CouranD

Share this post

CouranD #51 - Waar blijft de doorbraak?

courand.substack.com

CouranD #51 - Waar blijft de doorbraak?

Over VR/AR en moeilijkheden in de media

Jan 29
2
Share this post

CouranD #51 - Waar blijft de doorbraak?

courand.substack.com

‘Step One’ is when a new technology achieves its MVP. Step Two is when a generation has grown up using that technology. Step Three is when those native to a new technology become entrepreneurs. - Matthew Ball

Goedezondag,

Jullie hebben ons het mooiste cadeau gegeven dat we konden vragen voor onze 50e editie: een massale instroom van lezers! Zo’n 150 nieuwe lezers binnen één week! Welkom Tim, Joris, Jeanette, Brenda en alle anderen. Waar komen jullie in godsnaam allemaal opeens vandaan? Wij hebben wel een vermoeden 😉. Maar laat het ons vooral weten! Deze editie hebben we het over:

  • Waarom VR/AR-brillen nog geen massaproduct zijn

  • De moeilijkheden in de media industrie, waar Netflix onderuit lijkt te knijpen.

Share CouranD


👓 Zien we binnenkort overal virtuele brillen?

Wat er nog allemaal uitgevonden moet worden voor dat AR/VR brillen mainstream worden.

XR Expo, interactie met een VR headset (Unsplash)

Afgelopen week publiceerde Bloomberg een rapport over de aanstaande AR/VR headset van Apple. In de lente wordt de gadget á €3000 - het resultaat van zeven jaar werk door ruim duizend mensen - naar verwachting officieel gelanceerd. Matthew Ball publiceerde grofweg tegelijkertijd een mega long-read over waarom het zo bizar moeilijk blijkt te zijn om van AR/VR-brillen een massaproduct van te maken.

Er zijn al verschillende Virtual Reality en Augmented Reality brillen te koop (geweest), zoals de Oculus-lijn van Meta, de Hololens van Microsoft en de infameuze Google Glass.

  • (Een korte reminder: bij Augmented Reality ziet de gebruiker een digitale laag over de realiteit, denk Pokemon Go. Bij Virtual Reality ziet de gebruiker alleen de software).

Er zijn zelfs wat succesjes geboekt: de Meta Quest 2 is meer dan twintig miljoen keer verkocht en een paar AR/VR-games hebben meer dan €100 miljoen opgebracht. Daarnaast experimenteren bedrijven met de technologie, bijvoorbeeld voor training, als hulpmiddel voor chirurgen of om soldaten te ondersteunen. Maar een echte ‘killer-usecase’ is er nog niet en voor weinig mensen zal een AR/VR-bril nu een vervanging zijn voor hun huidige computer, tablet, telefoon of game-console.

Wat is er nodig voor een doorbraak? Veel experts denken dat de doorbraak zal beginnen in de videospellen-industrie en dan niet als vervanging, maar als toevoeging. Maar dit gebeurt pas als:

  1. Een aantal grote technische problemen opgelost zijn. Alle componenten moeten veel kleiner en lichter zijn, hitte moet afgevoerd worden (heb je wel eens een computerfan naast je hoofd gehouden?) en je hebt een krachtige, draagbare accu nodig.

  2. Je meer kan met zo’n bril kan dan met een spelcomputer. Daarvoor zijn allerlei camera’s en sensoren nodig, zowel voor bijvoorbeeld eye-tracking als om de wereld om je heen te zien en analyseren (vooral voor AR).

  3. Er zeer hoge resolutie displays (8K), met extreem snelle refresh rates (120 Hz) van mini-formaat komen. Die ook nog eens efficient met computerkracht om moeten gaan.

  4. De prijs zakt.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het kip-ei probleem dat grote ontwikkelaars geen AR/VR-games gaan ontwikkelen als er geen groot publiek is, en het grote publiek geen apparatuur koopt als er geen vette spellen zijn. Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou opschrijven, maar Rutte stapt nog eerder op dan dat wij massaal en dagelijks digitale brillen dragen. En misschien is dat eigenlijk wel prima.

B.K.


Leuk dat je CouranD leest! Ben je hier via-via, en wil je meer? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief :)


📰 Media moeilijkheden

Ontslagrondes, wisselende CEOs, maar ook hoop voor de toekomst

Er is veel gaande in de mediawereld. Hoge inflatie, een aanstaande (of reeds begonnen) recessie, stijgende kosten, tegenvallende inkomsten uit abonnementen en advertenties: allemaal redenen voor mediabedrijven om zich zorgen te maken. Axios publiceerde een handig overzicht van wat sommigen een bloedbad zouden noemen.

  • Aan het begin van de pandemie vielen er al veel ontslagen, omdat het slecht ging met advertentie-inkomsten. Gedurende de pandemie ging het een stuk beter, omdat mensen meer tijd (en geld?) hadden om te besteden aan het nieuws en entertainment. Nu lijkt het weer de verkeerde kant op te gaan.

  • In de Verenigde Staten begon 2023 met een groot aantal aankondigingen van ontslagrondes, bij onder andere Adweek, Vox Media en The Washington Post, nadat eind vorig jaar al ontslagrondes werden aangekondigd bij Disney, Morning Brew en Vice Media.

Laten we even inzoomen op streaming. Disney bracht eind vorig jaar Bob Iger terug, na tegenvallende prestaties van zijn voorganger (en opvolger!) Bob Chapek, die er niet in slaagde om de streamingtak van Disney winstgevend te maken, of in elk geval uitzicht op winstgevendheid te bieden. Iger heeft inmiddels aangekondigd het bedrijf te willen herstructureren, met mogelijk ontslagen tot gevolg.

Ondertussen heeft ook Netflix het moeilijk gehad. Na een hoogtepunt in november 2021, verloor het aandeel zo’n 70% waarde binnen een half jaar. Inmiddels gaat het overigens weer een stuk beter.

De koers van het aandeel van Netflix. Via Google

Er is dus nog hoop. Ben Thompson schreef een goed stuk over de toekomst van Netflix. Hij is daar relatief positief gestemd over. Hij beweert zelfs dat - ondanks de recente vrije val van het aandelenkoers - de moeilijkste periode verder in het verleden ligt, toen Netflix nog flink aan het concurreren was met Blockbuster. Thompson biedt daarmee een interessant en overzichtelijk inkijkje in de geschiedenis van Netflix, waarna hij uiteenzet waarom de toekomst er rooskleuriger uitziet dan velen denken. Hij noemt daar een aantal redenen voor.

  • Netflix heeft een winstgevende streaming business opgezet, terwijl concurrenten als Disney, Apple en Amazon nog geen winst maken met streaming

  • Netflix heeft de schaal en de focus om zich volledig op streaming te richten, terwijl het voor concurrenten een van de vele andere activiteiten is.

  • Het bedrijf heeft onder gunstige omstandigheden (lage rentes!) kunnen investeren in originele content, en heeft daardoor lagere schulden dan concurrenten.

Toch zijn er ook redenen voor zorgen. Zo vallen de resultaten van lokale originele content tegen. Ook wordt er minder waarde gehaald uit oude content dan gehoopt, waardoor het bedrijf (te) afhankelijk is van (dure) investeringen in nieuwe content.

Anyway, het aandeel zit weer in de lift, en Reed Hastings - de legendarische co-CEO die Netflix groot heeft gemaakt - heeft blijkbaar genoeg vertrouwen in de toekomst van Netflix om een stap terug te doen.

O.W.


💡Bits & Bytes

  • NASA heeft bekendgemaakt welke futuristische concepten ze dit jaar steunen. Spiegels gemaakt van vloeistof en bakstenen van paddestoelen. Laat je inspireren.

  • Afgelopen week kondigde Lightyear - één van de paradepaartjes van de Nederlandse techindustrie - aan dat een groot deel van het bedrijf failliet is. De Volkskrant schreef een korte analyse.

  • Volgens recent onderzoek rapporteren Nederlanders dat ze gemiddeld bijna 13 uur per week sporten. Waar hebben ze deze mensen gevonden??

  • The Washington Post met een profiel van de maker van de ‘This is Fine’-meme cartoon, ter ere van zijn tiende verjaardag.

  • Beetje aan de nerdy zijde: de ontwikkeling van Browser Engines in de afgelopen 10 jaar.

  • Een Chrome-extensie die alle productieve websites blokkeert, voor alle mensen die naar productief zijn.

  • GoldenEye 007, een klassieker van de Nintendo 64, is sinds deze week speelbaar op de Nintendo Switch

  • Seizoen 4 van Succession komt 26 maart uit. Hier is de trailer.


Klik hier voor een verrassing


Een jaar geleden publiceerden we Editie #30. Over de game-ambities van Microsoft, Kwantumcomputers, de Europese Unie in de metaverse en Koreaanse popcultuur.

CouranD
CouranD #30 - De boot missen
Als we willen slagen als Europa, moeten we op een andere manier gaan denken. Dit is een wereldmarkt en we mogen blij zijn als we het op Europees niveau kunnen winnen. - Benno Broer, oprichter Qu&Co (NRC) Goedezondag, We mogen weer! Dikke kans dat je dit leest terwijl je bij zit te komen van een avond ‘de horeca ondersteunen’ of, zoals in ons geval, ‘vier…
Read more
a year ago · Ocky

Waardeer jij de nieuwsbrief en wil je ons een handje helpen? Deel de CouranD dan met een vriend/vriendin/collega!

Share

En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!

Barend en Ocky

Share this post

CouranD #51 - Waar blijft de doorbraak?

courand.substack.com
Previous
Next
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 Barend & Ocky
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing