CouranD #29 - Cyberspace en speeltjes
Over de race naar de maan, de realiteit van web3, speeltjesvideo's en CES
If it ever existed, then, the age of innocence is past. Tentatively, but deliberately, the Final Frontier is now being pushed out. - The Economist
Goedezondag,
De eerste CouranD van het jaar is weer binnen! Met frisse energie en een flink groeitarget hebben we weer een bomvolle editie in elkaar gedraaid die, net als het nieuwe kabinet, van alles een beetje heeft. In de schijnwerpers staan deze week:
De vernieuwde race om mensen op de maan te zetten
Een kritische kijk op de belofte, en vooral de huidige realiteit van Web3
De onwaarschijnlijk bedrijfsmatige wereld van speeltjes video’s
De nieuwste gadgets op de jaarlijkse elektronicabeurs CES.
Veel leesplezier!
👩🏻🚀 Naar de sterren en daar voorbij! Maar eerst naar de maan.
Landen starten weer programma’s op om mensen op de maan te zetten, dit keer om te blijven.
Ruim 50 jaar geleden liepen Neil en Buzz als eerste mensen op de maan. 2022 is volgens The Economist het jaar dat veel landen opnieuw deze missie omarmen, maar deze keer willen ze er blijven. Wat zijn de mogelijke (geopolitieke) gevolgen van een nieuwe ‘Moonrush’?
Een hele reeks aan nationale overheden heeft in de afgelopen jaren aangekondigd een space-AirBnB te willen bouwen. Zuid-Korea, de Verenigde Emiraten, Israel, Japan, India en de China-Rusland combinatie rennen allemaal mee. De Verenigde Staten (tot nu toe de Fresh Prince of Bel-Space), heeft de meest uitgesproken plannen:
Dit jaar staan 18 NASA vluchten gepland om in 2024 een maan-gateway te realiseren. Zo’n gateway is een soort maan-omcirkelend thuisstation waarvandaan astronauten kunnen afdalen naar het maanoppervlak, als direct landen te duur blijkt.
De VS wil in 2025 weer een man op de maan zetten.
Lang op de maan verblijven is een astronomische uitdaging, onder andere vanwege de straling, de menselijke behoefte aan water en zuurstof, en de afwezigheid van bouwmaterialen. Zo kost het ongeveer € 1.4 miljoen om één kilo materiaal op de maan te krijgen. Het kost dus €4.5 miljoen om een klein Quechua tentje op de maan te zetten. Probeer bovendien maar eens een gooitent op te zetten met weinig zwaartekracht. Ik dwaal af.
Waarom willen we dit eigenlijk? Volgens het artikel willen Europese landen dit vooral vanwege wetenschappelijke redenen. Politieke en militaire doeleinden zijn echter niet ondenkbaar. Zo lijkt er al een tweesplitsing te ontstaan tussen landen die het (door NASA-gedreven) Artemis Akkoord ondersteunen (voor bijvoorbeeld datadeling) en een groep onthouders (zoals China en Rusland). De ondernemers die het ruimtereizen mogelijk moeten maken hebben overigens weer hele andere motieven. Zo beschrijft Politico dat Bezos van de maan een soort industriegebied wil maken zodat we op aarde schone lucht krijgen. Klinkt maanzinning toch?
B.K.
Zit je lekker te lezen? Deel de CouranD dan met je vrienden, daar doe je hen en ons een enorm plezier mee!
🦄 Het waanbeeld van Web3
Waarom Web3 niet de toekomst is die we moeten willen
De wereld van tech is bezeten van ‘Web3’, een nieuw paradigma waarin ‘decentralisatie’ en crypto de macht van grote platformen moeten gaan doorbreken en het internet eerlijker en gelijker moet worden. Een web waarin je niet meer hoeft te vertrouwen op de goede intenties van een aantal grote spelers, maar kunt vertrouwen op het transparante en decentrale karakter van de blockchain. Klinkt goed, toch? Wie wil er nou geen eerlijkheid en gelijkheid? Toch zijn er velen die hier kritisch naar kijken en Web3 als bullshit classificeren.
Waarom zou het bullshit zijn? Stephen Diehl legt het uit in zijn stuk met de passende titel Web3 Is Bullshit waarin hij drie fundamentele problemen blootlegt. Een decentraal netwerk gebaseerd op blockchain is niet schaalbaar (tenzij je het centraliseert), is te kostbaar om te onderhouden, en tot slot is ‘opslag’ een probleem. Data kan niet worden verwijderd (en zelfs niet aangepast worden), wat allerlei problemen met zich meebrengt. Zijn conclusie:
It’s entirely rational to want to build a more decentralized technology stack and to aspire to a more egalitarian internet, a more equitable society, and a better world. However web3 is not the golden path that leads us to that world, it’s the same old crypto bullshit just packaged up in a sugar pill to make it easier to digest.
Moxie Marlinspike, cryptograaf en oprichter van Signal is in zijn stuk My First impressions of Web3 ook op z’n zachtst gezegd sceptisch over Web3.
Mensen willen helemaal geen decentralisatie. Centralisatie zorgt voor gemak en bovenal verantwoordelijkheid. Je kunt een entiteit aanspreken op zijn gedrag en de keuzes die worden gemaakt. Maar wie gaat er voor zorgen dat bitcoin milieuvriendelijker wordt?
Verandering gaat veel trager in een decentraal systeem. “If something is truly decentralized, it becomes very difficult to change, and often remains stuck in time”.
Marlinspike heeft ook zelf een dApp (decentralised app) gemaakt en kwam tot de conclusie dat er alsnog ongelooflijk veel Web2.0 technologie en oplossingen bij komen kijken. Ook laat hij zien dat het grootste NFT platform (OpenSea) in feite gewoon een centrale Web2-applicatie is, en daar eigenlijk ook zijn populariteit aan te danken heeft.
Ben Thompson is wat genuanceerder en noemt (terecht) een toepassing waar crypto en Web3 wel degelijk waarde kunnen hebben: identiteit en accounts. Maar goed, neem een kijkje op dit Twitter account en deze website en je ziet veel cryptobro’s die weinig lijken te geven om decentralisatie en gelijke kansen, maar gewoon snel veel geld willen verdienen, en zonder knipperen drie ton uitgeven aan een ‘uniek’ plaatje van een stonede aap. Want ook dat is Web3: alles kan ‘schaars’ gemaakt en verhandeld worden. Slimme early adopters kunnen alvast hun vlaggetje planten op stukjes van deze nieuwe wereld, en de rest moet maar zien of ze straks nog toegang kunnen betalen.
O.W.
🧸 De spelletjes die speelgoed video’s spelen
Kinderen kijken massaal naar andere kinderen die met speeltjes spelen, waarom?
Ik wist niet van het bestaan van “speeltjes video’s”, en ik was al helemaal niet bekend met de koning van dit genre: Ryan Kaji. Dit artikel in de New York Times beschrijft de ontwikkeling van zijn imperium (Ryan’s World) en verkent het video genre. Een opvallend persoonlijk en vlot stuk, geschreven met een heerlijk kritische ondertoon.
Speeltjes video’s zijn online video’s (vooral op Youtube) waarin kinderen spelen met speelgoed. Dit klinkt wellicht vrij niche, maar Ryan’s World omvat inmiddels tien kanalen, waarmee dankzij allerlei deals met streamingdiensten, sponsordeals (Amazon, Walmart, Nickelodeon) en merchandise een slordige $250 miljoen per jaar wordt omgezet. De familie Kaji zelf verdiende waarschijnlijk meer dan $25 miljoen vorig jaar.
Ter vergelijking: de grootste TikTok ster van afgelopen jaar (Charli D’Amelio) verdiende 17.5 miljoen volgens Forbes.
Een van de succesfactoren achter Ryan’s World is dat deze niet alleen leunt op speeltjes van andere merken (Paw Patrol, Peppa Pig, etc.), maar dat ze zelf een stapel karakters in het leven hebben geroepen zoals Gus the Gummy Gator.
Inmiddels leunen de shows op een productiebedrijf met 30 werknemers en verschijnt Ryan soms maar een paar seconden in een video.
De auteur legt mooi de commerciële wereld achter kindertainment bloot, iets waar deze podcastaflevering van How I Built This nog veel dieper in duikt. Wist je bijvoorbeeld dat Paw Patrol bedacht is als speelgoedmerk door dezelfde man als Bob de Bouwer?🤯 Geniet van de Rabbit Hole!
B.K.
📺 CES is more
De gekkigheid van de Consumer Electronics Show
Vorige week vond CES (de Consumer Electronics Show) in Las Vegas plaats. Dat is een grote jaarlijkse beurs waar bedrijven hun nieuwste producten en innovaties presenteren. Het event staat erom bekend dat bedrijven alles uit de kast trekken en met de meest absurde concepten komen, waarvan een groot deel nooit op de markt zal komen. Media maken er een sport van om elk jaar de meest bijzondere concepten te vinden.
Wall Street Journal publiceerde Best of CES 2022. In dit overzicht zie je o.a.:
Een auto van BMW met een e-ink coating;
Speakers die radiogolven naar je oren beamen zonder dat je omgeving er last van heeft, en
Een ‘slim’ bed dat met behulp van, jawel, machine learning zich aanpast aan jouw slaapgedrag.
Of de nieuwste innovaties op het gebied van afstandsbedieningen. En een knuffel die op je vinger kan knabbelen zoals huisdieren en baby’s dat ook doen.
En als je erg into auto’s bent, hier nog een overzicht van wat de grote automerken allemaal in petto hebben. En dit filmpje van The Verge presenteert Dieter Bohn het beste van CES in 2022. Veel gekkigheid, maar ook veelbelovende technologie. Hij benadrukt ook dat CES voor veel bedrijven een kans is om de reactie van consumenten te toetsen voordat ze besluiten ook echt te investeren om iets daadwerkelijk op de markt te brengen.
O.W.
💡Bits & Bytes
De James Webb ruimtetelescoop vliegt en opereert tot nu toe fantastisch. Je kan hier checken hoe ‘t met ‘m gaat, hier lezen wat we er mee willen ontdekken en hier lezen waarom onderzoekers nog een half jaar in spanning zullen zitten.
Afgelopen week vond de eerste varken-naar-mens harttransplantatie plaats.
In de nieuwsbrief Abstract bespreekt onderzoeker en startup-coach Jeroen Coelen nieuwe inzichten en praktische tips voor ondernemers. Vermakelijk en leerzaam!
Kan je het verschil tussen een 4k en 8k televisie zien vanaf de bank? Nee.
De NRC beschrijft de geopolitieke en business uitdagingen waar de Nederlandse ASML top mee worstelt in dezelekkere long-read.
De nieuwe app Wordle is bizar populair. De NYT over het liefdesverhaal waarmee deze app begon en hier wat tips en tricks..
📷 Beeld van de week
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky
Over Web3, In de Volkskrant staat een ook een artikel hierover: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-de-technologiesector-gaat-veel-aandacht-en-geld-naar-web3-wat-is-dat~b32fa0f2/
hierin staat ondermeer dat vorig jaar 24 Miljard Euro in Blockchain technologie geinvesteerd is. Dit gebeurt alleen maar als er een vooruitzicht is op (nog meer) winst. de claim dat we met WEB3 het internet weer terug krijgen lijkt me hier mee ontkracht. Neem daarnaast dat minen van bitcoins net zoveel energie verbruikt als nederland dan vraag ik me echt af waar we mee bezig zijn. Zou het niet veel verstandiger zijn al dit geld in duurzame energie / samenleving te steken?