CouranD #80 - De zombies zijn er
Over garnalen, AI-gadgets, de fediverse, internetkabels, en meer
Now that generative AI has dropped the cost of producing bullshit to near zero, we see clearly the future of the internet: a garbage dump. - Erik Hoel
Hallo,
Inmiddels is het alweer een tijdje geleden dat ik de laatste editie van deze nieuwsbrief uitstuurde. Sindsdien ben ik vader geworden van een prachtige zoon die inmiddels zo’n acht weken oud is. Ik zal alle clichés achterwege laten, behalve dan dat ik uiteraard zielsgelukkig ben met ons nieuwe gezinnetje. En dank voor alle leuke berichtjes naar aanleiding van mijn vorige mail. Wordt gewaardeerd!
Goed, genoeg daarover. Ondanks dat ik even een kleine pauze heb ingelast, ben ik niet gestopt met lezen, luisteren en kijken in de spaarzame momenten waarop ik daar de tijd en aandacht voor had. Deze editie staat daarom in het teken van wat mij de afgelopen acht weken is opgevallen. Hier en daar waarschijnlijk oud nieuws voor sommigen van jullie, maar toch.
De losgeslagen AI-bagger op Facebook
Ik ben fan van 404 Media, een jonge tech nieuwssite, gerund door vier journalisten. De verhalen die ze publiceren gaan vooral over de manier waarop technologie onze wereld beïnvloedt, en niet zo zeer het laatste nieuws over tech gadgets. Ze duiken in relevante onderwerpen vanuit verrassende invalshoeken, en ze hebben een uitstekende nieuwsbrief.
Anyway, via 404 Media stuitte ik op een bizarre trend op (met name) Facebook. Het platform wordt - zoals je inmiddels wel zou verwachten - overspoeld met door AI-gegenereerde bagger. Vooral afbeeldingen die er op gericht zijn om zo veel mogelijk engagement (likes en replies) te genereren. Waarbij het niet meer uitmaakt of die engagement van echte mensen of van andere bots komt. Eerst ging het vooral om afbeeldingen die ook ‘echt’ hadden kunnen zijn, maar inmiddels zijn we dat stadium gepasseerd, en komt echt de meest bizarre shit voorbij. Afbeeldingen van Jezus gemaakt van garnalen, compleet gestoorde foto’s van verwaarloosde kleuters met geamputeerde armen en een kartonnen bordje met daarop de smeek om meer likes. Ook Ryan Broderick (Garbage Day) ging op onderzoek uit en kwam allerlei gekheid tegen. 404 Media publiceerde er meerdere artikelen over, en spreekt over Facebook als het ‘Zombie Internet’. Het internet is door sommigen al doodverklaard. Volgens de ‘Dead Internet Theory’ is het internet al een tijdje ‘dood’; het is een plek geworden die gedomineerd wordt door bots en nepheid, en waar bijna geen echte (levende) mensen meer zijn. Maar Jason Koebler van 404 Media gaat een stukje verder:
But I do not think Facebook is the dead internet. Instead, I think it is something worse. Facebook is the zombie internet, where a mix of bots, humans, and accounts that were once humans but aren’t anymore mix together to form a disastrous website where there is little social connection at all.
En dat illustreert hij met de bizarre voorbeelden die ik al eerder noemde. Het internet is ‘vergiftigd’ en we zijn bij het einde van de realiteit aangekomen. Facebook is een dorre woestenij geworden met hersenloze zombies….
De fediverse wordt omarmd
Eerder schreef ik ook over de ‘fediverse’, en dat ik daar enthousiast over ben (hoewel ik geen fan ben van de term ‘fediverse’, maar goed, daar moeten we het even mee doen). In maart zette Meta de eerste concrete stap richting met een werkende (maar beperkte) integratie van Threads met het ActivityPub protocol, hetzelfde protocol waar Mastodon ook gebruik van maakt. Als dat breder wordt uitgerold, is het in één klap mogelijk voor meer dan honderd miljoen gebruikers om onderdeel te worden van de fediverse, en daarmee dus niet langer met hun account, volgers, posts, likes, etc. gebonden te zijn aan één specifiek platform.
Deze blogger ging aan de slag met de ActivityPub integratie van Threads door Threads-accounts te volgen via allerlei andere apps,. Dat is ook de kracht van dit concept. Verschillende partijen kunnen apps ontwikkelen voor specifieke doeleinden, die allemaal op een specifieke manier posts en feeds laten zien. Zo wordt het steeds belangrijker om gewoon een goed product aan te bieden, in plaats van dat de partij met het grootste netwerk altijd ‘wint’. Het netwerk staat namelijk los van de app(s).
En deze blogger filosofeert nog een stukje verder. Wat als alle ‘dingen’ om ons heen (lantaarnpalen, bomen, de lokale vuilnisbak, elk apart schilderij in het Rijksmuseum) verbonden zijn in de fediverse, zodat je er mee kan interacteren?
Hoe groot is de rol van sociale media in de achteruitgang van mentale gezondheid onder tieners?
Afgelopen maand werd er online veel gesproken en geschreven over het boek The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood is Causing an Epidemic of Mental Illness van Jonathan Haidt. Daarin wordt gesteld dat sociale media een epidemie van mentale problemen onder tieners hebben veroorzaakt. Niet lang daarna publiceerde Nature een artikel waarin die relatie in twijfel wordt getrokken, en waarin gewaarschuwd wordt dat de echte oorzaken van snel verslechterende mentale gezondheid in de samenleving overschaduwd wordt door alle aandacht voor sociale media. Ik heb het boek zelf (nog) niet gelezen, maar gevoelsmatig klinkt het heel plausibel dat sociale media verslavend kunnen zijn, en dus slecht voor je mentale gezondheid. Aan de andere kant heeft Nature ook een punt. Zoë Schiffer van Platformer schreef een goed stuk over beide kanten van het debat, en verwoordt daarin deze spanning tussen ons ‘gevoel’ en wat de wetenschap laat zien:
In the end, I buy the argument that this issue is more complicated than the more simplistic readings of Haidt’s thesis. He wrote a popular science book, after all, and it should surprise us that some researchers object to the conclusions he has drawn.
At the same time, we shouldn’t set aside the lived experiences of so many everyday smartphone users. For many of us, constant connectivity feels bad, and doomscrolling can heighten feelings of anxiety and depression. Meanwhile, getting outside and spending time with loved ones face to face can be the antidote to despair. I’m sympathetic to researchers who call attention to that dynamic, even if disputes remain about which claims are grounded in unassailable evidence.
De beloften van AI-gadgets worden (nog) niet waargemaakt
Sinds de introductie van ChatGPT is de wereld in de ban van Large Language Models, chatbots, en generatieve AI in het algemeen. De software is op veel vlakken ongelooflijk indrukwekkend. Voor het eerst hebben we het gevoel dat we echt met een ‘AI’ kunnen praten, en het duurde ook niet lang voordat deze mogelijkheid werd geïntegreerd in allerlei apps die we al gebruikten. Inmiddels zijn ook de eerste hardware producten op de markt die volledig gericht zijn op de toepassing van (generatieve) AI. En de recensies zijn niet mals. De korte samenvatting is dat deze apparaten de beloften bij lange na niet waarmaken, en dat we in principe het ideale apparaat voor het gebruik van AI al jaren in onze zak hebben zitten: de smartphone. Waar is zo’n apart apparaat dan voor nodig?
De AI Pin van Humane, opgericht door twee oud-medewerkers van Apple, werd met veel bombarie en grootse beloften aangekondigd. Het apparaat dat 700 dollar + 24 dollar per maand kost om te gebruiken blijkt echter op veel vlakken totaal niet te werken. The Verge gaf de AI Pin een schamele 4 als rapportcijfer, en MKBHD noemde het ‘het slechtste product dat ik ooit heb gerecenseerd’. Dat kwam Marques Brownlee (de man achter MKBHD) op wat kritiek te staan, omdat men vond dat hij te veel invloed had om zonder consequenties een product de grond in te boren. Het werd zelfs ‘onethisch’ genoemd:
Brownlee merkte terecht op dat hij geen rekening hoeft te houden met de bedrijven achter producten, en alleen bezig is met zijn volgers/kijkers zo goed mogelijk te informeren. Het was een klein relletje in tech-land. Jason Koebler van 404 Media vatte het goed samen:
[…] it is not mean, or unethical, or distasteful to say that disappointing things are disappointing and are not worth spending large amounts of money on to support some hope that maybe in the future the same people who made this very bad product at great expense will make a version of it that will suck less. It is absurd to suggest otherwise.
Inmiddels is ook de Rabbit R1 op de markt. Een (goedkoper) apparaatje dat namens jou de apps die je vaak gebruikt zou moeten kunnen bedienen. Ook hier was MKBHD niet enthousiast over. En The Verge gaf het apparaat zelfs een 3. Nog slechter dan de AI Pin, dus. En nu blijkt dat het besturingssysteem waar de R1 op draait gewoon een Android app is.
Conclusie: laten we het voorlopig gewoon nog bij onze smartphone houden. Generatieve AI is nog niet klaar voor een eigen apparaat in de echte wereld.
Meta kiest voor een ‘open’ strategie
Meta lijkt er steeds meer voor te kiezen om ‘open’ te zijn. Eerst met de ActivityPub integratie van Threads, waardoor gebruikers van Threads gevolgd kunnen worden via andere platforms, en andersom. En nu kondigt Mark Zuckerberg aan dat het besturingssysteem voor de VR-brillen van Meta open wordt gesteld voor andere makers van VR-brillen. Meta kiest hierin dus de Microsoft (Windows) en Google (Android) route, en zet zich daarmee expliciet af tegen de gesloten strategie van Apple met de iPhone (iOS) en Vision Pro (Vision OS). En wat betreft (generatieve) AI, kiest Meta er ook voor om de taalmodellen die het bedrijf ontwikkelt (deels) open te stellen, in tegenstelling tot de strategie van OpenAI. Ben Thompson schreef daar een, zoals altijd, interessante analyse over.
💡En verder…. (Bits & Bytes)
Gaat Apple AI-features aan Safari toevoegen in de volgende grote update?
Rest of World over ReelShort, een nieuwe Chinese streaming app met goedkope videoproducties gemaakt voor je mobiele scherm (verticaal dus) die steeds populairder wordt in de VS.
Door de oplettendheid van een enkele developer die een miniscule verandering waarnam in de snelheid waarop een linux programma draaide, is er schijnbaar een grote ramp voorkomen.
Nintendo maakt fantastische games. Ik ben er (zoals velen) mee opgegroeid. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is briljant. Hoe de ontwikkelaars het voor elkaar kregen om het mogelijk te maken zo veel verschillende objecten op oneindig veel manieren te manipuleren op een betrekkelijk ‘zwak’ systeem als de Nintendo Switch is ontzettend indrukwekkend. The Verge kreeg een kijkje achter de schermen.
De Europese wetten lijken te werken? Blijkbaar groeit het marktaandeel van ‘kleine’ webbrowsers.
De eerste AI-gadgets zijn mislukt. Maar wat denken we van dit schattige apparaatje?
De hype rondom Clubhouse is al een tijd voorbij, maar er is iets nieuws: Airchat
Hoe denken mensen van over de hele wereld over kunstmatige intelligentie?
De VS was in de ban van de totale zonsverduistering begin April. Wil je weten wanneer wij in Europa er eentje kunnen meemaken? Check dit overzicht van NASA.
Dankzij AI kun je nu faken dat je mega veel volgers hebt met een app die doet alsof je voor duizenden mensen aan het livestreamen bent, compleet met real time neppe interacties
📷 Beeld van de week
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Tot de volgende!
Ocky