CouranD #83 - Siri'eus
Over Apple Intelligence, tot leven gewekte memes, Gen Z op Facebook, en meer
Goedezondag,
De sportzomer is begonnen. Ik typ dit na de 2-1 van Nederland tegen Polen. De eerste winst is in de zak. Ik ben geen voetbalanalist, maar volgens mij is dat een goed begin. Het zonnetje is ook eindelijk een beetje gaan schijnen. Het leek wel herfst in Nederland, en dat in juni. Wilders voorspelde overigens al eerder dat de zon weer ging schijnen in Nederland, maar sindsdien hebben we alleen maar regen gehad. Tot vandaag. Op naar de (sport)zomer.
Maar goed, daar gaat deze nieuwsbrief niet over. Waarover dan wel, hoor ik je vragen. Afgelopen maandag was de jaarlijkse WWDC van Apple, en deze keer stond de keynote waarmee WWDC altijd start in het teken van kunstmatige intelligentie. Althans, het laatste deel van de presentatie. Ik zat om zeven uur sharp voor mijn Apple TV om de keynote te bekijken, maar moest eerst door een uur aan ‘meh’ updates van alle OS’en van Apple heen worstelen. Enfin, dat is dus het thema van deze editie.
En natuurlijk Bits & Bytes. Over de Gen Z ambities van Facebook, tot leven gewekte memes, een alternatief voor Twitter uit India en meer.
Enjoy!
🍎 Apple doet Siri’eus over AI
Na Google en Microsoft integreert ook Apple kunstmatige intelligentie tot in de diepste lagen van hun software
Dat Apple ook iets zou doen met (generatieve) AI was te verwachten. Afgelopen maandag was het dan zo ver. Tijdens de Worldwide Developer Conference (WWDC) deed het bedrijf uit de doeken hoe het kunstmatige intelligentie tot in de diepste hoeken van Apple’s software gaat integreren. En uiteraard noemen ze dat dan geen artificial intelligence. Nee, we hebben het hier over Apple Intelligence*.* Classic Apple. Geen VR, maar Spatial Computing, geen 4K scherm, maar een Liquid Retina Display.
Anyway, terug naar de intelligentie van Apple. Zoals je kan verwachten is er veel aandacht voor Siri, de virtuele assistent van Apple, die moeite heeft met de meest simpele vragen, en pas sinds een paar jaar in staat is meerdere timers tegelijk te zetten. Dat gaat veranderen. Siri wordt meer ‘bewust’ van alles wat je in andere apps doet en hebt opgeslagen, en kan daardoor veel behulpzamer zijn dan voorheen. Het zou dan vragen moeten kunnen beantwoorden als: “Hoe lang is het fietsen naar dat museum waar mijn dochter het laatst over had?” Gaaf. En dan is er een samenwerking met OpenAI. Als Siri er zelf niet uitkomt, kan het je direct doorverbinden naar ChatGPT. Nadat je daar toestemming voor hebt gegeven, want de berekeningen die Apple zelf doet worden allemaal privé gehouden. Op het apparaat zelf, of in een privé cloud-omgeving als er meer rekenkracht nodig is. Overigens is de verwachting dat Apple ook andere third-party modellen zal aansluiten in de toekomst.
En natuurlijk kunnen de klassieke use cases van generatieve AI niet achterblijven. Apple gaat je helpen bij het herschrijven van teksten, maakt het mogelijk om eigen emoji te genereren, enzovoorts. Allemaal naadloos geïntegreerd in de besturingssystemen van Apple. En Apple doet het zoals alleen Apple het kan. Met een nadruk op privacy, de naadloze samenwerking tussen apparaten, integratie op het niveau van het besturingssysteem, en met gelikte animaties, designs en marketing (”AI for the rest of us”… als je een iPhone kan betalen). Uiteraard is er ook veel over geschreven, dus bij dezen, als service naar jou, de lezer van deze nieuwsbrief, een overzicht van de verslaggeving en duiding rondom de aankondigingen van Apple.
Voor mensen die meer van video’s houden: De keynote van Apple in 18 minuten
En dan wat duiding van slimme mensen:
In the Atlantic wordt de iPhone een ‘Trojaans Paard’ voor AI genoemd. Apple is de toegang voor AI tot miljarden gebruikers, en voor gebruikers is Apple de enige toegang tot echt goede toepassingen van AI.
En Ryan Broderick noemt apple een ‘country club’. “In the 2010s, they shifted comfortably from a visionary tastemaker, at least aesthetically, into something closer to an airport lounge or a country club for consumer technology. They’ll eventually have a version of the new thing you’ve heard about, once they can rebrand it as something uniquely theirs.”
En Casey Newton waarschuwt dat Apple met het omarmen van generatieve AI nu een bedrijf wordt dat veel serieuzer aan content moderation moet gaan doen. Zo zijn er strikte regels aan wat voor emoji je kan laten genereren, maar mensen bedenken al creatieve manieren om dat te omzeilen.
In het najaar gaan we het allemaal echt zien…
💡Bits & Bytes
Een sceptische blik op de vraag of Europa naar ‘eigen’ Big Tech bedrijven zoals Google moet streven.
Ex-Twitter medewerkers werken aan een nieuwe app voor nieuws genaamd Particle. Dat is eerder geprobeerd door oud-Instagrammers met de app Artifact. Die app bestaat niet meer, maar is nu onderdeel van Yahoo News.
Een fotograaf deed mee aan (en won!) een fotowedstrijd voor AI-gegenereerde fotografie met een echte foto (zonder AI) en werd gediskwalificeerd.
Even buiten de Westerse bubbel: een artikel van Rest of World over Koo, een Twitter-alternatief uit India.
Een essay over AI alignment (kunstmatige intelligentie laten aansluiten op de doelen en waarden die wij als mensen belangrijk vinden), en dat het ‘slagen’ van deze alignment anders geïnterpreteerd kan worden, afhankelijk van de culturele context.
Een interview met oprichter en oud-CEO van Twitter Jack Dorsey. Over hoe hij in Bluesky het gedroomde decentrale alternatief voor Twitter zag, maar daar inmiddels op is teruggekomen.
Reflecties van Benedict Evans over de toepasselijkheid van AI en taalmodellen, en de manier waarop het echt producten kunnen worden die problemen oplossen. De uitdaging: chatbots vertellen je niet dat ze iets niet kunnen, en dat is verwarrend.
📷 Beeld van de week
Van New York Times: The 25 Photos That Defined the Modern Age
Een jaar geleden publiceerde ik editie #60, onder andere over hoe de EU kunstmatige intelligentie zou gaan reguleren. Het was de eerste zonder Barend. De tijd vliegt!
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky