Een echo, geen herhaling van de dotcombubbel. Maarten Schinkel (NRC)
Goede zondag,
Op deze ijzige dag hebben we het over delen. Podcasts nemen een steeds groter deel van de audio-wereld in, Jack Ma moet leren delen, delen van ons virtuele universum worden straks door KI gemaakt en natuurlijk: de aandelenbeurs. En vergeten jullie de CouranD niet te delen?
🎙De grote pod met geld
De podcast is mainstream, daar kunnen we inmiddels niet meer omheen. Hoewel het medium al zo'n twintig jaar bestaat is het pas de laatste jaren echt populair geworden. Vorige week werd bekend dat de gigant Amazon het podcastnetwerk Wondery overneemt. Lees hier een kort artikel van de New York Times (2 min) waarin dit nieuws in een breder perspectief wordt geplaatst. Spotify investeerde al enorme hoeveelheden in podcasting en ook de New York Times zet in op podcasts (o.a. door de aankoop van podcastproducent Serial Productions). Dat Amazon nu ook duidelijk in die wereld stapt geeft aan hoe populair het medium is, en hoeveel potentie er blijkbaar nog in zit.
In Amerika was de opkomst van podcasts al langer aan de gang, maar ook in Nederland is de podcast nu mainstream geworden. NRC legt hier uit hoe dat zit (3 min). Nederland kent inmiddels meerdere bedrijfjes die zich richten op de productie, distributie en advertentie inkomsten van podcasts, zoals Dag en Nacht Media, en Tonny Media. En 'traditionele' mediabedrijven zitten ook niet stil. Zo bracht NRC onlangs hun eigen podcast app uit; NRC Audio. En ook de NPO produceert podcasts alsof het coronavaccins zijn.
Maar wat is het business model?
Advertenties. Bij veel (populaire) podcasts ontkom je niet meer aan een pre- of midroll (een advertentieboodschap voorafgaand of tijdens de podcast, vaak voorgelezen door de host zelf).
Donaties. Dag en Nacht media introduceerde onlangs 'vriend van de show', waarbij luisteraars in feite kunnen 'doneren' aan hun favoriete podcastmakers.
Betalen voor content. De Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck en Jaap Reesema zit (gedeeltelijk) achter een betaalmuur, en ook Spotify heeft exclusieve podcasts die alleen beschikbaar zijn met een Spotify Premium abonnement.
Al die opwinding rondom podcasts heeft echter ook een keerzijde. Podcasts gaan steeds meer op elkaar lijken, omdat iedereen hoopt een succesformule te kunnen kopieeren om ook te kunnen profiteren van de groeiende populariteit van het medium. Het resultaat daarvan wordt zeer treffend (en grappig!) in het onderstaande filmpje weergegeven:
🇨🇳 China: Jack Mwah
Eerder schreven we al over Jack Ma en de mysterieuze, last-minute afgewezen beursgang van zijn Fintech imperium in China.
Recap: Ma is China's rijkste ondernemer geworden met Alibaba (online marktplaats) en Ant/Alipay (online financiële dienstverlening). Ant's beursgang werd afgekapt vanwege plotselinge 'problemen met wet- en regelgeving'.
Uit recente aankondigingen van Chinese autoriteiten blijkt dat Ma aan de top van de Chinese economie inmiddels net zo 'geliefd' is als Danny Vera aan de top van de Top2000. Afgelopen weken werd bekend dat:
Er een anti-monopolie onderzoek is gestart naar Alibaba omdat het verkopers zou dwingen uitsluitend op hun platform te handelen.
Ant Group flink moet gaan herstructureren (2 min), omdat het zich meer zou gedragen als een financiële instelling dan een techbedrijf.
Ant is juist groot geworden omdat het zich profileerde als niet-bank; het heeft geprofiteerd van de relatief ongereguleerde Chinese markt voor tech-bedrijven. De centrale bank steekt daar nu een stokje voor. Het heeft Ant opgedragen om "terug te keren naar de oorsprong als aanbieder van betalingsdiensten" en te voldoen aan hogere kapitaalvereisten.
Even uitzoomen: Dit lijkt een kat-en-muisspel tussen de overheid en 'disrupter' Ant. Li Yuan (NYT) ziet in dit spel echter grotere trends (6 min):
De Chinese overheid ziet potentie in kapitalisme voor innovatie, maar voorziet machtsverlies. Alibaba en aartsrivaal Tencent verzamelen bijvoorbeeld nog meer data dan hun Amerikaanse rivalen. Yuan: "You don’t have to be a member of the Communist Party to see reasons to rein them in".
Jonge Chinezen hebben het gevoel dat zij niet dezelfde kansen hebben als ondernemers zoals Ma, iets wat zich soms uit in een "wealthy-hating complex".
In de wandelgangen begint het op te vallen dat Ma niet meer gezien is sinds de afgelaste beursgang ( 7min 📽).
Over China gesproken: Europa en China lijken een stap dichter bij een overeenkomst waardoor investeren tussen de twee grootmachten makkelijker wordt.
🪐 Hoe creatieve computers een nieuwe wereld gaan (helpen) creëren
Andreessen Horowitz (a16z) publiceerde afgelopen maand een 'Social Strikes Back' serie, waarin ze de volgende generatie sociale netwerken verkennen. Een van de stukken in die serie gaat over de *metaverse* (10m), een virtueel, en oneindig groot universum met haar eigen economie en interactievormen. Dat klinkt ver weg, maar is dichterbij dan je zou denken. Volgens a16z liggen daar twee grote ontwikkelingen aan ten grondslag;
User Generated Content. Het wordt steeds makkelijker om zelf, zonder een grote organisatie of enorme investeringen, content te creëren. Of dat nou games zijn, teksten, of virtuele 'avatars'. De drempel om te creëren ligt steeds lager, en de snelheid waarmee de hoeveelheid content groeit wordt steeds groter. Scott Galloway noemt dat de 'dispersal of creativity' (7 min), en daar schreven we in de vorige editie over.
Kunstmatige Intelligentie. Er is een grens aan de hoeveelheid content die er gecreëerd kan worden, simpelweg omdat makers niet oneindig veel tijd en middelen hebben. Daarnaast is het aantal makers dat de vaardigheden heeft om kwalitatieve content te maken nog altijd vele male kleiner dan het aantal mensen dat die content zal consumeren. Maar er komt een moment dat K.I. ons gaat helpen om op grote schaal en snelheid nieuwe en kwalitatief hoogwaardige content te maken, waardoor de oneindigheid van een virtueel universum opeens toch niet zo ver weg meer is. De plaat hieronder geeft dat duidelijk weer.
De eerste indicaties van deze ontwikkeling zijn al zichtbaar. GPT-3 kan geheel automatisch prachtige teksten, gedichten en verhalen genereren. Het spel No Man's Sky speelt zich af in een volledig willekeurig door computer gegenereerd universum met biljarden unieke planeten, met elk weer unieke diersoorten en monsters. Nara kan geschreven tekst interpreteren en het omzetten in geanimeerde 3D-objecten.
Uiteindelijk kan het zo ver gaan dat een deel van het creatieve werk kan worden uitbesteed aan computers. En dat gaat een stuk verder dan 'dispersal of creativity'. Dit is geen verstrooiing (dispersal). Nee, dit is de 'delegation of creativity': het uitbesteden van creativiteit, waardoor er geen limiet meer is aan de groei van de hoeveelheid content.
De robots nemen de wereld niet over. Ze creëren een nieuwe, en wij zullen die gaan bewonen.
📈 Bubbels op de Beurs?
2020 was een recordjaar voor technologiebedrijven op de beurs. De Nasdaq, waar relatief veel aandelen van techbedrijven verhandelt worden, is in 2020 38% gestegen (Tesla: 750%). Op onze AEX stegen vier tech-aandelen zò hard dat ze compenseerde voor de schade door je-weet-wel. Dat heeft verschillende journalisten zich doen afvragen: zitten we in een nieuwe dotcom bubbel zoals in het begin van deze eeuw? De artikelen van NRC (5 min), Bloomberg (4 min) en de WSJ (5 min) zijn allemaal het lezen waard. Een overzichtje van de argumenten:
Bubbel!:
Tech-bedrijven zoals Amazon groeien enorm dankzij corona. Wat blijft er van ons gedrag over?
Aandelen van tech-bedrijven schieten omhoog op de eerste beursdag, dat wordt een 'pop' genoemd (zie figuur). Waar tech-bedrijven in 2010 op dag één voor 6x de omzet verhandelden, ligt de mediaan nu op bijna 24x. AirBnB was bijvoorbeeld in mei nog 20 miljard waard volgens private investeerders. Na dag één was dat 100 miljard, meer dan Marriot, Hilton en Hyatt bij elkaar. Een 'pop' kan slecht zijn voor bedrijven, zoals door CNBC in 3 minuten wordt uitgelegd (📽).
De SPAC is in opkomst (Special Purpose Acquisition Vehicle). Een SPAC is een investeringsfonds wat 'alvast' naar de beurs gaat. Ná de beursgang gaan de eigenaren op zoek naar een bedrijf om te kopen. De Volkskrant legt dit financiële instrument goed uit (2 min). Het grootste voordeel: "In tegenstelling tot de officiële route zijn hier geen vuistdikke prospectus, tijdrovende roadshow of peperdure zakenbankiers nodig."
Geen Bubbel:
In tegenstelling tot in de dotcom bubble bestaan huidige tech-bedrijven al langer en zijn ze soms zeer winstgevend.
De groei heeft niets met de vraag (tech-bedrijven) te maken, maar met het aanbod. Het geld op de beurs klotst over de plinten. Dit komt door spaargedrag, lage rentes, stimuleringsmaatregelen en investerings-apps zoals Robinhood.
Conclusie: ¯\(ツ)/¯ . Wat wel duidelijk wordt: vroeger werkte de beurs als een litmus test voor bedrijven die groot waren gebracht met privaat geld (remember WeWork?). De beurs was zuiniger dan private investeerders. Dat lijkt nu omgedraaid te worden (5 min).
Over investeren gesproken: Dit rapport over tech-investeringen in Europa in 2020 (8 min) concludeert dat net zo veel Europese startups als Amerikaanse nu een 'unicorn' (waarde > 1 miljard) worden: 1%.
💡Bits & Bytes
2021 wordt een druk jaar voor de ruimtevaart industrie. Ars Technica (4 min) licht er een paar hoogtepunten uit.
Wil je in 2021 meer lezen en leren over design? Hier is een handige lijst met de beste boeken, podcasts, films en series over design volgens Invision.
Dit bizarre artikeltje (2 min) beschrijft hoe een vogelsoort eerst uitstierf en toen weer terugkwam door evolutie.
De Playstation bestaat 25 jaar, dit visuele artikel (10 min) bespreekt de kunst van toenmalige 2D games. Xbox Fan? Bloomberg vierde de recente twintigste verjaardag van de Xbox met dit stuk (30 min) over het tumultueuze ontstaan van deze spelcomputer.
Toch even over de bestorming van het Witte Huis. Twee artikelen over hoe sociale media dit mogelijk maakte: New Yorker ( 7 min) en NRC (4 min).
📷 Beeld van de Week
Ice Queen [Photo: Nathan Myhrvold/Modernist Cuisine Gallery, LLC.]
Wij hebben nog geen sneeuw gezien deze winter, dus moeten we het hier maar mee doen. Microscopische foto's van sneeuwvlokjes van Nathan Myhrvold. Hier meer.
🚒 Nabranders
Vorige editie schreven we over het ontslag van een ethiek onderzoeker bij Google. Wired heeft daar nu een uitgebreide analyse over gepubliceerd.
We schreven ook over elektrische auto's. Afgelopen week werd bekend dat in Noorwegen afgelopen jaar meer dan 50% van de verkochte auto's elektrisch waren.
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky