CouranD #98 - Radicale rancune
Over de rancune van Zuckerberg en Musk, CES, de kleuren van Super Mario en cute winter boots
Hallo,
De oplettende lezer weet dat het alweer een tijdje geleden is dat ik de laatste nieuwsbrief uitstuurde. Begin januari heb ik een fietsongeluk gehad, met een flinke hoofdwond, een hand in het gips en een lichte hersenschudding tot gevolg. Dus ik moest even rustig aan doen.
Ik ben weer helemaal terug, en man man man wat is er veel gebeurd de afgelopen maand. Trump werd geïnaugureerd, de TikTok ban werd van kracht in de VS, de Nintendo Switch 2 werd aangekondigd, Trump lanceerde een pump-en-dump crypto munt, Meta stopt met fact checken, er is een staakt-het-vuren in Gaza, Musk maakte een ‘opvallend’ gebaar, er komt een vierde seizoen van The White Lotus, en ga zo maar door.
Goed, ik was er dus even tussenuit. Dat betekent ook dat ik een stuwdam aan Bits & Bytes voor jullie klaar heb staan. Het is een lange lijst geworden. Maar eerst… even over Zuckerberg en Musk.
Enjoy!
😠 Radicale rancune
Er waait een nieuwe wind bij Meta. Zuckerberg kondigde voorafgaand aan de inauguratie van Trump allerlei ingrijpende veranderingen aan bij het bedrijf. Weg met de factcheckers. Geen interne programma’s meer rondom diversiteit en inclusie. Versoepelde moderatie-richtlijnen. Weg met LHBTQ-thema’s binnen WhatsApp. Enzovoorts. Een opvallende draai voor een bedrijf dat over het algemeen vrij progressief werd beschouwd, in elk geval als werkgever. Maar de ‘mainstream discourse’ is veranderd, zegt Zuck, en daar moet Meta in mee.
Het lijkt er op dat Zuckerberg samen met een klein groepje vertrouwelingen binnen Meta, in zeer korte tijd deze veranderingen heeft ontworpen, aangekondigd en doorgevoerd. Zonder de interne checks & balances die voor dit soort maatregelen gebruikelijk zijn.
Deze veranderingen worden voornamelijk geduid als een knieval voor Trump, gedreven door een berekenende houding van Zuckerberg, die inschat dat dit het beste is voor de groei en winstgevendheid van zijn bedrijf. Dat speelt ongetwijfeld een rol in zijn keuzes. Toch denk ik dat het (ook) persoonlijk is voor Zuckerberg.
Net als Elon Musk denk ik dat Mark Zuckerberg gedreven wordt door rancune. De bron van die rancune is voor beide heren wellicht anders, maar het effect is hetzelfde. Elon Musk heeft zelf toegegeven dat zijn strijd tegen de ‘woke mind virus’ voortkomt uit het feit dat zijn dochter transgender is en zich van hem heeft afgezet. Hij kan niet accepteren dat hij zijn zoon is ‘verloren’, wijdt dit verlies aan de ‘woke mind virus’ en heeft het zijn persoonlijke missie gemaakt om deze te verslaan. Zie dit veelzeggende stukje uit een interview:
Hij framet de transitie van zijn dochter als een ‘verlies van zijn zoon’, een typisch gevalletje ‘How can I make this about me’. De rancune die dat bij hem teweegbrengt vertaalt hij nu in een strijd tegen de ‘woke mind virus’, en hij zet letterlijk alle middelen die hij heeft in om die strijd te winnen: Twitter overnemen, bijdragen aan de campagne van Trump, etc.
Zuckerberg is ook rancuneus. Maar dan over de manier waarop de traditionele media en de politiek zich tegen zijn bedrijf hebben gekeerd de afgelopen jaren. Hij is gewoon gefrustreerd over de media en kan dat niet los zien van de rol die de journalistiek speelt in het controleren van de macht en het beschermen van de democratie. In deze rol richten ze hun pijlen logischerwijs ook op een van de grootste bedrijven, namelijk Meta. Dat vind Zuckerberg oneerlijk, en daarom zijn de (traditionele) media als geheel stom, waarbij hij eventjes vergeet dat hij en zijn bedrijf niet de enige zijn op de wereld. Zijn interview met Joe Rogan spreekt boekdelen. Men zegt dat techies goed zijn in het ‘ontkoppelen’ van het rationele en het morele en emotionele. Daar lijkt het in dit geval niet bepaald op.
Kortom, het zijn emotionele mannen, die Elon en Mark. Maar wel met ontzettend veel geld en invloed. Waardoor zij hun rancune (waar ze zich zelf waarschijnlijk niet bewust van zijn) kunnen omzetten in grootschalige vergelding. Ik hoor mensen zeggen dat deze mannen te weinig zijn gepest. Maar misschien zijn ze wel te veel gepest, en nemen ze nu wraak. Vergeet niet dat Zuckerberg ooit begon met de app ‘FaceMash’ waarbij je vrouwen met elkaar kon vergelijken op basis van uiterlijke kenmerken. Klinkt als iets dat een rancuneuze incel zou maken. Maar misschien moet ik niet op de stoel van psycholoog gaan zitten.
💡Bits & Bytes
We kunnen er niet omheen, DeepSeek, de AI-sensatie uit China. Hier een uitgebreide explainer van Ben Thompson
Een kijkje achter de schermen bij hoe Apple de microfoons van de iPhone 16 Pro heeft ontwikkeld
Een interactief artikel over zwaartekracht, de maan, en de baan die deze aflegt rond de aarde
Techbeurs CES vond eerder deze maand plaats, en dat betekent een hele sloot aan aankondigingen van baanbrekende, maar ook ronduit bizarre gadgets en elektronica.
Commissie Digitale Zaken wil dat kabinet zich hard maakt voor komst AI-fabriek
Ondertussen kondigt Trump een investering van 500 miljard aan in AI-project genaamd Stargate
In India is Youtube het laatste baken van onafhankelijke journalistiek
Starlink - een bedrijf van Elon Musk dat internetverbindingen via satelliet aanbiedt - is inmiddels goedkoper dan veel traditionele internetaanbieders in Afrika.
ChatGPT krijgt de mogelijkheid om (toekomstige) taken en reminders af te handelen
In de categorie fediverse, dat steeds meer tractie begint te krijgen (en terecht!)
De CEO van Mastodon draagt zijn macht over aan een non-profit organisatie
Free Our Feeds is een initiatief dat zich richt op “an open and healthy social media ecosystem that cannot be controlled by any company or billionaire.”
Interview met Marleen Stikker in de Volkskrant over (onder andere) de fediverse
Decentralized Social Media Is the Only Alternative to the Tech Oligarchy, aldus Jason Koebler van 404Media
Deze Chrome-plugin laat je schrikken als je sites bezoekt die je niet/minder wilt bezoeken
Een overzichtelijke analyse van de gebruiksvoorwaarden van bekende bedrijven
Het gerucht gaat dat er een iPhone Air aan komt
De term ‘cute winter boots’ wordt op TikTok gebruik om het algoritme dat politieke content filtert te omzeilen
Rise, de agenda- en taken-app van (o.a.) Rick Pastoor, de schrijver van GRIP, houdt er mee op. Ze publiceerden een mooie reflectie op de afgelopen vier jaar.
Bluesky heeft last van botjes die automatisch op posts reageren met tegenovergestelde standpunten
TikTok is officieel verboden in de VS (hoewel het nu (nog?) gedoogd wordt). Dit is het perspectief van Adam Bumas van Garbage Day
Thanks to TikTok, America finally saw itself and it scared us. It turns out Americans don’t talk the way we think they should, don’t dress the way we expected, dance the way we’d like, or have the political beliefs our lawmakers have been told we do. A Chinese tech company gave us a mirror and our politicians hated it so much they’d rather destroy it — or try and control it — than face the reflection staring back at us
📷 Beeld van de week

🕓 Een jaar geleden…
…stuurde ik editie #76, over de struggles van de nieuwsmedia en de toekomst van de gameindustrie.
Dat was ‘m! Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky