Hallo,
Vanuit het zonnige Italië hanteer ik deze keer een iets andere aanpak dan je van me gewend bent. Deze keer geen uitgebreide stukken plus een aantal Bits & Bytes, maar een simpel overzicht van de dingen die ik de afgelopen twee weken - tijdens de vakantie - heb gelezen, gezien en geluisterd. Een iets uitgebreidere Bits & Bytes dus. Enjoy!
📖 Lezen
🟣 Platformer over AI & journalistiek en de rol die Facebook speelt bij het vormen van politieke standpunten
Afgelopen week heb ik besloten om te gaan betalen voor Platformer, de nieuwsbrief van Casey Newton (o.a. bekend van The Verge) over alles wat met tech in het algemeen, en sociale mediaplatformen in het bijzonder te maken heeft. Er was altijd al veel gaande in dat wereldje, maar met de afgelopen periode is er zo veel in beweging (de veranderingen bij Twitter - excuus: ‘X’, de lancering van Threads, de opkomst van generatieve A.I., etc dat - toen een slim getimed mailtje met 20% korting in mijn inbox verscheen - ik de trekker overhaalde en een abonnement nam. Twee recente stukken, eentje gratis en eentje betaald:
What should newsrooms do with AI?. Bespiegelingen van Newton over de groeiende rol die generatieve AI gaat spelen in de journalistiek en media. (Achter de muur 🔒)
How Facebook does (and doesn’t) shape our political views. Over een (onafhankelijk) onderzoek naar de rol die Facebook speelt in het vormen van politieke standpunten bij het publiek. (gratis)
🪆 Pinkydoll en de NPC-trend op TikTok
Als je (veel) op Twitter en TikTok zit is dit je waarschijnlijk niet ontgaan, maar ik kan me voorstellen dat er nog best wat mensen zijn die niet bekend zijn met dit bizarre fenomeen. Ik heb het over TikTok-er ‘Pinkydoll’ en de opkomst van de ‘NPC-trend’, waarbij iemand zich gedraagt als een NPC (non-playable character) uit een videogame, en kijkers door middel van betaalde digitale ‘cadeautjes’ in de vorm van emoji de TikTok’er kunnen laten reageren. Deze vorm van ‘tipping’ (fooi geven) is al jaren gemeengoed bij streamingplatforms zoals Twitch, waarbij de streamer zelf gedurende het streamen af en toe de ‘donateurs’ bedankt, en hen daardoor erkenning geeft. Maar op TikTok is de oorspronkelijke content van het streamen volledig weggehaald, met een absurde continue stroom aan erkenning-acties tot gevolg. Hier kan je het zelf zien, en hier een explainer van de Washington Post. Black Mirror is er niets bij.
🆇 Ex-product manager bij Twitter doet haar verhaal
Esther Crawford werd aan het begin van het bewind van Musk bij Twitter belachelijk gemaakt om haar onbetwiste toewijding aan de doelen, wensen en opdrachten van Musk. Een tweet van Crawford met een foto waarin ze in een slaapzak op het kantoor van Twitter te zien is - als bewijs van haar toewijding - ging viral. Niet veel later werd ze alsnog ontslagen. Afgelopen week plaatste ze en tweet/blog (die ook in videovorm te bekijken is) waarin ze haar verhaal doet. Een genuanceerd en sympathiek verhaal, met scherpe inzichten en een interessant inkijkje in de begindagen van Musks bewind, met the good, the bad, and the ugly. Het bekijken waard. Mijn respect voor Esther Crawford is gegroeid.
👩🏻🏫 Superconductors
Vergeet generatieve A.I. Er is een nieuwe ontwikkeling waar heel Twitter van in de ban is: room-temperature superconductors. Schijnbaar is dit een baanbrekende ontwikkeling, die echter ook nog in twijfel wordt getrokken. Ik begrijp het nog niet goed genoeg. Lees hier zelf verder.
🤖 Metaforen voor kunstmatige intelligentie
In een eerdere editie gebruikte ik de metafoor van De Vloer Op om ChatGPT te beschrijven, en we besteedden eerder aandacht aan de metafoor van een wazige JPEG voor ChatGPT. Afgelopen week las ik een stuk over waarom het gebruik van metaforen voor dit soort technologieën eigenlijk niet wenselijk is.
💡 How to do great work
Paul Graham publiceerde onlangs een best wel lang stuk met levenslessen over het doen van ‘great work’. Het stuk bevat bijna twaalfduizend worden en duurt volgens Readwise zo’n 45 minuten om helemaal te lezen. Ik heb ‘m gelezen, en heb zelden zoveel tekst gemarkeerd. Een goudmijn aan goed-verwoorde lessen die alleen iemand met heel wat (levens)ervaring kan delen. Een voorbeeld:
Use the advantages of youth when you have them, and the advantages of age once you have those. The advantages of youth are energy, time, optimism, and freedom. The advantages of age are knowledge, efficiency, money, and power. With effort you can acquire some of the latter when young and keep some of the former when old.
🎧 Luisteren
We zijn met de auto op vakantie, wat betekent dat er genoeg tijd is om onderweg naar podcasts te luisteren. Twee aanraders
De vrienden van Joran - over Joran van der Sloot
Dit kan geen toeval zijn - over een e-mailmarketeer die denkt te maken hebben gehad met de Spaanse geheime diensten
📺 Kijken
🌌 Zomergasten met Thomas Hertog
Zomergasten is weer begonnen, en ik heb met veel belangstelling en verwondering naar de eerste aflevering met theoretisch natuurkundige Thomas Hertog gekeken. Over de oorsprong van ons heelal, de relatie tussen de kosmologie en de kwantummechanica, en filosofische bespiegelingen over het wonder van het leven. Hertog krijgt van Theo Maassen alle ruimte, hoewel hij heel af en toe op cruciale momenten werd onderbroken. Maar dat zijn details. Het is het kijken waard. Vanavond is Hoyte van Hoytema, de cinematograaf bekend van onder andere Her, Oppenheimer en Interstellar, te gast.
⚛️ Barbenheimer
Ja, ondanks de zon in het zuiden van Frankrijk, zijn we deze vakantie tot twee keer toe de bioscoop ingedoken. Eerst om Oppenheimer te zien, in een klein bioscoopje - volgens puristen dus op een te klein doek (geen IMAX) - en een paar dagen later Barbie in een grote vestiging van Pathé in Nice. Dat hadden we wellicht beter andersom kunnen doen. Maar goed, het zijn allebei films die ik zo nog een keer zou willen zien. De soundtracks van Barbie staan regelmatig - als we geen podcasts aan het luisteren zijn - op in de auto. Ik ben geen filmrecensent, dus hierbij de recensies van NRC van Oppenheimer (vijf ballen) en Barbie (vier ballen).
📷 Beeld van de Week
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky