CouranD #65 - De tijd zal het leren
Over het ingaan van de Digital Services Act en de terugkeer van de chronologische tijdlijn
Goedezondag,
Augustus is bijna voorbij. Het ene na het andere kamerlid kondigt aan te gaan stoppen, Max Verstappen staat wederom op het punt om de Grote Prijs van Zandvoort te winnen, bosbranden woeden over de hele wereld, het WK Atletiek heeft een paar medailles voor Nederland opgeleverd en het nieuwe seizoen van de Slimste Mens is weer begonnen. Ik hoop dat jullie ondanks of dankzij dit alles een fijne zomer(vakantie) hebben gehad.
Anyway, terug naar de orde van de dag. Tijd voor een nieuwe CouranD. Deze keer over de Digital Services Act die afgelopen vrijdag van kracht is geworden. En een uitgebreide lijst Bits & Bytes. Plus twee nabranders over Worldcoin, waar ik vorige editie over schreef.
Enjoy!
🕰️ Komt de oude tijdlijn terug?
Een opvallend aspect van de Digital Services Act kan de terugkeer van de chronologische tijdlijn betekenen.
Vrijdag is de Digital Services Act (DSA) in werking getreden. De DSA is een Europese wet die zich richt op (grote) techplatforms. In eerste instantie wordt de wet alleen actief voor de negentien grootste, zoals Facebook, Instagram, Google Search en LinkedIn. Volgend jaar gaat het ook voor andere (kleinere) platforms gelden. Het is een uitgebreide wet die zich richt op allerlei verschillende aspecten, afhankelijk van tot welke categorie een platform behoort. Tweakers publiceerde vorig jaar een uitgebreid artikel over de DSA, en ook de Europese Commissie heeft een handige Q&A. NU.nl beantwoordde de vraag wat wij er van gaan merken.
Er staan allerlei richtlijnen en vereisten in - van de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van misinformatie, tot transparantie over (gerichte) advertenties. Allemaal met het doel om online veiligheid te verbeteren en concurrentie te bevorderen. Een deel van de plannen van de wet zijn echter weer afgezwakt door een sterke lobby van de industrie. Niet voldoen aan de wetgeving kan leiden tot boetes tot 6% van de omzet.
Een opvallend onderdeel van de wet is dat platforms zoals Twitter en Instagram verplicht kunnen worden om chronologische feeds aan te bieden, in plaats van alleen maar algoritmische feeds, omdat gebruikers de optie moeten hebben om af te zien van gepersonaliseerde aanbevelingen. Dat is een terugkeer naar de sociale mediaervaring van weleer, toen algoritmes nog niet de boventoon voerden, en rabbit holes nog niet aan de orde van de dag waren. Casey Newton schreef daarover, en is sceptisch over de zin van deze wet. Er is keer op keer aangetoond dat gebruikers zelf eigenlijk helemaal niet zitten te wachten op een chronologische feed, en vaak toch weer terugkeren naar het algoritme. Toch zorgt het ervoor dat TikTok een ForYou-feed introduceert die niet gebaseerd is op je eigen kijkgedrag, maar op basis van populariteit in jouw omgeving en de rest van de wereld.
We moeten nog gaan zien wat het effect gaat zijn. Qua wetgeving loopt de EU in elk geval voor op de Verenigde Staten, waar er veel over dit soort wetgeving gesproken wordt, maar er nog weinig doorgevoerd is. Ondertussen is de DSA dus van kracht in de EU, maar is Nederland nog niet in staat om de wet te handhaven.
💡Bits & Bytes
White noise podcasts - podcasts waarin ontspannende muziek in een loop afgespeeld wordt - zijn een probleem voor Spotify waardoor het bedrijf miljoenen misloopt.
Wetenschappers hebben het voor elkaar gekregen om muziek te (re)produceren op basis van hersengolven.
NRC maakte een overzicht van apps die je kunnen helpen om je smartphone weg te leggen
Google lijkt aan een A.I. te werken die je levensadviezen kan geven
Dankzij Instagram Reels raakte ik via Oppenheimer —> Christopher Nolan —> Interstellar in een rabbit hole over het razendsnel reizen over kosmische afstanden en de snelheid van het licht. Toen stuitte ik op een theoretische manier om sneller dan het licht te kunnen reizen door de ruimte voor je samen te drukken en de ruimte achter je uit te rekken: de ‘Alcubierre Drive’.
Voor de Zelda-spelers onder ons: Blijkbaar heeft de periodiek terugkerende ‘blood moon’ in Tears of the Kingdom (en Breath of the Wild) nog een andere functie dan alleen het herstellen (‘respawnen’) van de vijanden in de enorme wereld van Hyrule. Het is een manier om ervoor te zorgen dat het spel niet vertraagt en onspeelbaar wordt door het stijgende gebruik van het geheugen van je Nintendo Switch. Mooi hoe Nintendo het verhaal gebruikt om technische beperkingen het hoofd te bieden.
TikTok Music is een mogelijke Spotify-concurrent met een TikTok-sausje. Deze TikTok’er bespreekt de app.
Nvidia - voor mij vooral bekend van de ‘GeForce’ grafische kaarten die ik in de jaren ‘00 in mijn computer installeerde om beter games te kunnen spelen - heeft afgelopen kwartaal een recordwinst van 6 miljard dollar geboekt, op een omzet van zo’n 13,5 miljard dollar. In één kwartaal. Allemaal dankzij de AI-revolutie, waarvoor grafische kaarten nodig zijn, en die zijn niet aan te slepen.
Houd je van zwemmen in natuurwater? Kasper, een van de lezers van deze nieuwsbrief, wees mij op zwemindex.nl, een website die hij zelf heeft ontwikkeld met een handig overzicht van de beste zwemplekken in Nederland
404 Media is een nieuwe journalistiek website over technologie, opgericht door onder andere de oud-hoofdredacteur van Motherboard.
🚒 Nabranders
Vorige editie schreef ik over Worldcoin, het megalomane project van Sam Altman om door middel van irisscans en crypto de overname van kunstmatige intelligentie het hoofd te bieden en een basisinkomen mogelijk te maken. Daar zijn nogal wat vraagtekens bij te plaatsen, niet in de eerste plaats rondom privacy. Afgelopen week stuitte ik op een artikel van iemand die heel kritisch naar de voorwaarden en de code van Worldcoin heeft gekeken, en tot de conclusie komt dat hij minder sceptisch is dan hij was.
Ondertussen maken oplichters gretig misbruik van onwetende gebruikers van Worldcoin in Kenia.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky