CouranD #79 - Europa trekt de teugels aan
Over het ingaan van de DMA, Willy Wonka, AI-recepten, en meer...
Goedezondag,
Terwijl ik geniet van de wereldkampioenschappen schaatsen werk ik aan deze nieuwsbrief. Schaatsen kijken is voor mij een heerlijk rustgevende bezigheid. De perfecte mix tussen een bijna meditatieve herhaling van dezelfde bewegingen, soms zo’n twaalf minuten achter elkaar, en de spanning van elke rondetijd. Genieten. En ook gewoon mooi om naar te kijken. Hoewel ik het soms ook gewoon op de achtergrond aan heb staan.
Maar goed, genoeg over sport. Laten we het hebben over technologie en media. In het bijzonder de Digital Markets Act die deze week van kracht werd in de Europese Unie. ‘t Is nog al wat, voor de grote spelers in de digitale wereld. Apple, Google, Meta, ze moeten er allemaal aan geloven.
En daarnaast natuurlijk een lekker lijstje Bits & Bytes. Van een absurde Willy Wonka-show voor kinderen en peperdure fotoshoots voor baby’s, tot oplichterij door middel van gekloonde stemmen van dierbaren.
Enjoy!
🇪🇺 De DMAcht van de EU
Apple, Google en Meta moeten zich sinds deze week aan strenge regels houden binnen de Europese Unie
Afgelopen ging de Digital Markets Act (DMA) van kracht in de Europese Unie. Een wet die de macht, en het mogelijke misbruik daarvan, van grote platforms moet reguleren. Ik schreef er eerder al over, en sinds afgelopen week is het dus zo ver. TechCrunch publiceerde een uitgebreide uitleg over wat deze wet behelst, hoe de grote bedrijven die hierdoor geraakt worden ermee omgaan, en wat het gaat betekenen voor consumenten. Een paar highlights:
De wet is bedoeld om concurrentie te bevorderen, en de strengste regels richten zich dan ook op platformen/bedrijven die met hun omvang en macht concurrentie zouden kunnen onderdrukken.
De wet hanteert bepaalde kwalificatie die bepaalt aan welke onderdelen van de wet je als bedrijf moet voldoen, afhankelijk van de omzet en het aantal gebruikers van een platform. Bedrijven als Meta en Apple vallen logischerwijs al snel onder de ‘grootste’ platforms (afhankelijk van het product).
Voorbeelden van regels zijn de verplichting om alternatieve keuzes (voor bijvoorbeeld web browsers, app stores of zoekmachines) aan te bieden aan consumenten, en de verplichting om bepaalde diensten ‘interoperabel’ te maken met concurrerende diensten (bijvoorbeeld bij berichtenapps)
De grote bedrijven zijn uiteraard enorm aan het lobbyen geslagen om de details van de wet te beïnvloeden.
Hoe dan ook, de wet gaat gevolgen hebben voor zowel de platforms zelf, als voor de gebruikers ervan. Een paar voorbeelden:
Voor Apple pakt de wet op veel vlakken ongunstig uit, terwijl bepaalde aspecten voor Google juist gunstig zijn. Zo wordt Apple gedwongen om alternatieve app stores mogelijk te maken op de iPhone, iets waar Google gebruik van kan maken, zo schrijft de Wall Street Journal.
Sterker nog, in de laatste update van iOS worden de effecten van de DMA zichtbaar. Als je na de update Safari opent krijg je een scherm te zien waarin je een keuze moet maken voor een standaardbrowser, bijvoorbeeld. Dit geldt overigens alleen voor gebruikers binnen de EU, en opvallend genoeg zijn de veranderingen niet van toepassing op iPadOS.
Critici van de wet wijzen op de ellendige pop-ups die als gevolg van GDPR (wet AVG) de gebruikerservaring op het internet niet ten goede zijn gekomen. Ze waarschuwen dat de DMA een vergelijkbaar effect kan hebben. Ondertussen hebben deze bedrijven niet alleen in de Europese Unie met dit soort wetgeving te maken. In India loopt Google tegen strenge wetgeving en boetes aan, en ook in de Verenigde Staten is het bedrijf verwikkeld in allerlei rechtszaken rondom ‘antitrust’.
💡Bits & Bytes
Een leuke toepassing van generatieve AI: The Dutch Tile Project. Delfts-Blauwe tegeltjes met AI-afbeeldingen. Begonnen door een vriend van mij. Check het hier, en met de kortingscode ‘COURAND’ krijg je 15% korting ;).
Is TikTok vooral voor Gen Z? Nee dus: blijkbaar is de app (steeds) populair(der) onder millenials
DoorDash, een soort Thuisbezorgd in de VS, blijkt allerlei maaltijden te verkopen waarvan de recepten en de afbeeldingen door AI gegenereerd zijn
Apple heeft tien jaar lang aan een (elektrische) auto gewerkt, maar heeft besloten de stekker uit het project te trekken
Sommige mensen geven blijkbaar tienduizend dollar uit aan een foto van hun pasgeboren baby.
De energieconsumptie van generatieve AI gaat door het dak, aldus Nature
Het bedrijf ASML dreigt met vertrek uit Nederland, en blijkbaar is er een geheime operatie van de overheid genaamd ‘Beethoven’ om dat te voorkomen
Bizar verhaal: een (volledig mislukte) Willy Wonka-show voor kinderen, volledig gebaseerd op door AI gegenereerde teksten, objecten en beeld
Dan nog wat nieuws en interessante stukken uit/over de mediawereld:
The New York Times: How The Media Industry Keeps Losing the Future
Interessante aflevering van de podcast Decoder met Nilay Patel, waarbij Patel deze keer zelf te gast is, en uitweidt over het succes van The Verge als gratis nieuwssite, midden in een periode waarin veel gratis publicaties kopje onder gaan.
Uitgebreid interview met New York Times-uitgever A. G. Sulzberger door Reuters Institute. En Nieman Lab met de highlights uit dat interview.
The New York Times over de opkomst van Instagram als nieuwsmedium voor steeds meer mensen
🚒 Nabranders
Ik schreef eerder over de rechtszaak die New York Times is begonnen tegen OpenAI voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Deze twee experts denken dat NYT een kans maakt om deze zaak te winnen.
Een jaar geleden publiceerden we editie #54, onder andere over hoe kunstmatige intelligentie wel eens het einde van de mensheid zou kunnen betekenen…
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Tot de volgende!
Ocky