The rise of AI, however, is much more subtle. It’s not making new experiences, just codifying past ones - Ryan Broderick
Goedezondag,
Afgelopen week las ik het boek Easy Money uit. Het is geschreven door Ben McKenzie, voor velen bekend als acteur van The O.C. De afgelopen jaren maakte hij echter een carrièreswitch, en heeft hij zich ontpopt als journalist die het gevaar van crypto en de grootschalige fraude die in die wereld plaatsvindt blootlegt en onder de aandacht van het publiek en de politiek brengt. Ik stond al vrij sceptisch tegenover crypto, en met name de hele hype rondom web3 en NFTs. Ben McKenzie weet deze scepsis in zijn boek veel beter onder woorden te brengen en te verantwoorden. Crypto is een groot piramidespel waarin ongekende hoeveelheden (nep) geld in omgaan, en waar honderdduizenden gewone mensen het slachtoffer van zijn geworden. Het is ook een ingewikkeld wereldje, maar McKenzie weet het toch enigszins behapbaar te maken. Daarnaast reflecteert hij op zijn eigen ontwikkeling van beroemde acteur naar (onderzoeks)journalist. Een interessante reis met mooie anekdotes en bijzondere ontmoetingen. Een aanrader.
Goed, terug naar de nieuwsbrief. Deze editie schrijf ik over de interface tussen mens (gebruiker) en technologie (kunstmatige intelligentie). Je kunt nu praten met ChatGPT, en Meta kondigde een AI-powered bril aan in samenwerking met RayBan. De connectie tussen mens en AI wordt steeds laagdrempeliger. En verder natuurlijk wat Bits & Bytes. Enjoy!
🤝 De interface met AI
Ik weet nog goed toen ik voor de eerste keer Siri probeerde, de ‘slimme’ assistent van Apple. Plotseling werd kunstmatige intelligentie tastbaar en bijna menselijk. Het was geen abstract algoritme dat op de achtergrond ingewikkelde dingen deed, maar een stem, een entiteit waar je mee kon praten. Het was niet (alleen) de technologie, maar juist de ‘interface’ tussen die technologie en de gebruiker die voor een bijna magische ervaring zorgde. Het magische gevoel verdween vrij snel, toen bleek dat de assistent niet zo slim was, maar toch.
Ruim tien jaar later kwam OpenAI met ChatGPT. Weer een interface die het verschil maakte. De technologie erachter bestond al jaren. Maar nu kon je er mee chatten: een gesprek voeren over allerlei onderwerpen. En dat gaat veel verder dan Siri (dus ja: ook de technologische voortgang zelf speelt een belangrijke rol). Bovendien zorgde de API (Application Programming Interface) van OpenAI ervoor dat de mogelijkheden van ChatGPT ook in allerlei andere applicaties en interfaces geïntegreerd kon worden. Cruciaal voor grootschalige adoptie.
En OpenAI zit niet stil. Vorige week kondigde het bedrijf aan dat je nu ook met je stem kan praten met ChatGPT en beeld kan gebruiken. En ChatGPT praat terug. Een uitbreiding van de interface. Opvallend is dat het persbericht van OpenAI over deze uitbreiding vooral gaat over de veiligheidsmaatregelen die ermee gepaard gaan, en veel minder over de functionaliteit zelf.
De vergelijking met de film Her is snel gemaakt. Die film draait om een man die verliefd wordt en een relatie krijgt met een computer. Een kunstmatige intelligentie met een ‘echte’ stem waar je gesprekken mee kunt voeren. Die wereld lijkt nu akelig dichtbij. Zeker voor mensen die eenzaam zijn. ChatGPT als maatje die altijd voor je klaarstaat, nooit moe wordt, je adviseert over van alles en nog wat en waar je diepgaande gesprekken mee kunt voeren. Casey Newton maakt ook deze vergelijking, en zegt al een vleugje persoonlijkheid te herkennen in deze nieuwe vorm van ChatGPT.
Meta gooit het overigens over een andere boeg. Zij introduceerden onlangs ook stem-gebaseerde chatbots, maar dan op basis van de stemmen van beroemdheden. Volgens Newton is dat meer een gimmick en gaat Meta zich niet beperken tot beroemdheden. Het kan nog veel verder gaan: Synthetische AI-persoonlijkheden met hun eigen Facebook- en Instagram-profielen. En dan verandert een sociaal netwerk dat gebaseerd is op menselijke contacten naar een synthetisch netwerk.
Er wordt dus flink gesleuteld aan de manier waarop we in contact staan met AI. De nieuwe bril van RayBan en Meta krijgt nu AI-functionaliteiten. En OpenAI werkt samen met Jony Ive, de legendarische ex design-baas van Apple aan een apparaat dat de ‘gebruikerservaring’ met AI nog intuïtiever moet gaan maken. Een ervaring waarbij een scherm overbodig is. Ook hier speelt de interface een cruciale rol: het gemak waarmee je dit soort nieuwe technologie kan ontdekken en gebruiken (hoewel gebruiken misschien niet meer het juiste woord is, als AI-bots steeds meer als personen gaan voelen). Een nieuw Siri-moment is aanstaande.
💡Bits & Bytes
ChatGPT kan nu browsen op het internet. Wat het een stuk nuttiger maakt als zoekmachine.
Artifact, de gelikte nieuws-aggregatie app van de oprichters van Instagram heeft een nieuwe feature. Gebruikers kunnen nu ook zelf dingen delen, in plaats van alleen maar content consumeren. Een nieuwsreader en sociaal netwerk in één.
Zuckerberg werd niet al te lang geleden nog uitgelachen om de lelijke avatars in zijn versie van de ‘metaverse’. Inmiddels is de kwaliteit een heel stuk beter geworden.
Handig overzicht van de belangrijkste aankondigingen van Meta’s Connect 2023
Een analyse van Ben Thompson over de ontwikkelingen van Meta en OpenAI, en de rol die hardware speelt bij de toekomst van kunstmatige intelligentie en virtual reality
De rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried, de baas van FTX, inmiddels bekend als de één van de grootste fraudeurs binnen de wereld van crypto is van start gegaan.
Bloomberg maakte een uitgebreide tijdlijn van wat hier allemaal aan vooraf ging
En het boek dat ik in mijn introductie noemde gaat ook uitgebreid in op SBF
Apple simuleert altijd situaties en gesprekken om de functionaliteiten van nieuwe software te demonstreren. Van een gezin dat een weekendje weg aan het plannen is in de groepschat, tot collega’s die samen aan een project werken via e-mail. Iemand heeft de moeite genomen om deze nepteksten van de afgelopen jaren op een rijtje te zetten. Leuk.
Over Apple gesproken: ik stuitte op een gelikte animatie waarin alle belangrijke producten van Apple van de afgelopen jaren in sneltreinvaart voorbijkomen
Grappige foto’s van allerlei bizarre sporten van over de hele wereld. Aardappelpuree-worstelen, bijvoorbeeld.
Getty Images gaat nu ook AI-gegenereerde afbeeldingen aanbieden
We’re all lurkers now: we delen steeds minder publiekelijk op sociale media, en bekijken alleen maar.
🚒 Nabranders
In Editie 66 schreef ik over hoe AI ervoor gaat zorgen dat we overspoeld worden met online ‘rotzooi’. Bagger die niet (meer) van echt te onderscheiden is. Op X kwam ik daar een heel concreet voorbeeld van tegen. Plus: het aanbod van boeken die met behulp van AI zijn geschreven wordt steeds groter op sites als bol.com.
Vorige editie schreef ik over de ambities van Apple in de wereld van live sport. Die ambities concentreren zich momenteel vooral rondom de Amerikaanse voetbalcompetitie. Maar het schijnt dat Apple nu ook bezig is om de rechten voor Formule 1 uitzendingen te verkrijgen.
📷 Beeld van de week
Neem een kijkje bij de genomineerden van de Comedy Wildlife Photo Awards
Een jaar geleden publiceerden we Editie #44. Elon Musk was toen nog in gevecht met Twitter over het wel- of niet overnemen van Twitter.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky