CouranD #56 - een batterij problemen en hoé AI werkt
Over elektrische auto’s en de werking van A.I.
In recent decades, it wouldn’t have made sense to think of an automaker becoming a processing or mining company, but now with scarcity of supplies, they have to take drastic measures. - Ryan Castilloux (in IEEE Spectrum)
Goede Paaszondag,
Eitjes gevonden? Helemaal vol van het paasontbijt? Weer eens besloten dat je eigenlijk het hele jaar door Matze crackers zou moeten eten? Dan is het tijd voor een verlichtend stukje techno-nieuws. Deze week hebben we voor je in de aanbieding:
Een update van de grote uitdagingen in batterij-technologie die opgelost moeten worden om veel meer elektrische te gaan rijden.
Leestips om beter te snappen hoe AI nou eigenlijk werkt.
Vrolijk Pasen!
🔋 Batterij Benodigdheden
De grote stappen die we nog moeten maken voordat we allemaal elektrisch kunnen rijden
Vorige maand besloot het Europese parlement dat het vanaf 2035 in Europa verboden wordt om nieuwe benzine- of dieselauto’s te verkopen. Daarmee besluit het parlement de elektrificatie van de Europese vloot te versnellen. Er is echter nog veel innovatie nodig in de auto-industrie - en dan vooral het stukje batterijproductie - om aan deze eis te voldoen. IEEE Spectrum maakte aan de hand van interviews met experts een lijstje met grootste vraagstukken om op te lossen voor we allemaal elektrisch rondzoeven.
Elektrische auto’s moeten efficiënter worden, door slimmer de batterij te managen en met betere aerodynamica kunnen we met kleinere batterijen af. Dat leidt ook tot goedkopere auto’s.
We moeten af van ‘zombie metalen’ in batterijen. Op dit moment zit er bijvoorbeeld nog veel aluminium in batterijen, niet als onderdeel van de batterij maar meer als ‘doos’. Dit kost gewicht en ruimte. De nieuwste auto’s van BMW zullen in plaats daarvan een complete vloer hebben die als batterij dient.
De laadinfrastructuur moet verbeterd worden. Niet alleen moeten er meer laadstations komen, ze moeten ook minder vaak stuk gaan en opengesteld worden voor álle typen auto’s. De test van Tesla in Nederland om ook niet-Teslas aan de superchargers toe te laten past daar bij.
De productieketen mag wel wat diverser. Eigenlijk hebben Europa en Amerika te lang te weinig gedaan en ligt China inmiddels mijlenver voor op de rest van de wereld op het gebied van technologie, toegang tot metalen en productiecapaciteit. Dit is een risico voor de stabiliteit van de industrie.
Een laatste uitdaging is het verzamelen van genoeg metalen om aan de enorme vraag te voldoen. Dit is deels een praktisch probleem (er is een eindige hoeveelheid Kobalt bijvoorbeeld), maar ook een ethische uitdaging omdat het er niet bij alle mijnen even fris aan toe gaat. Hier lijkt het Westen dan wel vooruitstrevend; we zijn al ver gevorderd met het recyclen van batterijen. Vooral Northvolt, de Zweede Unicorn met productiefaciliteiten rond de poolcirkel maakt grote stappen op dit gebied (evenals het Amerikaanse Redwood Materials). Of deze bedrijven snel genoeg op kunnen schalen blijft de vraag, maar een ‘closed loop’ van grondstoffen voor batterijen zou zomaar de grote doorbraak zijn die deze technologie nodig heeft om de laatste in het rijtje paard-benzine-… te worden.
B.K.
🤔 Hoe werkt het nou eigenlijk?
Wat gebeurt er onder de motorkap bij ChatGPT?
ChatGPT en generative AI, we raken er maar niet over uitgepraat. We bespraken al het aanstaande einde van de mensheid, en wat we kunnen/moeten doen om dat te voorkomen. Vorige editie bespraken we de impact van dit soort technologieën op de toekomst van zoeken. Om nog maar te zwijgen van de veelheid aan apps en tools die A.I. integreren in hun oplossingen. Maar hoe werkt het nou eigenlijk? Laten we het daar eens over hebben.
Ik las een verhelderend artikel waarin op toegankelijke wijze wordt uitgelegd hoe de technologie achter ChatGPT werkt. We wisten al dat ChatGPT in feite niets meer is dan een voorspelmodel op steroïden, en niet echt begrijpt wat het zegt, maar daar blijft het ook bij. Met enkele rake analogieën helpt het artikel je bij het beter doorgronden van deze magische technologie, waardoor het net iets minder magisch wordt. Het beschrijft eerst de basisbeginselen van machine learning, en legt het verschil uit tussen deterministische en stochastische modellen. Ik ga het hier niet allemaal herhalen: lees het artikel vooral zelf.
Deze ‘gids’ van New York Times over kunstmatige intelligentie is overigens ook nuttig. Daarin wordt in zes stappen uitgelegd hoe ChatGPT werkt. Het is vergelijkbaar met de uitleg van Jon Stokes, maar met een net wat andere invalshoek.
Na het lezen van deze artikelen begrijp je waarschijnlijk beter waarom image generators zoals DALL-E en Midjourney zo veel moeite hebben met het genereren van accurate handen. Zo niet, dan is dit filmpje van Vox een aanrader.
Mijn interpretatie? Ik vergelijk ChatGPT met De Vloer Op. Eigenlijk is ChatGPT een goede improvisatie-acteur. Je geeft het een opdracht, en het voert vervolgens een toneelstukje op. Het kan heel goed nadoen, maar niet zijn. Maar bij hele goede acteurs zie je het verschil niet.
O.W.
💡Bits & Bytes
Interactieve uitleg over waarom je niet omkukelt op de fiets.
Ready Player One gezien? Het VR station uit die film is nu te koop.
The Drop Store is een fictieve webwinkel voor een wereld waar we de water crisis niet oplossen. Vet initiatief van het Nederlandse MinBuZa.
Nieuwe taal leren? Deze Chrome extensie maakt van elk online filmpje studiemateriaal.
Alsof je al niet genoeg moet regelen als je een kind krijgt; volgens de NYT leggen ouders van nu ook alvast wat domeinnamen vast.
NASA presenteerde de eerste crew in 50 jaar die naar de maan gaat. En het zijn niet alléen maar witte mannen.
Substack introduceert Substack Notes, een soort tegenhanger van Twitter. Elon Musk was niet blij en blokkeerde meteen alle links naar Substack. Opvallend dat in de reactie daarop Substack het woord ‘legacy’ in de mond neemt om (impliciet) naar Twitter te verwijzen.
Een interactief artikel van The Verge over hoe het is om kleurenblind te zijn
📷 Beeld van de week
Uit de Rest of World Photography Contest
Een jaar geleden publiceerden we editie #35, over van alles en nog wat. Van het verdwijnen van mainstream cultuur, tot bio-chemische technologie voor medicijnen, tot de Digital Markets Act van de Europese Unie (weet je nog? Whatsapp en Messenger moeten met elkaar kunnen communiceren...).
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky