CouranD #95 - De lucht is blauw
Over Bluesky, Einsteins algemene relativiteitstheorie, zappen langs korte homevideo's op Youtube, en meer...
Hallo,
De vorige nieuwsbrief stuurde ik op maandag in plaats van zondag, en die werd een beter geopend en gelezen dan de gemiddelde editie. Ik wil geen aannames doen, maar toch: ook deze keer stuur ik ‘m op maandag. Misschien dat ik het weer terugdraai. Hoor graag wat jullie vinden!
Black Friday is weer achter de rug. Een kapitalistische kakofonie van kortingen. Ik ben er ook ingetrapt en voltooide dit weekend een bestelling van drie draadloze opladers voor mijn iPhone, Apple Watch en AirPods in één. En dan bedoel ik dus drie keer een 3-in-1 oplader. Totaal onnodig natuurlijk. Zeker omdat ik er al eentje had.
Ik had me ook voorgenomen geen chocoladepepernoten te eten. Maar nadat ik dat in een zwak moment toch deed was het hek van de dam. Alsof die ene pepernoot de kurk in de stuwdam was die mijn zelfbeheersing tegen de verleidingen van de feestmaanden beschermde. Zodra die wegviel, kon ik het dus ook niet laten om drie onnodige - maar mooi ontworpen - opladers te kopen.
Maar goed, sorry voor deze banale ontboezeming. Daar gaat deze nieuwsbrief helemaal niet over. Deze keer ga ik wat dieper in op de hype van de week: Bluesky. Waarom is dat opeens zo populair? En weet het die populariteit vast te houden? Of zitten we in een Bluesky-bubbel?
En natuurlijk weer de Bits & Bytes. Onder andere over korte thuisvideo’s op YouTube, het AI-model van de maker van Pokémon Go, Einsteins algemene relativiteitstheorie, en meer…
Enjoy!
🦋 Hoe en waarom Bluesky nu zo groeit
Sociaal netwerk Bluesky heeft de afgelopen weken een ongekende groei doorgemaakt. Vergeleken met Threads en X is Bluesky nog klein (ongeveer 22 miljoen gebruikers voor Bluesky versus meer dan 200 miljoen voor Threads en nog meer voor X). Maar X krimpt, en Bluesky groeit (relatief) sneller dan Threads. Hier kun je de exacte cijfers bekijken. Wat maakt Bluesky zo populair, en wat is de verklaring voor de recente groei?
Na de verkiezingen in de Verenigde Staten trokken (nog meer) X-gebruikers de conclusie dat ze niets meer met X te maken wilden hebben, en verhuisden ze massaal naar Bluesky. Threads is al ruim een jaar een populair alternatief, maar heeft simpelweg niet de vibe van (het oude) Twitter waar velen naar verlangen. Casey Newton legt uit waarom Bluesky momenteel een streepje voor heeft ten opzichte van Threads.
Threads heeft geen ‘identiteit’. Weinig gebruikers hebben een echt gevoel bij waar Threads eigenlijk voor bedoeld is. Posts over het nieuws worden actief onderdrukt, waardoor het platform weinig waarde heeft voor mensen die op de hoogte willen zijn en willen meepraten over de actualiteiten. Iets dat aan de basis stond van het succes en de aantrekkingskracht van Twitter, en waar Bluesky juist wel uitermate geschikt voor is.
De tijdlijn van Bluesky is een chronologische lijst van posts van de accounts die je volgt, terwijl Threads heeft gekozen voor de algoritmische aanpak zoals Tiktok. Elke post op het netwerk van Threads kan in je tijdlijn verschijnen; de selectie gebeurt op basis van het (ondoorgrondelijke) algoritme (dat vooral gericht is op engagement van posts, en posts over het nieuws dus onderdrukt).
Bovendien kun je bij Bluesky zelf algoritmes/lijsten kiezen op basis waarvan een tijdlijn gevuld kan worden. De gebruikerservaring van Bluesky is dus in handen van de gebruiker, in tegenstelling tot Threads, waar je als gebruiker een stuk minder controle hebt over wat je te zien krijgt. Dat maakt ook de interacties tussen gebruikers authentieker (want minder gericht op het ‘inspelen’ op het algoritme).
Verder kan je nog allerlei dingen met Bluesky die (nog) niet op Threads kunnen. The Verge publiceerde een handig overzicht. Overigens voelen ze bij Meta (het bedrijf achter Threads) de hete adem van Bluesky, en zijn ze begonnen met het kopieëren van functionaliteiten.
Bluesky hanteert ook een andere tactiek voor groei. Het gebruik van de app groeit naarmate meer accounts elkaar volgen, terwijl de groei van Threads vooral gedreven wordt door het algoritmisch uitvogelen wat mensen interessant vinden. Starter packs - thematische lijstjes met accounts die je in één keer allemaal kan volgen en die elke gebruiker zelf kan aanmaken - zijn een briljante manier om die groei aan te jagen, en dit past ook perfect bij het model van Bluesky. Zo’n functionaliteit zou veel minder goed werken bij Threads omdat volgers een veel minder belangrijk onderdeel zijn van het model. Dat maakt de groei op Bluesky ook duurzamer voor ‘makers’; op Bluesky moet je account groeien met volgers, op Threads groeien vooral je posts. En aan het eind van de dag zijn trouwe volgers waardevoller dan populaire posts, me dunkt.
Deze groei gaat gepaard ook met uitdagingen. Denk aan de infrastructuur die nodig is om het enorme aantal gebruikers en interacties aan te kunnen, of de moderatie die nodig is om ervoor te zorgen dat Bluesky een aangename en veilige plek blijft. En omdat Bluesky ook groeit in de EU, moet het bedrijf zich ook houden aan Europese wetgeving, iets dat momenteel nog niet het geval lijkt te zijn.
En dan is er nog de fediverse. Bluesky is gebouwd op een decentraal protocol, vergelijkbaar met (maar anders dan) ActivityPub en Mastodon. Voor veel mensen is dit een technisch verhaal, maar persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de toekomst van sociale media decentraal moet (en gaat?) zijn, zodat niemand afhankelijk is van de grillen van één Big Tech-bedrijf. Daar is nog een lange weg te gaan, en het is nog de vraag welk(e) protocol(len) uiteindelijk op grote schaal geadopteerd gaan worden. Bluesky zet in elk geval stappen hierin, hoewel daar ook kanttekeningen bij te plaatsen zijn.
De vraag is of één van deze netwerken gaat ‘winnen’. Ik denk het niet. Threads vervult een andere functie dan Bluesky. Bluesky is momenteel erg populair in de bubbel van journalisten en progressievelingen die klaar zijn met X. Ik vermoed dat Threads een grote groep gebruikers aantrekt die voorheen nooit van Twitter gebruik maakten, en dus ook niet verlangen naar het ‘oude Twitter’. Een doelgroep met meer massa, maar minder culturele impact. Dus waarschijnlijk zullen ze naast elkaar blijven bestaan.
Of Meta is zo goed in kopiëren dat Bluesky hetzelfde lot wacht als het kortstondig populaire Clubhouse, zeker wanneer de 'nieuwigheid' van Bluesky voorbij is.
Ondertussen kun je me hier volgen…
💡Bits & Bytes
Einstein’s algemene relativiteitstheorie lijkt niet altijd te gelden
Buzzfeed maakt gebruik van geautomatiseerde ‘shop this look’-knoppen, waarbij er advertenties voor producten worden getoond die gerelateerd zijn aan/lijken op de afbeelding(en) in een artikel. Zoals je kunt voorspellen gaat dat wel eens fout, en wordt er lippenstift geadverteerd onder foto’s van syfillis-symptomen, of mutsen bij een foto van een man met een muts die een tragische dood stierf.
Niantic Labs - bekend van Pokémon Go - is al jaren bezig met het trainen van een ‘Large Geospacial Model’. Dat is een soort LLM (taalmodel a la ChatGPT), maar dan getraind op basis van beelden van specifieke locaties. In andere woorden: de ‘scans’ van onder andere Pokémon Go spelers. Het zou computers moeten helpen de fysieke wereld te begrijpen en navigeren.
Riley Walz ontdekte dat er miljoenen korte video’s van alledaagse taferelen op YouTube staan, allemaal met de titel IMG_XXXX. Tussen 2009 en 2012 kon je met één druk op de knop een video vanaf je iPhone op YouTube zetten. Dankzij een botje kan je nu langs deze video’s ‘zappen’, en dat levert intieme, alledaagse beelden op.
De rechter in de VS oordeelde eerder dat Google een monopolie heeft op online zoeken. Nu wordt er gekeken naar de ‘remedies’ (maatregelen). Eén mogelijkheid is dat Google de webbrowser Chrome moet verkopen. Maar de vraag is: wie wil (en kan) dat?
Ondertussen probeert Google bewijs achter te houden, onder andere door interne communicatie automatisch te laten verwijderen
Het feit dat bijna iedereen van Google gebruikmaakt om te zoeken is blijkbaar nog niet genoeg: Google werkt aan een functionaliteit in Chrome waarbij webpagina’s van anderen door Google worden aangepast om zoeken op Google nog meer te stimuleren.
Het trainen van steeds grotere taalmodellen lijkt tegen grenzen aan te lopen. Wat nu?
Ratten hebben in een laboratorium geleerd om een autootje te besturen, en na verder onderzoek lijken ze dat ook leuk te vinden.
De AI-chatbot van Mistral AI (concurrent van OpenAI) heeft een update gekregen
Volgens Meredith Whittaker van Wired is het einde van Big Tech nabij
Ok, nog een bizar AI-filmpje dan…
📷 Beeld van de week
🕓 Een jaar geleden…
…publiceerde ik editie #72, over de chaos bij OpenAI (weet je nog? Toen Sam Altman opeens ontslagen werd, en toch weer terugkwam, nadat ‘ie binnen een weekend een nieuwe functie bij Microsoft had gekregen?)
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky