As it praised me for my awful behavior, I realized that today’s chatbots don’t resemble friends so much as they do golden retrievers: big dumb companions that excel at little besides fetching things and licking your face. - Casey Newton
Goedezondag,
Het waren weer twee enerverende weken. Vorig weekend was Nederland in de ban van de belangrijkste bijzaak: het Songfestival en Joost Klein. En afgelopen week was er dan eindelijk het langverwachte (of juist niet-verwachte?) coalitieakkoord. Ondertussen kondigde Apple nieuwe iPads aan, presenteerde OpenAI hun upgrade van GPT-4, en toonde Google hun visie op de toekomst van zoeken (met behulp van generatieve AI).
Deze editie ga ik wat dieper in op die update van OpenAI: GPT-4o. En dan met name de duiding vanuit verschillende perspectieven over wat deze update nou betekent. En verder natuurlijk weer een lijstje Bits & Bytes.
Enjoy!
📎 Clippy krijgt emoties
Een van de nadelen van elke twee weken publiceren in plaats van wekelijks of zelfs dagelijks is dat je soms rijkelijk laat bent in relatie tot de laatste ontwikkelingen. Inmiddels weten jullie vermoedelijk allemaal van het bestaan van GPT-4o, het nieuwste taalmodel van OpenAI. Een bijzondere update van GPT-4: voor het eerst kan het zonder ‘omwegen’ omgaan met verschillende soorten input tegelijk (audio, video, tekst, beeld): de ‘o’ staat voor ‘omni’. Daarnaast heeft het model een nieuwe stem (met meer emotie en toonwisselingen) die je mag onderbreken en die zelfs kan zingen. En de antwoorden zijn een stuk sneller.
Enfin, dit weet je waarschijnlijk al. GPT-4o is/wordt gratis beschikbaar voor iedereen, dus misschien heb je er al gebruik van gemaakt. Ik wel: het is echt razendsnel. Je kan zowaar een ‘natuurlijk’ gesprek voeren. De parallel met de film Her - die al eerder werd getrokken - is nu wel heel duidelijk. De stem lijkt zelfs op die van Scarlet Johansson. Maar wat moeten we hier van vinden? Hierbij een overzicht van hoe andere mensen deze ontwikkeling duiden:
Her: Casey Newton noemt het een ‘emotionele upgrade’, en beschrijft de giechelige antwoorden van GPT-4o als ‘flirterig’. Hij verwacht dat steeds meer mensen vriendschappen aangaan met AIs, of zelfs verliefd gaan worden. Hij waarschuwt daarbij voor een cultuuroorlog. Men spendeert nu al veel tijd in rabbit holes op sociale media, maar wacht maar totdat kinderen vooral met virtuele vrienden praten in plaats van met echte mensen. Newton benadrukt ook dat Google een andere aanpak hanteert, veel voorzichtiger is, en de AI juist minder menselijk wil laten lijken.
Metropolis: Volgens Samantha Cole van 404Media gaat de vergelijking met Her niet op. Zij maakt de vergelijking met de film Metropolis uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw, waarin een vrouwelijke robot centraal staat. Voor die film werden robots en kunstmatig intelligente wezens gepresenteerd als vermakelijke experimenten voor rijke mensen, en verschenen ze zowel in mannelijke als vrouwelijke vormen. Maar toen de heersende (mannelijke) klasse bang begon te worden voor al deze vooruitgang (als gevolg van de industriële revolutie), en machines steeds meer gezien werden als een dreiging voor de mannelijke overheersing, begonnen robots vrouwelijke, onderdanige vormen aan te nemen. Zo ook het nieuwe model van OpenAI, aldus Cole.
Clippy: volgens Ryan Broderick is het allemaal meer van hetzelfde. Een nieuwe versie van Clippy, als het ware. “But if you really drill down into OpenAI and Google’s competing visions of AI, you start to see that they’re more or less the same. They’re both about trying to repackage what already exists into something either users, developers, or investors will care about”
Oordeel zelf, zou ik zeggen. Laat ik afsluiten met een leuk weetje. GPT-4o voerde al tijden in het geheim (vermomd als een variant van GPT-2) de ranglijst aan van de LMSYS chatbot arena, een plek waarin verschillende chatbots met elkaar worden vergeleken en gescoord worden.
💡Bits & Bytes
OpenAI gaat Reddit betalen voor (real-time) toegang tot alle content op het platform. Google deed dat eerder al. Opvallend: in de overeenkomst met Google staat expliciet genoemd dat de data gebruikt kan worden voor het trainen van taalmodellen, terwijl dat in de overeenkomst met OpenAI niet het geval is.
Google gaat de zoekervaring overladen met generatieve AI. Experts zijn bezorgd.
Overigens wordt AI niet alleen aan de zoekmachine toegevoegd. Ook de productiviteitsapps van Google krijgen de AI-treatment.
Wat is er eigenlijk gebeurd met al die flitsbezorgers in Europa?
Voor de fotografie nerds: een interactief overzicht van de relatie tussen brandpuntsafstand, diafragma en de afstand tot je onderwerp, en het effect daarvan op scherptediepte.
Ook handig: iemand heeft een uitgebreide vergelijking gemaakt van verschillende productiviteitsapps. Van mail-apps tot todo-apps.
Apple werkt aan een ‘klein’ taalmodel dat op je eigen apparaat kan draaien
Het hoofdlijnen akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is een feit. Elger van de Wel legt uit wat dit betekent voor Nederlandse media
Online puzzels zijn met een opmars bezig. De New York Times doet het al jaren. Maar nu zijn LinkedIn en Apple News er ook mee gestart.
Om de lancering van de (extreem dunne) iPad Pro te vieren, publiceerde Apple een reclamefilmpje waarin alle mooie instrumenten en apparaten die creatievelingen gebruiken worden platgedrukt. Dat viel niet in goede aarde. Het was alsof Apple alles wat er mooi is aan cultuur reduceerde tot een plat (pun intended) aftreksel in de vorm van een iPad.
Een jaar geleden publiceerden we editie #58. Over, jawel, de toekomst van zoeken en het trainen van taalmodellen.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky