The company’s failures highlight a fundamental issue with social media platforms, whose growth has often outpaced their ability — and willingness — to invest in properly moderating content. (Rest of World)
Goedezondag,
Er is veel gebeurd sinds de vorige editie, maar dat laten we even links liggen. Dat is niet onze functie. Dat mag elders besproken worden. Deze editie hebben we het over bezorgdiensten, misinformatie op sociale media, kwantummechanica, en online opleidingen.
Let op, onze vorige nieuwsbrief heeft een Ever Given gedaan: hij is blijven steken in de spamfilter. Check 't even, en markeer CouranD meteen aan als 'betrouwbare afzender'.
En volg ons op Instagram!
🍕Bezorgd over bezorgers
De Europese Unie wil de platform economie herzien, met gevolgen voor bedrijven als Deliveroo en Uber
De pandemie heeft maaltijdbezorgdiensten geen windeieren gelegd. Deliveroo ging onlangs met hoge verwachtingen naar de beurs, zoals beschreven in deze uitgebreide presentatie over de strategie en potentie van Deliveroo, maar kende uiteindelijk toch een teleurstellende beursgang (1 min). Dat heeft te maken met nieuwe regelgeving en beleid rondom de arbeidsvoorwaarden van maaltijdbezorgers die de winstgevendheid van de algehele bezorgindustrie onder druk zetten.
Wat is er aan de hand? De Europese Unie is druk bezig met een traject om de platform-economie te herzien. Techcrunch schreef er een stuk over (7 min). De argumenten daarvoor kennen twee invalshoeken:
Platform-medewerkers moeten beschermd worden tegen de 'uitbuiting' van verkapt dienstverband in de vorm van flexibel ZZP-achtig werk.
De oneerlijke concurrentie tussen de platformbedrijven die profiteren van deze flexibiliteit (en daarmee lagere kosten en investeringen) en de traditionele bedrijven die daar niet van (kunnen) profiteren moet worden aangepakt.
De EU lijkt zich nu te richten op de tweede.
“We will soon start a public consultation on this initiative that has another legal base since it is about competition law and not social policies"
Het gevolg hiervan is dat Just Eat (van Thuisbezorgd.nl) in het Verenigd Koninkrijk al weg beweegt van zelfstandige 'gig-workers', en bezorgers traditionele arbeidsvoorwaarden zoals pensioen, vast uurloon, en betaald ziekteverlof gaat bieden. En ook Uber gaat in het Verenigd Koninkrijk bezorgers als 'workers' aanduiden (5 min), wat hen betere rechten en arbeidsvoorwaarden gaat opleveren. Maar let op: 'worker' is iets anders dan 'employee' (werknemer). Uber lijkt hiermee op een soort compromis te willen sturen, en heeft überhaupt (pun intended) lang tegengestribbeld tegen deze ontwikkeling.
Ondertussen ontstaan er alternatieven die de werkers meer controle geven, zoals CoopCycle, waarbij bezorgers zelf een coöperatieve bezorgdienst kunnen beginnen. Hier meer daarover (5 min).
👎 Het is (Tik)Tok niet waar?!
Hoe en of sociale media strijden tegen misinformatie
Sociale media worstelen al een paar jaar met een techlash als gevolg van drie aanhoudende problemen: machtsmisbruik, privacy-schending en misinformatie. Over dat laatste probleem hadden Rest of World en MIT Technology Review een één-tweetje afgelopen weken waar wij flink wat van leerden. Over hoe het leger in Myanmar TikTok gebruikt om misinformatie en haat te verspreiden en waarom sociale platforms niet méér doen om dit tegen te gaan.
Het ééntje:
Een leerzaam stuk over hoe In Myanmar het leger tijdens de coup gebruik maakt van TikTok om misinformatie en haatdragende berichten te verspreiden (10 min). Dezelfde tactiek paste ze een aantal jaar geleden ook toe op Facebook. Destijds droeg dit volgens experts van de Verenigde Naties bij aan het geweld jegens de Rohingya minderheid, en maakte Facebook excuses. Er gaan nu twee zaken mis bij TikTok:
Er is te laat geïnvesteerd in moderators die Birmees spreken en er zijn weinig contacten met lokale initiatieven die misinformatie zouden kunnen identificeren (zoals Facebook dat sinds 2020 doet).
Geautomatiseerde technologie die filmpjes kan scannen op overtredingen van community regels loopt nog ver achter.
Bovenal wijzen experts in het stuk erop dat misinformatie en haatdragende berichten cultuur-afhankelijk, soms subtiel en steeds ontwikkelend zijn. De conclusie: content moderatie zal een combinatie van automatisering en mensenwerk moeten blijven.
Het tweetje:
Een verbazingwekkend en uitgebreid profiel van (de baas van) het 'Responsible AI' team van Facebook (27 min) laat een onderliggend probleem zien. De auteur beschrijft in detail hoe algoritmes met behulp van kunstmatige intelligentie steeds meer bepalen wat mensen zien op Facebook. Het doel: engagement vergroten en uiteindelijk gebruikersgroei.
Het probleem is dat controversiële, polariserende, misinformerende inhoud voor meer engagement zorgt (zie figuur). Uiteindelijk worden algoritmes die schadelijke inhoud tegenhouden, en dus ook engagement verlagen, amper geïmplementeerd zo lang groei het enige doel van Facebook blijft.
Zo ontstaat een situatie waarin (1) er altijd schadelijke inhoud de moderatie-filters passeert, en (2) dat vervolgens keihard gepusht wordt door de engagement algoritmes. De rest van het verhaal kennen we ondertussen.
🧐 Quasi-kwantum kennis
Er is de afgelopen tijd veel gepubliceerd over kwantummechanica voor dummies. Hieronder onze mislukte poging de hoogtepunten samen te vatten.
Kwantummechanica is zo iets fabelachtigs, zo ongrijpbaar, zo moeilijk te begrijpen, en dat maakt het zo interessant. Wired publiceerde onlangs een 'simpele' uitleg van kwantumverstrengeling (11 min), en Ars Technica publiceerde een zevendelige seriezonder wiskunde over kwantummechanica in het algemeen (7 x ±20 min). Daarnaast stuitten we nog op een inzichtelijk filmpje over het onderwerp op Aeon (20 min).
De highlights:
Deeltjes 'bewegen' als golven, maar 'botsen' als deeltjes. Dat ze bewegen als golven, betekent dus dat een deeltje op meerdere locaties tegelijk kan zijn - je kan een golf namelijk niet 'definiëren' als één punt in de ruimte. Maar zodra ze ergens op botsen, zodat we de locatie kunnen meten, zijn ze een deeltje waarvan de locatie precies te bepalen is.
Een algemeen kenmerk van kwantummechanica is dat we niet tegelijk zowel de locatie als de snelheid van een deeltje kunnen weten. Dat heeft weer te maken met de 'lengte' van de eerdergenoemde golven, en het 'kleurbereik' van het deeltje. Hoe langer de golf, hoe minder kleur. In een glasvezel kabel wordt die eigenschap gebruikt om zo veel mogelijk pieken en dalen om te zetten in enen en nullen. Maar daar zit een grens. Hoe 'korter' de golf, hoe meer kleuren je nodig hebt. En daar komt de bekende term 'bandbreedte' vandaan.
Moderne technologieën zoals optische klokken, MRI scanners en zelfs TVs maken gebruik van de wetten van kwantummechanica.
Kwantumverstrengeling is echt heel moeilijk te begrijpen. Een analogie die vaak gebruikt wordt is die van een paar handschoenen. Je kan een paar handschoenen van elkaar scheiden en in aparte dozen naar verschillende plekken sturen. Zodra iemand de ene doos openmaakt en ziet dat het de rechter handschoen is, weet je zeker dat de andere handschoen de linker is. Ze zijn dus 'verstrengeld'. Alleen die analogie is niet helemaal zuiver. Kijk het filmpje van Aeon om het echt goed te begrijpen.
Eigenlijk is het te ingewikkeld om hier samen te vatten. Toch raden we je aan om de stukken te lezen. Want als je niet probeert te begrijpen, weet je ook nooit of je het kan begrijpen. Eigenlijk ook een soort kwantumonzekerheid, dus...?
🎓 Cour-Sera, Sera
Online opleidingen zijn aan een renaissance bezig
Ongeveer tien jaar geleden ontstonden de grootste aanbieders van online cursussen - Coursera, Udacity en EdX - met typische Silicon Valley beloftes over disruptie en universele toegankelijkheid. Twee aankondigingen in de afgelopen weken onthulden de wederopstanding van deze industrie, maar ook een veranderde insteek.
Aankondiging één: Google zet in op eigen Coursera 'Career Certificates'. CEO Sundar Pichai vertelt aan Inc.comdat Google een tekort aan geschikte werkkrachten signaleert dat onderwijsinstellingen niet aanvullen (7 min). Daarom lanceren ze drie nieuwe Coursera opleidingen van zes maanden. Google ziet de bijbehorende certificaten als gelijkwaardig aan vierjarige studies en werkt samen met 130 organisaties die beloven ook 'afgestudeerden' aan te nemen.
Aankondiging twee: Coursera gaat naar de beurs (6 min). Dit platform begon ooit met het aanbieden van gratis MOOCs (Massive Open Online Courses). Inmiddels, deels dankzij Corona, zetten ze $200 miljoen per jaar om.
Inkomsten komen uit de verkoop van certificaten, maar ook voor grofweg 35% van bedrijven en opleidingsinstituten die Coursera helpt om online opleidingen op te zetten en te onderhouden.
De NYT concludeert dat deze platformen niet opleidingen proberen te vervangen. Het zijn (digitale) skill-fabrieken geworden (5 min), een heel andere dienst dus.
Hoe zit dat in Nederland? Onze onderwijsinstellingen maken al gebruik van deze platformen, deels als uithangbord om internationale studenten te lokken. Hoogleraren waarschuwen echter voor de risico's van het gebruik van Amerikaanse platformen (6 min), want:
De data die wordt verzameld over hoe studenten leren kan waardevolle informatie bevatten om opleidingen te verbeteren. Willen we dat Amerikaanse platformen die data hebben?
Daarnaast wijzen Trouw en NRC (8 min) erop dat onderwijs, zeker hier, ook een andere rol toebedeelt is: aan Bildung doen, of
Kritische burgers kweken die de democratie in stand houden – niet alleen de economie
Onderwijs is in Europa bovenal een publiek goed waar de overheid en onderwijssector machtig zijn. Het zal dus nog even duren voordat de skill-fabrieken onze college-banken leegplukken.
💡Bits & Bytes
Hoe dacht men in 1900 hoe de wereld er in 2000 er uit zou zien? Voorspellingen over de toekomst van mensen uit het verleden in twintig afbeeldingen.
Hoe goed kunnen we echte afbeeldingen en muziek nog onderscheiden van wat een KI maakt? Hier kan je dat zelf testen, wij faalden compleet.
Koeien krijgen VR-brillen om hun melkproductie te verhogen. Wellicht fake-news, wel geinig. (3 min)
Virgin Galactic presenteert een glimmend nieuw ruimteschip, heel bruut
Een leuke visualisatie die laat zien hoe vaak jouw verjaardag voorkomt.
📷 Beeld van de week
🚒 Nabranders?
De link naar het paper over bullsh*t werkte niet. Hierbij de juiste link.
In de vorige editie schreven we over de nostalgische foto-app Dispo. Inmiddels zit het bedrijf in de problemen, na beschuldigingen van seksueel wangedrag van de oprichter (en Youtube-ster) David Dobrik.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet door te sturen :)
Barend en Ocky