CouranD #77 - De kwelling van crypto
Over opkrabbelende crypto en de opkomst van decentrale alternatieven voor sociale netwerken
Crypto did not level the playing field. It exposed the vulnerable to fraud and scams. - Rachel O’Dwyer
Hallo,
En welkom bij nummer 77 van CouranD, nog net voor het einde van de week. Vorige editie ging over de naderende ondergang van nieuwsmedia; deze editie over de terugkeer(?) van crypto en de opkomst van decentrale sociale media (op een manier die overigens niets met crypto te maken heeft).
En natuurlijk weer wat Bits & Bytes, onder andere over een gigantisch PDF-bestand, reviews van de Vision Pro van Apple, een open-source alternatief voor Google, en meer!
Enjoy!
💱 De kwelling van crypto
Na een relatieve radiostilte rondom crypto en web3 als gevolg van grote schandalen (je weet wel: Sam Bankman-Fried en FTX, enzo), het collectieve besef dat de meeste NFTs toch waardeloos zijn, en de bijbehorende - broodnodige - afkoeling (of correctie) van de markt, lijkt crypto weer een beetje in de lift te zitten. En dat betekent dat crypto-fanatiekelingen weer mondiger beginnen te worden. Onder andere gesteund door het feit dat vermogensbeheerders in de VS nu toestemming hebben om in bitcoin te handelen (via ETFs), waardoor crypto toegankelijker en aantrekkelijker wordt voor traditionele beleggers.
Maar dat neemt niet weg dat handelen in cryptovaluta nog steeds enorm speculatief is, en dat blockchain in veel gevallen nog steeds een oplossing is op zoek naar een probleem. Crypto en blockchain werden tijdens de piek van de crypto-boom gepresenteerd als de beloften waarmee wij ons als gewone burgers door middel van decentralisatie, NFTs en smart contracts konden losrukken van de beklemmende grip van grote platformen en traditionele financiële systemen, met vrijheid en rijkdom als gevolg. Niets blijkt minder waar, de recente ‘positieve’ trend van bitcoin ten spijt.
NFTs, web3, altcoins - allemaal op papier mooie concepten, maar in de praktijk vooral middelen om heel veel geld (van nietsvermoedende, naïeve en/of wanhopige mensen) een systeem in te pompen dat veel weg heeft van een piramide-spel dat bestaat uit heel veel gebakken lucht. Wees gewaarschuwd, wederom. Gelukkig zijn er slimme mensen die ons blijven waarschuwen, en dat bovendien veel beter kunnen verwoorden dan ik. Dus:
Molly White, bekend van web3isgoinggreat.com, schrijft wekelijks over de (twijfelachtige) ontwikkelingen in de wondere wereld van crypto. Afgelopen week publiceerde ze een recensie van het boek Read Write Own van Chris Dixon, een VC van Andreessen Horowitz, het bedrijf dat heel veel geld investeert in allerlei crypto-gerelateerde bedrijven, en er dus aan gelegen is om een positief beeld neer te zetten over crypto en blockchain. Daar slaagt hij niet in, aldus White.
Een essay van Rachel O’Dwyer voor Aeon, waarin zij (nogmaals) laat zien dat crypto vooral kwetsbare groepen openstelt voor fraude en oplichting.
Ik heb hem eerder al getipt: Easy Money, het boek van Ben McKenzie en Jacob Silverman, waarin het nut en de waarde van cryptovaluta op vermakelijke wijze ontkracht wordt.
Goed, dit klinkt allemaal wel heel negatief. De belofte van web3 - decentralisatie - is wat mij betreft het zeker waard om na te streven, en kan inderdaad een antwoord zijn op de macht van grote platformen, en meer vrijheid en controle geven aan individuen. Ik heb alleen vrij sterke twijfels bij de noodzaak van blockchain en dubieuze, speculatieve financiële constructies in het geheel.
💬 Nog even over decentralisatie, maar dan zonder al dat geblaat over crypto en web3…
Gedecentraliseerde sociale platformen - alternatieven voor Twitter/X - krijgen steeds meer tractie. Mastodon bestaat al een tijd, Threads van Meta (met meer dan honderd miljoen gebruikers) gaat integreren met het ActivityPub protocol, en afgelopen week opende Bluesky de deuren voor iedereen, na een periode waarin het alleen toegankelijk was als je een uitnodiging van een andere gebruiker had gekregen.
Wat mij betreft is dit een wenselijke ontwikkeling, maar ook een verwarrende. Het overzicht van al die verschillende protocollen en apps is ver te zoeken, de gebruiksvriendelijkheid is niet altijd wat je gewend bent, enzovoorts. Daarom hierbij twee artikelen die je wat meer op weg helpen bij het begrijpen van deze ontwikkeling.
Er wordt veel gerefereerd aan het begrip ‘fediverse’. The Verge heeft een handige explainer gepubliceerd waarin in simpele taal wordt duidelijk gemaakt wat hiermee wordt bedoeld en waarom het belangrijk is.
Casey Newton sprak met de mensen achter Bluesky. Een app die draait op een ander protocol dan ActivityPub en begon als een intern project binnen Twitter (voor de overname door Elon Musk).
💡Bits & Bytes
Iemand heeft geprobeerd een PDF-bestand te maken dat qua formaat groter is dan de oppervlakte van Duitsland
Het lijkt er op dat Whatsapp het mogelijk gaat maken om via Whatsapp ook met gebruikers op andere berichten-apps te communiceren. Waarschijnlijk mede als gevolg van de Digital Markets Act van de EU.
Sinds begin deze maand is de Vision Pro van Apple beschikbaar in de Verenigde Staten. Dat betekent dat er veel reviews zijn gepubliceerd de afgelopen periode. The Verge gaf het apparaat een 7, Marques Brownlee (MKBHD) publiceerde twee lange video’s over zijn ervaringen met de VR-bril, Casey Neistat liep er een middag mee rond door New York, en iFixit haalde het ding uit elkaar. En dan nog een overzicht van de meningen over de Vision Pro op Reddit.
Nieuwswebsite Semafor experimenteert met het inzetten van AI om verhalen van verschillende bronnen over specifieke onderwerpen te cureren. Ze noemen het Semafor Signals, en ze werken samen met Microsoft om het mogelijk te maken.
The Browser Company, bekend van internetbrowser Arc, introduceerde afgelopen week Arc Search. Een browser die ‘voor jou’ het web op gaat om te vinden wat je nodig hebt, zonder dat je zelf op allerlei blauwe linkjes in Google hoeft te klikken. Natuurlijk gebaseerd op generatieve AI. Ik ben fan van Arc, en de snelheid waarmee ze nieuwe functionaliteit introduceren is indrukwekkend. Toch voelt deze nieuwste oplossing van The Browser Company ook een beetje ongemakkelijk. Als mensen niet meer zelf op een website hoeven te ‘belanden’ voor informatie, hoe kunnen uitgevers dan nog geld verdienen aan de content waar zij zo veel moeite in steken? Casey Newton vraagt zich dat ook af.
Time publiceerde een stuk over het plan van OpenAI om kunstmatige intelligentie ‘democratischer’ te maken, door één miljoen dollar beschikbaar te stellen voor verschillende initiatieven die deze uitdaging adresseren: “…as these [AI] models get more powerful and more widely used, ensuring that a significant representative portion of the world’s population gets a say in how they behave is extremely important.”
Disney gaat 1.5 miljard dollar investeren in Epic Games, het bedrijf achter (onder andere) Fortnite. Saillant: Disney heeft een goede relatie (en een lange geschiedenis) met Apple, terwijl Epic Games de laatste jaren zich ontpopt heeft tot een ware aartsvijand van Apple als het gaat om het beleid van Apple’s App Store.
404Media over Stract, een open-source alternatief voor de zoekmachine van Google, volledig ontwikkeld door een enkele developer.
Kijktip: Masters of the Air, van de makers van Band of Brothers, op Apple TV+
📷 Beeld van de week
The Sony World Photography Awards 2024 Celebrate Childhood Joy and Fiery Festivities — Colossal
Een jaar geleden publiceerden we editie #52, onder andere over de invloed van Nederland op het privacy beleid van Big Tech
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie te reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky