CouranD #67 - Beeldige spiralen
Over de ambities van Apple in de wereld van live sport, en een nieuwe kunstvorm binnen de generatieve AI
Goedezondag,
De afgelopen twee weken waren weer enerverend. Apple kondigde de nieuwe iPhones en Apple Watches aan, ik liep de Dam tot Damloop, politieke partijen presenteerden hun kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s, en er ontstond een nieuwe kunstvorm binnen de generatieve AI (zie Beeld van de Week). Ondertussen vind ik Google steeds minder behulpzaam, dus ik heb bij wijze van experiment de standaard zoekmachine op mijn iPhone veranderd naar Bing in plaats van Google.
Deze editie heb ik het over Apple, en dan specifiek over de plannen die het bedrijf heeft om de (conservatieve) wereld van live sport te betreden. En natuurlijk staat er weer een lekker lijstje Bits & Bytes voor je klaar.
Enjoy!
⚽️ Apple is druk bezig met live sport
Apple maakt enorme deals met Major League Soccer en Lionel Messi
De baanbrekende innovatie waar Apple om bekendstaat is al een tijdje niet meer te verwachten bij de iPhone. Die markt is zestien jaar geleden opengebroken door Apple, en verkeert inmiddels in de optimalisatie-stand. De Vision Pro moet de volgende doorbraak worden. Maar ook op andere markten is Apple zich aan het roeren. Er gaan bijvoorbeeld al jaren geruchten dat het bedrijf aan een elektrische auto werkt.
De meest concrete aanwijzingen voor disruptie door Apple - los van de Vision Pro - zijn te vinden in de markt van live sport. Ik las daar een artikel over van GQ, waarin Eddy Cue aan het woord komt. Hij is verantwoordelijk voor de services-tak van Apple, een divisie die inmiddels zo’n 21 miljard dollar omzet in één kwartaal. Streaming (Apple TV+) valt daar ook onder, en Apple is druk bezig om deze tak uit te breiden met live sport.
Het bedrijf investeert 2,5 miljard dollar in de rechten voor Major League Soccer in de Verenigde Staten
Er zijn geruchten dat Apple een partnership (of zelfs een overname) overweegt met ESPN
En Apple zou Apple niet zijn als het de boel niet zou proberen op te schudden, zoals ze dat ook deden met de muziekindustrie bij de introductie van iTunes.
Het bedrijf bemoeit zich actief met de speel- en uitzendschema’s van de wedstrijden in de MLS, en kan dat doen omdat het de volledige wereldwijde rechten heeft, en niet maar een deel.
Er worden zelfs (dwingende) suggesties gedaan om de regels van het voetbal hier en daar aan te passen.
Het product staat bij Apple altijd centraal. En het product is hier niet zozeer de app waarmee je de wedstrijden kijkt, maar de wedstrijden zelf. Logisch dus dat Apple daar invloed op wilt uitoefenen.
Ondertussen heeft Apple ook een deal met Messi, die onlangs gestart is in de Amerikaanse voetbalcompetitie en zijn klasse meteen liet gelden. Het bedrijf kan daar echter niet lang op teren, omdat Messi ouder wordt, en niet lang meer sportief actief zal kunnen blijven. Apple kennende kijkt het bedrijf echter ver vooruit, dus er zit vast van alles in de pijplijn waar wij nog geen weet van hebben.
💡Bits & Bytes
Kennen jullie Clubhouse nog? Die app voor live audiogesprekken met groepen? De app bestaat nog, maar is zichzelf nu opnieuw aan het uitvinden als app voor audioberichten
Je kan het bijna niet gemist hebben: de tool HeyGen waarmee je automatisch zowel het geluid als het beeld kan omzetten naar andere talen. Alexander Klöpping gaf een voorbeeld op X, en ook NU.nl heeft er mee geëxperimenteerd.
Afgelopen dinsdag kondigde Apple - zoals elk jaar in september - de nieuwe iPhones en Apple Watches aan. Inmiddels is het verschil tussen de nieuwe apparaten en de apparaten die zij vervangen erg klein geworden. Een betere camera, dunnere randen, wat nieuwe snufjes, dat is het wel zo’n beetje. Ik ga daar verder ook niet te veel over uitweiden. Ik keek vooral uit naar de release van iOS 17, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de iPhone, met daarin allerlei kleine en grotere toevoegingen die je iPhone nog ‘persoonlijker’ maken. Een handig overzicht vind je hier. En Marques Brownlee (ook wel bekend als MKBHD) gaf zijn top vijf nieuwe functionaliteiten. Hij doet een opvallende analyse: iOS 17 bevat vooral vernieuwingen die alleen werken als er meer dan één iPhone in het spel is.
Altijd leuk: de winnaars van de Ig Nobelprijzen voor allerlei absurde wetenschappelijke onderzoeken. Bijvoorbeeld het onderzoek naar de vraag of het aantal haren in elk neusgat precies hetzelfde is.
De biografie van Elon Musk (door Walter Isaacson, bekend van onder andere de Steve Jobs-biografie) is uit. Ik heb hem nog niet gelezen. Maar hier alvast negen bijzondere details uit het boek, volgens Casey Newton.
BlueSky, een van de ‘decentrale’ alternatieven voor Twitter, heeft onlangs de mijlpaal van één miljoen gebruikers bereikt
Bard, de AI-gedreven zoekmachine van Google, geeft nu aan als het twijfelt over de antwoorden die het je geeft.
Blijkbaar worden Large Language Models beter in het oplossen van wiskundige vraagstukken als je ze vraagt eerst even ‘diep adem te halen’.
Het wemelt van de bijzondere top-level domains op het internet, zoals ‘.ai’, of ‘.vc’. Voordat de mogelijkheden voor het kiezen van dit soort domeinen werd opengegooid, was men gebonden aan de domeinen die gekoppeld waren aan (ei)landen. Rest of World maakte een leuk overzicht van dit soort domeinen, en welke (obscure) landen daarbij horen. Zo hoort het .ai-domein bij Anguilla, een Brits overzees gebied in de Cariben met zo’n zestien duizend inwoners.
Iemand heeft de populaire ringtone van de iPhone uitgebreid naar een langer pianostuk
📷 Beeld van de week
Een nieuwe kunstvorm in generatieve AI: herkenbare patronen op zo’n manier in een beeld verwerken dat het beeld natuurlijk lijkt en het patroon tegelijkertijd duidelijk zichtbaar is. Het begon met onderstaande foto (zie hier de originele post op Reddit):
Ondertussen zijn er meer creaties gemaakt met spiralen en vierkante vlakken, maar ook met woorden en logo’s van bedrijven die op subtiele wijze in een beeld zijn verwerkt. Het is vergelijkbaar met hoe AI-gegenereerde QR-codes worden gemaakt. Hier wat voorbeelden:
De uitdrukking FOMO verwerkt in een groep mensen bij een kampvuur op het strand
Logo’s van Nike en Twitter (+ nog meer voorbeelden en een uitleg van hoe je dit soort afbeeldingen kan maken)
De iconische foto van Steve Jobs verwerkt in een afbeelding van een pakketbezorger
Een jaar geleden publiceerden we Editie #43, na een lange zomerstop. Met daarin een overzicht van wat ik die zomer had gelezen, geluisterd en gezien.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het me weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com, of op Substack direct onder deze editie reageren. En vergeet ‘m niet te delen!
Ocky