Goedezondag,
Afgelopen donderdag was de verjaardag van CouranD. Veel dank aan de mensen die CouranD hebben gedeeld met anderen, en welkom aan alle nieuwe ontvangers van deze nieuwsbrief! Ik hoop dat ik jullie verwachtingen kan waarmaken.
Afgelopen week zat ik - zoals dat gaat - ‘s avonds laat een beetje te scrollen door Threads, het Twitter-alternatief van Meta. De sfeer op Threads is een stuk gemoedelijker dan op X, en het wemelt er gelukkig (nog) niet van crypto-bro’s en Elon Musk-groupies. Maar het is wel een rare plek, die overspoeld wordt door ‘engagement bait’ - posts die er er op gericht zijn om reacties uit te lokken, omdat ze bijvoorbeeld overduidelijk foute informatie of een controversieel perspectief op een alledaags onderwerp bevatten. De baas van Threads erkent dit probleem overigens, en zegt dat er aan gewerkt wordt. Omdat de feed van Threads algoritmisch gevuld wordt (en dus niet op basis van wie je volgt) kom ik in aanraking met de meest willekeurige posts die afkomstig zijn van een sociale groep waar ik niets mee te maken heb, zonder die context lastig te bevatten zijn. Context collapse heet dat. Volgens sommigen heeft Threads een ‘gas leak’-probleem: het lijkt wel alsof de mensen op Threads bedwelmd zijn geraakt door een gaslek, hun brein niet meer goed werkt, en daarom warrige en onnavolgbare dingen posten.
Anyway, toen ik rustig zat te scrollen door die vergeten groentesoep van engagement bait, matige memes en de sporadische interessante update, stuitte ik op deze post van Meta zelf:
En daar werd ik een beetje verdrietig van (en velen met mij overigens, aan de reacties onder de post te zien). Zonder een sprankje ironie postte het bedrijf dat groot is geworden door mensen die hun échte ervaringen met elkaar delen een aantal nepfoto’s van het noorderlicht boven San Fransisco. Het pijnlijke is dat dit natuurfenomeen ook echt te zien was boven de stad - een unicum - wat het een bijzondere collectieve ervaring maakte voor veel mensen, die ook massaal foto’s van de echte gebeurtenis deelden. Een mooi voorbeeld van waar sociale media oorspronkelijk voor bedoeld waren, I guess. Maar blijkbaar leven we in een tijd waarin het prima is om die ervaring gewoon te faken om dat je er IRL (’in real life’) niet bij kon zijn. Althans, volgens Meta, en daarmee draagt het bedrijf zelf ook een steentje bij aan de engagement bait waar Threads zo veel last van heeft.
Goed, terug naar de orde van de dag. Deze editie ga ik in op de ontwikkelingen rondom AI-tools voor video, en heb ik weer een lekker lijstje Bits & Bytes voor jullie klaar staan. Onder andere over hoe AI wordt gebruik bij politieke campagnes over de hele wereld, het jaar 2004, een overzicht van internetfora, en meer…
Enjoy!
📹 Video genereren wordt steeds geavanceerder
Tools die op basis van een prompt video’s kunnen genereren bestaan al een tijdje. Runway AI en Sora van OpenAI zijn een van de bekendste AI-tools voor video’s (hoewel Sora nog niet beschikbaar is voor het brede publiek), en de beelden die ermee gemaakt worden komen adembenemend mooi zijn en griezelig echt lijken.
Momenteel is er vooral aandacht voor de bizarre filmpjes die mensen ermee maken. Een filmpje van een paar seconden kan er heel indrukwekkend, gelikt en scherp uitzien, maar als je beter gaat kijken zie je vaak al snel dat het om AI gaat (het probleem is alleen dat weinig mensen beter kijken, maar dat terzijde). Ars Technica nam de proef op de som met Runway AI, en kwam met een aantal bizarre, maar ook grappige resultaten.
Ook Meta doet een duit in het zakje met ‘Meta Movie Gen’, een nieuwe generatie AI-modellen gericht op het genereren van video en audio. Een opvallende functionaliteit is ‘personalized videos’, waarmee het mogelijk wordt om op basis van een afbeelding van iemands gezicht een video te genereren waarin die persoon specifieke activiteiten onderneemt. Dat concept kennen we natuurlijk al langer onder de term ‘deepfake’, en dat maakt deze ontwikkeling toch wel zorgelijk. Meta zegt dat deze technologie mensen helpt om zichzelf uit te drukken en kansen biedt voor mensen voor wie deze kansen eerst niet bereikbaar waren, maar gaat daarbij voorbij aan de vraag of het wenselijk is om het maken van deepfakes zo makkelijk te maken. Movie Gen is overigens nog niet publiekelijk beschikbaar, dus dat scheelt, want misbruik ligt op de loer.
Ook Adobe zit niet stil, en lanceerde onlangs Firefly Video AI, dat al ingebakken zit in Premiere Pro, de bestaande videobewerkingssoftware van Adobe. Firefly Video AI kan dus - in tegenstelling tot Meta Movie Gen en Sora van OpenAI - meteen gebruikt worden. De tools zijn op het eerste gezicht ook iets onschuldiger dan de deepfakemachine van Meta, en richten zich vooral op hele specifieke problemen van professionals. Zo kun je bijvoorbeeld een clipje dat net te kort is een paar seconden of frames langer maken, en dat kan flink wat ‘reshoot’-werk schelen.
💡Bits & Bytes
Blijkbaar kan het nog! The Atlantic gaat juist meer print uitgaves doen.
Internetfora zijn nog steeds alive and kicking. Hier een zeer uitgebreid overzicht van fora over allerlei onderwerpen, van mode, tot planten, tot auto’s, en alles daartussenin.
Het wordt inmiddels vaste prik, bizarre AI-filmpjes: uit de hand gelopen vakantiefoto’s, en bizarre botsingen
Het was lastig te missen, maar toch: SpaceX slaagde er in een gebruikte raket met twee ‘eetstokjes’ weer op te vangen.
Walkcast: een podcast die wordt gegenereerd terwijl je aan het wandelen bent.
De hele week stond bij The Verge in het teken van het jaar 2004, dat volgens The Verge het begin vormde van het internet zoals we dat nu kennen, en tegelijkertijd een tijd is waar we soms naar terug verlangen. Facebook werd in 2004 opgericht. Digg was nog een ding. Ze hebben echt uitgepakt, met allerlei specials, artikelen in retro-internetdesign, nostalgische trips down memory-lane. Heerlijk.
De Tasmaanse tijger is uitgestorven, maar als het aan deze wetenschappers ligt komt ‘ie weer terug
AI kost enorm veel energie. Dus gaat Google een aantal kernreactoren kopen
The Washington Post over waarom Threads Mastodon/ActivityPub omarmt, en zo onderdeel wordt van de fediverse
Het gaat totaal de verkeerde kant op met al het nepnieuws en samenzweringstheorieën in de Verenigde Staten, en Charlie Warzel van The Atlantic heeft eigenlijk geen woorden voor meer hoe ernstig de situatie is. “What is clear is that a new framework is needed to describe this fracturing. Misinformation is too technical, too freighted, and, after almost a decade of Trump, too political. Nor does it explain what is really happening, which is nothing less than a cultural assault on any person or institution that operates in reality.”
📷 Beeld van de week
Leuke natuurfoto’s bij de Comedy Wildlife Photography Awards 2024
🕓 Een jaar geleden…
…stuurde ik editie #69, over hoe AI de wereld reduceert tot stereotypes, hoe X steeds meer op 9gag begint te lijken, en meer…
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky