Ciao tutti,
Met het geluid van talloze krekels op de achtergrond schrijf ik dit vanuit het bijkans tropische, maar soms ook stormachtige Italië, waar ik geniet van een heerlijke vakantie. De eerste met mijn inmiddels vier maanden oude zoon. Je kunt je voorstellen dat ik momenteel wat minder tijd en aandacht besteed aan deze nieuwsbrief, vandaar deze keer een ietwat andere opzet.
Maar eerst: ook de afgelopen twee weken is er weer veel gebeurd. We mochten eventjes hopen op de Europese titel van Oranje, maar dat duurde niet lang. De Verenigde Staten kregen te maken met een mislukte moordpoging op een presidentskandidaat. Ali B moet twee jaar de cel in. Het debat met onze nieuwe premier verliep op z’n zachts gezegd chaotisch. Amsterdam lijkt dan toch eindelijk een brug over het IJ te krijgen, al wordt dat pas in 2034 realiteit. Enzovoorts.
Maar goed, daar gaat deze nieuwsbrief niet over. Deze keer houd ik het bij een paar linkjes naar interessante en opvallende artikelen die ik de afgelopen twee weken verzameld en gelezen heb. Zie het als een uitgebreide ‘Bits & Bytes’, een leeslijst voor jouw vakantie. Over onder andere de Rubiks’ Cube, een nieuw sociaal platform dat je doet denken aan de tijd van Hyves, het Wereldkampioenschap Latte Art, en meer.
Alla prossima!
💡Bits & Bytes - vakantie editie
🎧 Oordoppelgänger
Er gaan geruchten dat Apple werkt aan AirPods met camera’s, met als doel beter te integreren met de Vision Pro. Ondertussen heeft Samsung nieuwe draadloze oordopjes aangekondigd, die verdacht veel op de AirPods van Apple lijken.
🟪 Een oude kubus
De Rubik’s Cube is vijftig jaar oud. The New York times schreef een uitgebreid artikel over het ontstaan en de nog altijd groeiende populariteit van de iconische puzzel.
🎭 Uit het hoofd
Hoe krijgen acteurs het toch voor elkaar om enorme hoeveelheden tekst uit hun hoofd te leren? The MIT Press legt het uit. Het gaat om het begrijpen van de tekst*,* in plaats van het memoriseren ervan.
🎙️ Comment-AI-r
Tijdens de Olympische Spelen zal een door AI-gegenereerde stem van een bekende sportcommentator miljoenen unieke, gepersonaliseerde samenvattingen geven op basis van vooraf gespecificeerde voorkeuren.
🐭 Hoor je die piep ook?
Wetenschappers hebben met een genetische aanpassing het hoorvermogen van muizen drastisch verbeterd.
💀 Realiteit heeft z’n beste tijd gehad
Volgens onderzoekers bij Google bestaat de kans dat generatieve kunstmatige intelligentie onze perceptie van realiteit op termijn ‘kapot’ kan maken. De onderzoekers noemen een aantal concrete, actuele voorbeelden waarin dat nu al gebeurt, en geven daarbij aan dat deze voorbeelden in principe niet (altijd) in strijd zijn met de voorwaarden van de generatieve AI-tools waarmee zij gemaakt zijn. Ironisch, aangezien de AI-tools van Google zelf het ook niet altijd nauw nemen met de waarheid.
📱Hunkeren naar Hyves
Hyves was een van de eerste sociale mediaplatformen in Nederland, en werd gekenmerkt door de onbegrensde mogelijkheden om je eigen profielpagina geheel naar eigen smaak in te richten. Hoe kleurrijker, hoe beter. Die vibe probeert een nieuw sociaal platform genaamd ‘Noplace’ weer terug te brengen.
💾 Opperdeflop
Blijkbaar maakte de Japanse overheid nog steeds gebruik van ouderwetse floppy disks, maar dat is nu verleden tijd.
☕️ State of the Latte Art
Blijkbaar zijn er kampioenschappen ‘latte art’, waarbij de mooiste kunstwerkjes worden gemaakt met koffie en melkschuim. Dit jaar ging de Taiwanees Yi-Chen Xie er met de titel vandoor.
🩸 Bloedspoed
Een beetje luguber, maar wel interessant. Artsen hebben een (nogal controversiele) manier gevonden om de kans te vergroten dat de organen van overleden personen nog bruikbaar zijn, door bloed door het dode lichaam te blijven pompen. Uiteraard zitten daar allerlei ethische bezwaren aan.
🧟♂️ What TUAW f*ck?
Een sprekend voorbeeld van het Zombie-internet. Het al enige jaren inactieve The Unofficial Apple Weblog (TUAW) is onlangs nieuw leven ingeblazen, en publiceert weer artikelen onder de naam van de auteurs van destijds. Hun profielfoto’s zijn echter vervangen door AI-gegenereerde afbeeldingen, en ook de artikelen lijken gegenereerd door AI. En dit allemaal zonder dat de betreffende auteurs daar bewust van waren, laat staan toestemming voor hadden gegeven. 404 Media schreef er over, en kon het niet laten een kop met een knipoog te gebruiken: ‘Hocked TUAW’.
🤖 Level 5
OpenAI hanteert blijkbaar een systeem van vijf niveaus om te beschrijven hoe ver we/ze zijn met het bereiken van menselijke intelligentie met AI-systemen. En blijkbaar zijn we nu (bijna) op niveau 2.
🏛️ Cryptopolitiek
Molly White - luis in de pels van crypto-fanatiekelingen en bekend van web3isgoinggreat.com - heeft een nieuwe website opgetuigd waarin wordt bijgehouden hoe cryptobedrijven met behulp van donaties invloed proberen uit te oefenen op de Amerikaanse politiek. Hier legt ze uit hoe en waarom.
🇪🇺 Regulering = diefstal?
Analist Ben Thompson vindt dat de Europese Unie te ver gaat met (de handhaving) van de wetgeving rondom Big Tech en AI, en noemt het zelfs diefstal.
❌ Het is mooi geweest met al dat gelul over AI
Deze data scientist is helemaal klaar met alle guru’s en bedrijven die het niet kunnen laten om op de AI-hypetrein te springen, en legt op eloquente, ietwat grove, maar bovenal grappige wijze uit waarom: I Will Fucking Piledrive You If You Mention AI Again
🕓 Een jaar geleden…
… stuurde ik editie #62, onder andere over de lancering van Threads, plus een vakantiekiekje uit Italië.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky