CouranD #60 - Wet-strijd
Over het reguleren van kunstmatige intelligentie. En de eerste CouranD zonder Barend...
Goedezondag,
Dit is de eerste versie zonder Barend. Het is nog even wennen! We waren voor elkaar ook een stok achter de deur om onze stukjes op tijd af te krijgen, zodat we nog wat suggesties konden doen en hier en daar een spelfoutje eruit konden halen. Deze editie verschijnt dus wat later dan jullie gewend zijn. Ik kom net terug van een huwelijksfeest, en zit hier met een broodnodige bak koffie op het balkon dit intro’tje te typen. Deze editie staat in het teken van het reguleren van kunstmatige intelligentie, en het voortouw dat de EU daarin neemt. En natuurlijk wat Bits & Bytes, onder andere over Apples nieuwe AR/VR bril. Enjoy!
PS: de komende periode ga ik mogelijk een beetje experimenteren met de lengte/aantal van de stukjes, de Bits & Bytes, het Beeld van de Week, etc. Feedback en suggesties zijn welkom!
👩🏻⚖️ Reguleren kun je leren
Wat de EU (en de rest van de wereld) doet om kunstmatige intelligentie te reguleren
Dat de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie razendsnel gaan is inmiddels wel duidelijk. En dat wetgevers doorgaans hopeloos achterlopen met het reguleren van nieuwe technologische ontwikkelingen ook. Toch werd er in de Europese Unie al hard gewerkt aan de ‘AI Act’, nog voordat ChatGPT het levenslicht zag bij het grote publiek. Want nee, kunstmatige intelligentie is niet nieuw, en ja, reguleren is nodig. Dat zegt Open AI - een van de belangrijkste bedrijven op dit gebied - zelf ook.
Maar hoe moet die wetgeving er dan uitzien? Het is een balanceer-act tussen het beschermen van burgers tegen de mogelijk schadelijke effecten van kunstmatige intelligentie, en tegelijkertijd innovatie niet zodanig beperken dat je gaat achterlopen op de rest van de wereld. Dit artikel doet een aantal suggesties voor in de VS, deels geïnspireerd door het voortouw dat de Europese Unie hierin neemt.
Transparantie is belangrijk en zou verplicht gemaakt kunnen (of moeten?) worden. Zorg er voor dat mensen goed geïnformeerd zijn wanneer zij direct te maken hebben met kunstmatige intelligentie, of met door kunstmatige intelligentie gegenereerde inhoud.
Een balans tussen privacy en ‘interoperabiliteit’. Het kunnen delen van data kan het oplossingsvermogen van kunstmatige intelligentie effectiever maken, maar brengt wel privacy-risico’s met zich mee.
Wetten zijn goed, maar het is ook belangrijk dat er middelen en expertise zijn om deze wetten ook te handhaven. En dat kan niet simpelweg door bestaande ‘handhavers’ in te zetten. Kunstmatige intelligentie vraagt om nieuwe manieren van handhaven.
Hoe pakt de Europese Unie dit aan? Afgelopen woensdag stemde het Europees Parlement in met een conceptversie van de AI Act, een belangrijke stap richting regulering. Dit artikel (NB: gepubliceerd voor de stemming van afgelopen woensdag) geeft een overzicht.
Het gaat om een breed pakket over een breed scala aan onderwerpen, van biometrie (bijvoorbeeld gezichtsherkenning) tot generatieve A.I. zoals ChatGPT.
De regulering wordt gebaseerd op ‘risico’. De regels voor specifieke AI-systemen worden afgestemd op het risico van elk systeem dat zij de maatschappij schade kunnen toebrengen, en wordt strenger naarmate dat risico hoger is.
Een uitdaging hierin is dat het van te voren lastig is in te schatten waar specifieke technieken precies voor gebruikt gaan worden.
Wat betreft transparantie wil de EU het verplicht maken om door A.I. gegenereerde content als zodanig te labelen.
Er zit natuurlijk nog veel meer in het pakket. De wet is nog niet officieel, en dat zal ook nog wel even duren. Toch is het een belangrijke stap, en loopt de EU voorop. Hoe zit dat in andere landen? Hier is een handig overzicht.
💡Bits & Bytes
Het is inmiddels alweer bijna twee weken geleden, en dus eigenlijk oud nieuws, maar ik heb ook de persconferentie van Apple bij de jaarlijkse WWDC gekeken, waarin het bedrijf een VR/AR bril aankondigde. Gaaf speelgoed, maar wel heel duur en ietwat dystopisch, als je het mij vraagt. Een paar geluksvogels hadden de kans om het ding een half uurtje te proberen, en de kwaliteit schijnt verbluffend te zijn. Tech-Youtuber MKBHD deelt zijn eerste indrukken op Youtube, en tech-analist Ben Thompson schreef een wel heel uitgebreide analyse. Mark Zuckerberg van Meta is niet onder de indruk.
Terwijl Apple indruk maakt met de Vision Pro, werkt een ander bedrijf(je) aan een ‘AR-laptop’: de ‘Spacetop’
Ook Instagram werkt aan een alternatief voor Twitter, zo blijkt uit gelekte documenten
Een overzicht van de meest gebruikte talen op het Internet. Spoiler alert: Engels is met afstand het grootst
Geinig tooltje waarmee je paspoorten uit verschillende landen met elkaar kunt vergelijken op basis van hoe makkelijk je naar elk land in de wereld kan reizen met je paspoort.
Intel is begonnen met het leveren van quantumprocessors aan academische onderzoekslabaratoria
Er is van alles gaande bij Reddit. Het bedrijf is (meer) gaan rekenen voor het gebruik van hun APIs, waardoor third-party bedrijfjes in de problemen komen. Een groot deel van Reddit ging op zwart uit protest, maar het bedrijf lijkt niet terug te deinzen.
📷 Beeld van de week
Een jaar geleden publiceerden we editie #40, over (toevallig!) het gevaar van A.I., multiverses en TikTok travel-filmpjes.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky
Well done Ocky! Dank :)