CouranD #47 - Influencers & Implosies
Over twijfelachtige investeringen van influencers en de ondergang van FTX
Convincing people to buy something regardless of its underlying value is the job description of our era’s version of the celebrity spokesperson: the influencer. - Malcolm Harris (NY Mag)
Goedezondag,
Ten eerste: dank voor de feedback op de vorige CouranD, keep it coming! Op de vooravond van een - tot nu toe - merkwaardig onglamureus WK brengen, sliden wij nog wat technieuws jouw inbox in. Geniet er van!
💸 Intelligente influencers worden investeerders
Sinds jaar en dag gebruiken beroemdheden hun aantrekkingskracht om investeringen in bedrijven te promoten. Wat in de jaren dertig begon als een side-hustle is in dit digitale tijdperk echter ontpopt tot een onnavolgbare wereld van steenrijke influencers. New York Magazine publiceerde een goeie long-read over de cowboyverhalen van het influencer kapitaal.
In de meest simpele vorm van promoten worden beroemdheden betaald voor een reclame. Beroemdheden worden gestrikt voor een spotje op TV (zoals voormalig voetballers die tot voor kort verkondigden dat je moet gokken op Toto). Maar tegenwoordig gaat dat vooral via duizenden ‘infuencers’ die posten op Insta en TikTok. Dit is een enorme industrie, waar tientallen tot honderden miljoen in omgaan.
De afgelopen tien jaar ging dit al een stap verder, toen deze influencers ook investeerders werden in merken en bedrijven. Je hebt wellicht wel eens gehoord van de rosé van Brangelina (Miraval), Casamigos tequila van George Clooney, of wat dichter bij huis: STËLZ ****seltzer van Monica Geuze. Een ‘tip’ op een Insta story is geloofwaardiger als de promotor “er zo in gelooft dat ze zelf geïnvesteerd hebben!”
Dit mechanisme is de afgelopen jaren versneld toen merkhuizen er achter kwamen dat ze ook influencers als een soort ‘co-founder’ kunnen presenteren. Zie hier het bedrijf Seed Beauty dat met de Kardashians gigantisch populaire make-up maakt: Kylie Jenners Kylie Cosmetics en Kim’s KKW. In Nederland hebben we bijvoorbeeld MIKKI KY van Mikky Kiemeney (de verloofde van Frenkie de Jong). Ook dienstverleners zijn hier inmiddels mee begonnen, zoals de ghost kitchens van MrBeast (zie CouranD #11).
Als investeerder kunnen influencers nog veel meer geld verdienen. Dan krijgen ze niet een eenmalige betaling, maar ze verkopen hun aandelen met hele dikke winst. Ter illustratie: Clooneys Casamigos werd voor $ 1 miljard verkocht aan een drankgigant. Savage x Fenty (van Rihanna) gaat binnenkort voor $3 miljard naar de beurs.
De overtreffende trap van deze ontwikkeling vond afgelopen jaar plaats in de vorm van NFT’s. De podcast Crypto Island beschrijft dat geniaal in deze aflevering. In dit geval verkopen influencers niet eens meer dat een product boven de kostprijs gekocht moet worden, maar verkopen ze simpelweg de belofte van winst. Een schrikbarend voorbeeld: Gary Vaynerchuk - een internet beroemdheid - krabbelde 286 diertjes en verkocht deze als NFT in één maand voor $ 50 miljoen.
En of deze producten eigenlijk van goede kwaliteit zijn? No. one. cares.
B.K.
💣 What the FTX?
De afgelopen weken vond een ongekende meltdown plaats van een van de grootse cryptoplatforms ter wereld, met vergaande gevolgen voor crypto in het algemeen. FTX, het cryptoplatform van Sam Bankman-Fried (’SBF’) - een tot voor kort extreem rijke cryptomiljardair die claimde weinig te geven om geld en zijn rijkdom wilde inzetten voor ‘effective altruism’ - implodeerde binnen enkele dagen. Over wat er precies is gebeurd zal ongetwijfeld een film gemaakt worden. Het is allemaal best ingewikkeld. Ik probeer het op een rijtje te zetten, en zal jullie verwijzen naar artikelen waar alles in detail wordt uiteengezet.
Het begon allemaal bij twijfels die deels door een concurrent van FTX - Binance - gezaaid werden over eencryptomunt waar FTX een te grote hoeveelheid van op de balans zou hebben. Binance besloot haar ‘positie’ in die munt te liquideren, wat leidde tot een extreme daling, en daarmee tot grote problemen voor FTX. Er volgt een ‘bank run’ op FTX en de aanstaande implosie is een feit. In wat lijkt op een vooropgezet plan besluit Binance haar concurrent FTX te redden door het bedrijf over te nemen. Maar niet lang daarna trekt Binance zich terug uit deze deal vanwege de tamelijk dubieuze praktijken van FTX. Ondertussen is de koers van nagenoeg alle cryptomunten, inclusief Bitcoin, extreem in waarde gedaald. FTX besluit faillisement aan te vragen. Miljarden zijn verdampt, en klanten zijn hiervan de dupe. Een ongekende klap voor de cryptowereld.
Het faillisement brengt nogal wat twijfelachtige en illegale praktijken naar boven van FTX in het algemeen en SBF in het bijzonder. FTX werd extreem amateuristisch en opportunistisch gerund en SBF blijkt alles bij elkaar te hebben gelogen. Zo werden belangrijke besluiten genomen via chatapps die automatisch berichten verwijderden. Bloomberg zette de meest bizarre onthullingen op een rij. Bovendien draaide het bedrijf op een vorm van handelen die illegaal is in de Verenigde Staten.
Wil je verder lezen?
NU.nl legt de consequenties van het faillisement van FTX op een begrijpelijke manier uit
Hier is een uitgebreide tijdlijn van alle gebeurtenissen tot nu toe
Alle bizarre onthullingen uit de faillisementsaanvraag op een rij in een twitterdraadje
De New York Times trekt paralellen met de ondergang van Lehman Brothers tijdens de finianciële crisis van 2008
Stephen Diehl, een van de bekendste cryptocritici, deed ook een duit in het zakje over dit hele fiasco
To be continued, I guess.
O.W.
💡Bits & Bytes
Een live dashboard over de winkans van elk team in het WK!
Time heeft weer een lijst met de beste uitvindingen van 2022 gepubliceerd. Zoals: een afstandsbediening zonder batterijen!
University of Threats is een database met interessante twitter draadjes. Leuk vanwege de inhoud, maar vooral het concept van twitteronderwijs is geinig.
Geinige visualisatie van wanneer delen van de wereld vuurwerk afsteken. Spoiler: in Hong-Kong is elke dag vuurwerkdag.
📷 Beeld van de week
🚒 Nabranders
Vorige editie schreven we dat Meta’s investering van $ 10 miljoen in de Metaverse wel mee viel. Dat moest $ 10 miljard zijn. En sindsdien is Meta nog veel harder gedaald.
Vorige editie schreven we over de ‘shifts’ in social media. Daar had dit stuk van The Atlantic ook prima bij gekund, waarin het ‘einde van social media’ wordt ingeluid. Dat geldt ook voor dit stuk, waarin wordt beargumenteerd dat het internet eigenlijk al ‘dood’ is en een verzameling van bots en bite-sized informatie is geworden, en we langzaam weer bewegen naar ‘longform’ content in de vorm van bijvoorbeeld nieuwsbrieven, als reactie op deze ontwikkeling.
Een jaar geleden publiceerden we editie 25 van CouranD
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky