CouranD #69 - Drie jaar
Over de bias in door AI gegenereerde afbeeldingen, de gelijkenissen tussen X en 9gag, en nog veel meer
Goedemorgen,
CouranD bestaat drie jaar! Zondag 18 oktober 2020 - we zaten toen nog middenin corona - stuurden Barend en ik de eerste editie. Inmiddels zijn we ruim 1400 abonnees en 69 edities verder. Barend doet helaas niet meer mee, maar ik blijf lekker doorgaan. Op naar nog eens 69 edities en duizenden lezers erbij!
Je krijgt deze editie iets later dan je van me gewend bent. Het was een drukke week, dus de aandacht voor deze nieuwbrief was een beetje verslapt. Het format is ook iets anders. Deze keer ga ik niet uitgebreider in op één onderwerp, maar schrijf ik kort over een aantal interessante artikelen. Plus het vertrouwde lijstje Bits & Bytes. Ik hoor graag wat je van deze vorm vindt!
🤖 How AI reduces the world to stereotypes - Rest of World
Een mooi vormgegeven en interactief artikel over hoe AI-tools vooral stereotypische afbeeldingen genereren. Met concrete voorbeelden. Bijvoorbeeld een overzicht van honderd afbeeldingen gebaseerd op het prompt ‘An Indian Person’, waarin je in één oogopslag ziet dat Midjourney er een stereotypisch beeld op nahoudt van hoe een Indiaas persoon er uitziet. Slechts één van de afbeeldingen is van een vrouw, en bij 92 afbeeldingen draagt de persoon een tulband.
🛜 The Internet Could Be So Good. Really. - The Atlantic
Over een initiatief van enkele onderzoekers aan MIT om een alternatief te vinden voor sociale media als manier om constructieve communicatie en dialoog tussen burgers te faciliteren. Ze stellen vast dat sociale media dit niet (meer) kunnen als gevolg van extremisme en de polarisatie, dat weer het gevolg is van het business model achter deze sociale platforms. De alternatieven die zij onderzoeken richten zich op ‘echte’ gesprekken, die toch op een schaalbare manier breder gevoerd kunnen worden.
🆇 Grinding For Elon Bucks - Garbage Day
Garbage Day is een goede nieuwsbrief van Ryan Broderick over het internet en alles wat daarop gebeurt. Afgelopen editie ging (wederom) over X/Twitter, met op het einde een interessant en verrassend inzicht. Broderick stelt een nieuwe trend vast op X waarbij geverifieerde accounts allerlei willekeurige memes posten, maar dan niet alleen als losstaande post, maar ook als (off-topic!) reply op andere posts. Hij noemt het ‘Verified Meme Dumps’. En daardoor begint X steeds meer op wat 9gag ooit was te lijken:
It’s 9gag. Elon Musk paid $44 billion to make 9gag. And his big plan to improve it, according to Fortune this week, is to start charging new users $1 a year to use it.
🚏 The Era of Traffic Is Finally Over - A Media Operator
Het verkeer dat nieuwssites via sociale media ontvangen is al een tijdje (drastisch) dalende. Facebook geeft steeds minder aandacht aan nieuws in de feed, en X gaat zelfs zo ver dat het de koppen uit de previews van artikelen die op het platform worden gedeeld heeft weggehaald. Allemaal om de gebruiker vooral binnen het platform te houden. Vervelend voor uitgevers die sterk afhankelijk zijn van sociaal verkeer (’social referrals’). Direct verkeer is de oplossing, maar dat is geen makkelijke.
💡Bits & Bytes
Wetenschappers lijken een manier te hebben gevonden om internet-encryptie nog sneller te ontsleutelen.
Wordpress Blogs kunnen nu gevolgd worden via de ‘fediverse’. Je weet wel: het decentrale netwerk voor sociale media waar ik eerder op schreef.
OpenAI heeft stilletjes hun ‘kernwaarden’ aangepast op hun website. Met meer focus op het creëren van AGI (Artificial General Intelligence)
Google test een nieuwe voorpagina met veel meer focus op nieuwsartikelen (a la Google Discover dat sommigen misschien al kennen van de Google app op hun telefoon). De test draait nu alleen in India.
Twee gekke voorbeelden van deepfake-achtige toepassingen van AI: Hier en hier.
Er is een soort wapenwedloop gaande tussen China, de EU en de VS rondom het bouwen van supercomputers. De EU heeft weer een stap gezet.
📷 Beeld van de week
Check de winnaars van de Photomicrography Competition. Met foto’s van hele kleine dingen.
Een jaar geleden publiceerden we editie #45. Over cybersecurity en Taylor Swift, onder andere.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky
Gefeliciteerd, op naar de volgende drie jaar!