CouranD #66 - Rotzooi
Over de vloedgolf aan middelmatigheid en nepheid die AI teweeg gaat brengen
What will happen to AI is boring old capitalism. Its staying power will come in the form of replacing competent, expensive humans with crappy, cheap robots. - Drew DeVault
Goedezondag,
De zomer is nog niet voorbij. De zon dringt zich dwingend aan mij op, waardoor het lastig was de discipline te vinden om deze editie van CouranD te schrijven. Toch is het gelukt. Terwijl iedereen bezig was met de chaos op Burning Man, en de vraag of BBB nou een premierskandidaat of een ‘nummer 2’ had gepresenteerd, las ik rustig over van alles en nog wat. Kunstmatige intelligentie begint een terugkerend thema te worden, maar we kunnen er gewoonweg niet omheen. Ook deze editie niet.
Dus: lees lekker verder als je benieuwd bent hoe AI tot een ‘crappy’ wereld zou kunnen gaan leiden. Maar ook hoe belangrijk het is dat gevestigde media er mee blijven experimenteren. En als je daar geen zin in hebt, scroll dan lekker door naar de Bits & Bytes. Ook prima!
En feedback is altijd welkom! Reply gewoon op deze mail. Of reageer ‘ns een keer op deze nieuwsbrief in Substack zelf, ook leuk.
💩 Nepheid en middelmatigheid
Hoe generatieve AI tot een wereld van ‘crap’ kan leiden, als we niet uitkijken.
We gaan het toch weer over kunstmatige intelligentie hebben. Deze keer naar aanleiding van een blogpost die ik afgelopen week las. Daarin wordt beargumenteerd dat de wereld alleen maar ‘crappier’ gaat worden als gevolg van generatieve A.I. En nee, dat komt niet doordat A.I. de wereld gaat overnemen en de mensheid gaat vernietigen. De ‘crappiness’ is veel saaier van aard: ouderwets kapitalisme. Met generatieve AI kan naar hartelust worden geoptimaliseerd, en dat leidt tot oplossingen en producten die heel efficient geproduceerd worden, maar wel een slap aftreksel zijn van de dingen die ze moeten vervangen.
In andere woorden, we gaan overspoeld worden met nepheid en middelmatigheid. Van neprecensies op Google en TripAdvisor, tot SEO-geoptimaliseerde content op middelmatige websites, tot steeds effectievere en schaalbaardere spam en phishing activiteiten. Dat gebeurt nu al, maar door generatieve AI wordt dat makkelijker en effectiever. Zoals Drew DeVault, de schrijver van het stuk het zelf verwoordt:
You will never trust another product review. You will never speak to a human being at your ISP again. Vapid, pithy media will fill the digital world around you. Technology built for engagement farms – those AI-edited videos with the grating machine voice you’ve seen on your feeds lately – will be white-labeled and used to push products and ideologies at a massive scale with a minimum cost from social media accounts which are populated with AI content, cultivate an audience, and sold in bulk and in good standing with the Algorithm.
Eerder schreef ik al over de doemscenario’s van AI, waarin AI door sommigen een existentieel gevaar wordt genoemd dat vergeleken kan worden met de uitvinding van de atoombom, of zelfs met klimaatverandering: een alles verwoestende kracht die nog veel ontkend wordt, maar uiteindelijk tot onze ondergang kan leiden. Maar zoals hierboven beschreven, is er een ander, wellicht minder dramatisch gevaar dat veel dichterbij is. Het geweld komt daarbij niet van de AI zelf, maar vanuit de mensen die er gebruik van maken. Wij dus.
Zelf werk ik in (de digitale kant van) media, en deel ik de zorgen die hierboven worden beschreven. Toch denk ik dat we er niet goed aan doen als we niet mee gaan met de ontwikkelingen en niet onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ja, er zullen veel middelmatige mediabedrijfjes zijn die misbruik maken van de mogelijkheden en de goedgelovigheid van consumenten. Volgens New York Magazine zijn er drie scenario’s wat betreft de rol van AI in journalistiek: het gaat journalistiek vervangen, verbeteren, of opslokken. Des te belangrijker dat kwaliteitsmedia, met een hoog te houden reputatie en bepaalde kwaliteitsstandaarden, de technologische ontwikkelingen zowel kritisch bekijken als omarmen. Hoe kan journalistiek er beter van worden? Welke problemen van consumenten kunnen we (beter) oplossen (in plaats van alleen ‘zakelijke’ problemen)? Enzovoorts.
En gelukkig gebeurt dat ook.
Het bedrijf achter sites als Macworld en Techadvisor heeft een chatbot ontwikkeld waar bezoekers vragen aan kunnen stellen, en die antwoord geeft op basis van het (archief)materiaal van de titel zelf. Een mooie manier om een probleem van de bezoeker (”Ik wil iets weten”) op een nieuwe manier op te lossen, en tegelijkertijd een alternatief te bieden voor het Grote Google.
Mediahuis lanceerde een ‘volledig door AI-gedreven’ nieuwssite over sport: resport.nl. Dit lijkt iets meer op de geautomatiseerde content farms waar we ons zorgen over zouden moeten maken, maar de bron is ANP, en dat is wel te vertrouwen. Bovendien wordt het ook gecontroleerd door de redactie.
NU.nl experimenteert met samenvattingen met behulp van kunstmatige intelligentie (ik ben hier zelf bij betrokken). Artikelen worden automatisch samengevat in drie bullets, en voor publicatie altijd gecheckt door de redacteur die het artikel heeft geschreven. Kunstmatige intelligentie wordt daarin gezien als een gereedschap en geen collega.
Doordat betrouwbare media experimenteren met AI, en tegelijkertijd de mogelijkheden ervan toetsen aan hun eigen waarden en standaarden, is de kans groter dat deze ontwikkelingen op een verantwoorde manier benut worden, in plaats van dat we ons moeten laten overleveren aan het opportunisme van bedrijfjes zonder journalistieke en/of ethische normen.
💡Bits & Bytes
Netflix gaat nu echt definitief stoppen met hun DVD-business (bestond die nog?). En klanten mogen de DVDs houden.
Een overzicht met vijftig gekke uithoeken van het internet, gecureerd door The Guardian
Ik ben groot van van Nintendo, en kijk daarom ook enorm uit naar de recent aangekondigde nieuwe Mario-game: Super Mario Bros: Wonder. De makers hadden geen deadline, en konden daardoor hun hele ziel en zaligheid in de ontwikkeling van het spel steken.
Het kabinet gaat zich dit jaar nog (dat is snel! 😅) ‘uitspreken’ over generatieve AI
Google bestaat 25 jaar. Reden voor The Verge om uitgebreid te schrijven over de geschiedenis en toekomst van de zoekgigant. Plus: een overzicht van de beste ‘doodles’ van Google van de afgelopen vijfentwintig jaar.
Via Casey Newton van Platformer stuitte ik op een interessante notitie-app: Capacities. Op het eerste gezicht lijkt het erg op Notion, maar het hanteert toch een andere, interessante benadering op notities maken. Ik ben zelf fervent gebruiker van Notion (ik gebruik het voor deze nieuwsbrief), en heb Capacities nog niet geprobeerd, maar ik overweeg het wel.
T-mobile en Tele2 heten tegenwoordig samen Odido. KPN speelde daar handig op in door een slimme SEO-truc toe te passen en een blogpost te schrijven over het woord ‘odido’, waardoor mensen die naar Odido zoeken op Google al snel op de website van KPN stuiten, in plaats van die van Odido. Het artikel is inmiddels verdwenen, maar de link bestaat nog, en die verwijst gewoon naar een overzichtspagina van KPN Internet en TV.
Ik stuitte op een USB-dock in de vorm van een retro Apple computer, en ik ben verliefd. Ik stond op het punt het project te steunen in ruil voor zo’n kek apparaatje, maar heb de trekker vooralsnog niet overgehaald. Hou me tegen!
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky