CouranD #86 - Blauw
Over Crowdstrike, Meta's Llama, de populariteit van Trump onder techies, en meer.
Goedezondag,
Wat is er toch veel gebeurd de afgelopen twee weken. De wereld werd geconfronteerd met het Blauwe Scherm Des Doods van Microsoft Windows. Joe Biden treedt terug als presidentskandidaat voor de Democraten. De Olympische Spelen zijn begonnen. De wereld stond stil en draaide door tegelijkertijd.
Ik keek zaterdagavond de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Een bijzonder tafereel. Ik zag de Night King uit Game of Thrones galopperen over de Seine. Ik was ook in de war, want de Spelen waren blijkbaar al begonnen voordat het toernooi officieel geopend was. Ik heb het einde van de ceremonie overigens niet gehaald, waardoor ik het emotionele optreden van Celine Dion heb moeten missen. You win some, you loose some.
Maandag kwam ik terug van een heerlijke vakantie in Italië. Voor de verandering stond er eens geen rij bij de Gotthardtunnel. We meden zwarte zaterdag en zoefden zo dwars door de Zwitserse berg. Gewoon omdat het kan. De natuur onderwerpen aan onze behoefte snel op onze bestemming aan te komen, door er een gewoon een lange tunnel doorheen te graven. Mij hoor je niet klagen. Het contrast was overigens groot. Het was buiten zonnig en 30 graden toen we de tunnel inreden, en 17 kilometer later regende het pijpenstelen. Misschien is het een metafoor voor iets, maar ik weet niet wat.
Ik heb een nieuwe gadget: de Boox Palma, een e-reader in de vorm van een smartphone. Een Android-apparaat dat alle apps kan draaien, maar dan met een e-ink scherm. Bedoeld voor lezen, hoewel je er in theorie ook video’s mee kan kijken. Altijd bij de hand vanwege het formaat. En niet beperkt tot de exclusieve apps van ereaders zoals Kobo of Kindle. Je kan er ook gewoon The New York Times op lezen. Of Substack nieuwsbrieven. Op aanraden van Rutger Otto gekocht, en ik ben er heel blij mee.
Maar goed, daar gaat deze nieuwsbrief niet over. Wat wel op de agenda staat: de Crowdstrike-storing, het nieuwe taalmodel van Meta en het feit dat wij daar in Europa geen gebruik van kunnen maken, en de groeiende populariteit van Trump onder de techies in de VS. En als je daar allemaal geen zin in hebt kun je doorscrollen naar de Bits & Bytes, over onder andere een vape met een touchscreen, een mini iPod, de nieuwe betekenis van ‘rawdogging’, de ‘Oat Milk Elite’, en meer… Enjoy!
🟦 Blauwe schermen
Delen van de wereld stonden even stil als gevolg van een foute software update. Het door velen vervloekte Blauwe Scherm Des Doods van Microsoft Windows was opeens wereldnieuws. Microsoft computers waren kapot, en dat had impact op de hele samenleving, van luchtvaart tot media. En het was niet eens de schuld van Microsoft, maar van een security bedrijf genaamd Crowdstrike. Wat er precies is gebeurd en hoe heeft kunnen gebeuren is de afgelopen week al breed uitgemeten in verschillende media. Maar mocht je het gemist hebben, hierbij een aantal artikelen die het allemaal haarfijn uitleggen.
Technically is een leuke nieuwsbrief waarin technische onderwerpen worden uitgelegd voor niet-technische mensen. Een uitgebreid artikel over de Crowdstrike-storing kon dus niet uitblijven. Al je vragen worden beantwoord: wat ging er mis? Wat doet Crowdstrike? Waarom duurde het zo lang om het op te lossen? En waarom raakte het alleen Microsoft?
The Verge deed verslag van de 78 dramatische minuten die de storing duurde (hoewel de effecten nog lang daarna voelbaar en zichtbaar waren).
En dan is er de immer scherpe Ben Thompson met een uitgebreide historische analyse van hoe we tot het punt zijn gekomen waarbij een op het oog simpele update zo veel schade kan aanrichten. In het kort: Security software zoals die van Crowdstrike hebben toegang tot de diepste laag van Microsoft Windows (de zogenoemde ‘kernel’). Jaren geleden wilde Microsoft die toegang afschermen, maar daar stak de EU in 2006(!) een stokje voor omdat Microsoft daardoor met hun eigen security-software als enige die diepe toegang zou hebben, en daardoor oneerlijk zou concurreren met bedrijven als McCafee (Crowdstrike bestond toen nog niet).
Ondertussen heeft Apple dit probleem niet, omdat het nooit zulke verregaande toegang heeft verleend aan derde partijen. Microsoft wel, en omdat het bedrijf te groot was geworden, kon het dat besluit niet meer terugdraaien. En de ironie is dat die grote omvang van Microsoft (Windows) er nu toe leidt dat de effecten hiervan ook heel groot zijn.
🇺🇸 De techies gaan voor Trump
Door al het dramatische nieuws rondom de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zou je bijna vergeten dat vlak voor deze ontwikkelingen Trump een opvallende keuze maakte voor zijn running mate. Een keuze waar veel crypto-fanatiekelingen en ‘AI Maxers’ wel blij van worden.
The New York Times beschrijft hoe een netwerk van techmiljardairs ervoor heeft gezorgd dat JD Vance, de running mate van Trump en een man uit de tech-scene, aan de macht kon komen.
404Media schrijft dat de ‘AI Maxers’ - de mensen die pleiten voor ongebreidelde ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en zo min mogelijk regulering - ook heel blij zijn met JD Vance.
Waar Trump eerder kritisch was op crypto en met name bitcoin, is hij nu spreker bij Bitcoin 2024, een groot jaarlijks congres. Het lijkt er op dat hij de cryptogemeenschap aan zich wil binden, en dat lijkt aardig te lukken. Molly White schrijft dat de meeste prominente crypto-fanatiekelingen zich achter Trump scharen, uitzonderingen zoals Vitalik Buterin (de man achter Ethereum) daargelaten
Trump lijkt steeds meer ‘mainstream’ te worden in de top van de Amerikaanse techwereld. En dat is opvallend, omdat die wereld van oorsprong overwegend progressief was…
🦙 Llama zitten
Afgelopen week kondigde Meta de nieuwste versie van het taalmodel Llama aan. Een model dat op een aantal benchmarks beter presteert dan het meest geavanceerde model van OpenAI. Het zal echter niet beschikbaar komen in de Europese Unie, omdat Meta de Europese regelgeving ‘te onvoorspelbaar’ vindt.
Eerder kondigde het bedrijf al aan taalmodellen te gaan trainen met behulp van publieke berichten op Facebook en Instagram. Daar had het Europese wetgevers van te voren van op de hoogte gesteld, maar toen het eenmaal zover was moest Meta van de EU stoppen. Overigens kijkt de EU ook kritisch naar X, dat sinds kort heeft ingesteld dat je tweets automatisch worden gebruikt voor het trainen van het taalmodel van Elon Musk (genaamd ‘Grok’), tenzij je je via de website daarvoor afmeldt.
Het is vergelijkbaar met de aankondiging van Apple dat ‘Apple Intelligence’ (in eerste instantie) niet beschikbaar zal zijn voor gebruikers in de EU, ook vanwege het ‘wetgevingsklimaat’. Het duurde ook even voordat Threads van Meta in Europa beschikbaar kwam, om vergelijkbare redenen.
De grote techbedrijven lijken de EU dus te mijden. Wellicht is het een drukmiddel: een waarschuwing aan de EU dat het grote innovaties kan mislopen als het zo doorgaat met (in de ogen van Big Tech) onduidelijke maar verregaande wetgeving. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat de wetgeving ‘werkt’, en Europese burgers niet worden blootgesteld aan technologieën die op onwenselijke wijze tot stand zijn gekomen, of die onwenselijke (neven)effecten hebben, de privacy van Europese burgers niet waarborgen, etcetera.
Goed, terug naar Llama: Mark Zuckerberg zegt heilig te geloven in een ‘open’ AI-landschap, waarbij taalmodellen (en de werking ervan) vrij beschikbaar worden gemaakt als open source projecten. Alleen zo wordt voorkomen dat de toekomst van AI in de handen van de grote spelers komt te liggen, en de rest het nakijken heeft. Een opvallende opvatting van een bedrijf dat zelf tot één van die grote spelers behoort.
💡Bits & Bytes
De top 10 opkomende technologieën volgens het World Economic Forum. Met op de zevende plaats ‘Elastocalorics’ 🤔
Het was een kwestie van tijd: Nederland is een door AI-gegenereerd zomerhitje rijker: Zo Zomer
Grote bedrijven (o.a. Apple, Nvidia en Anthropic) hebben grote hoeveelheden content van Youtube gebruikt om hun AI-modellen mee te trainen. De data was afkomstig van een openbare dataset genaamd ‘The Pile’, en daarmee zeggen de bedrijven de voorwaarden van Youtube niet te hebben geschonden.
En ook Runway heeft zich schuldig gemaakt aan het ‘rippen’ van Youtube ten behoeve van hun video-model
404Media over de zwarte markt voor gezichten van echte mensen waarmee fraude wordt gepleegd.
In de categorie onnozele gadgets: een vape met een touchscreen waarop je spelletjes kan spelen en notificaties kan ontvangen.
Een bundeltje nieuws van OpenAI
OpenAI heeft een mini versie van GPT-4o aangekondigd, die een stuk efficiënter en goedkoper zou moeten zijn.
Geruchten over een nieuw model met de codenaam ‘Strawberry’ dat in staat moet zijn om beter te redeneren en lange-termijn plannen te maken waar meerdere stappen voor nodig zijn.
OpenAI is een zoekmachine aan het bèta-testen: SearchGPT. Deze functionaliteit moet uiteindelijk onderdeel worden van ChatGPT zelf
Een nieuwe methode om ‘alignment’ (de doelen van de AI overeen laten komen met de doelen en normen en waarden van de mensheid) te bereiken. Een AI-model dat de output van taalmodellen kan scoren, zodat echte mensen dat niet hoeven te doen.
Wat als AI straks vooral nog maar getraind wordt op de output van AI? Dan krijg je uiteindelijk een slap aftreksel van de originele data waarop AIs worden getraind, alsof je eindeloos kopietjes van kopietjes blijft maken. Het artikel laat zien wat er gebeurt als je een model tien keer opnieuw traint op de eigen output. Het doet me denken aan de metafoor van de ‘blurry JPEG of the web’ die in de begindagen van generatieve AI werd geïntroduceerd.
The New York Times over ‘rawdogging’, een term die tot voor kort vooral in een seksuele context werd gebruikt, maar inmiddels refereert naar het doen van een activiteit zonder afleiding of hulpmiddelen. Bijvoorbeeld gedurende een intercontinentale vlucht van 15 uur alleen maar naar de flight tracker kijken: geen films kijken, geen boek lezen, geen muziek luisteren, niet slapen. Of koken zonder recept. Of de vier uur durende opening van de Olympische Spelen kijken zonder plaspauze en zonder naar je telefoon te grijpen.
Geinig filmpje: twee echte mensen die een door AI-gegenereerde video nadoen.
Al een tijd is er consensus in emoji-land dat het symbool voor een vuurwapen wordt afgebeeld als een waterpistool in plaats van een echt pistool. Dat is sinds kort niet meer het geval op X.
Met al dat gelul over kunstmatige intelligentie rijst de vraag: wat is intelligentie nou eigenlijk? Het antwoord? It’s all in the eye of the beholder….
New Yorker over de ‘Oat Milk Elite’, in gesprek met Jonas Kooyman over de Havermelkelite en vergelijkbare meme-accounts van over de hele wereld.
🕓 Een jaar geleden…
… stuurde ik editie 63, vanuit Italië. Kennen jullie Pinkydoll nog? Een internetfenomeen dat symbool staat voor de druk van het publiek op sociale media. Ik schreef er een jaar geleden over. Vergelijkbaar met het trieste verhaal van Nikocado Avocado.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Cheers,
Ocky