CouranD #30 - De boot missen
De deal van Microsoft, kwantumcomputers, de Metaverse-boot missen, en k-pop
Als we willen slagen als Europa, moeten we op een andere manier gaan denken. Dit is een wereldmarkt en we mogen blij zijn als we het op Europees niveau kunnen winnen. - Benno Broer, oprichter Qu&Co (NRC)
Goedezondag,
We mogen weer! Dikke kans dat je dit leest terwijl je bij zit te komen van een avond ‘de horeca ondersteunen’ of, zoals in ons geval, ‘vieren dat dry January bijna voor bij is’. Ruggengraat was nooit echt ons ding. Wat wel ons ding is blijkbaar: rabbit holes induiken en dat kort samenvatten. Deze editie in de collectie:
Waarom wil Microsoft Activision-Blizzard overnemen?
Wat kunnen we met kwantumcomputers?
Heeft Europa de boot gemist met de metaverse?
Wat zit er achter de export van k-pop, k-film en k-food?
Happy reading!
🎮 Mighty Microsoft
Microsoft is van plan game ontwikkelaar Activision-Blizzard over te nemen voor 69 miljard dollar in de grootste game-gerelateerde deal ooit.
Oud nieuws inmiddels, maar het leek ons toch leuk om even stil te staan bij waarom Microsoft dit doet. In de stukken van Vox/Recode, The Verge en de New York Times wordt het goed uitgelegd.
Microsoft zou - net als Meta (Facebook) - meer willen inzetten op de ‘metaverse’, een concept dat waarschijnlijk ‘via’ gaming mainstream gaat worden. In de podcast The Vergecast wordt echter wel benadrukt dat Microsoft deze deal vooral naar buiten toe als een ‘metaverse deal’ presenteert, maar in de interne communicatie over de deal het woord metaverse nul keer gebruikt.
Het verkopen van consoles (zoals de Xbox) is niet echt winstgevend, en Microsoft zet meer in op abonnementen (a la Netflix). De games van Activision-Blizzard zijn dan een waardevolle toevoeging.
Deze deal zorgt voor zowel horizontale (meer games in het portfolio van Microsoft) als verticale integratie (het maken, distribueren en spelen van games).
Maar is deze deal niet te groot? Verwerft Microsoft zo niet een te grote monopoliepositie door content exclusief beschikbaar te maken alleen op het eigen platform?
Microsoft zelf vindt natuurlijk van niet. Zij beargumenteren dat dit niet zo zeer een consolidatie van de traditionele gaming industrie is (waar Sony een grote speler is), maar dat ze meer gaan concurreren met andere grote spelers zoals Apple en Google in de mobiele gaming markt, en met Meta rondom de metaverse. En dat er dus nog genoeg concurrentie is.
Vast staat dat het geld tegen de plinten klotst in de gaming industrie. Sinds de start van de coronacrisis zijn er enorm veel en grote deals gemaakt. De markt consolideert, en schaal is belangrijk.
Overigens is Activision-Blizzard de afgelopen tijd in opspraak geraakt vanwege (seksueel) wangedrag binnen de organisatie en het negeren daarvan van hoger management. Daardoor lijkt Microsoft het bedrijf alsnog met een flinke ‘korting’ te hebben kunnen bemachtigen.
O.W.
⚛ Keisnelle Kwantumcomputers
Waarom investeren bedrijven en overheden in de ontwikkeling van kwantumcomputers?
In editie 13 heeft Ocky gepoogd iets duidelijk te maken over wat kwantummechanica is. Als opvulling daarop heeft McKinsey een rapportje geschreven over wat we met kwantumcomputers zouden kunnen. Bear with me...
Eerst even wat kwantumcomputers zijn:
Dit zijn computers die werken met qubits in plaats van bits. Qubits kunnen naast 1 en 0 (zoals een bit) ook allebei tegelijk zijn.
Het is niet de volgende generatie supercomputer, maar echt een fundamenteel andere computer. Met andere hardware, ander soort software en andere IT-infrastructuur.
Dankzij deze qubits kunnen kwantumcomputers bepaalde taken extreem snel, zoals in dit filmpje begrijpelijk wordt uitgelegd. Ze kunnen bijvoorbeeld goed moleculair gedrag voorspellen en snel priemgetallen factoriseren (waar digitale encryptie op gebaseerd is 🎦 ).
Kwantumcomputers zijn nog lang geen werkelijkheid. Onderzoekers zijn het over allerlei zaken nog niet eens, zoals hoe we überhaupt prestaties zouden moeten kwan-tificeren en wat voor foutmarge acceptabel is. De verwachting is dat vanaf 2030 werkbare systemen beschikbaar komen op schaal. Dan voorspelt McKinsey flinke gevolgen voor vier industrieën:
In de farmacie zullen we dankzij simulatie sneller nieuwe medicijnen kunnen ontdekken;
In de chemie kan de efficiëntie flink omhoog door de ontdekking van nieuwe catalysatoren;
De auto-industrie kan flink geoptimaliseerd worden door nieuwe materialen en efficiëntere productie en logistiek;
De financiële wereld kan anders risico’s gaan berekenen.
En dan hebben we het nog niet gehad over de impact van kwantum-sensoren en kwantum-communicatie.
Goed nieuws: op dit moment is Europa een van de voorlopers in deze technologie dankzij serieuze (overheids)-investeringen (zie plaatje) en ecosystemen zoals Quantum Delta NL en JUNIQ (DE). NRC publiceerde afgelopen week een artikel over het Amsterdamse Qu&Co (een kwantum software bouwer) die samengaat met een Frans bedrijf (een kwantum hardware bouwer). Het artikel gaat ook in op de voor- en nadelen van een Europese speler zijn in deze snel ontwikkelende markt.
B.K.
🪐 De boot naar de metaverse vertrekt, en Europa lijkt ‘m te missen
Ok, nog één stukje over de metaverse dan. Deze keer door de ogen van Europa. Want volgens sommigen gaat Europe enorm de boot missen. Zo benadrukt Innovation Origins in dit stuk dat de bedrijven die nu het voortouw nemen vooral uit de VS en Azië komen. Ook het Financieel Dagblad schreef erover. Waarom moet Europa zich zorgen maken?
Europa heeft niet de technologie of middelen om de achterstand met Meta, Google en Amazon in te lopen. Europa (de EU) investeert te weinig (bijvoorbeeld door middel van subsidies). Talent is schaars in Europa, en het talent dat er wel is vertrekt naar grote bedrijven buiten Europa
Aziatische bedrijven lopen voor in het ontwikkelen van de hardware die nodig is om de metaverse mogelijk te maken. Daarnaast heeft Meta al de VR-bril Oculus en werkt ook Apple aan een soort AR-bril.
De internetsnelheid verschilt enorm binnen Europa. En, zoals Matthew Ball een tijd geleden schreef in zijn ‘primer’ over de metaverse, bandbreedte is cruciaal.
Is er nog hoop - los van de vraag of de ontwikkeling van de metaverse überhaupt wenselijk is?
Europa heeft wel een kans als het gaat om het maken en leveren van de content voor in de metaverse.
Amerikaanse bedrijven gaan ook veel investeren binnen Europa, wat de werkgelegenheid ten goede komt en waardoor de expertise (deels) binnen Europa blijft.
O.W.
🇰🇷 Cartografie van Koreaanse Culturen
Het Disney verhaal van Netflix in Korea, en het Grimm verhaal wat daar achter schuilt
De afgelopen weken kwamen er twee stukjes langs die mooi de interactie van cultuur en media in kaart brengen. Bloomberg beschrijft het avontuur van Netflix in Zuid-Korea; de Correspondent publiceerde een stuk over de cultuur en strategie die achter het succes van K-pop, K-film en K-food schuilt.
Het stuk van Bloomberg leest als een Disney film:
Toen Netflix net in Zuid-Korea begon kreeg het lastig voet aan de grond. Lokale studio’s en netwerken wilden hun shows niet aan een onbekende nieuwkomer uithuren en acteurs stapten uit een project zodra ze er achter kwamen dat Netflix erachter zat.
Dan de held: Minyoung Kim. Het lukt Netflix om Kim aan te trekken, die vervolgens een geniale tactiek toepast. Kim besluit in te zetten op scripts van bekende lokale producenten die te gewaagd zijn voor lokale studio’s (sex, geweld, sociale ongelijkheid). Minyoung vindt daarbij een superkracht: als privé, betaalde dienst kan Netflix buiten de gebaande paden en culturele normen treden met hun aanbod.
Deze content slaat enorm aan, in zowel Korea zelf als daarbuiten. In een Encanto-achtig slotstuk valt alles voor Netflix op z’n plek. Inmiddels wil iedereen met ze werken en wanneer buitenlanders eenmaal Koreaanse content kennen blijven ze het kijken. Tadaa.
De Correspondent smakt vervolgens een bak ijskoud water over de groeiende wereldwijde ‘soft-power’ van Zuid-Korea die zichtbaar is in het succes van de band BTS, de film Parasite en de serie Squid Game. Deze Koreaanse golf, ook wel Hallyu genoemd, is het resultaat van extreem strategische en uitgekiende organisaties. De schrijver vat het artikel zelf vrij pakkend samen:
Achter het frisse, nette en wholesome imago gaat een bikkelhard systeem schuil, waarin uitbuiting en dwang geen uitzondering zijn, en dat nauwelijks ruimte laat aan alternatieve cultuur. En dat deze hallyuvoornamelijk te danken is aan investeringen in de cultuursector van een vooruitziende overheid, zoals vaak wordt beweerd, is ook maar ten dele waar.
Absoluut de leestijd waard.
B.K.
💡Bits & Bytes
Het FD over een ambitieuze elektrische vliegtuigbouwer uit Delft
De ACM laat 💪 zien in strijd tegen Apple’s AppStore beleid met dwangsom
Artikel over de geschiedenis achter iBeer, een van de eerste apps die op een leuke manier gebruikmaakte van de bewegingssensor in de iPhone
We ontdekten een Nederlandstalige nieuwsbrief - ook op Substack - over de economie van de toekomst en ondernemerschap: Lehman Sisters.
🚒 Nabranders
Vorige editie schreven we over de problemen van web3. Afgelopen week publiceerde Dan Olson een video essay over alles wat er mis is met NFTs, web3 en crypto, dat sindsdien viral is gegaan. Indrukwekkend, omdat het een lange video is (meer dan twee uur). Maar zeker de moeite waard. Olson is op z’n zachts gezegd geen fan van het wereldje, en weet op begrijpelijke wijze uit te leggen waarom. Casey Newton heeft de video ook gezien, erkent de problemen, maar gelooft nog wel dat die opgelost kunnen worden.
📷 Beeld van de week
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky