CouranD #104 - Europese (on)afhankelijkheid
Over de digitale soevereiniteit van Europa, gehackte stoplichten, de logo's van AI-bedrijven, en meer...
Hallo,
Het paasweekend zit er op. Tijd voor een nieuwe CouranD. Ik overweeg de naam van deze nieuwsbrief trouwens te veranderen. CouranD klinkt een beetje ouderwets en die hoofdletter D is willekeurig en verwarrend. Heb je een betere suggestie? Let me know!
Goed, de afgelopen twee weken zijn weer voorbij gevlogen. Ik heb even niet goed op een rijtje wat er allemaal gebeurd is in de wereld, maar dat maakt ook niet zo veel uit. Ik weet wel dat Pasen, het overlijden van de Paus en de bekerwinst van Go Ahead Eagles dit jaar op dezelfde dag vielen.
Maar dat terzijde, daar gaat deze nieuwsbrief niet over. Jullie zijn hier voor het laatste nieuws en bespiegelingen over tech, media en (internet)cultuur. Deze editie over Europese onafhankelijkheid. En een lijstje linkjes over o.a. de logo’s van AI-bedrijven, gehackte stoplichten, Dolfijnentaalmodellen, en meer…
🇪🇺 Europese (on)afhankelijkheid
Het thema ‘digitale soevereiniteit’ krijgt steeds meer aandacht. Europa is op veel vlakken ontzettend afhankelijk van Amerikaanse bedrijven voor digitale oplossingen. Dat is op zichzelf wellicht al problematisch, maar de afgelopen periode is het hoger op de agenda gekomen als gevolg van de (economische) spanningen tussen de VS en de rest van de wereld en het onvoorspelbare en wispelturige gedrag van de Amerikaanse president.
Dit overzicht laat zien hoe het gesteld is met de Europese afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven. Daarin zien we dat Nederlandse gemeenten voor 62% procent afhankelijk zijn van de diensten van Microsoft. Het bijbehorende artikel geeft nog meer details, en laat zien waarom dit problematisch is:
Als je eenmaal volledig bent aangesloten op de diensten van één bedrijf liggen flinke prijsstijgingen op de loer
Als de datadeal tussen de VS en de EU niet doorgaat, kan het gebruik van Amerikaanse diensten zomaar illegaal worden
Privacy-schendingen liggen op de loer waardoor het gebruik van diensten van bijvoorbeeld Google verboden worden. Dat is al gebeurd bij een gemeente in Denemarken
Niet alleen gemeenten, maar ook kritische organisaties zoals de brandweer en ziekenhuizen maken gebruik van deze bedrijven. Als die niet beschikbaar meer zijn (om wat voor reden dan ook), gaat dat levens kosten
De CLOUD Act in de VS zou ervoor kunnen zorgen dat de Amerikaanse overheid via Amerikaanse bedrijven toegang kan krijgen tot data van Europeanen
Daarnaast kunnen kleine bedrijfjes ook zomaar opgekocht worden door grotere partijen
Als individu kun je jezelf ook losweken van Amerikaanse bedrijven, hoewel ik daar zelf denk ik niet de wilskracht voor heb. Jeremy Ettinghausen schrijft in The Guardian over zijn radicale poging om Amerikaanse bedrijven volledig uit zijn leven te bannen. Maar dan ook echt volledig. Geen Apple, geen Microsoft. Wel Spotify (want: Zweeds), maar geen Amerikaanse muziek. Het gaat misschien een beetje ver, maar het is wel leuk om te lezen. Als blijkt dat zijn favoriete voetbalclub ook in Amerikaanse handen is, wordt zijn wilskracht wel heel erg op de proef gesteld.
En nu we het toch over Europa hebben, hier nog wat Europa-gerelateerde linkjes:
De Europese Unie is uitgesloten van de nieuwste multimodale modellen van Meta (Llama 4)
Het AI Continent Action Plan van de Europese Commissie
💡Bits & Bytes
Prachtige beelden van de eerste mensen die over de in de ruimte over de polen van de aarde vliegen
DreamActor-M1: een nieuw AI-model voor video van Bytedance (het bedrijf achte TikTok)
Meta heeft vals gespeeld door een aangepaste versie van Llama 4 te uploaden naar een belangrijke benchmarking-website. Het echte (voor consumente beschikbare) model eindigt op een teleurstellende 35e plaats. Er is overigens genoeg aan te merken op wat dit soort benchmarks überhaupt zeggen over de kwaliteit van AI-modellen, maar toch…
Overzicht van gevonden voorwerpen van afgelopen jaar bij Uber
Een rekenmachine voor rekensommen waarvan je de exacte getallen niet weet
DolphinGemma: Google heeft een taalmodel getraind om de taal van dolfijnen beter te begrijpen. Doet me denken aan deze aflevering van de serie Extrapolations op Apple TV+
Nog even over vibecoden. Pas op: taalmodellen hallucineren met enige regelmaat suggesties voor om niet-bestaande development frameworks / packages te downloaden. En hendige hackers proberen nietsvermoedende vibecoders te onderscheppen door deze niet bestaande software online beschikbaar te maken, waardoor er schadelijke software geïnstalleerd wordt.
Google is volgens de Amerikaanse rechter officieel een monopolist in de online advertentiemarkt
ChatGPT onthoudt nu (en kan dus refereren naar) je volledige chatgeschiedenis. Maar nog niet in Europa
De speakers van stoplichten voor voetgangers in Silicon Valley zijn gehackt, waardoor je nu Zuckerberg hoort toegeven dat ‘ie de wereld een beetje slechter heeft gemaakt
Je kan binnenkort leren schaken via Duolingo
Over schaken gesproken: dit is een ongekend lelijk schaakbord van Rolls-Royce
Deze muzikant / YouTuber heeft een manier gevonden om muziek te ‘vervuilen’ zodat het niet gebruikt kan worden door AI-bedrijven om AI-modellen op te trainen.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky