De ironie is dat, terwijl journalisten zichzelf 'ontbundelen' van de traditionele uitgevers, er alweer een beweging ontstaat om meerdere nieuwsbrieven te bundelen:
“We started the bundle because we noticed that the rise of newsletters resulted in a situation where we ended up paying $5-$20 per month for newsletters,” says Keesling. “Bundling them together allows the reader to pay one price for everything they want to read, while it also increases the reach of every individual newsletter that we bring in.”
Overigens zou de redding ook uit een andere hoek kunnen komen; Google gaat (eindelijk) uitgevers betalen voor het creëren en cureren van content.
🛴De batterij van Stint Urban Mobility is op
Het bedrijf achter de Stint, het elektrische wagentje waarmee in 2018 een fataal ongeluk gebeurde, heeft zijn personeel laten gaan en vreest faillissement. De NRC wijst op een saillant detail van deze gebeurtenis: de eigenaar van het bedrijf geeft de overheid de schuld, omdat die niet snel genoeg de nieuwe versie van de Stint goedkeurde:
"We hebben werkelijk alles gedaan wat van ons is gevraagd.” Hij wijst erop dat keuringsinstantie RDW het vernieuwde voertuig al heeft goedgekeurd en ook onderzoeksinstituut TNO overstag is.
Dit is niet de eerste keer dat er lang gesteggeld is tussen de overheid en bedrijven over nieuwe vormen van mobiliteit. In 2019 werd na lang overleg tussen de Gemeente Amsterdam, de RDW en het Ministerie van Infrastructuur de Biro aan banden gelegd. En Nederland is aan de late kant met regelgeving omtrent Light-Electric-Vehicles (LEV), zoals elektrische stepjes (Birds, Limes) en Segways, die nog steeds geclassificeerd worden als 'bijzondere bromfietsen'... Sprouts' Danny Hoekzema beschrijft het zo:
In de praktijk komt het erop neer dat de toelating van Light Electric Vehicles...gepaard gaat met het invullen van een giga-lange vragenlijst waarop het ministerie vrijwel altijd ‘NEE’ antwoordt.
Volgens sommigen laat Nederland hier een kans lopen om voorloper te zijn op een technologie die goed past in ons fietsland. Aan de andere kant is ook niet iedereen onverdeeld positief over de (vaak verkeerd geparkeerde) stepjes, waarvan de sustainability claim in twijfel wordt getrokken.
In februari 2019 introduceerde minister Van Niewenhuizen in ieder geval strengere eisen; sinds december lobbyen vier grote fabrikanten van LEVs samen **voor versoepeling. Een definitief herzien toetsingskader bijzondere bromfietsen werd aan het begin van dit jaar verwacht..
🏛️Big Tech Break-up (wat 'GAAF'!!)
Wanneer de tech industrie het predicaat 'Big' kreeg weten we niet precies, maar inmiddels is wel duidelijk de macht van de 'Groten' (Google, Amazon, Apple, Facebook, of 'GAAF' voor de liefhebber) enorm is. De onschuld van start-ups in een garage in de suburbs van de VS is er wel een beetje vanaf.
Zo denkt ook politiek Verenigde Staten. In juli was er een Congressional Hearing (virtueel, want Corona) over machtsmisbruik door de Grote Vier van de tech industrie. Wat is er nou precies aan de hand? Dit filmpje legt het uit.
TL;DW: GAAF wordt ervan verdacht gedrag te vertonen (en hebben vertoond) waarmee concurrentie wordt onderdrukt. Dit kunnen ze vanwege hun machtspositie als platform (remember Epic Games vs Apple?), of vanwege hun diepe zakken waarmee ze opkomende concurrenten kunnen opkopen. Congres 'onderzocht' nu of de bedrijven zich schuldig maakten aan strafbare feiten. Tegelijkertijd overwegen de lawmakers hervormingen waardoor legaal maar 'ongewenst' gedrag illegaal wordt. Let wel: het is geen rechtszaak, dus er worden geen bedrijven of bestuurders vervolgd.
De conclusies en aanbevelingen van de onderzoekscommissie zijn inmiddels gepubliceerd.
New York Times: "Congress Agrees: Big Tech is Broken"
De 'take' van Bloomberg: niet iedereen is het eens, en het duurt nog wel even voordat er ook echt verandering plaatsvindt (if at all).
Zolderkamer-strategist Ben Thompson plaatst het in een historisch perspectief (beware, looooong read); Deze antitrust hearing is gewoon een nieuwe uiting van 'anti-monopolie' sentimenten die al sinds jaar en dag in de VS leven.
The committee specifically, and people concerned about tech power generally, should in my estimation spend a lot less time trying to shoehorn today’s tech companies, built to operate in a world of abundance, into antitrust laws built for a world of scarcity
Overigens is dit wel een beetje een Amerikaanse aangelegenheid, maar ook in Europa speelt dit onderwerp; de EU komt zelfs met een 'hit list' van bedrijven die moeten worden aangepakt.
💡Bits & Bytes, wat wij verder lezen/luisteren/kijken:
R.I.P. Flash. Hier vind je een prachtig overzicht (in Flash) van hoe Flash de wereld van online games heeft beïnvloed:
How Flash games shaped the video game industry
De Zweedse oprichter van Spotify heeft aangekondigd €1 miljard te investeren in Europese start-ups de komende jaren. 'The Observer Effect' heeft een heel menselijk en inzichtelijk interview met Daniel online gezet:
The Observer Effect - Daniel Ek
🤸🏼♀️Willie & Keur
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com
Barend en Ocky