“OpenAI is nothing without its people” - zo ongeveer alle (belangrijke) medewerkers van OpenAI
Hallo,
Je ontvangt deze editie wat later dan je van me gewend bent. Het was een druk weekend in meerdere opzichten, en kreeg het daarom niet voor elkaar om deze nieuwsbrief keurig op zondag in jullie inbox te laten verschijnen. Dat zal niet meer gebeuren! Alhoewel, ik weet niet of ik die belofte echt kan nakomen.
Anyway.
Er gebeurt van alles bij OpenAI. Je kunt nu eigen GPTs ‘maken’ (daarover later meer), en Sam Altman - de (oud-)CEO van OpenAI - is (was?) in een bizarre strijd verwikkeld met het bestuur van het bedrijf. Update: ik schreef deze intro op zondagavond, maar inmiddels is Altman een medewerker van Microsoft geworden, en lijkt het erop dat er zomaar nog 500 oud-collega’s mee gaan…
Ondertussen is de AI-pin van Humane beschikbaar, en ik weet niet wat ik er van moet vinden. Het doet me denken aan Her. Het lijkt me een vrij onwennig apparaat. Een oplossing voor problemen waarvan ik niet wist dat ze bestonden. En dan ook nog eens ietwat pretentieus gepresenteerd door de oprichters van het bedrijf, die zelf werkzaam waren bij Apple. Apple komt daarmee weg, maar in dit geval voelt het ongemakkelijk.
Maar goed, deze editie draait om mijn nieuwe collega, waarover ik jullie hieronder meer vertel.
Enjoy!
✍🏼 Mijn eigen eindredacteur
Spelen met Custom GPTs van Open AI
Net na het uitsturen van de vorige editie vond de DevDay van OpenAI plaats, waarin Sam Altman de introductie van custom GPTs aankondigde. Het is nu mogelijk om je eigen versies van ChatGPT te maken. Voor eigen gebruik, of om toegankelijk te maken voor het bredere publiek. Een interessante ontwikkeling, en voor mij een reden om een abonnement op ChatGPT Plus te nemen zodat ik het zelf kan proberen.
Het proces van een custom GPT creëren is verrassend eenvoudig. Je geeft specifieke instructies en kunt extra informatie en data toevoegen voor extra context. ChatGPT helpt zelfs actief met het verfijnen van je ideeën. Als je niet weet waar je moet beginnen kan ChatGPT je ook helpen door zelf vragen te stellen over wat je van je eigen chatbot verwacht.
Ik besloot een eindredacteur voor mijn nieuwsbrief te maken. ChatGPT begon door mij te vragen wat ik wilde, en ik gaf aan dat ik een eindredacteur nodig had voor mijn nieuwsbrief over technologie en media. Daarop werd mij gevraagd waar ik wilde dat deze eindredacteur op zou letten. De toon? De spelling? De structuur van mijn stukjes? Ik zei dat het onder andere moest letten op of ik geen aannames deed over het kennisniveau van mijn lezers, en dat ik niet te veel in herhaling moest vallen. En dat mijn zingen niet te lang moeten zijn (één van mijn valkuilen). Het gesprek ging daarna nog een tijdje door, waarmee de instructies voor mijn nieuwe eindredacteur steeds verder werden aangescherpt. Ik verwees ‘m ook nog naar het archief van CouranD zodat het een beter beeld had bij de stijl van mijn nieuwsbrief.
Na de configuratie vroeg ik om feedback op een stukje uit een eerdere nieuwsbrief, en ja hoor: ik kreeg feedback over precies de punten die ik het tijdens de configuratie had meegegeven. Toen vroeg ik of de feedback meteen verwerkt kon worden door het stuk aan te passen. Ook dat gebeurde, hoewel de (stijl)aanpassingen van ChatGPT toch nog wel een beetje cringe aanvoelen.
En toen bedacht ik dat ChatGPT ook toegang heeft tot het internet, en dat het dus ook zou kunnen helpen bij het kiezen van de onderwerpen van mijn nieuwsbrief. Zo gezegd, zo gedaan.
Zoals je ziet is het woordgebruik van mijn (eind)redacteur nog steeds een beetje onwennig. Je voelt gewoon dat het een (indirecte) vertaling uit het Engels is. En de onderwerpkeuze is prima, maar niet denderend. Maar toch: ik hoefde in mijn verzoek niet te specificeren dat ik op zoek was naar onderwerpen in de wereld van tech en media. Door het gesprek tijdens de ‘configuratie’ was ‘ie daar al van op de hoogte.
Ga ik het echt structureel gebruiken? Ik weet het niet. Het kan een handig hulpje zijn bij het verfijnen van mijn teksten. Voor het kiezen van onderwerpen vertrouw ik meer op mezelf.
💡Bits & Bytes
Ik refereerde er al aan in mijn introductie. Wat is er nou aan de hand bij OpenAI? Zo verliep het bizarre weekend.
Ken je de Bored Ape Yacht Club nog? Je weet wel, die plaatjes van ‘verveelde’, cartooneske apen die voor grof geld als NFT verhandeld werden. Je hoort er bijna niets meer over. Behalve dat die club laatst weer een feestje had gegeven, en dat een deel van de aanwezigen na afloop last kregen van hun ogen.
Ik noemde het al in het stuk hierboven: de DevDay van OpenAI. Mocht je alle details willen, hier een overzicht van The Verge
Elon Musk heeft met zijn x.AI een eigen taalmodel laten ontwikkelen, a la ChatGPT, maar dan met ‘meer humor’, genaamd Grok. Hele ongemakkelijke humor. Een leuk tweetje van Sam Altman: je kunt Grok met een handomdraai ook gewoon nabouwen met een custom GPT van Open AI 🤷🏻♂️
Een goed stuk van Casey Newton over content moderatie, en dat de implementatie daarvan met de opkomst van generatieve A.I. zich naar de tools waarmee content wordt gecreëerd begint te bewegen, in plaats van de platforms waarop content wordt gepubliceerd. En Garbage Day doet ook een duit in het zakje over dit onderwerp.
Afgelopen week kon je er bijna niet omheen op X. Een tooltje genaamd ‘tldraw’ dat een nieuwe AI-functionaliteit heeft waarmee je applicaties kunt maken op basis van een simpele schets. Ze noemen het ‘make it real’. En hier zijn een paar bijzondere voorbeelden. En een artikel met wat meer achtergrond en uitleg
Ik gebruik Notion al jaren, onder andere voor het voorbereiden van deze nieuwsbrief. Een tijd geleden kondigde Microsoft al hun Notion-kloon aan, genaamd Microsoft Loops. Inmiddels is het officieel gelanceerd. Microsoft heeft eerder iets vergelijkbaars gedaan met Microsoft Teams (volgens sommigen een kopie van Slack).
📷 Beeld van de week
De winnaars van de 2023 Nature Conservancy photo contest:
The 2023 Nature Conservancy photo contest winners – in pictures
Een jaar geleden publiceerden we editie #47. Over reclame door middel van influencers en, jawel, de ondergang van FTX.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky