Goedezondag,
Na de vorige ‘doom and gloom’ editie, volgen we in deze editie het advies van Bill Gates uit zijn inmiddels virale blogpost over hoe kunstmatige intelligentie de wereld gelijker kan maken. Ja, we moeten technologische ontwikkelingen verstandig sturen en kritisch bevragen, maar we moeten ons ook blijven verwonderen. Want, zoals Carlijn Kingma’s Geschiedenis van de Utopie ons leert: zonder beeld van ‘hoe mooi het kan zijn’ bereiken we ook geen vooruitgang. Enfin, deze editie:
Banken vallen terwijl bitcoin juist opkrabbelt, zit daar een relatie tussen?
Hoe verandert GPT de wereld van zoekmachines?
🤑 Crashes, crisis, en crypto
De waarde van bitcoin stijgt weer. Maar dat komt niet per se door de (aanstaande?) bankencrisis
Vorige editie benoemden we in de Bits & Bytes dat de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank was omgevallen, als gevolg van een bank run die weer het gevolg was van onder andere stijgende rente in Amerika. Daarna kwamen er nog meer banken in de problemen, ook in Europa. Het is onrustig in de financiële wereld. Voor cryptofanatiekelingen een uitgelezen moment om het belang van bitcoin te benadrukken als de veilige, onafhankelijke financiële haven van de toekomst. Cryptokoning Balaji Srinivasan ging zelfs zo ver dat hij een weddenschap aanging dat crypto binnen negentig dagen meer dan 1 miljoen dollar waard zou zijn (de waarde is de afgelopen weken hard gestegen, maar de huidige de koers - ongeveer 26 duizend dollar - staat nog heel ver daar vanaf).
Molly White - bekend van Web 3 is going great - legt in haar nieuwsbrief uit waarom de stijging van de koers van Bitcoin niet moet worden gezien als het bewijs dat het een goed alternatief is voor een financieel systeem dat op omvallen staat. De stijging in de koers van Bitcoin is volgens White door andere factoren te verklaren.
De verwachting is dat de rente weer omlaag gaat, en mensen daardoor weer in risicovolle zaken zoals Bitcoin durven te investeren
Mensen die ‘short’ zaten op bitcoin (met de verwachting dat de prijs ging dalen) moesten na een onverwachte stijging hun positie liquideren, en dreven daarmee de prijs nog verder op.
Het vertrouwen in stablecoins is gedaald, waardoor bitcoin weer populairder is geworden.
Invloedrijke mensen willen graag dat de prijs van Bitcoin omhoog gaat. White vermoed dan ook dat de weddenschap van Balaji vooral bedoeld is om de prijs verder op te pompen, omdat Balaji al heel veel bitcoin heeft, en zelfs een kleine stijging hem ontzettend veel geld zou opleveren (of verliezen zou compenseren).
Daarnaast gelooft White niet dat men echt op grote schaal geld weghaalt bij banken om dat vervolgens in crypto te steken als veilig alternatief.
De meeste mensen zijn helemaal niet bezig met bitcoin, en zien de cryptomunt dus ook niet als een veilig alternatief voor het ‘instabiele’ traditionele financiële systeem.
Bitcoin is geen betrouwbare waardeopslag, omdat het zo volatiel is.
Anyway, de weddenschap van Balaji staat. De (nabije) toekomst zal uitwijzen wie gelijk heeft: Molly White of Balaji Srinivasan.
O.W.
🔍 Zoekmachines zoek?
In Mei 2021 schreef de MIT Technology Review over een hypothetisch idee van een aantal Google onderzoekers uit een wetenschappelijk paper:
The idea is that instead of searching for information in a vast list of web pages, users would ask questions and have a language model trained on those pages answer them directly. The approach could change not only how search engines work, but how we interact with them.
Nu - nog geen twee jaar later - is een chatbotzoekmachine werkelijkheid: ‘the new Bing’. De suffe achterloper wiens meest populaire zoekopdracht ‘Google’ was is daarmee ineens een voorloper geworden. En de eerste inzichten van een nieuw tijdperk voor zoekmachines lijken langzaam in beeld te komen.
Laten we starten met het commerciële: Google heeft een ‘Code Rood’ aangekondigd. Volgens de NYT betekent dit dat medewerkers van minder urgente projecten, zoals van de afdelingen ‘Vertrouwen en Veiligheid’, gevraagd worden mee te werken aan nieuwe producten om de strijd met Microsofts Bing aan te gaan. Google heeft overigens zelf vergelijkbare technologie in huis om een zoekmachine zoals de nieuwe Bing te maken: LaMDA. Die technologie - ook de basis van Google’s ‘Bard’ - wordt al op een andere manier gebruikt om Google Search te ondersteunen, maar heeft voor het publiek lang achter slot en grendel gezeten. Of dit was vanwege veiligheidsvraagstukken of kwaliteitsproblemen is nog de vraag.
In de New Yorker verscheen een leuk artikel over een ‘post-search’ internet. Moeten we bijvoorbeeld anders gaan leren zoeken? Na zo’n twintig jaar ervaring heeft iedereen zichzelf zoekmanieren aangeleerd. Ik zoek bijna altijd in het Engels, in steekwoorden en met overdadig gebruik van de apostrophe. Mijn vrouw typt gewoon haar vraag in. Dat laatste lijkt logischer in een wereld van chatbot zoekmachines. En wat is het gevolg voor content creators? Daar ontstaat een paradox: als gebruikers niet meer websites bezoeken omdat ze hun antwoorden direct van een chatbot krijgen, hoe verdienen de sites waar chatbots hun informatie verhalen dan nog geld? En waar halen chatbots dan vervolgens hun informatie vandaan als die sites niet overleven?
Zowel Ben Thompson als columnist Kevin Roose brengen nog iets anders aan het voetlicht: eigenlijk is ‘informatie zoeken’ helemaal niet wat je met deze chatbots wilt doen. Inmiddels kan ik ook bevestigen dat deze chatbots minstens ook interessant zijn vanwege de persoonlijkheid die ze hebben. Gebruik neigt al snel tot ‘menselijke’ gesprekken. Ik vond Bing nogal een slijmbal; hij/zij was het daar niet zo mee eens. Onze relatie tot zoektechnologie zou dus weleens kunnen veranderen. Zeker nu ChatGPT door nieuwe updates ook zelf acties kan gaan uitvoeren op het internet, zoals een gevuld winkelmandje voor je klaarzetten in een webshop.
Hoe dan ook, vooral mooi speelgoed voor nu.
B.K.
💡Bits & Bytes
25 idiote gadgets: iemand behoefte aan een riem die automatisch losser gaat?
Weet je nog dat we schreven over NFT’s tijdens de top van de Crypto-crazyness? Ook Meta heeft ze inmiddels in het verdomhoekje gestopt.
Handige site die leessuggesties geeft op basis van een boek dat je leuk vindt.
Mensen ‘genereren’ voor computerspellen en films is een hels karwei. Gamestudio Epic presenteerde afgelopen week nieuwe software waarin ze dit proces hebben versimpeld tot een iPhone filmpje en een paar klikken.
Natuurkundige concepten gevisualiseerd in prachtig vormgegeven posters
📷 Beeld van de week
The Gorgeous Winners of the 12th Annual Mobile Photography Awards
Een jaar geleden publiceerden we editie #34, over digitaliseringsbeleid van de overheid, vervanging van wachtwoorden, de platform ambities van Substack, en contraire ideeën.
Ben je hier via-via? Schrijf je in voor de nieuwbrief om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky