Hallo,
Echt van nep onderscheiden wordt steeds moeilijker. Sociale media worden al jaren overladen met bots, nepnieuws en deepfakes. De razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie maakt dat probleem alleen maar groter en urgenter. Dat heeft zowel filosofische als praktische implicaties. Wat betekent het om mens te zijn, en hoe verhoud je je - als mens van vlees en bloed - tot synthetische entiteiten die een eigen wil en eigen belangen lijken te hebben? En praktisch: hoe bewijs je dat je mens bent? En dan weer filosofisch: is dat straks überhaupt nog nodig? Maakt het uit?
Wat een vragen. Het is duizelingwekkend. Uiteraard ontstaan er bedrijven die in deze periode van onzekerheid en onbeantwoorde vragen opstaan om dit te adresseren. Eén daarvan is Worldcoin, opgericht door Sam Altman, bekend van OpenAI. Ambitieus, maar ook zeer twijfelachtig. Lees daarover verder in deze nieuwsbrief.
Verder is de zomervakantie is voor mij voorbij. Ik ben weer terug in het regenachtige Nederland. Het lijkt een beetje komkommertijd, maar dat zal snel voorbij zijn. Ik heb in elk geval weer een lijstje met Bits & Bytes voor jullie klaar staan.
Enjoy!
🔮 Worldcoin: alleen voor echte mensen
Sam Altman is er maar druk mee
Sam Altman, de baas van OpenAI (bekend van ChatGPT) is niet alleen bezig met OpenAI. Hij investeert ook in een start-up rondom kernsplijting (nuclear fission), en is de oprichter van Worldcoin, een bedrijf dat de oogballen van mensen scant door middel van een glimmende bol met een scanner erin, en in ruil daarvoor cryptocurrency uitdeelt.
Wat is dit voor raars? Hoor ik je denken. Het is inderdaad nogal vreemd. Het idee is dat mensen hun iris kunnen laten scannen om te bewijzen dat ze ‘menselijk zijn’ (en dus geen A.I.), en daarmee een digitaal identiteitsbewijs krijgen, waar volgens Worldcoin allerlei toepassingen mee mogelijk zijn, zoals het mogelijk maken van een universeel basisinkomen. Via crypto.
Als het om crypto gaat vind ik Molly White altijd een goed kritisch geluid, en zij schreef ook over de ambities van Worldcoin, en de twijfelachtige methoden en motieven erachter. Ze ziet als een oplossing op zoek naar een probleem.
Momenteel is het enige wat Worldcoin doet, het uitdelen van de cryptomunt WLD aan mensen die hun iris hebben laten scannen bij een van de bollen verspreid over de hele wereld. Maar de visie achter Worldcoin is veel groter: volgens het bedrijf wordt het bewijs dat je mens bent steeds belangrijker omdat kunstmatige intelligentie de wereld zou kunnen overnemen en allerlei banen overbodig zou kunnen maken. Daarom is er een identificatiesysteem nodig dat een universeel basisinkomen mogelijk kan maken. In het stuk van Molly White wordt uitgelegd hoe dat precies werkt.
Maar er zijn allerlei vraagtekens bij te plaatsen.
Waarom zou je deze verantwoordelijkheid overlaten aan een (commercieel) bedrijf dat door durfinvesteerders gesteund wordt?
Hoe zit het met privacy?
Is dit een probleem dat überhaupt kan en moet opgelost worden?
Hoe gaat dit systeem - dat draait op de blockchain - op grote schaal werken? De ambitie is immers om iedereen op de wereld hierop aan te sluiten.
DigiD in Nederland lost dit toch ook al deels op? Waarom is blockchain überhaupt nodig?
Er is al een soort zwarte markt ontstaan waarin mensen het systeem proberen te omzeilen en hun identiteit ‘verkopen’ aan derden
Genoeg redenen om hier kritisch naar te kijken. Vandaar dat de eerste stappen van Worldcoin ook in ontwikkelingslanden en arme gemeenschappen gezet worden, omdat de vragen daar een stuk minder kritisch zijn. Sketchy, als je het mij vraagt.
💡Bits & Bytes
Het wemelt inmiddels van de artikelen en videos die Large Language Models proberen uit te leggen. Ik las afgelopen week een artikel waarin dat wat mij betreft goed lukt. Een uitlegstuk zonder al het technische jargon en moeilijke wiskundige formules, maar wel met genoeg diepgang. Na het lezen hiervan weet je niet alleen waar de T in GPT voor staat, maar ook hoe dat dan precies werkt.
Via Casey Newton stuitte ik op Pi, wederom een AI-chatbot, maar dan eentje die zich profileert als therapeut, in plaats van een kennisbank, schrijfhulp en zoekmachine, zoals ChatGPT, Bard en Bing. Eentje die vragen terug stelt, in plaats van alleen antwoorden geeft.
Een totaaloverzicht van alle beloftes die Elon Musk heeft gedaan, en in hoeverre deze al zijn nagekomen
Deze man heeft elk land in de wereld bezocht, zonder het vliegtuig te gebruiken
Washington Post in gesprek met Instagram-baas Adam Mosseri over de ontwikkeling van Threads. Leuk - zij het beknopt - inkijkje in hoe Threads tot stand is gekomen.
Twitter heet nu X. Elon Musk heeft iets met X. Sterker nog, in de jaren ‘90 was hij er al mee bezig. Toen was X al een financieel bedrijf, gelieerd aan PayPal (waar Musk heel rijk mee is geworden). De grote visie van Musk is destijds nooit realiteit geworden. Nu probeert hij het opnieuw. Every publiceerde er een uitgebreid stuk over.
📷 Beeld van de week
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of je kunt op Substack direct onder deze editie reageren. En vergeet ‘m niet door te sturen!
Ocky