CouranD #91 - Techbedrijven en hun leiders zijn net Pokémon
Vier jaar CouranD! En: Meta-brillen, de status van OpenAI, honderd jaar oude kattenmemes, de self-service kiosks in de McDonald's, en meer...
Hey,
Ik zou eigenlijk afgelopen zondag nummertje 91 uitsturen. Helaas had ik een flinke griep te pakken, waardoor het mij niet lukte om deze nieuwsbrief af te maken. Uiteraard had ik wel al veel gelezen, dus er is genoeg om met jullie te delen!
Ook bestaat CouranD komende week vier jaar! 🎉 De tijd vliegt. Barend en ik begonnen - middenin de coronapandemie - in oktober 2020 met een nieuwsbrief die we naar +/- 50 familieleden en vrienden stuurden. Inmiddels zijn we vier jaar en negentig edities verder, doet Barend helaas niet meer mee, en heb ik de eer om elke twee weken een nieuwe editie naar 1700 e-mailadressen te sturen. Hartstikke leuk. En wat ik nou nog leuker zou vinden, is als jullie ter ere van deze verjaardag CouranD zouden willen doorsturen naar minstens twee mensen waarvan jij denkt dat zij deze nieuwsbrief ook zouden waarderen. Kijken of we de groei van CouranD weer een boost kunnen geven. Zoals je kunt zien heeft die groei de neiging om regelmatig af te vlakken…
Maar goed, ter zake: deze editie ga ik in op de transformatie van Meta en Mark Zuckerberg, en de transformatie van OpenAI. En verder natuurlijk Bits & Bytes, over onder andere de rechtszaak van Google over hun positie in de advertentiemarkt, honderd jaar oude kattenmemes, het gedoe rondom Wordpress, en de self-service kiosks in de McDonald’s.
Enjoy!
En vergeet mijn oproep niet: deel CouranD met je vrienden, familie en collega’s! 🙏🏼
🤖 Mark Zuckerberg is een evoluerende Pokémon
Zuck is niet meer de Zuck van twintig jaar geleden…
Meta, het bedrijf van Mark Zuckerberg dat voorheen bekend stond als Facebook, het sociale netwerk dat startte als een door nerdy studenten in elkaar geklust online smoelenboek voor hoogopgeleide Amerikanen en inmiddels is uitgegroeid tot een platform waar de enige menselijke authenticiteit komt van het handjevol boomers dat nog actief is op het platform, maar verder vooral overspoeld wordt door AI-bagger en bots - kortom, de belichaming van het ‘Zombie Internet’ - probeert al enige tijd zichzelf opnieuw uit te vinden.
Meta investeert bakken met geld in virtual-, augmented en mixed reality en de ‘metaverse’. Het bedrijf is groot geworden met software, maar investeert nu zwaar in hardware: brillen, brillen en nog eens brillen. Zuckerberg gelooft dat brillen het volgende paradigma in hardware-platforms worden, en wil de boot deze keer niet missen. Het huidige paradigma wordt gedomineerd door Apple en Google, waardoor Meta een enorme afhankelijk heeft met die grote bedrijven voor de distributie van hun apps.
Tijdens Meta Connect eind vorige maand kregen we een beeld bij de voortgang die Zuck en zijn mensen boeken op dat vlak. Zuck stond in zijn eentje op het podium en presenteerde de laatste ontwikkelingen, gekleed in een door hemzelf ontworpen T-shirt met daarop de Latijnse woorden ‘Aut Zuck, Aut Nihil’ - Of Zuck, of niets’ -, een frase geleend van Caesar, wat laat zien dat niet alleen Meta het bedrijf aan een identiteitscrisis leidt, maar de grote baas van het bedrijf ook. Je zou een nieuwsbrief vol kunnen schrijven over de evolutie van Zuckerberg zelf, die als een soort Pokémon een nieuw level lijkt te hebben bereikt waardoor hij kan evolueren naar een krachtige versie van zichzelf die al die jaren klem zat in het lichaam van een ongemakkelijke nerd. Maar goed, dat terzijde. Wat werd er gepresenteerd?
Een nieuwe versie van de Meta Ray-Bans, een vrij ‘normale’ bril met camera’s en microfoons die stiekem best een succes is. De nieuwe versie is gelikter en kan meer.
Een goedkopere versie van de Quest, de virtual reality bril van Meta. Te koop voor 299 dollar, wat in schril contrast staat tot de Vision Pro van Apple die voor 3499 dollar over de toonbank gaat. Maar misschien is dat niet echt een eerlijke vergelijking.
De ster van de show was Orion, een mixed reality bril die allerlei informatie als een laag over de echte wereld heen legt, zonder dat je daarbij afhankelijk bent van camera’s om de echte wereld te kunnen zien. Het ziet er echt ontzettend indrukwekkend uit. Het is een hele concrete blik op de toekomst, maar niet iets dat op korte termijn voor de grote massa beschikbaar komt. Het ding kost tienduizend dollar om te maken, en Meta heeft er duizend van laten maken voor developers en eigen gebruik. Dit filmpje laat goed zien wat de bril allemaal kan.
Verder kon AI natuurlijk niet ontbreken, dat als een soort magisch poeder over elk product van Meta werd heen gestrooid. Of het nou de AI-assistent in de Ray-Bans is, of de mogelijkheid om met behulp van AI afbeeldingen van jezelf te genereren die je vervolgens weer kunt posten op de sociale platformen van Meta.
Anyway, wil je meer weten? Lees dan dit uitstekende overzicht van AI Report.
🤑 Ook OpenAI evolueert
OpenAI begon als een non-profit onderzoekslaboratorium dat zich richtte op het artificial general intelligence. Inmiddels heeft het steeds meer weg van een klassiek bedrijf uit Silicon Valley dat vooral bezig is met ‘schalen’ en geld verdienen. Op zich niet veel mis mee, behalve dat OpenAI onder andere voorwaarden werd opgericht. Het laatste nieuws:
OpenAI heeft een enorme investering opgehaald, waardoor de waarde van het bedrijf geschat wordt op zo’n 157 miljard dollar.
Een van de laatst overgebleven oorspronkelijke kopstukken van Open AI, CTO Mira Murati, verlaat het bedrijf. Tegelijkertijd vertrekken ook enkele andere hooggeplaatste medewerkers. Het is speculeren naar de motivaties daarachter
OpenAI schijnt bezig te zijn met een transformatie naar een for profit bedrijf.
💡Bits & Bytes
Google is in de VS in een gigantische rechtszaak verwikkeld over hun vermeende monopolie-positie (en misbruik daarvan) in de online advertentiemarkt. Digiday zet de cijfers op een rij, en Casey Newton speculeert over wat de uitkomsten zouden kunnen zijn. Moet Google zich opsplitsen?
Nog een voorbeeld van hoe AI het internet aan het vervuilen is. De zoekresultaten op Google Afbeeldingen staan vol met AI-afbeeldingen, en dat is slecht nieuws voor mensen die zoeken naar eetbare paddenstoelen.
En hier weer een dosis bizarre AI-filmpjes
Deze onderzoeker bij Goldman Sachs is sceptisch over de waarde AI ten opzichte van de kosten die het met zich meebrengt.
Self-service kiosks in de McDonald’s hebben geen banen gekost, maar juist banen toegevoegd. Omdat kiosks beter zijn in ‘upsellen’, er dus meer verkocht wordt en er dus meer geprepareerd moet worden.
NotebookLM, de tool van Google waarmee je kan chatten met je eigen notities en documenten gaat vial omdat het nu ook podcasts kan genereren. Met ‘spooky’ resultaten (hoewel je ook dit weer met een korrel zout moet nemen).
Er is allemaal gedoe rondom Wordpress, het open source CMS waar zo ongeveer het halve internet op draait. The Verge legt het uit.
In de jaren ‘60 en ‘70 werden de iconische pleinen in grote Europese steden gebruikt als parkeerplekken voor auto’s. Nu niet meer, gelukkig. Maar het is wel leuk om foto’s van toen te vergelijken met nu.
Ruim honderd bedrijven hebben de Europese AI-pact ondertekend. Behalve Apple, Meta en X
Geinig initiatief dat van webbrowsen een collectieve ervaring wil maken.
Interview met de opnametechnicus van Beyoncé over de rol van AI in de muziekindustrie
The Internet Archive (bekend van de Wayback Machine) is slachtoffer van een cyberaanval
Leuke vlog van oud-medewerker van The Verge over hoe zij (om nostalgische redenen) een iPad nano gebruikt om filmpjes te maken
🕓 Een jaar geleden…
…publiceerde ik editie #68, over het praten met AI (a la Her), en de start van de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried en FTX. Wat gaat de tijd toch snel…
📷 Beeld van de week
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky