Goedezondag,
Tijd voor de op één na-laatste editie van het jaar 2023. Wat een jaar is het geweest. Het aantal abonnees is afgelopen jaar met 83% gestegen! De volgende editie gaan we even terug- en vooruitkijken. Misschien met wat lijstjes. Ik weet het nog niet precies. Suggesties zijn welkom!
In deze editie bespreek ik de kersverse AI Act van de Europese Unie, internationaal gezien de eerste echt uitgebreide wetgeving rondom kunstmatige intelligentie. Die al in de maak was voor de komst van ChatGPT overigens. En verder natuurlijk een lekker lijstje bits & bytes.
En oh ja, Threads is gelanceerd in Europa. Je kunt mij hier vinden
🇪🇺 AI Act-ie
De EU is de eerste die serieuze stappen zet in het reguleren van kunstmatige intelligentie
Vorige week bereikte het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie een akkoord over het reguleren van kunstmatige intelligentie: de AI Act. Sinds de introductie van ChatGPT een jaar geleden is dit onderwerp natuurlijk het gesprek van de dag. Maar de AI act was een aantal jaar daarvoor al in de maak. De insteek was (en is) onder andere het gebruik van massale gezichtsherkenning te reguleren, omdat instanties misbruik zouden kunnen maken van deze technologie en daarmee vrijheid en mensenrechten in het geding kunnen komen.
Inmiddels leven we in een nieuwe realiteit rondom kunstmatige intelligentie. Het doel van de AI Act blijft hetzelfde, maar de technologie heeft zich ondertussen drastisch ontwikkeld. De wet richt zich nog steeds op het gebruik van AI bij massasurveillance en gezichtsherkenning, maar adresseert nu ook de ontwikkeling, het gebruik en de risico’s van taalmodellen zoals GPT-4. De EU loopt daarmee voorop in de wereld in het reguleren van kunstmatige intelligentie, en het wil niet dezelfde fout maken als met de grote platformen zoals Facebook en Twitter die geen strobreed in de weg werden gelegd om te groeien, met alle gevolgen van dien. Meer details over de wet hier en hier.
Het was niet makkelijk om de AI Act aan te nemen. Op het eind is er drie dagen lang dag en nacht onderhandeld. The Verge legt uit waarom het zo’n lastige klus was (die overigens nog niet helemaal klaar is).
De ‘scope’ van de wet moest laat in het proces worden aangepast om de nieuwste ontwikkelingen rondom taalmodellen - en mogelijk toekomstige ontwikkelingen - te kunnen adresseren.
Er werd hevig gelobby’d door bedrijven als OpenAI en Google om de wet minder streng te maken. Ook een aantal lidstaten deed daar pogingen toe, om de bevoegdheden voor massasurveillance zo open mogelijk te houden
Al met al is de EU het eerste grote ‘blok’ dat met uitgebreide wetgeving komt rondom kunstmatige intelligentie, en zet het internationaal gezien een norm die andere grootmachten zoals de VS en China mogelijk zullen volgen of uitdagen.
💡Bits & Bytes
Het einde van het jaar betekent ook weer de verkiezing van het woord van het jaar. Voor de Engelstaligen is dat het woord ‘rizz’ geworden, wat Gen Z-taal is voor ‘charisma’.
Google is aan een inhaalslag met OpenAI begonnen en lanceerde afgelopen week Gemini, het AI-model dat de strijd moet aangaan met de GPT’s van OpenAI. Google claimt dat het op 30 van de 32 benchmarks beter scoort dan GPT-4. Ars Technica nam zelf de proef op de som. Het is een multimodaal model, en komt in drie varianten, waaronder ‘Gemini Nano’, een ‘lichtgewicht’ versie die op Android telefoons moet kunnen draaien. Overigens bleek één van de demo’s gefaked te zijn.
Interessant artikel over L4S, een initiatief dat het internet sneller moet maken. En dan gaat het niet om bandbreedte (de hoeveelheid data die tegelijkertijd kan worden verstuurd/binnengehaald), maar echt om de tijd die het duurt om een bericht van de ene naar de andere plek te sturen. Heeft te maken met de opstopping van netwerken.
Tech-analist Benedict Evans publiceerde zijn jaarlijkse presentatie, deze keer voornamelijk over AI. (Ik heb hem zelf nog niet uitgebreid gelezen)
Het lijkt er op dat ChatGPT lui aan het worden is. Sommige experts denken dat het te maken kan hebben met een, jawel, winterdip. Kunstmatige intelligentie is vreemd.
Een zeer uitgebreide en leuk vormgegeven serie van The Verge over Twitter
Threads (het Twitter-alternatief van Meta) is officieel gelanceerd in Europa. En het bedrijf zet meteen de eerste stappen in de adoptie van ActivityPub, waardoor gebruikers ook via andere platformen de posts op Threads kunnen zien en andersom.
Er gingen allerlei geruchten dat OpenAI een baanbrekende ontwikkeling/ontdekking had gedaan, waarmee een taalmodel in staat zou zijn om wiskundige problemen op te lossen, iets dat schijnbaar een grote stap zou zijn richting het door sommigen zo begeerde en door anderen zo gevreesde AGI (kunstmatige intelligentie die minstens zo slim (en capabel) is als de mens). Het gaat om ‘Q*’, en dit artikel legt duidelijk uit wat het zou kunnen zijn, en waarom het wel/niet bijzonder is.
📷 Beeld van de week
The Atlantic maakte een selectie van 25 topfoto’s van het nieuws in 2023: Top 25 News Photos of 2023
Een jaar geleden publiceerden we editie #49, over ChatGPT (dat toen nog pas net bestond) en elektrische scooters.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky