CouranD #57 - Wat is een vruchtbare strategie?
Over vruchtbaarheidsbehandelingen en de meh-taverse
We’re really hopeful of allowing women to go through I.V.F. with much fewer side effects, less clinical time, and a lower cost—something that you could do in, like, egg-freezing kiosks. I see it almost like an extension of the beauty studio, where being proactive about your reproduction and longevity just seems like an act of self-care. - Dina Radenkovic in New Yorker
Goedezondag,
Terwijl beroemdheden hun vinkjes op Twitter kwijtraken, SpaceX een succesvolle test (zij het eindigend in een explosie) heeft voltooid en het weer er maar niet beter op wordt - ook al zitten we al lang en breed in de lente - lezen en schrijven wij gestaag door. Zo, dat is een lange zin geworden. Goed, ter zake: deze editie bespreken we een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling en de achterblijvende populariteit van de metaverse. En natuurlijk weer wat Bits & Bytes.
Fijne zondag!
🐣 Een vruchtbaar gesprek/gebrek
Onderzoek naar vruchtbaarheidsbehandeling levert nieuwe, bijna ongeloofwaardige methode op
In 2016 bewezen twee Japanse onderzoekers de potentie van een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling: In-Vitro Gemotogenese of IGF. Het was ze gelukt om muizen te laten reproduceren op basis van een stukje huid van de moeder in plaats van haar eicel. De New Yorker schrijft hierover in een uitgebreid artikel over de toekomst van vruchtbaarheid. Er ging een wereld voor mij open…
Alhoewel er ecologische voordelen zitten aan een slinkende wereldpopulatie, draait het onderzoek naar vruchtbaarheidsbehandelingen het laatste decennium op volle toeren. Dit heeft deels te maken met de economische gevolgen van een tekort aan baby’s (wie betaalt straks pensioenen?), maar vooral ook met de pijn bij ongewenste kinderloosheid.
Een deel van deze onderzoekers zijn bezig met IGF. IGF zou ongeveer zo moeten gaan:
Men neme huid- of bloedcellen.
Men herprogrammeert deze cellen tot stamcellen en vervolgens tot toekomstige eicellen.
Deze cellen worden in een omgeving geplaatst waardoor ze (snel) tot volwassen eicellen ontwikkelen die bevrucht kunnen worden. Deze bevruchte eicellen kunnen vervolgens teruggeplaatst worden.
IGF - dat voornamelijk door commerciële bedrijven onderzocht wordt - zou een mogelijk goedkopere, comfortabelere en minder risicovolle vervanger voor IVF (in-vitro fertilisatie) kunnen zijn. Daarnaast zijn er onderzoekers die de techniek mogelijk voor veel andere doeleinden in willen zetten, bijvoorbeeld: om eicellen te maken op basis van huidcellen van een man, voor het behoud van bedreigde diersoorten, voor onderzoek naar giftige stoffen of contraceptie.
Voor veel onderzoekers lijkt de techniek daarnaast een symbolische waarde te hebben: het neemt een deel van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen weg. Vrouwen hebben een ‘biologische klok’ waardoor ze wellicht eerder dan gewenst keuzes moeten maken over of- en zo ja van wie ze kinderen willen krijgen. In de VS is het daarom al veel normaler om op jongere leeftijd als vrouw eitjes in te vriezen voor toekomstig gebruik. Met IGF kan een vrouw mogelijk in tot de menopauze nog aan kinderen beginnen.
Er zijn ook wetenschappers die vinden dat de ontwikkeling van IGF ons afleidt van belangrijker, lang verwaarloosd onderzoek: we zouden eerst beter moeten begrijpen hoe vruchtbaarheid bij vrouwen überhaupt werkt. Voorlopig lopen die onderzoeken naast elkaar want IGF is nog lang niet beschikbaar. Muizen zijn immers geen mensen en ook de benodigde wetgeving is er nog niet. Daarnaast hebben de startups die dit onderzoek doen doorgaans nog geen verdienmodel. Deep-tech dus, maar wel fascinerend.
B.K.
🌌 Meh-taverse
De hypecycle rondom de metaverse is de piek voorbij
Nu al onze aandacht wordt opgeslokt door de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie, ChatGPT, Midjourney, enzovoorts, is het goed om eens te kijken hoe het met die andere hype gaat: de metaverse. Eind 2021 veranderde Facebook haar naam in Meta, waarmee het bedrijf benadrukte dat de toekomst in de metaverse ligt. Daar lijken ze nu op terug te komen, en ook andere bedrijven die hun mond vol hadden van de metaverse doen een stapje terug.
Allerlei bedrijven lanceerden de ene ‘metaverse strategie’ na de andere. Van een virtuele wereld van Walmart in Roblox, tot een metaverse-divisie bij Disney. Om nog maar te zwijgen van de NFTs die retailbedrijven lanceerden, in een poging een graantje mee te pikken in de metaverse-web3-crypto hypetrain. Het blijkt vooralsnog een illusie. De tractie ontbreekt, en bedrijven vertragen of stoppen massaal hun activiteiten rondom de metaverse. Dat heeft een aantal redenen
De verwachte populariteit van metaverse-achtige werelden en producten bleef achter. De consument loopt er niet warm voor.
Economisch hebben (of verwachten) veel bedrijven tegenwind, en dan stop je al gauw met dit soort side projects
Er is een nieuwe hype (die wat mij betreft een stuk veelbelovender is): generative A.I.
Dus de aandacht en het geld verschuift. Dat geldt ook voor Meta. Mark Zuckerberg geeft aan dat kunstmatige intelligentie de belangrijkste prioriteit voor het bedrijf is, en dat het daarnaast ‘ook’ bezig is met de metaverse. Een van de omgevingen waar Meta veel potentie ziet voor de metaverse is de werkomgeving, en ironisch genoeg spoort Zuckerberg zijn medewerkers aan om juist naar kantoor te komen, omdat fysieke interacties belangrijk zijn.
Ondertussen staat Apple wel op het punt om een AR/VR bril aan te kondigen. Wellicht dat dat de zaken verandert?
O.W.
💡Bits & Bytes
Recente AI ontwikkeling leveren veel schrikbeelden op: maar dit is denk ik wel de engste: een Furby gepowerd door ChatGPT.
Er komt een Harry Potter televisie serie. 👍🏻 of 👎🏻?
Heel fijn artikeltje over hoe het kan dat we raketten kunnen hergebruiken maar nog steeds niet een werkende weer-app kunnen maken. En kent iemand een Nederlandse variant van deze site waar je kan checken hoe accuraat weer-voorspellers zijn geweest?
Elektrische stepjes zijn niet meer cool: 90% van de Parijzenaren stemde afgelopen maand in een referendum tegen de kleine klinker ketsers, ze worden verbannen!
Goede uitleg over hoe Nederland een fiets-utopia is geworden.
Uitgebreide uitleg over het design van Wikipedia door de jaren heen, door de ontwerper die het redesign van 2023 leidde
Financial Times heeft heel zorgvuldig de financiële details rondom het (fictieve) bedrijf Waystar Royco uit Succession uitgeplozen, inclusief het geschatte vermogen van de vier kinderen. Je hebt er niets aan, maar het is wel leuk.
📷 Beeld van de week
Andrew McCarthy maakt prachtige ruimtefoto’s
Een jaar geleden publiceerden we editie #36, over vier (destijds) opkomende jonge bedrijven. Over hotelkamers in de ruimte, de zoektocht naar het eeuwige leven, een chatbot die als psycholoog dient, en BeReal.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky
Super leuke aflevering weer. De chatgpt Furby!! De nieuwe ivf techniek en schaken als trend. Dank!