CouranD #4 - Slechte gasten, goede gasten
Youtube vs Spotify, platforms vs parken, werk vs robots, en e-health ❤️pandemie
No communities have ever survived and grown with private entities alone. - Wired
Goedemorgen deze zondag!
Even tussen de sinterklaasaankopen door, vier verhalen die de wereld van tech & innovatie weer wat verlichten. Dit keer geen thema, gewoon goede stukken. Dit is de laatste editie van onze pilotfase, alvast bedankt voor het meelezen! Aankomende week sturen we jullie een korte enquete met wat vragen over hoe/of we door zouden moeten gaan met ons project volgens jullie. Willen jullie die invullen? Alvast bedankt!
🎧 Mee met de stream - Wat Youtube wel kan, en Spotify niet
Miljoenen mensen gebruiken Spotify dagelijks om naar muziek - en inmiddels ook steeds meer podcasts - te luisteren. Terwijl we nog niet heel lang geleden alleen digitale muziek konden kopen (per liedje) in iTunes, en niet lang daarvoor nog allemaal CD-albums kochten. In dit drieluik wordt beschreven wat de opkomst van streaming betekent voor artiesten en de mensen om hen heen.
Vroeger moest je in de gratie komen bij invloedrijke DJs, nu moet je in de juiste Spotify afspeellijsten terecht zien te komen, en ja, daar wordt soms vals gespeeld
Maar afspeellijsten alleen zijn niet genoeg. Die zijn te 'vluchtig'. De truc is het publiek langduriger aan je te binden door druppelsgewijs nieuw materiaal uit te brengen, concerten te geven, en je fan base te cultiveren. Dat laatste kan goed met Youtube, waarover later meer.
Publiek kan zich door het wereldwijde bereik van Spotify vrij plotseling aan de andere kant van de wereld ontwikkelen, en elke artiest kan dat - zonder tussenkomst van een derde partij - nagenoeg in real time in de gaten houden
Een Podcast Over Media heeft daar trouwens een interessante aflevering over gemaakt, waarin Dieuwertje Heuvelings uit de doeken doet hoe zij de meest invloedrijke persoon in de Nederlandse muziekindustrie werd als de playlist curator voor Spotify in Nederland. Zo invloedrijk dat ze zelfs werd bedreigd.
Maar goed, Spotify is niet de enige in het streaming wereldje. Het ligt misschien niet voor de hand, maar Youtube is een van de grootste muziek streaming platforms ter wereld. En zoals dit artikel inzichtelijk maakt, heeft het een aantal unieke kenmerken die spelers als Spotify en Apple Music missen:
It offers so many features Spotify can't: a powerful visual platform, a way to premiere the performance that had thousands of 6lack fans waiting for it to drop and a community-centered setup that made all those fans feel (almost) like they were at a real concert.
Maar misschien is het meeste interessante nog wel de enorme hoeveelheid covers, parodieën en remixes die de gebruikers van Youtube elke dag uploaden. Bij Spotify klinkt het liedje altijd hetzelfde; bij Youtube kun je honderden verschillende versies van hetzelfde nummer horen. En artiesten kunnen daar weer handig gebruik van maken. Check dit: Infinite Bad Guy; een oneindige hoeveelheid versies van het nummer Bad Guy van Billie Eilish die naadloos in elkaar overgaan, waarbij je zelf kan kiezen wanneer je de volgende versie wilt horen. Waanzinnig.
🩺E-Health ❤️ pandemie
Welke industrieën profiteren juist van Corona? De usual suspects zijn streamingdiensten, bezorgrestaurants en webwinkels. Volgens de NRC valt 'e-health' ook onder dit rijtje. Voorbeelden van e-health zijn beeldbellen met de dokter, het op afstand laten uitlezen van vitale functies (hartslag) of het introduceren van een digitale checklijst op de IC. De grote vraag: is corona de tipping point die de industrie nodig had?
E-health wordt gezien als een markt met enorme potentie. Volgens strategieconsultant Roland Berger groeit de markt in Europa tot 2025 met ruim €230 miljard. In Nederland zijn we al redelijk vooruitstrevend met ons gebruik van het Elektronisch Patiëntdossier (EPD), maar bleven andere projecten vaak steken in pilots. De NRC rapporteert dat de pandemie daar verandering in heeft gebracht. Vooral verzekeraars verwachten meer grootschalige uitrol. Een andere belangrijke bijdrage: de Nederlandse Zorgautoriteit is tijdens de eerste coronagolf schappelijker geworden met vergoedingen voor e-health.
Even uitzoomen, e-health heeft nog niet haar belofte waargemaakt wat betreft radicale verandering in de zorg - het blijkt nog niet de silver bullet om ons zorgstelsel betaalbaar te houden. Volgens TheNextWeb is dat omdat het typische Silicon Valley playbook van 'move fast & break things' niet werkt in deze industrie. CNBC deelde een analyse van Neal Khosla (zelf 'health-tech entrepreneur') waarin wordt uitgelegd waarom:
Er is systemische verandering nodig, maar dat vereist radicale startups en vooral investeerders met veel lef.
Itereren is moeilijk in de zorg. Welke zorgverzekering gaat voor early adopter spelen?
Er is veel verandering in regelgeving nodig.
Een goed voorbeeld daarvan: in Israel worden zorgaanbieders betaald om een populatie gezond te houden, in plaats van voor behandelingen, en dat motiveert preventie en zorg op afstand.
Accenture concludeerde zelfs dat, voor de pandemie, de groei van e-health adoptie was gestagneerd. Een van de grootste redenen daarvoor: klanten maken zich zorgen over privacy en security van e-health producten (zie figuur). Die zorg begrepen wij nog niet helemaal, totdat we dit knappe en vooral verdrietige stuk hadden gelezen over iemand met een 'hackable' ingebouwde hartdefibrillator.
Volgens Khosla was een 'black swan' event nodig om verandering te krijgen, zou corona dat zijn?
🏞Als iets je niet bevalt, ga dan even naar het (digitale) park
Hoe we de echo kamers van sociale media kunnen doorbreken
Vorige editie heb je kunnen lezen hoe de grote sociale media platforms omgaan met fake news, samenzweringstheorieën en hate speech. Een groot deel van de tweets van Trump wordt inmiddels voorzien van een waarschuwing. Mensen aan de conservatieve of rechtse kant van het politieke spectrum krijgen steeds meer de indruk dat hen de mond wordt gesnoerd, niet alleen door 'Big Tech', maar ook door mainstream media zoals CNN, en zoeken hun heil elders. Zo schrijft NRC
Er worden lijstjes gedeeld van de patriottische alternatieven. Wie van Facebook af wil, kan naar Gab of MeWe. Rumble vervangt YouTube. En voor wie Twitter beu raakt, is er Parler.
Met name Parler wordt steeds bekender. Het begon als een 'neutraal' platform, maar groeit steeds verder uit tot een plek waar extreme geluiden vrij spel krijgen, waardoor het populair is onder Trump en zijn consorten. Voor iedereen is wel een plekje te vinden op het internet. Parler lijkt zich te ontwikkelen tot een bubbel van gelijkgestemden, in plaats van een digitaal en publiek plein met vele geluiden. Op Twitter kom je de tegenpartij tenminste nog tegen (hoewel je natuurlijk selectief kan zijn in wie je volgt).
Dat brengt ons op een ander interessant artikel: To Mend a Broken Internet, Create Online Parks van Wired. Daarin wordt gepleit voor het digitale equivalent van een stadspark; een plek waar mensen met verschillende achtergronden en overtuigingen elkaar toevallig tegen kunnen komen. En juist omdat een park (in tegenstelling tot Twitter) een publieke plek is dat niet de incentive heeft om de aandacht en het gebruik van haar gebruikers te maximaliseren en ongebreidelde groei na te streven, is het een gezonde manier om mensen met elkaar in gesprek te brengen en cohesie te bevorderen.
Alongside and between the digital corporate empires, we need what scholars like Ethan Zuckerman are calling “digital public infrastructure.” We need parks, libraries, and truly public squares on the internet.
Maar dat is moeilijk. Het onderhouden van een park kost namelijk geld en is niet echt schaalbaar. Het voorstel: zet belasting op online advertentie inkomsten in om dit soort dingen mogelijk te maken. Daarnaast is er onderzoek nodig, en een goede dosis 'public imagination' van creatieve, slimme en integere mensen. Precies de CouranD doelgroep dus ;) Let's make it happen.
👷🏼Raken we werkloos door 'technologisering'? Nog niet.
Afgelopen week presenteerde MIT een rapport wat zò mooi aansluit bij deze nieuwsbrief, dat we deze niet konden negeren. Het document "The Work of the Future: Building Better Jobs in an Age of Intelligent Machines" is opgesteld door een 'task force' van 40 onderzoekers die probeerde de relatie tussen nieuwe technologie en de arbeidsmarkt in kaart te brengen. Hun conclusie na 2,5 jaar onderzoek:
Our research did not confirm the dystopian vision of robots ushering workers off of factory floors or artificial intelligence rendering superfluous human expertise and judgment, it did uncover something equally pernicious:...we found a labor market in which the fruits are so unequally distributed, so skewed towards the top, that the majority of workers have tasted only a tiny morsel of a vast harvest.
Als je niet van plan bent de 73 pagina's zelf door te ploegen, dan hier de TL;DR:
Technologische innovatie (AI, robotics) gaat hard, maar het duurt nog erg lang voordat deze verandering voelbaar is op de arbeidsmarkt. De impact die we nu ervaren komt nog door een vorige generatie technologieën zoals smartphones, cloud computing en goedkoop (draadloos) internet.
Er is geen bewijs dat technologische vooruitgang en voldoende werkgelegenheid in conflict met elkaar zijn. Waarom?
Dankzij technologie kunnen werkers zich meer focussen op taken die niet geautomatiseerd worden
Productiviteitsverhoging—> hoger gezamenlijk inkomen samenleving —> grotere markt
Er ontstaat 'nieuw werk' door technologie: 60% van de banen in 2018 bestonden nog niet in 1940 (zie foto). We vervangen boeren voor influencers en vloggers.
Er vindt wel een verschuiving plaats in het soort banen dat zal bestaan en de skills die daarvoor nodig zijn
De hartenkreet van het rapport is echter duidelijk: productiviteitsverhoging door innovatie zorgt vooral voor meer vermogen voor een kleine groep, niet voor meer inkomen voor het grootste gedeelte 'werkers'. De afgelopen veertig jaar is het gemiddeld inkomen namelijk niet meer mee gestegen met productiviteitsverhoging. Het rapport stelt zelf dat dit vooral in de VS een groot probleem is (1,3% verschil). De onderzoekers pleiten voor beleidsingrepen, onder andere om levenslang leren te stimuleren en baankwaliteit te verhogen.
In Nederland is er ook sprake van productiviteit-inkomen ontkoppeling. Dit is echter 'maar' half zo extreem (0,7%). De SER produceerde in 2019 een rapport over de arbeidsmarkt en 'technologisering' (WHUT?) waarin deze ontkoppeling ook 'beperkt' wordt genoemd. Wel verwachten ze veel impact van 'platformen' en voorzien ze een relatief grote verschuiving van banen voor middelbaar opgeleiden naar de boven en onderkant van de arbeidsmarkt.
Voer voor discussie tijdens Sinterklaas: (hoe) zouden we ons in Nederland moeten voorbereiden op deze arbeidsverandering? En niet meteen de hele discussie doodslaan met 'basisinkomen' he!
💡Bits & Bytes
Het nieuwe ontwerp voor het Noorse paspoort is hip en gelikt (⏳= 1 min 📷)
Disney heeft een 'huidloze' robot gemaakt waarvan de ogen recht in je ziel kijken (⏳= 3 min 🎦)
Kunnen hersenen die in een lab zijn gecreëerd een bewustzijn ontwikkelen? (⏳= 12 min)
Windows is 35 jaar geworden: een visuele trip down memory lane (⏳= 5 min)
De geschiedenis achter de welbekende CTRL + ALT + DELETE (⏳= 3 min)
De 100 beste uitvindingen van 2020 volgens TIME magazine (⏳= 🔄)
📷 Beeld van de week
Barry Webb / cupoty.com - Een van de winnaars van de Close Up Photographer Awards - bekijk de rest op The Atlantic
🚒Nabranders
In Editie 1 ging het over de impact van de pandemie op de filmindustrie en bioscopen. Universal en Cinemark hebben nu aangekondigd dat grote films 'eerder' naar On Demand kunnen, en Wonder Woman 1984 komt meteen beschikbaar op streamingdienst HBO Max.
In Editie 3 ging het over Section 230 en artikel 14 en 15 van de EU Richtlijn inzake Elektronische handel, en de impact daarvan op de verantwoordelijkheid (en vrijheid) van sociale media platforms om content te modereren. Zuckerberg (Facebook) en Dorsey (Twitter) werden daar onlangs over ondervraagd door wetgevers in de VS, en hier een artikel van de New York Times over hoe Twitter omging met Trump gedurende de verkiezingen.
De link naar het artikel over Hollywood's iconische 'Green Screen' dat wellicht vervangen wordt door een mega scherm werkte niet in Editie 3, dus bij dezen nogmaals (⏳= 8 min 🎦)
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com
Barend en Ocky