CouranD #100 - Op naar de volgende 100
Over AI in de EU, cyborg kakkerlakken, een lange lijst nieuwsbrieven, SNARF, en meer...
Hallo,
De honderdste editie van CouranD is er. Ruim vier jaar geleden begonnen - de eerste editie werd in oktober 2020 gestuurd - middenin corona als hobbyprojectje van Barend en mijzelf. We wilden kijken of we het konden volhouden om structureel, elke twee weken een nieuwsbrief uit te sturen over de dingen die ons interesseren (technologie, media, wetenschap, design, internetcultuur). En dat is gelukt! Inmiddels doe ik het in mijn eentje. Ik heb een paar korte pauzes ingelast, maar al met al ben ik blij dat ik al honderd keer een nieuwsbrief heb kunnen uitsturen (inmiddels naar ruim 1800 ontvangers).
Deze editie vertel ik wat meer over mijn ‘proces’ voor het maken van deze nieuwsbrief en de nieuwsbrieven die ik volg/gebruik ter inspiratie. Daarnaast nog een kort stukje over AI en Europa. En natuurlijk een rijtje Bits & Bytes.
Op naar de volgende 100!
🎉 100 edities CouranD
Hoe deze nieuwsbrief tot stand komt

Het proces
De aanpak is in de loop der jaren niet gek veel veranderd. Gedurende de week verzamel en lees ik van alles. Ik ben geabonneerd op heel wat nieuwsbrieven, blogs en ik volg interessante mensen op social media. Uit die enorme stroom aan content selecteer ik de artikelen / onderwerpen die interessant zouden kunnen zijn voor deze nieuwsbrief. Dat doe ik in een grote tabel in Notion. Die fungeert als een inbox voor alle linkjes en onderwerpen. Vervolgens maak ik een selectie: één a twee onderwerpen waar ik wat langer bij wil stilstaan, en een hele rits linkjes naar andere interessante dingen. Die verdeel ik binnen Notion en voorzie ik van de juiste tag (’Bits & Bytes’, ‘Volgende editie’, ‘Beeld van de Week’, etc). Vervolgens ga ik bijlezen en schrijven. Ook dat doe ik in Notion. Daarna zet ik alles in Substack, zoek er wat plaatjes bij, en druk op verzend. Ik heb een beetje geëxperimenteerd met AI voor curatie en ‘eindredactie’ maar ben daar weer mee opgehouden.
De inspiratie
Hieronder een lijst van nieuwsbrieven die ik volg en die vaak input zijn voor CouranD. Ik volg daarnaast nog wat andere nieuwsbrieven en mensen voor mijn persoonlijke en professionele interesses, maar die zijn niet per se relevant voor deze nieuwsbrief.
Dense Discovery - heerlijke nieuwsbrief met elke week een verzameling van handige apps, prikkelende essays, en mooi design. Mooi vormgegeven ook.
Garbage Day - De nieuwsbrief van Ryan Broderick over internetcultuur, technologie en (Amerikaanse) politiek
The Rebooting - Brian Morrisey (voormalig baas van Digiday) analyseert de wondere wereld van media en uitgevers
Platformer - Casey Newton (voormalig The Verge) schrijft over (Big) Tech, sociale mediaplatforms en AI. Met inhoudelijk sterke essays en elke keer een hele waslijst aan nieuwsberichten uit andere media. Ik ben geabonneerd op de betaalde versie.
AI Report - Een van de beste Nederlandstalige nieuwsbrieven over AI, opgezet door Alexander Klöpping, Ernst-Jan Pfauth en Wietze Hage. Ze hebben ook een podcast (voormalig POKI)
Villamedia publiceert meerdere nieuwsbrieven over (Nederlandse) media en AI
Elger.fm - nieuwsbrief van Elger van der Wel over online media en innovatie in de journalistiek (al 10 jaar lang!)
Alexander Klöpping’s Substack - observaties en bespiegelingen over tech, media, AI en ondernemerschap van ‘s lands bekendste en beruchtste tech-duider
Contentland door Kenneth Stamp - nieuwsbrief over het kruispunt tussen Hollywood en Silicon Valley
Deze Week van Rutger Otto - heerlijke Nederlandstalige, wekelijkse blog over cultuur en technologie
Ernst-Jan Pfauth - van ‘intentioneel leven’ tot interessante boeken, aanbevelingen en verrassende observaties
Gamepraat - nieuwsbrief over de gamewereld van Bastiaan Vroegop
Links I Would Gchat You If We Were Friends - lekkere nieuwsbrief met opvallende linkjes, leuke artikelen, etc.
NextDraft - dagelijkse nieuwsbrief met een overzicht van het belangrijkste nieuws en de beste artikelen uit verschillende (Engelstalige) media
Trending in Tech - Nederlandstalige AI-nieuwsbrief van Jarno Duursma
User Mag - nieuwsbrief van journalist Taylor Lorentz (auteur van Extremely Online) over technologie, internetcultuur en meer. Heeft altijd ook interessante, obscure linkjes.
FMT Handpicked - Erwin Blom over media en innovatie
404 Media - een van de beste plekken waar momenteel techjournalistiek bedreven wordt. En dan niet over gadgets, maar over de impact van technologie op onze wereld.
Installer (door David Pierce van The Verge) - wekelijks overzicht met tools, gadgets en appjes, boeken, films, etc.
Innovation Origins - Nederlands (nieuws)platform over innovatie
De Circulaire van Hay Kranen - Fijne nieuwsbrief over kunst, techniek, cultuur en kattengifjes
The Information - is een bekende site voor techjournalistiek. Met een heel duur abonnement. Ik ontvang de sporadische gratis nieuwsbrief.
People versus Algorithms - nieuwsbrief van mediapundit Troy Young (samen met eerdergenoemde Brian Morrissey)
status.news - relatief nieuwe publicatie over alles wat met media te maken heeft
TLDR - een van de grootste nieuwsbrieven (meer dan een miljoen abonnees) over (hardcore) technieuws. Elke dag een update van het belangrijkste nieuws in vijf minuten.
Digital Native - nieuwsbrief van Rex Woodbury over hoe mensen en technologie zich tot elkaar verhouden. Ik moet eerlijk zijn dat ik niet elke editie (helemaal) lees, het zijn vaak ontzettend lange stukken
Citation Needed - kritische nieuwsbrief over crypto van Molly White (bekend van web3isgoinggreat.com)
reinier.fyi - blog van Reinier Ladan, oa bekend van de Appels en Perenshow, over van alles en nog wat
🇪🇺 Een update over Europa en AI
Europa lijkt op allerlei vlakken buitenspel te worden gezet. Van de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, tot de uitrol van de nieuwste snufjes van de grote Amerikaanse techbedrijven. Ik zie steeds vaker ‘Make Europe Great Again’ voorbij komen. ‘Great’ moeten we zeker worden (als we het niet al/nog zijn), maar het is ook belangrijk dat we ‘gaaf’ zijn, anders lukt het nooit om de (jonge) burgers van de verschillende Europese landen te verenigen achter het Europese verhaal. Make Europe Gaaf Again. ‘MEGA’ zou dan inderdaad een prima, pakkende afkorting kunnen zijn.
Maar goed, ik dwaal af. Ik wilde even een korte update geven over wat er zoal speelt op het gebied van AI binnen Europa. Hierbij:
Als onderdeel van de ambities rondom Europese ‘digitale soevereiniteit’ zijn er plannen om een rits aan open source LLMs (large language models) te ontwikkelen die alle talen binnen de Europese Unie beslaat. OpenEuroLLM moet het gaat heten, en het budget is (een magere) €37.4 euro 😅
InvestAI is een initiatief van de EU om “200 miljard euro aan investeringen in artificiële intelligentie te mobiliseren”
En het EU AI Champions initiatief moet voor nog eens 150 miljard aan investeringen in AI gaan zorgen
Op de AI Action Summit in Parijs lijkt investeren en innoveren aan terrein te winnen ten opzichte van regulering
💡Bits & Bytes
Barend Klitsie, waarmee ik ruim vier jaar geleden deze nieuwsbrief begonnen ben was te gast in de podcast van Herprogrammeer de Overheid. Barend is CTO bij iRealisatie binnen het ministerie van VWS en vertelt in de podcast hoe zijn organisatie digitalisering en softwareontwikkeling aanpakt binnen de overheid.
Goed stuk over de decentralisatie van sociale media. Ik juich de decentrale alternatieven voor de sociale platforms van Big Tech (ook wel fediverse genoemd) toe, maar dit artikel geeft een genuanceerde en kritische blik op deze trend, met name als het gaat om ideologische versnippering en amateuristische moderatie.
Over de fediverse gesproken: Tumblr sluit zich aan bij de fediverse (zodra hun migratie naar Wordpress is voltooid)
Over online veiligheid en moderatie gesproken: ROOST is een collectieve inspanning van verschillende grote bedrijven om “schaalbare en veerkrachtige open-source infrastructuur te bouwen voor online veiligheid”
Ondertussen is BuzzFeed bezig met een eigen sociaal platform als antwoord op de ‘SNARF’ van de Big Tech-platformen. SNARF staat voor ‘Stakes, Novelty, Anger, Retention and Fear’ en verwijst naar de aard van de content die gepromoot wordt op de sociale platformen. Jonah Peretti schreef een ‘anti-SNARF Manifest’
Ik zou graag een andere afkorting willen coinen om de grote sociale platforms te typeren: ‘GOMO’: Gesloten, Ongezond, Misleidend en Onveilig.
Wat nieuws over robots
Schattig filmpje van voetballende robots van Google Deepmind. Benieuwd hoe lang dit nog schattig blijft..
Visualisatie van NASA van wat je zou zien als je in een zwart gat zou vallen
Het schijnt dat ‘timeline apps’ (weer) in zijn, en Tapestry is een app waarmee je de verschillende blogs, sociale media en meer in één tijdlijn kan vatten
OpenAI lanceerde onlangs Deep Research, een assistent die voor jou onderzoek kan doen en in een paar minuten een heel rapport kan opleveren waar je normaal gesproken uren voor nodig zou hebben. De twee prominentste tech-analisten, Benedict Evans en Ben Thompson schreven erover. Evans is niet echt enthousiast. Thompson iets meer: Deep Research is volgens hem het geld (200 dollar per maand) meer dan waard, maar het is bij lange na niet zo goed als hijzelf.
Frankrijk heeft een record gebroken door een kernfusiereactor 22 minuten lang te laten draaien
De nieuwe quantumchip van Microsoft kan er (volgens Microsoft) voor zorgen dat we binnen een paar jaar (in plaats van decennia) quantum computers kunnen hebben die op grote schaal belangrijke problemen kunnen oplossen
Foto is een alternatief voor Instagram dat volledig is gericht op - jawel - foto’s
🕓 Een jaar geleden…
…stuurde ik editie #78, over online zoeken en hoe dat verandert als gevolg van AI.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky
altijd weer de moeite waard!