Which major platform has a news feed, disappearing posts, private messaging, and a live broadcasting feature? That would be … all of them. - Wired
Goedezondag,
Hoe was ‘t eerste tapbiertje weer? Bedankt voor jullie reacties op onze vorige editie. Onze belangrijkste conclusie: we houden de woordgrapjes erin. En welkom nieuwe lezers! Deze week hebben we het over (sociale) media: over de opkomst van live-audio, wat hackers kunnen doen met data van social media platformen (of andere informatie) en de ontwikkeling van lokale media. Daarnaast introduceert de EU regulering voor kunstmatige(r) intelligentie: gangster move. Veel leesplezier en vergeet niet te delen
🎧 Clubhouse Clone Kampioenschappen
Sociale media kopiëren massaal Clubhouse functies en audio lijkt een blijvertje
In editie 10 schreven over de opkomst van Clubhouse, de live-audio iPhone app waarin hosts een virtuele kamer kunnen opzetten om vervolgens met andere mensen een gesprek te voeren waarbij iedereen kan meeluisteren. Inmiddels wordt de app gewaardeerd op $4 miljard (3 min), vallen de download aantallen sneller dan Bilal's reputatie (zie figuur), en worden twee trends duidelijk: 'kopiëren is legitimeren' en sociale audio blijft.
De afgelopen weken regende het aankondigingen van social media platforms die Clubhouse-achtige functionaliteiten (gaan) introduceren. In de copycat-club zitten inmiddels bijna alle giganten (Reddit, Twitter, Facebook, Slack, Discord, LinkedIn & Telegram).
Ook Spotify doet mee: ze hebben een live-audio platform gekocht. The Verge legt de gedachte erachter goed uit (2 min). TL;DR: met live-audio kunnen creators hun netwerk versterken en meer podcasts verkopen. Bovendien: men neemt al massaal Spaces-sessies op en posten die als podcasts.
Bij Wired (4 min) verwonderen ze zich over het schaamteloos kopiëren van functies door concurrenten, zoals ook gebeurde met Feeds (Facebook ➡️ all), Stories (Snap ➡️ Insta, Twitter, WhatsApp), Reels (TikTok ➡️ Insta, Snap ) en live-video (Twitter ➡️ Insta, Facebook, Youtube). Aan de ene kant wekt het de schijn van monopolistisch gedrag, aan de andere kant: wordt een nieuwe app/functie niet gekopieerd, dan is deze eigenlijk niet succesvol.
Niet alle functies lijken geschikt voor deze 'lift and shift' strategie (LinkedIn Stories🧐), maar live-audio lijkt de champagne onder de functies: lekker met alles.
Daarnaast zet Silicon Valley in op (social) audio voor de lange termijn. Casey Newton bespreekt dit in zijn stukje over Facebook's audio plannen (7 min). Dit vrij academische artikeltje wijst naar een voor ons tot nog toe onbekende drijfveer (8 min) achter het succes van audio: het staat ander soort kennisoverdracht toe. Interessant genoeg is dat iets waar Zuckerberg ook op wijst:
"Audio as a medium just allows for longer-form discussions and exploring ideas,” he said. “You can get into topics that frankly are a lot harder to with other mediums".
Dus, vragen Tweakers (5 min) en wij ons af, wie blijven er voor Clubhouse over als alle zakelijke gebruikers naar LinkedIn zijn, media-insiders naar Twitter Spaces en gamers naar Discord...?
🧐 Kritisch kijken naar Kunstmatige Intelligentie
De Europese Unie heeft nieuwe regelgeving rondom kunstmatige intelligentie aangekondigd.
Het voorstel bestaat uit 108 pagina's, en het zal nog wel eventjes duren voordat dit daadwerkelijk doorgevoerd wordt, maar de eerste stappen zijn duidelijk.
Wat houdt het in? De Wall Street Journal (7 min) en de New York Times (5 min) leggen het uit.
Het gebruik van kunstmatige intelligentie wordt beperkt voor sommige activiteiten, zoals zelfrijdende auto's, het goedkeuren van leningen, etcetera;
Andere zaken, zoals gezichtsherkenning op openbare plekken, worden compleet verboden;
Bedrijven moeten kunnen 'bewijzen' dat ze op een veilige, eerlijke en onbevooroordeelde manier kunstmatige intelligentie inzetten, en;
Klanten moeten expliciet geïnformeerd worden wanneer zij 'contact' hebben met een AI, zoals een chatbot van de klantenservice.
Dit stuk van Wired plaatst de plannen van de EU in perspectief (5 min). Critici zeggen dat de EU niet ambitieus genoeg is, en te veel aan de interpretatie overlaat, waardoor bedrijven en overheden zouden kunnen wegkomen met ongeoorloofd gebruik van kunstmatige intelligentie. Toch is het een ambitieus plan, met verstrekkende gevolgen ook in de rest van de wereld.
Volgens de New York Times hebben we wereldwijd een omslagpunt bereikt in het beteugelen van tech bedrijven, na jaren van 'hands off' beleid (10 min).
China trekt de teugels aan. Zo werd er een 'antimonopolie onderzoek' naar Alibaba gestart, en werd de beursgang van Ant Group tegengehouden, en;
In de VS wordt een aantal 'antitrust' zaken en onderzoeken uitgevoerd. Daar schreven we in een eerdere editie over.
Wat betreft kunstmatige intelligentie, windt de Federal Trade Commission in de VS er ook geen doekjes om, zoals in deze richtlijnen te lezen is. Voorbeeld: "Hold yourself accountable – or be ready for the FTC to do it for you". Wees gewaarschuwd!
📡 What the Hack, Deel 2
Hoe hackers aan jouw data komen, en wat ze ermee doen
In de vorige editie bespraken we recente grote aanvallen van (internationale) hackers op computersystemen (onder andere van overheidsinstantie). Deze week, What the Hack deel 2: over 'hackers' die persoonlijke of zakelijke informatie van bedrijven scoren en wat ze daarmee doen.
Allereerst, niet alles wat een 'hack' genoemd wordt, heeft te maken met de digitale inbraken zoals beschreven in de vorige editie. Zo lazen we afgelopen maanden over gegevens van honderden miljoenen LinkedIn (3 min) en Facebook (1 min) gebruikers die te koop zijn op het internet. Het gaat over telefoonnummers, gebruikersnamen, e-mailadressen en de namen van mensen die 'geschraapt' worden van het internet. Zoals de NRC goed uitlegt, aan de hand van een zelfde soort 'lek' bij Clubhouse, kunnen criminelen met deze data veel schade aanrichten (4 min) (inclusief het inbreken in allerlei online accounts).
GDPR wetgeving zou in Europa ervoor moeten zorgen dat social media bedrijven zich weren tegen deze vorm van data diefstal, maar zoals TechCrunch fijn uitlegt (6 min) is de implementatie van deze wet een soort stikstof-affaire light.
Rest of World publiceerde recent een uitgebreid en boeiend stuk over hoe in India al jaren uitgebreid gehandeld wordt in deze data (16 min), en wat criminelen daarmee doen.
Daarnaast zijn er 'echte' hackersgroepen die inbreken in computersystemen van bedrijven. Ze gebruiken daarvoor zogenoemde 'zero days'. Leg dat eens uit JP?
[stem vanaf boven:] Zero days zijn beveiligingsgaten in software waar de fabrikant nog geen oplossing voor aanbiedt.
Vervolgens kunnen hackers op twee manieren geld verdienen:
Ze kunnen ransomware installeren, software die je computer op slot zet totdat je de hackers betaalt. Ransomware was de reden dat er vorige week geen rauwmelkse schapenkaas in het AH-schap lag (3 min).
Een recentere tactiek: hackers stelen vertrouwelijke documenten en eisen losgeld van bedrijven/instanties om die documenten niet te lekken. Dit gebeurde recentelijk bij Apple (4 min), maar ook bij een politie afdeling in de VS (1 min).
Benieuwd of jouw gegevens te koop zijn? Op haveibeenpwned.com kan je checken of jouw gegevens in gelekte databases zitten.
📍Van een (lo)kale kip kan je niet plukken
Lokale journalistiek zit al een tijdje in de problemen. Maar er is hoop
Door de opkomst van het internet, massamedia, en sociale netwerken raken lokale publicaties lezers kwijt. In Nederland staan de lokale huis-aan-huis bladen van NDC Mediagroep in de uitverkoop. In zijn nieuwsbrief Medialyte geeft Mark Stenberg aan hoe de aandacht van lezers naar de grote nieuwsmerken is gegaan, in plaats van de lokale publicaties (7 min). En dat is slecht voor de democratie en de gezondheid van lokale gemeenschappen. Stenberg zegt het volgende:
As news organizations consolidate, the quality of life of everyone they aim to serve will decline. We need to make a conscientious choice to stop, in their tracks, the forces sapping local communities of accountability journalism and transferring that power to distant, concentrated overseers.
Toch lijkt er de afgelopen periode weer een soort hernieuwde interesse in lokale journalistiek te ontstaan.
Substack kondigde vorige week 'Substack Local' aan, een programma om veelbelovende lokale schrijvers financieel te steunen door middel van een voorschot, in ruil voor een groter deel van de inkomsten uit abonnees in het eerste jaar. Luister ook dit interview (42 min) met de oprichters van Substack waarin ze dit nieuwe initiatief bespreken;
Ook Facebook start een programma om lokale journalisten steunen;
Nieman Lab publiceerde onlangs een artikel met een aantal veelbelovende voorbeelden, maar luidt ook de alarmbel voor de precaire toekomst van lokale journalistiek (14 min), en;
Dit interessante stuk laat zien hoe Nextdoor, een populair lokaal sociaal netwerk dat op meer dan 268 duizend buurten wereldwijd gebruikt wordt, de rol van lokale kranten overneemt (18 min). En dat is zowel goed, als slecht nieuws.
Tot slot: lees vooral deze editie van de nieuwsbrief van Elger van der Wel, waarin hij een paar goede stukken over lokale journalistiek (waaronder bovengenoemd artikel van Nieman Lab) bespreekt. Overigens is zijn nieuwsbrief in het algemeen de moeite waard om je voor in te schrijven.
💡Bits & Bytes
Een leuk lijstje van AI-gerelateerde termen die PR-technisch gebruikt worden door Big Tech om het gesprek over de ethiek rondom kunstmatige intelligentie te sturen (7 min)
Kunnen octopussen dromen? (4 min)
Mogelijk gaan we product placement binnenkort ook terugzien in oude, klassieke films (6 min)
Spotify bestaat 15 jaar. Variety schreef een stuk over de geschiedenis van het succes van de streaming dienst. (12 min)
Kunnen we 200 jaar worden? New York Times probeert die vraag te beantwoorden met een overzicht van de ontwikkelingen die ons daarbij de komende decennia gaan helpen
📷 Beeld van de week
🚒 Nabranders
Vorige editie schreven we over kweekvlees, Wired one-upt ons met kweekvis en Vox schrijft over de stand van zaken van plant-based vlees en melk alternatieven. MIT Technology Review concludeert dat we afstevenen op een recordjaar voor vleesconsumptie.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com.
En vergeet ‘m niet door te sturen :)
Barend en Ocky