CouranD #62 - Thread on arrival
Over text-based sociale media en datadeling tussen de VS en de EU
Hallo,
En welkom bij editie tweeënzestig van CouranD. Wat een roerige twee weken zijn het geweest sinds de laatste. Het kabinet is gevallen, politici stoppen ermee, de Tour is begonnen.. Het is zomer. De vakantie komt er aan. Of ik de volgende editie op tijd ga versturen weet ik niet zeker. Tegen die tijd zit ik in Italië.
Anyway, terug naar de orde van dag. Deze editie schrijf ik over de ontwikkelingen in text-based sociale netwerken, en ik ben een beetje uitgeschoten. Het is een wat langer stuk geworden dan ik had verwacht, maar wel met een paar interessante inzichten en linkjes naar goede artikelen. Verder een korte update over datadeling tussen de EU en de Verenigde Staten, en natuurlijk de vertrouwde Bits & Bytes. Veel leesplezier, en voor degenen die nog op vakantie gaan, fijne vakantie!
🧵 Thread on arrival
De ongekend snelle groei van Threads en de toekomst van decentrale protocollen voor sociale netwerken.
Er beweegt van alles in de wereld van (text-based) sociale media. Twitter lijkt langzamerhand kapot te gaan. Meta introduceert een twitter-kopie genaamd Threads met honderd miljoen gebruikers binnen vijf dagen. Substack lanceerde recentelijk ‘Notes’. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan alternatieven voor Twitter die gebruikmaken van decentrale protocollen, zoals Mastodon en Bluesky.
Ik heb inmiddels een account op al deze platformen. Hoewel ik ze niet allemaal actief gebruik, is het wel leuk om ze te bestuderen. Zeker als je - zoals ik - geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van digitale producten. Om beter te begrijpen waar dit allemaal naartoe gaat zijn twee onderwerpen van belang: (1) decentrale protocollen zoals ActivityPub, en (2) de lancering en ongekend snelle groei van Meta’s Twitter-alternatief Threads en de keuzes die het bedrijf daarin maakt.
Om te beginnen met ActivityPub. Ik las een goed artikel van The Verge (uit april dit jaar) waarin helder wordt uitgelegd wat het is en waarom het bestaat. ActivityPub is een technologie die ervoor zorgt dat sociale netwerken losstaan van het platform waarop je gebruikmaakt van het netwerk. Een beetje zoals e-mail. Dat maakt gebruik van een protocol dat niet in handen is van een specifiek bedrijf, waardoor je als Gmail-gebruiker probleemloos iemand kunt mailen die van Outlook gebruikmaakt, en vice versa. Ja, Gmail biedt bepaalde specifieke functionaliteiten zoals spamdetectie, maar de kernfunctionaliteit is platform-agnostisch.
ActivityPub bestaat al best lang, en het bekendste sociale netwerk dat er op draait is Mastodon, een decentraal Twitter alternatief. Op Mastodon kun je ook mensen volgen die niet via Mastodon zijn geregistreerd, en je kunt je volgers als je zou willen ‘meenemen’ naar een ander platform. In andere woorden, het is decentraal. Maar het is ook fragiel. De content staat op decentrale servers. Daarnaast is er nog geen universele identiteitssysteem voor registratie en verificatie. De app Bluesky maakt gebruik van een vergelijkbaar protocol, die dit soort problemen zou moeten oplossen, en bovendien meer mogelijkheden biedt voor moderatie en curatie.
En dan Threads, dat op 6 juli werd gelanceerd en sindsdien meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers heeft. Ben Thompson schreef een interessante analyse van Threads en het sociale medialandschap in het algemeen. En het interview met Instagram-baas Adam Mosseri van The Verge biedt een mooi inkijkje in de overwegingen achter de ontwikkeling en lancering van de app. Een paar inzichten:
Threads maakt gebruik van het netwerk van Instagram, waardoor het in één klap zo hard kon groeien. Andere apps die ‘from scratch’ een publiek moeten opbouwen hebben daar meer moeite mee.
Threads kiest ervoor om (voorlopig) alleen een algoritmische feed aan te bieden, waarmee het inzet op ‘overvloed’ (zoals TikTok) in plaats van het sociale netwerk zelf.
De lancering van Threads is naar voren gehaald om in het gat te springen dat Twitter creëerde door limieten op het aantal tweets dat je kan lezen in te stellen. Het is dan ook een vrij ‘minimale’ versie van Twitter, zonder toeters en bellen.
In tegenstelling tot Twitter heeft het nieuws geen prominente rol in de feed, en wordt er strenge moderatie toegepast (zoals bij Instagram)
De app is nog niet te gebruiken binnen de Europese Unie, omdat het bedrijf nog niet klaar is voor de strengere privacy- en techwetgeving in de EU.
Maar misschien wel het meest opvallend: Meta is van plan om Threads te laten werken met ActivityPub. Ironisch, omdat ActivityPub juist werd gecreëerd om de centrale macht van bedrijven zoals Meta tegen te bestrijden. Meta lijkt deze decentralisatie-trend nu te willen omarmen. Dat kan alleen als je gelooft dat je een killer app kunt bouwen die zo gebruiksvriendelijk en waardevol is dat gebruikers blijven hangen, en hun netwerk niet mee nemen naar een andere app. Dan is de ironie compleet: wellicht dat decentrale oplossingen zoals ActivityPub pas op grote schaal gebruikt worden als de centrale platformen deze omarmen. Waarbij de strategie van ‘Embrace, Extend, Extinguish’ (eerst omarmen, daarna uitbreiden met unieke toepassingen, waardoor je de universele waarde ondermijnt en niemand meer om je heen kan) op de loer ligt en we zomaar weer terug bij af kunnen zijn.
In de tussentijd kun je me volgen op Twitter, Mastodon, Bluesky, Threads en Substack Notes ;)
🇪🇺 Europese data in de Verenigde Staten
De Europese Unie heeft een nieuwe deal goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat bedrijven in alle vrijheid data mogen verplaatsen tussen de EU en de Verenigde Staten. Volgens de EU zijn de Verenigde Staten nu een land waar de bescherming van persoonlijke data goed genoeg is.
Om dat voor elkaar te krijgen moest onder andere gegarandeerd worden dat de geheime diensten van de VS geen toegang hebben tot informatie van Europeanen, ook staat dit in de VS opgeslagen.
Bedrijven zoals Meta zijn ook blij met deze deal. Eerder dreigden ze nog Facebook en Instagram ontoegankelijk te maken in de Europese Unie. De nieuwe app van Meta - Threads - is nog niet beschikbaar in de Europese Unie.
💡Bits & Bytes
Briljante commercial van het Franse telecombedrijf Orange
Wetenschappers hebben aangetoond dat honden gevoelig zijn in kleine variates in het magnetische veld van de aarde. Hoe? Door te meten in welke richting honden poepen en plassen.
Deepfakes en AI worden nu gebruikt als argument voor onschuld, of ‘plausibele ontkenning’
De genomineerden voor de Emmys zijn bekend, met 27 nominaties voor Succession
Bill Gates ziet echte risico’s van AI, maar gelooft dat die beheersbaar zijn
Aflevering 1 van Black Mirror al gezien? De echte wereld lijkt er steeds meer op
📷 Beeld van de week
Een jaar geleden publiceerden we editie #42, met een leeslijst voor de zomer van 2022.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky