CouranD #49 - ChatGPT en de Potentie van Elektrische Tweewielers
...en de 'origin story' van de USB-stick
We call them ‘Gen EV,’ because these kids are growing up and EVs are just a normal thing for them - Dong Tran (Founder of Ryvid)
Goedezondag
Hopelijk heeft iedereen de ijsbaan op straat overleefd en staan een aantal van jullie inmiddels op het krakende ijs om de schaatszondag van het jaar te beleven. Als je daar klaar mee bent, of je niet zo’n schaatser bent, pak er dan vooral wat warms bij en geniet van deze editie. Het gaat deze week over:
ChatGPT, de nieuwe AI chatbot waar men niet over uitgepraat raakt
De opkomst en impact van de elektrische tweewieler
💬 Chat, Pret, en Technologie
Gesprekken met en over kunstmatige intelligentie
ChatGPT domineerde afgelopen weken tech-Twitter. Mensen buitelden over elkaar heen om de meest opvallende chats met ChatGPT te delen. Sommige daarvan lijken magisch, anderen zijn vooral grappig. Zelf heb ik er ook veel mee gespeeld, en ik ben verbijsterd over de mogelijkheden en de kwaliteit van de output. Zelfs in het Nederlands kan het systeem uit het niets een samenhangende tekst over een willekeurig onderwerp genereren.
Toch blijf je zien dat het een A.I. is, en zie ik nog geen reden om te denken dat we het punt hebben bereikt waarop AI niet meer van echte mensen is te onderscheiden. Het is vooral heel goed in mensen nadoen. En je kunt het ook vragen om sarcasme, chagrijn, of de stijl van de Telegraaf toe te passen. Het is een acteur, die ongelooflijk veel dingen langdurig en zorgvuldig heeft geobserveerd, om vervolgens op commando een act te kunnen ophouden op basis van die observaties.
Enfin, er wordt al veel over ChatGPT geschreven (in sommige gevallen door ChatGPT zelf). Hierbij een selectie van stukken die je helpen bij het doorgronden van deze magische tool
The Atlantic helpt je ChatGPT te begrijpen aan de hand van vijf gesprekken met het systeem
Ben Thompson schrijft over de impact van ChatGPT op huiswerk
Een interview met ChatGPT zelf over de mogelijkheden (en gevaren) voor het onderwijs
Spannend, allemaal. Soms bekruipt mij het gevoel dat we, zonder dat we het doorhebben, al veel langer in een wereld leven waarin online gesprekken en discussies vooral door ChatGPT-achtige tools gevoerd worden, en bijvoorbeeld Twitter eigenlijk een soort gesimuleerde werkelijkheid is geworden vol met A.I teksten. Maar dan zie ik weer een leuke meme voorbijkomen, en ben ik weer gerustgesteld.
O.W.
🏍️ Stille Motoren en Schone Scooters
Over de opkomst en impact van de elektrische tweewieler
Als Nederlander - in ieder geval in onze witte, Randstedelijke bubbel - denk je bij de elektrificatie van transport vooral aan Tesla’s, Polestars en natuurlijk de O.G. Prius. Maar dit artikel in Protocol deed voor mij een boekje open over een wellicht veel impactvollere transitie: die van elektrische twee- en driewielers. In Azië is deze transitie al in volle gang. En er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat ook wij binnenkort vaker onze auto laten staan voor een Ryvid (zie plaatje).
Transport over de weg is verantwoordelijk voor 12% van de broeikasgassen; deze sector moeten we elektrificeren. In de auto-industrie komt deze beweging langzaam op gang. In 2021 reden wereldwijd ongeveer 17 miljoen elektrische auto’s rond, een paar procent van het totaalaantal auto’s. Er waren vorig jaar echter ook al 275 miljoen elektrische twee- en driewielers op de weg te vinden, en bijna de helft van de verkopen in die categorie waren elektrisch.
Toegegeven, 90% van de elektrische tweewielers werden in China verkocht. Maar ook in andere enorme Aziatische markten, zoals India (200 miljoen tweewielers) en Indonesië (133 miljoen tweewielers) is deze transitie onderweg. In Nederland blijven we nog een beetje hangen in de Checks, Felyxen en VanMoofs, maar er zijn een aantal redenen waarom ook het Westen de elektrische tweewieler wellicht gaat omarmen.
Allereerst natuurlijk duurzaamheid. De batterijen die in motoren gaan zijn veel lichter en vereisen minder materiaal dan die voor auto’s. Ze zijn daardoor efficiënt. Daarnaast is de nieuwe voorspelling van de IAE dat vanaf 2025 het grootste gedeelte van onze elektriciteit uit duurzame bronnen komt.
Elektrische tweewielers worden goedkoper, veelal gedreven door nieuwe innovatieve merken die nu opschalen. Daarnaast laat China zien dat met subsidies en regelgeving een snelle transitie mogelijk is.
De motoren zijn naast schoon ook stil. Zelfs zó stil dat rangers in Afrikaanse natuurparken op elektrische motors overstappen omdat stropers ze dan niet meer aan horen komen.
Maar er zijn ook nog een aantal (bekende en minder bekende) hobbels te overwinnen:
Range anxiety - de angst dat een elektrisch voertuig je niet ver genoeg kan brengen - is ook bij tweewielers een probleem. Dankzij verstedelijking lost dit probleem zichzelf deels op. Daarnaast kunnen accu’s op tweewielers snel gewisseld worden. Zo heeft het Taiwanese Gogoro al ruim een half miljoen abonnees voor hun batterij abonnement.
Tweewielers worden in het Westen vaker gezien als pleziervoertuigen dan als middel om mee te forenzen. Dat komt deels door ons koude/natte winterweer (mijn straat is nu een ijsplaat), maar dit is ook deels verankerd in onze cultuur.
Motorbestuurders zijn kwetsbaar in ongelukken. Om ongelukken te voorkomen is veiligere infrastructuur en ander rijgedrag nodig.
Als Nederland lopen we redelijk voorop met de elektrificatie van ons wagenpark, nu ons motor/scooter/tuktuk-park nog.
B.K.
💡Bits & Bytes
The Atlantic publiceerde een fantastisch foto-overzicht van het begin van dit jaar.
Zelfs de USB-stick heeft een interessante origin story.
Op Lexica.art kan je zoeken door de immense databank van plaatjes gegenereerd door Stable Diffusion (een AI beeld generator). Erg handig als je niet zelf wil klooien met opdrachten voor AI modellen.
Al eens gehoord van ‘The Line’, een futuristische megastad in Saudi-Arabië met aan twee kanten alleen maar spiegels? Ze zijn dit dus echt aan het bouwen.
De elektrische Tesla vrachtwagen is eindelijk in productie. Niet iedereen is even enthousiast over het ontwerp van deze megamachine.
Een tof figuur die aangeeft welke bedrijven allemaal geraakt zijn door de ineenstorting van FTX een paar weken geleden.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky