Courand #21 - hoe meta is die verse?
Wie bedacht het mRNA vaccin? Hoe staat het met Epic vs. Apple? En wordt Jurassic Park een realiteit?
Goede zondag!
We zijn terug! Nadat we er ruim twee maanden tussenuit zijn geweest hebben we er weer helemaal zin in! In de tussentijd is Barend getrouwd en gepromoveerd, en heeft Ocky vooral Chianti geslurpt in Italië. Maar we dwalen af... We hebben weer veel gelezen, en we praten jullie graag bij over wat wij het delen waard vinden. Vanaf nu kun je ons weer elke twee weken in je inbox verwachten! In deze editie: een update over de ‘metaverse’, mRNA, Epic vs. Apple en Jurassic Park.
Voordat we beginnen: wil jij aan het begin van dit nieuwe boekjaar alvast wat credits verzamelen bij je collega's, vrienden en familie? Deel dan de CouranD met ze! Een intellectueel en vermakelijk cadeautje van jou aan hen! Gewoon de link hieronder klikken.
Veel leesplezier!
🌍 Metaverschillig
We schreven al over de metaverse in een eerdere editie. Afgelopen zomer is het onderwerp alleen maar populairder geworden onder analisten, CEOs, en inmiddels ook de 'mainstream media'. Ook wij hebben er tijdens onze pauze veel over gelezen. Een recap:
Wat is de metaverse? Dat lijkt een lastige vraag om te beantwoorden. Er zijn verschillende definities, die sterk samenhangen met de belangen en perspectieven van degene die de definitie maakt. Zo omschrijft Scott Galloway, een skepticus als het gaat om hoe snel de metaverse realiteit wordt, het als volgt:
... it’s a future vision of the digital world beyond today’s internet, in which people socialize, work, and play across multiple domains, that is socially and economically integrated with the physical world.
Mark Zuckerberg houdt er weer een hele andere benadering op na. Hij framet het concept door de lens van (sociale) interactie op werk. Althans, dat is de 'ingang' die hij momenteel gebruikt om de metaverse naar het grote publiek te brengen en Facebook neer te zetten als het bedrijf dat de metaverse groot gaat maken (en daarmee gaat domineren). In dit interview wijdt hij er uitgebreid over uit (43 min).
Matthew Ball schreef een negendelige serie over de metaverse en noemt het ‘a quasi-successor state to the mobile internet’ dat een aantal 'ingredienten' nodig heeft om werkelijkheid te worden: bandbreedte, rekenkracht, virtuele platforms, algemene standaarden, betaalmiddelen en natuurlijk 'content'.
Wat alle definities gemeen hebben is dat het concept verwijst naar een virtuele - parallelle - wereld die geïntegreerd is met onze echte fysieke wereld, gebouwd op de verbondenheid die het internet mogelijk maakt.
Een van de centrale concepten hierin is 'interoperability'. Dat wil zeggen: de opmars van de metaverse valt of staat bij de garantie dat verschillende systemen, apparaten, virtuele goederen, betaalsystemen, etcetera vrij met elkaar kunnen communiceren en integreren, net zoals het open web. Een gesloten systeem waarbij één bedrijf alle controle heeft haalt de 'verse' een beetje weg uit de metaverse, zeg maar. En hoewel Zuckerberg dat niet hardop zegt, lijkt het er wel op dat Facebook de ambitie heeft om de hoeder van een gesloten Metaverse te worden.
Anyway, check vooral dit filmpje voor een glimp in onze mogelijke toekomst... (📺 6 min)
💉De koortsachtige zoektocht naar mRNA
De bizarre samenloop van evenementen die tot het mRNA vaccin hebben geleid
Lang hebben wij onderwerpen die direct aan corona gerelateerd zijn links laten liggen, die werden al genoeg besproken in de dagelijkse pers. Nu is er echter één onderwerp wat we niet wilden negeren voor de CouranD: mRNA technologie. Deze ontwikkeling ligt aan de basis van de meeste COVID-19 vaccins, waar farmaceuten in 2021 ongeveer $50 miljard mee zullen verdienen. Wij vragen ons af: wat doet mRNA eigenlijk? En wat is de potentie? Ons overkwam de klassieke onderzoekservaring: we kwamen voor de kennis, maar we werden geraakte door de bizarre samenloop van gebeurtenissen die tot deze technologie geleid heeft.
Een lesje biologie: The Atlantic beschrijft in dit moverende stuk (11 min) de geschiedenis, werking en potentie van mRNA technologie. Het concept achter mRNA is elegant: de beste medicijnfabriek ter wereld zou weleens ons eigen lichaam kunnen zijn. Ons lichaam produceert constant allerlei eiwitten om te functioneren. mRNA verteld onze cellen welke eiwitten ze moeten produceren. Door mRNA aan te passen en toe te dienen kunnen we het lichaam dus opdracht geven om specifieke eiwitten te maken. In het geval van COVID-19 kunnen we het lichaam opdracht geven de kenmerkende 'stekel'-eiwitten te produceren. Het lichaam kan vervolgens trainen op het opsporen en vernietigen van deze cellen. Een getraind lichaam is een gevaccineerd lichaam.
Nature publiceerde vorige week een bizar gedetailleerde analyse van het ontwikkelpad van mRNA (20 min). Het is een duizelingwekkende opeenstapeling van verassende ontdekkingen (zie figuur), kruisbestuivingen, patent-ruzies en zakelijke mega-deals met koppige, bijna heldhaftige wetenschappers in de hoofdrol (en natuurlijk DARPA in een bijrol).
Zo bouwde mRNA wetenschappers voort op inzichten van DNA- en HIV-vaccinatie onderzoek en accepteerde een onderzoekster in 1995 een demotie om door te kunnen blijven werken aan dit onderwerp.
Inmiddels zijn ook andere toepassingen van mRNA in een stroomversnelling gekomen, bijvoorbeeld om Malaria en kanker te bestrijden. Maar onderzoekers zijn ook terughoudend. Het coronavirus zou weleens de Bowser van de ziektekiemen kunnen zijn, dodelijk in de aanval maar hulpeloos in de verdediging. De les is duidelijk: al deze zoektochten zullen ooit bijdragen aan vooruitgang.
👩🏻⚖️ De epische zaak van Epic tegen Apple
Epic (de maker van Fortnite) heeft een enorme rechtszaak tegen Apple lopen, en de rechter heeft onlangs een uitspraak gedaan. Waar het op neer komt:
Epic heeft wel de voorwaarden van Apple geschonden door alternatieve betaalmethoden aan te bieden in hun iOS app, en moet een flinke boete betalen aan Apple.
Apple mag niet meer verbieden dat apps naar alternatieve betaalmethoden verwijzen (dat gaat Apple geld kosten).
'Sideloaden' wordt niet toegestaan. Er blijft dus gewoon één App Store bestaan, namelijk die van Apple.
Als je verder wilt lezen:
Hier een uitgebreide breakdown van de uitspraak door The Verge (15 min).
Hier de analyse van Ben Thompson (20 min).
En voor de liefhebber: hier de volledige tekst van de uitspraak van de rechter (185 pagina's 😅).
🦕 Jurrasic park: mammoet editie
Een team van onderzoekers aan Harvard deed afgelopen week een opvallende aankondiging: ze hebben $15 miljoen opgehaald om de uitgestorven wolharige mammoet te herintroduceren. De NYT werpt een kritische blik (6 min) op het project:
De onderzoekers willen zestig genen in het DNA van Aziatische olifanten veranderen om die te doen lijken op een mammoet.
De mammoeten kunnen theoretisch een bijdrage leveren aan het indammen van de aardopwarming door de toendra te transformeren.
De lijst met technologische uitdagingen is enorm. Zo moet het team een artificiële baarmoeder ontwikkelen die een mammoetbaby van uiteindelijk 90 kilo twee jaar lang verzorgt.
De lijst met ethische vraagstukken is zo mogelijk nog groter. Zo zijn de risico's van het herintroduceren van gereconstrueerde dieren totaal onbekend (zie figuur).
Morning Brew vergelijkt het project met de Apollo missie (6 min), een hooggegrepen doel dat vooral ook bedoeld is om nieuwsgierigheid en wetenschappelijke vooruitgang te aan te wakkeren. Let's put a Mammoth on the Tundra!
💡Bits & Bytes
Waarom zijn hyperlinks doorgaans blauw? Hier wordt het uitgelegd! (11 min)
Altijd al afgevraagd wat een pixel nou eigenlijk is? Aeon legt het uit in Pixel: a Biography (16 min). “An exact mathematical concept, pixels are the elementary particles of pictures, based on a subtle unpacking of infinity.”
Hans Zimmer (componist van veel bekende filmmuziek) over het belang van 'de computer' bij het maken van zijn muziek (📺 8 min)
Wist je dat veel 'alledaagse' geluiden in bioscoopfilms nagemaakt worden? Check deze film voor een korte rondleiding door de wereld van 'Foley' (6 min).
De Chinese regering besloot gister alle crypto-gerelateerde activiteit te verbieden (4 min). Dingetje wel.
📷 Beeld van de week
Wenona Suydam / Comedy wildlife photo - Draw me like one of your french bears. Eén van de 40 finalisten van de 2021 Comedy Wildlife Photography Awards
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend & Ocky