Goedezondag,
Ik schrijf dit intro’tje na een zinderende slotfase van de Grand Prix van Oostenrijk in de Formule 1, en een iets minder zinderende maar desondanks interessante toespraak van onze afscheidnemende premier. Ja, er gebeurt veel. Titelverdediger Italië is uitgeschakeld op het EK. We staan aan de vooravond van een nieuw kabinet. De Tour de France is begonnen. Ik loop achter met House of the Dragon. Er is een storing bij Odido. Zomergasten moet op zoek naar een nieuwe presentator. Er is een nieuwe viral meme. Enzovoorts.
Maar goed, daar gaat deze nieuwsbrief niet over. Waar die wel over gaat: Hoe Apple zich verhoudt tot de regels binnen de Europese Unie, en de controverse rondom ‘antwoordmachine’ Perplexity.
En laten we de Bits & Bytes niet vergeten. Over onder andere Threads, de digitale Euro, de impact van Game of Thrones op de digitale media van de jaren ‘10, en meer…
🇪🇺 Apple en de EU
Apple kan niet om EU-wetgeving heen
De grote wetten die de Europese Unie de afgelopen periode heeft doorgevoerd om de macht van grote platformen te beteugelen lijken effect te hebben op het handelen van Apple in Europa. Een overzicht van wat er allemaal speelt:
Het meest recente voorbeeld is de aankondiging van Apple dat bepaalde AI-features die gepland staan (voorlopig) niet in de Europese Unie zullen worden uitgerold.
Volgens ‘chef concurrentie’ van de EU Margrethe Vestager heeft Apple een groot probleem in de EU met de Digital Markets Act. De Europese Commissie doet onderzoek naar Apple, en recent werd bekend dat Apple daadwerkelijk vervolgd gaat worden voor de manier waarop het omgaat met ‘steering’ (gebruikers de mogelijkheid geven om met andere platformen in zee te gaan, bijvoorbeeld met andere appstores).
Mogelijk heeft de deal tussen Apple en OpenAI rondom de integratie van ChatGPT gevolgen voor het handhaven van de Digital Markets Act. Bij het ontwerpen van de DMA werd geen rekening gehouden met kunstmatige intelligentie, het feit dat AI nu in een ‘core platform service’ - een definitie van de DMA - wordt geintegreerd verandert de zaak. Mogelijk kan OpenAI zelf ook als ‘poortwachter’ - nog een definitie binnen de DMA - worden aangemerkt, waardoor het aan allerlei regels moet voldoen, net zoals Apple.
Ondertussen zijn er mensen die zeggen dat al die regels slecht zijn voor de EU, omdat het innovatie zou onderdrukken, en daardoor de kans bestaat dat de EU de wereldwijde ‘tech race’ gaat verliezen.
Overigens moet Microsoft er ook aan geloven: er dreigt een megaboete voor het bedrijf vanwege het bundelen van Microsoft Teams in de Office Suite van Microsoft.
🤷🏻♂️ Uitgevers staan perplex
Perplexity lijkt zich niets aan te trekken van scraping afspraken
AI-zoekmachine (nee, ‘antwoordmachine’, zoals het bedrijf zichzelf noemt) Perplexity is in opspraak geraakt. Ondanks instructies in de robots.txt van de websites van grote uitgevers om niet gebruik te maken van hun materiaal, lijkt Perplexity dat toch te doen, en wel op een slinkse en geheimzinnige manier.
Wired liet zien dat Perplexity met een geheim IP-adres websites ‘scrapet’. Geheim, omdat Perplexity om transparant te zijn een lijst van IP-adressen heeft gepubliceerd die zij hiervoor gebruiken, maar stiekem toch een ander IP-adres gebruikt.
En vervolgens plagieerde Perplexity dat specifieke artikel van Wired. De cirkel is rond.
Ondertussen schreef Casey Newton over een alternatief model, waarbij de makers van het materiaal dat wordt gebruikt door taalmodellen en AI-zoekmachines op een eerlijke manier gecompenseerd worden. Het model is bedacht door Tim O’Reilly en lost ook een ander probleem op, namelijk dat er zonder goede compensatie straks niet genoeg (origineel) materiaal meer gaat zijn om modellen op te blijven trainen.
💡Bits & Bytes
Het nieuwe model van Anthropic genaamd Claude 3.5 Sonnet (waarom zulke pretentieuze namen voor taalmodellen?) lijkt beter te benchmarken dan GPT-4o.
Leuk artikel van The Verge over hoe digitale media in de jaren ‘10 meegingen met technologische en culturele trends (zoals de ‘pivot naar video’) door de lens van de populariteit van Game of Thrones.
Leuk, al die Apple Intelligence. Maar de echt baanbrekende aankondiging is de ondersteuning voor RCS, waardoor mensen zonder iPhone niet meer als groen tekstballonnetje in iMessage van iPhone-bezitters zullen verschijnen.
Butterflies, een nieuw sociaal platform dat lijkt op Instagram, maar waarin volledig op AI gebaseerde accounts/persoonlijkheden naast echte mensen bestaan en posten.
iA, het bedrijf achter iA Writer, een gelikt en minimalistisch appje voor schrijvers, wil onze relatie met generatieve AI omdraaien
OpenAI komt met CriticGPT, een model dat getraind is om fouten uit de output die ChatGPT genereert te halen, specifiek voor software code
Een journalist van het immer scherpe 404Media probeerde met behulp van AI zichzelf te vervangen
🚒 Nabranders
Naar aanleiding van Apple Intelligence, waar ik vorige editie over schreef: een scherpe analyse van Benedict Evans. Generatieve AI wordt een ‘commodity’ dat het best tot zijn recht komt als het verweven is in systemen waar het model ‘context’ uit kan halen, zoals het ecosysteem van Apple.
🕓 Vorig jaar…
Een jaar geleden stuurde ik editie #61, onder andere over de aankondiging van de Apple Vision Pro. De tijd vliegt!
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky