CouranD #76 - Mediamoeilijkheden
Over de struggles van nieuwsmedia en de toekomst van de gaming industrie
Goedezondag(avond),
Dit weekend had ik een griepje te pakken en heb ik veel tijd in bed en op de bank doorgebracht. Daardoor heb ik wel het derde seizoen van The Morning Show kunnen bingen. Het helpt ook dat de serie over een wereld gaat die ik buitengewoon interessant vind, net zoals Succession. Dit seizoen was beter dan het vorige seizoen. De serie slaagt er in om de actualiteiten in de echte wereld te verweven met het fictieve verhaal over een ‘legacy’ mediabedrijf dat het hoofd moet bieden aan allerlei schandalen, een veranderende markt die gedomineerd wordt door grote techbedrijven, een verruwing van het politieke debat en een steeds conservatiever wordende maatschappij. De opkomst van generatieve AI bleef achterwege, maar het zou me niets verbazen als dat een thema wordt in seizoen 4.
In de echte wereld gaat het ook slecht met de media, zeker in de Verenigde Staten, als je de experts mag geloven. Daar schrijf ik deze week over. En verder heb ik natuurlijk weer een lijstje losse linkjes voor je klaarstaan. Van het wereldrecord snel-koffie-drinken, tot het gebruik van deepfakes om stemmers in de VS te ontmoedigen te gaan stemmen. Of over ratten die verslaafd zijn aan het maken van selfies.
Veel leesplezier!
📉 Gaming industrie en (nieuws)media hebben het zwaar
Een onvermijdelijke correctie?
Ik volg heel wat nieuwsbrieven en experts over de media-industrie. En de laatste tijd gaat het vaak over het hoe en wat rondom het slechte jaar dat de (nieuws)media achter de rug hebben, en de zware tijden die nog voor de boeg liggen. Als je de experts mag geloven is het een bloedbad geweest in 2023, zeker in de Verenigde Staten. Ooit toonaangevende titels verdwijnen, journalisten worden ontslagen, en AI zorgt voor een paradigmaverschuiving waar nieuwsmedia niet tegenop kunnen boksen. En in de videogame-industrie lijkt hetzelfde te gebeuren. Afgelopen week las ik twee analyses over zowel de media- als de gaming-industrie.
Brian Morrissey van The Rebooting geeft negen mogelijke verklaringen voor de langzame ineenstorting van de massamedia. Van de advertentiemarkt die vrijwel volledig in handen van Big Tech is komen te liggen, tot falend leiderschap bij de directies van mediabedrijven. Of het verlies van controle over de distributie van content, omdat de algoritmes van grote techbedrijven veel effectiever zijn in het bepalen wat mensen willen zien en lezen. Allemaal logische verklaringen. Maar wat zijn de oplossingen? Ik heb overigens de indruk dat het er in Nederland minder somber uit ziet. Misschien dat wij hier deze fase al voorbij zijn, of juist achter lopen?
Dan de gaming industrie. Matthew Ball schreef een uitgebreid stuk van zo’n 15 duizend woorden. Volgens Readwise doe je er een klein uurtje over om het te lezen, en dat heb ik gedaan. Het is ondoenlijk om het hier helemaal samen te vatten, maar hier zijn een paar highlights:
Hoewel de gaming industrie de afgelopen jaren is gegroeid, loopt deze groei aanzienlijk achter op de (wereld)wijde economische groei. En dat is een slecht teken.
Er was sprake van een corona-piek, en die lijkt nu te zijn afgenomen.
Het wordt steeds kostbaarder om ‘Triple A’-games te produceren. Grote bedrijven met diepe zakken kunnen dat nog wel opbrengen, maar kleinere uitgevers krijgen het steeds moeilijker. Zeker om dat de bereidheid om te investeren enorm is afgenomen, en het dus moeilijker is geworden om geld te vinden.
Advertenties zouden mogelijk een extra bron van inkomsten kunnen zijn, ook voor de blockbuster games.
‘Transmedia’ gaat belangrijker worden. Cross-overs tussen games en films en TV-series, zoals de Super Mario Bros Movie van Nintendo.
En ja, natuurlijk gaat generatieve AI een rol spelen de komende jaren. De verwachting is dat dit ertoe gaat leiden dat het veel efficiënter wordt om (bepaalde aspecten van) een game te ontwikkelen.
Ondertussen wordt Apple (door de EU) gedwongen om het installeren van apps buiten de App Store om toe te laten op de iPhone en iPad, iets dat gunstig kan zijn voor zowel grote als kleine gameontwikkelaars en uitgevers van mobiele games.
Een universele verklaring die ik veel voorbij zie komen, of het nou over de media-industrie, gaming of e-commerce gaat is het einde van ‘ZIRP’ (Zero Interest-Rate Policy), de periode waarin rentes laag waren en er geld in overvloed was. Die tijd is voorbij, en de onvermijdelijke ‘correctie’ is momenteel gaande.
💡Bits & Bytes
Om maar even in de stemming van het stuk hierboven te blijven: Semafor over de krimpende podcast-industrie. Een krimp die zichtbaar wordt gemaakt door een andere manier van het meten van podcast-downloads in de podcast-app van Apple.
Meta - het bedrijf dat van naam veranderde om te benadrukken dat het all-in was op de ‘metaverse’ - is nu, hoe kan het ook anders, all-in op A.I. En dat gebeurt - in tegenstelling tot de aanpak van OpenAI - publiekelijk met allerlei open source projecten. Meer hierover bij VentureBeat en The Verge
De aankondigingen van Samsung’s ‘Galaxy Unpacked’ event op een rijtje
Het wereldrecord snel-koffie-drinken is verbroken door een Duitse man
De Apple Vision Pro komt er aan. En de grote apps zoals Netflix en Youtube schitteren (voorlopig) in afwezigheid op het nieuwe platform. Volgens The Verge betekent dat dat niet apps, maar de goeie ouwe webbrowser een centrale rol gaat spelen. Een beetje zoals Steve Jobs het ooit had bedacht voor de iPhone, voordat de App Store werd geïntroduceerd.
Ik schreef het in de vorige editie. Er komt een wereld aan bagger op ons af, als gevolg van generatieve AI. Een paar recente voorbeelden: deepfakes van Taylor Swift, en een neppe ‘robocall’ met de stem van Joe Biden waarin kiezers worden ontmoedigd om te gaan stemmen bij de voorverkiezingen in de Verenigde Staten. Dat wordt nog wat bij de presidentsverkiezingen..
Een elegante, nieuwe manier van googelen op Android telefoons. Waarom is dit niet eerder bedacht?
Microsoft was slachtoffer van een cyberattack door een ‘nation state’. Met andere woorden: een land heeft Microsoft gehackt.
Een onderzoeker heeft ratten verslaafd gemaakt aan selfies maken. Zo blijken we toch veel gemeen te hebben met knaagdieren…
Afgelopen woensdag was het veertig jaar geleden dat Apple de Macintosh lanceerde
Een jaar geleden speculeerden we over de VR/AR-bril van Apple, en ook toen schreven we over de moeilijkheden in media
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky