The precipitous decline of X is the bellwether for a new era of the Internet that simply feels less fun than it used to be. - Kyle Chayka
Goedezondag,
Naar buiten gaan is niet bepaald aantrekkelijk in het druilerige en bij vlagen stormachtige weer de afgelopen dagen. Dat betekent dat er meer tijd is om te lezen en schrijven. Deze keer dus weer een ‘volwaardige’ editie, in plaats van het experimentje van vorige editie. Het gedoe en de veranderingen bij X blijven me bezig houden, en met name wat dit betekent voor de mogelijke alternatieven, en de toekomst van sociale media in het algemeen. Het momentum voor decentrale oplossingen lijkt toe te nemen (en dan bedoel ik niet het decentrale luchtkasteel van crypto 😉).
Ik heb er al eerder over geschreven, en ook deze keer ga ik er weer op in. Verder natuurlijk het vertrouwde lijstje Bits & Bytes. Met onder andere een AI-kieswijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen en een onheilspellende tweet van Sam Altman. Enjoy!
🐦 Los van de platformen
Twitter transformeerde afgelopen jaar in X. Ondertussen groeit de belangstelling voor decentrale alternatieven.
Vorige week was het precies een jaar geleden dat Twitter een nieuwe eigenaar kreeg in de persoon van Elon Musk. Het is een wild jaar geweest, met nogal wat veranderingen, zowel voor de (ex-)medewerkers als voor de gebruikers van Twitter. Ondertussen heeft het grillige gedrag van X en eigenaar Musk momentum gecreëerd voor alternatieven. The Verge publiceerde een overzicht van al het nieuws rondom de verschillende platformen die hopen X te kunnen vervangen.
Dat momentum gaat ook gepaard met de opkomst van een andere benadering op hoe gebruikers van sociale media zich verhouden tot de grote platformen. Eerder schreef ik al over de potentie van ActivityPub, een protocol dat ‘decentrale’ sociale media mogelijk maakt. Je netwerk en je berichten staan daarbij los van de platformen waar je actief op bent. In theorie ben je dan niet meer gebonden aan het platform van een groot tech bedrijf. Je kan gewoon ‘posten’ en mensen kunnen die posts zien via verschillende platforms, zoals Mastodon. Het heeft overigens niets te maken met de ‘decentrale’ koortsdroom van crypto, maar dat terzijde.
Een ander concept met dezelfde gedachte is ‘POSSE’: ‘Post on your Own Site, Syndicate Everywhere’. In andere woorden, plaats je bericht op je eigen omgeving/website, en publiceer het vervolgens (automatisch) op de verschillende platformen waar je actief wilt zijn. In theorie blijf je zo eigenaar van je eigen content, maar kan je tegelijkertijd actief zijn op verschillende platformen.
Protocollen als ActivityPub, apps als BlueSky en concepten als POSSE zijn allemaal een uiting van een groeiende wens van gebruikers om zichzelf los te weken van de grote platforms die de afgelopen vijftien jaar ons leven zo beheerst hebben. Wat mij betreft is dat een goede ontwikkeling.
We maken ons minder afhankelijk van grote platformen zoals X, Facebook en Instagram
Het is een kans voor uitgevers om controle terug te nemen. Journalisten zijn nog massaal actief op X, nieuwsmedia posten hun berichten op Facebook, en de interactie/discussie over die artikelen vindt nog steeds grotendeels op de grote platforms plaats. Waarom zou je dat als uitgever niet naar jezelf toe halen? Met ActivityPub wordt dat mogelijk, zonder dat je eerst een groot netwerk hoeft op te bouwen.
Er ontstaat ruimte voor allerlei nieuwe partijen. Nieuwe platforms kunnen met elkaar concurreren op gebruikerservaring, in plaats van netwerk effect. Het netwerk staat namelijk los van het platform.
Praktisch kan het handig zijn: niet meer meerdere accounts onderhouden voor de verschillende platformen.
De vraag is welk protocol (of protocollen) massaal geadopteerd gaan worden om dit mogelijk te maken. Threads (van Instagram) zegt ActivityPub te gaan omarmen, en dat zou een enorme stap zijn. Hoewel er twijfels zijn of dat goed of slecht is voor ActivityPub.
💡Bits & Bytes
Geinig tooltje dat je laat zien wat je plek is binnen de wereldbevolking op basis van je geslacht, geboortedatum en geboorteland. 4,1 miljard mensen zijn jonger dan ik, en 3,9 mensen zijn ouder.
Automattic, het bedrijf achter o.a. WordPress.com, Tumblr en Pocket Casts heeft Texts overgenomen, een app die all je berichtenapps samenbrengt tot één omgeving. Wederom een poging om de ommuurde tuinen van al die verschillende platforms te doorbreken. En andere oplossing zou een universeel protocol kunnen zijn…
Een onheilspellende tweet van Sam Altman, de baas van OpenAI 🤔. Voordat AI slimmer wordt dan wij zijn, zou het eerst wel eens beter kunnen worden in overtuigen dan wij.
Het is een jaar geleden dat Elon Musk Twitter overnam. The Guardian publiceerde een overzicht van dertien tweets die het verhaal van Elon Musk’s eerste jaar als eigenaar vertellen.
De Tweede Kamerverkiezingen komen er aan. Deze keer in een wereld waarin generatieve AI een grote rol speelt. Hoe kan het ook anders dat er een AI-powered kieswijzer gemaakt wordt. Kieswaizer is een AI-kieswijzer in de vorm van een ChatGPT-achtige interface.
Begin dit jaar schreef ik al kort over een bijzondere methode om door AI-gegenereerde beelden herkenbaar te maken: voedt het systeem met ‘radioactieve’ data die (voor ons onzichtbaar) ‘gif’ toevoegt aan bronafbeeldingen dat sporen nalaat in gegenereerde afbeeldingen. Nightshade is daar een voorbeeld van
Met deze tool kun je elke straat ter wereld omtoveren tot een ‘typisch Nederlandse’ straat met genoeg ruimte voor fietsers. Uiteraard met behulp van AI.
Er wordt veel geëxperimenteerd met AI. En dat kan ook misgaan. Zo genereerde Microsoft een nogal pijnlijke poll bij een artikel van The Guardian over een overleden vrouw waarvan de doodsoorzaak nog onbekend was: “What do you think is the reason behind the women’s death?”. Tamelijk onsmakelijk. Microsoft doet onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Sam Bankman-Fried, voormalig cryptokoning en de baas van het ingestorte FTX, is schuldig bevonden aan alle aanklachten die er tegen hem waren in een grote rechtszaak rondom zijn rol bij cryptofraude. Hij kijkt mogelijk tegen meer dan 100 jaar celstraf aan. Maar hij gaat waarschijnlijk nog in hoger beroep.
Waarom is het internet eigenlijk helemaal niet leuk meer?, volgens New Yorker
📷 Beeld van de week
Een jaar geleden publiceerden we editie #45. Over drie (vibe)shifts in sociale media, en de moeilijke tijden bij Meta.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky