CouranD #46 - Roerige tijden voor sociale media
Over de mythes van Meta en de shifts in sociale media
… just because patterns are changing, I think it’s a mistake to assume that social media is on its way out altogether. - Charlie Warzel
Goedezondag,
De discussie is voorbij: het is weer herfstweer. Deze zondag zijn we opvallend in thema met onze stukjes. We schrijven over waar sociale media naar toe lijkt te gaan. We zijn inmiddels bij de derde editie waarin we minder stukjes schrijven en we zijn erg benieuwd hoe jullie dit ervaren! Laat vooral weten als je er een mening over hebt. Maar voor nu: kopje thee/koffie/bockbier erbij en lekker lezen!
💬 Drie shifts in sociale media
Sociale media staan - zoals altijd - vol in de aandacht. De afgelopen periode is die aandacht alleen maar versterkt. Dit komt onder andere doordat de rijkste man van de wereld eigenaar is geworden van Twitter, maar ook vanwege de tegenvallende cijfers van de grootste sociale mediaplatformen. Ik las drie verschillende stukken, die elk via een andere lens naar de recente ontwikkelingen kijken: een performance shift, een vibe shift, en een business model shift.
De New York Times publiceerde een statusupdate over de grootste sociale media platformen, en concludeert dat het niet goed gaat. Elk platform heeft zijn eigen problemen, maar over de hele linie ziet het er niet goed uit.
Het gebruik en populariteit van Meta staan onder druk (hoewel dat volgens Ben Thompson op een mythe berust; zie het andere stuk in deze editie)
Twitter ontslaat 50% van het personeel omdat de eigenaar te veel voor het platform heeft betaald
TikTok staat vooral onder politieke druk in het Westen
Snapchat voelt de druk van TikTok, en heeft ook last van teleurstellende advertentie-inkomsten.
Alternatieven voor Twitter, zoals Parler en Truth Social (van Donald Trump) zijn ‘dead on arrival’. Ondertussen winnen nieuwkomers zoals BeReal en Gas aan terrein.
Waar sommigen de dood van sociale media in het verschiet zien, schrijft Charlie Warzel van The Atlantic dat sociale media niet sterven, maar dat ze veranderen. Een vibe shift, als het ware.
Er vindt een ‘verval’ (geen afname!) plaats in het gebruik van sociale media. Het begon als een nieuwigheid om in contact te komen/blijven met anderen, maar inmiddels is de reden van gebruik van veel platformen veranderd naar een bron van updates over nieuws en beroemdheden, in plaats van over je vrienden. Mensen consumeren meer, en delen minder.
Het gebruik van sociale media is voorspelbaar geworden. We weten wat we kunnen verwachten, en dat maakt het minder interessant.
Het eerdergenoemde verval heeft ook te maken met de verandering van inzet en ontwerp van algoritmen achter sociale media. De feed is geen overzicht meer van updates van vrienden, maar van bedrijven en beroemdheden. In die zin ‘sterft’ sociale media eigenlijk wel. Het sociale uit social media verdwijnt langzaam maar zeker.
Brian Morrissey schrijft in zijn nieuwsbrief dat het business model van sociale media verandert. Hij benoemt Twitter Blue als onderdeel van een trend waarbij sociale media minder afhankelijk willen zijn van advertenties en bewegen naar abonnementsvormen. Ook Snapchat heeft een abonnementsmodel met Snapchat+ en BeReal kijkt naar een dergelijk model om de app te monetizen.
O.W.
⚰️ Meta’s moeilijke maanden
Ben Thompson, de schrijver van de nieuwsbrief ‘Stratechery’ zoomt in op één social media platform waarvan men zegt dat het stervende is: Meta (de eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp). Zijn conclusie: de investeerders die het bedrijf inmiddels ruim 40% minder waard vinden dan 4 jaar geleden zitten er naast!
Ben beschrijft zijn analyse aan de hand van ‘mythes’ over de ondergang van Meta en gebruikt beschikbare data en een scherpe analyse om deze te ontkrachten. ****Altijd leuk om je eigen aannames onderuit geschoffeld te krijgen in een lekker lezend stuk. De mythes op een rij:
Mythe 1: Meta verliest gebruikers - Meta groeit nog, en hard ook. Dit jaar kwamen er weer 50 miljoen gebruikers bij, waarmee het bedrijf nu bijna 3 miljard dagelijks actieve users heeft. Deze groei is niet alleen van Instagram en Whatsapp, ook Facebook zelf blijft gestaag aanzwellen.
Mythe 2: Instagram gebruik neemt af en TikTok gaat Meta wegconcurreren - TikTok is in een korte tijd een serieuze concurrent van Instagram geworden. De impact hiervan op Instagram is echter dat deze minder hard groeit, niet dat gebruik slinkt. Het lijkt er dus op dat de markt voor korte filmpjes in z’n totaliteit groeit. Facebooks variant hiervan (Reels) is daarnaast ook verbazingwekkend succesvol. Het lijkt er dus op dat Meta wederom ontsnapt aan een exodus van gebruikers door een concurrent te kopiëren (zoals de Stories van Snapchat).
Mythe 3: Het advertentie business model werkt niet meer **- een belangrijke factor in dit verhaal is de introductie van Apple’s App Tracking Transparency (ATT) beleid. Ter herinnering: in 2020 introduceerde Apple een beleid waardoor apps op Apple devices niet meer standaard gebruikers mogen volgen naar andere apps middels cookies. Hierdoor weet Meta veel minder goed wanneer gebruikers na een getoonde advertentie een aankoop doet. Facebook blijft echter een plek waar ieder bedrijf makkelijk zijn/haar niche doelgroep kan vinden. Op welk ander platform vindt je zo makkelijk honderd-duizenden achtertuin-kippenhouders? (voor een mooi verhaal daarover: luister deze podcast)
Mythe 4: Meta geeft aan de verkeerde dingen geld uit - of de investeringen in de metaverse uiteindelijk weggegooid geld zijn weten we pas over een hele tijd. Maar de tien miljoen dollar per jaar die Meta daarin investeert omvatten maar een klein deel van de totale uitgaven. Meta geeft vooral veel geld uit aan processoren en andere infrastructuur om kunstmatige intelligentie in te kunnen zetten. En volgens Ben gaan die investeringen op de lange termijn Meta’s positie onwrikbaarder maken.
Meta is absoluut aan verandering onderhevig en een lagere marktwaarde past bij de huidige tijd, maar het idee dat het einde van Meta nabij is lijkt een mythe op zichzelf.
B.K.
💡Bits & Bytes
Wat als Apple een e-bike maakt? Geinige speculatie, voor nu.
Een 9 minuten ‘mockumentary’ over een boer die kweekvlees gaat maken, wij geloven ‘t wel!
Silicon Valley wordt helemaal gek: eindelijk innovatie in de benenwagen.
Voor achterblijvers (zoals Barend): de NYT legt uit hoe je TikTokt.
Nog eentje voor de achterblijvers: een gigantische, maar leesbare, gids over alles crypto/blockchain/web3.
GPT-3 kan nu ook recepten genereren
Throwback naar het moeizame proces waarmee je in 2000 muziek downloadde
📷 Beeld van de week
Een jaar geleden publiceerden we editie 24 van CouranD
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky