CouranD #102 - Viben
Over sfeercoderen, gestresste taalmodellen, een Europese cloud, quantummechanica, en meer...
Hallo,
Afgelopen week keek ik de Netflix-serie Adolescence. Met afstand de beste serie die ik de afgelopen jaren gezien heb. De recensies spreken boekdelen. Technisch is het een verbluffende serie (elke aflevering is één ononderbroken take), maar ook inhoudelijk grijpt het je bij de keel. De laatste aflevering gaat echt door merg en been. De nadruk ligt op de nasleep van een gruwelijke misdaad, maar het onderliggende thema (misogynie onder jongeren als gevolg van masculiene bagger op sociale media) is actueel en urgent. Je kunt hierin nog een argument zien om sociale media voor jongeren te verbieden. Maar door simpelweg toegang tot bepaalde apps te verbieden voorkom je niet dat jonge jongens in aanraking komen met vrouwenhaat. Je moet er iets tegenover zetten. Het materiaal zelf bestrijden. Tegelijkertijd laat de serie zien hoe machteloos je als ouder kan zijn, omdat de invloed van influencers op jonge mensen zich in de luwte, buiten het zicht, vaak in voor volwassenen on(be)grijpbare taal, manifesteert. En pas als het te laat is zich op gruwelijke wijze kenbaar maakt, met alle gevolgen van dien.
Maar goed, daar gaat deze nieuwsbrief niet over. Deze editie bespreek ik een nieuw fenomeen: vibe coden. Software programmeren ‘op gevoel’, door te praten tegen de computer, zonder zelf een regel code te hoeven schrijven. En natuurlijk weer een lijst linkjes over o.a. gestresste taalmodellen, een Europese cloud, quantummechanica, en meer…
Lees snel verder.
🧑🏻💻 Wie vibet, die blijft
Er is een vibeshift gaande in de wereld van software-ontwikkeling. ‘Vibecoding’ is bezig met een opmars. Het is een manier van programmeren waarbij je als programmeur eigenlijk zelf geen code meer hoeft te schrijven: je legt in een paar zinnen uit wat je wilt, en dankzij AI wordt de software voor jou geschreven. Andrej Karpathy, medeoprichter van OpenAI, en de man die stelde dat Engels “the hottest new programming language” is, heeft de term vibecoding gemunt, en beschrijft deze als volgt:
Met andere woorden: je slingert wat instructies naar een taalmodel, en die doet de rest. Zonder dat je zelf de gegenereerde code hoeft te begrijpen. Voor je het weet draait er een stukje software. Laten we het ‘sfeercoderen’ noemen. Ik heb het zelf geprobeerd met Cursor, en binnen een uurtje had ik een (web)appje ontwikkeld die mij helpt de betekenis van moeilijke woorden te onthouden, inclusief de mogelijkheid om me te laten overhoren. Een soort Duolingo voor het uitbreiden van je woordenschat. Magisch.
Ook Ethan Mollick (schrijver van Co-Intelligentie) en Kevin Roose (techverslaggever van The New York Times) zijn aan het vibecoden geslagen. Mollick ontwikkelde een rudimentaire 3D-game en Roose ontwikkelde op maat gemaakte appjes die zijn leven makkelijker maken. Dat laatste vind ik het baanbrekende aan het hele fenomeen. Weinig software is op maat gemaakt. Bij het gebruik van apps worden we in een stramien geduwd, we conformeren ons aan de functionaliteiten en flows van de app die we gebruiken. Wil je net iets anders in jouw favoriete notitie-app, dan moet je op zoek naar een nieuwe app, of wachten tot de ontwikkelaar besluit jouw ‘feature request’ te implementeren. Dankzij autonoom programmerende taalmodellen is dat straks verleden tijd. Je hoeft geen feature request meer in te dienen: je beschrijft wat je wilt, en de software past zich automatisch aan.
Zo ver zijn we echter nog niet. Vooralsnog is vibecoding vooral iets voor hobbyprojecten en software waar niet veel van afhangt. Simon Willinson beschrijft wanneer het OK is om te vibecoden. Hij is fan van het concept, maar stelt dat het niet overal geschikt voor is. En deze developer heeft er vooral lol mee. Maar niet iedereen is fan. Een ander stelt weer dat vibecoden vooral voortkomt uit luiheid en een gebrek aan ervaring. En dit onderzoek laat zien dat taalmodellen die getraind zijn op slechte en onveilige code de neiging hebben om ook op andere vlakken twijfelachtige resultaten te leveren.
Tot slot: dingen doen ‘op gevoel’, je over geven aan een ‘sfeer’, zonder al te kritisch na te denken - in andere woorden: buiten de grenzen van je eigen expertise opereren - is ook buiten het programmeren een ding. Werken, leren, creëeren, zelfs een land besturen: men laat zich steeds meer meevoeren met de ‘vibe’ van het moment. Welkom in het tijdperk van sfeer-coderen, sfeer-werken, sfeer-creëeren, sfeer-doceren en sfeer-regeren.
💡Bits & Bytes
John Gruber maakt gehakt van de beloftes van Apple over AI, en noemt Apple Intelligence ‘vaporware’. Ben Thompson van Stratechery publiceerde een analyse van de hardware-kant van Apple’s AI-strategie
OpenAI heeft een taalmodel getraind dat beter zou moeten zijn in creatief schrijven. Sam Altman postte een kort verhaaltje. Oordeel zelf…
Google breidt de AI-functionaliteiten in de zoekmachine steeds verder uit.
Volgens Casey Newton slaat Meta de plank mis met hun benadering van Community Notes. Posts met notities erbij waarin staat dat de informatie misleidend is of niet klopt kunnen nog steeds breed verspreid worden.
Apple werkt volgens geruchten aan een live vertaal-functionaliteit voor AirPods
Iedereen kan deze website aanpassen door naar een telefoonnummer te bellen
Wetenschappers hebben onderzocht of taalmodellen kunnen helpen bij het maken van (grappige) memes
‘Open’ taalmodellen (zoals Llama van Meta) zijn toch niet zo open als je zou denken, dankzij allerlei restricties
Treffende analyse van 404Media over AI-slop, de door AI gegenereerde bagger die het internet overspoelt. Om ‘viral’ te gaan op sociale media moest je tot dusver de logica achter de algoritmes en de interesses van je beoogde publiek nog enigszins doorgronden. Tegenwoordig kun je, dankzij AI, in een handomdraai honderden variaties van potentieel virale content het platform op slingeren om te kijken waar het algoritme op aanslaat.
Uitgebreid verslag van WIRED van hoe Elon Musk de Amerikaanse overheid aan het overnemen is
Bert Hubert over hoe Europa zijn eigen cloud kan krijgen. Het lukte ons ook met een Europees alternatief voor het ‘Amerikaanse’ GPS (Galileo) en met luchtvaart (Airbus). Waarom dan niet met cloudtechnologie?
Apple moet in Europa iOS-apparaten interoperabel gaan maken met apparaten die niet van Apple zijn (zoals bluetooth hoofdtelefoons en smart watches)
Uitgebreid interview van Ben Thompson met OpenAI-baas Sam Altman
YouTube bestaat twintig jaar. Variety interviewde YouTube-baas Neal Mohan
Fascinerend uitlegfilmpje over quantummechanica. Over waarom licht alle mogelijke paden tegelijk volgt.
The New York Times sluit allerlei bundeldeals met ‘lokale’ uitgevers. Zo krijg je gratis een jaarabonnement op NYT bij je abonnement op NRC.
Quiche Browser is de nieuwe standaard browser-app op mijn iPhone
🕓 Een jaar geleden…
…laste ik een korte pauze in in verband met de geboorte van mijn zoontje. De tijd vliegt!
📷 Beeld van de week
Winners of the British Wildlife Photography Awards 2025
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky