CouranD #53 - kopietjes van het web en de dominantie van Apple
Over metaforen om ChatGPT te begrijpen en buitengesloten Android kinderen
If we were losing our access to the Internet forever and had to store a copy on a private server with limited space, a large language model like ChatGPT might be a good solution, assuming that it could be kept from fabricating. But we aren’t losing our access to the Internet. So just how much use is a blurry jpeg, when you still have the original? - Ted Chiang (New Yorker)
Goedezondag,
Zelden wordt het tech-nieuws zo gedomineerd door een thema als nu het geval is met generatieve AI. Sommige schrijvers vinden daarbij nog originele perspectieven, zoals in de twee artikelen over ChatGPT waar het eerste stuk naar verwijst. En gelukkig draait de wereld daarbuiten ook nog door. Geniet van het zonnetje!
Twee metaforen die je helpen ChatGPT te begrijpen
We falen voor de spiegeltest, en ChatGPT is niet meer dan een wazig kopietje van het web.
Afgelopen periode las ik twee artikelen die de ontwikkelingen rondom ChatGPT en vergelijkbare taalmodellen in een interessant perspectief plaatsen. Beide artikelen gebruiken verrassende metaforen die helpen begrijpen wat deze taalmodellen wel en niet zijn, en hoe ze werken, en bieden daarmee ook nieuw inzicht in hoe wij ons als samenleving tot deze technologie kunnen verhouden.
Laat ik beginnen met het stuk van Ted Chiang in de New Yorker, waarin de vergelijking wordt gemaakt tussen ChatGPT en een ouderwetse Xerox fotokopieermachine. Chiang stelt dat we ChatGPT moeten zien als een wazige afbeelding van het internet. Een kopie van het origineel, maar dan in een lagere resolutie. Als een fotokopieermachine een kopietje ergens van maakt, wordt er een algoritme toegepast om de afbeelding te comprimeren naar een kleiner formaat. Hetzelfde gebeurt er bij het aanmaken van een JPEG-bestand.
Think of ChatGPT as a blurry JPEG of all the text on the Web. It retains much of the information on the Web, in the same way that a JPEG retains much of the information of a higher-resolution image, but, if you’re looking for an exact sequence of bits, you won’t find it; all you will ever get is an approximation. But, because the approximation is presented in the form of grammatical text, which ChatGPT excels at creating, it’s usually acceptable. You’re still looking at a blurry JPEG, but the blurriness occurs in a way that doesn’t make the picture as a whole look less sharp.
Het gevolg hiervan is dat mensen hulp krijgen van ChatGPT bij schrijven of het genereren van nieuwe ideeën, maar dat die hulp gebaseerd is op een wazige kopie.
Het tweede artikel is van James Vincent voor The Verge. Hij gebruikt de metafoor van de ‘spiegeltest’ waarmee de intelligentie van dieren wordt getoetst door hen een spiegel voor te houden en te kijken of het dier doorheeft dat het naar een reflectie van zichzelf kijkt in plaats van een ander levend wezen. Vincent stelt dat ChatGPT niet meer dan een ‘spiegel’ is van onszelf. Logisch: het is getraind op de taal die wij zelf hebben opgeschreven; het is een (zij het wazig) kopietje. Nee, het is geen levend wezen met eigen gedachten en gevoelens. Maar toch trappen slimme mensen erin, en hebben zij het gevoel dat ze met iets meer te maken hebben dan een autocomplete-tool, terwijl dat niet zo is. Kevin Roose en Ben Thompson, beiden niet bepaald naïef, lijken er voor te vallen. We falen dus voor de spiegeltest.
Wat denk jij? Neem dit gesprek van Kevin Roose met Microsoft’s Bing eens door, en oordeel zelf.
O.W.
📱 Veel Apples aan de boom
Over Apple’s dominantie onder jong en oud, nu en later
Je zou denken dat Apple’s technologische stilstand, astronomische prijsstijging en slechte publiciteit over fabrieksomstandigheden er inmiddels wel voor gezorgd zouden hebben dat iPhones minder populair zouden worden. Maar niets blijkt minder waar. Reden genoeg om de ontwikkelingen rondom ‘s werelds duurste speeltjesfabrikant eens te bespreken hier. Bijvoorbeeld de impact van Apple’s dominantie onder kinderen.
De Financial Times beschrijft de sociale effecten van de stijgende dominantie van iPhones onder de jeugd. Het blijkt namelijk dat kinderen en jongeren met Android telefoons zich sociaal benadeeld voelen.
Dit heeft onder andere te maken met Apple’s gesloten iMessage berichtensysteem, dat in de VS nog erg populair is. Binnen dit systeem kunnen iPhone gebruikers gemakkelijk groepsgesprekken voeren. Maar zodra een Android gebruiker aan de groep toegevoegd wordt, wordt de groep zichtbaar omgezet in een SMS-groep. SMS-groepen missen allerlei functionaliteiten en dus worden Android gebruikers buitengesloten. Net als in de vroegere dagen dat WhatsApp-groepen nog gelimiteerd waren tot een handjevol voorlopers en grotere vriendengroepen zich opsplitsten in A-team en B-team.
Nu zal dit specifieke effect in Nederland wellicht minder groot zijn, aangezien meer dan 85% van de Nederlanders WhatsApp gebruikt versus grofweg 20% in de VS. Maar ook in Nederland is de iPhone verreweg het meest populair onder jongeren. En dezelfde mechaniek kan zich voordoen bij andere sociale iPhone-only apps.
Het overwicht van Apple zal de komende jaren denk ik niet minder worden. Dat komt onder andere door Apple’s ecosysteem aanpak: voor elke 100 iPhones verkoopt Apple maar liefst 78 andere apparaten (iPads, Watches en Airpods) tegenover 23 apparaten in het geval van bijvoorbeeld Samsung. En Tim Cooks imperium onthult naar verwachting binnenkort nieuwe ontwikkelingen die het ecosysteem nog sterker maken, zoals:
Een hardware abonnement waar je per maand betaalt voor je apparaat, waarschijnlijk in combinatie met Apple’s services zoals Apple One.
Meer eigen diensten om te concurreren met onder anderen Google Maps en Search.
Iedereen klaar om zich nog verder in te graven?
B.K.
P.S.: Dall-E maakte de afbeelding boven dit stuk, waarin ik grofweg de opdracht gaf om “een verdrietig kind met een Android” af te beelden. Dat kind werd opeens ook het enige zwarte kind in de afbeelding. Toeval? Of de reflectie van ons internet in deze tool?
💡Bits & Bytes
Iemand wilde het wereldrecord voor de grootste afbeelding breken, en besloot dat te doen door een enorme afbeelding van een geslachtsdeel te maken
Leuk overzicht van The New York Times van 25 tweets die laten zien hoe Twitter de wereld heeft veranderd
Literature Clock: geinige website die je vertelt hoe laat het is aan de hand van citaten uit boeken
Over een bedrijf dat batterijen kan 3D-printen in elke vorm die je wil
Overzicht van de meest indrukwekkende architectuur ter wereld, met Het Depot in Rotterdam op nummer 11!
Niet echt tech-nieuws maar wel leuk om te lezen: het verhaal van de geheime reis van de president van de VS naar Oekraïne .
Twitter draadje over hoe beroemde mensen uit de geschiedenis er nu uit zouden zien.
📷 Beeld van de week
Ben je hier via-via? Schrijf je hieronder in om elke twee weken een nieuwe editie van CouranD te ontvangen!
En, vond je dit leuk? Kan het beter? Heb je tips voor interessante onderwerpen? Laat het ons weten! Je kan gewoon mailen naar courand@substack.com. En vergeet ‘m niet te delen!
Barend en Ocky